Kosten besparen op de anticonceptipil

Kosten besparen op de anticonceptipil Veel vrouwen zijn zich niet bewust van de kosten van de anticonceptiepil. Vaak is ook onduidelijke hoe deze kosten zijn opgebouwd en ontbreekt het besef dat er ook goedkopere alternatieven zijn. Toch kan het slim zijn om ook deze kosten onder de loep te nemen. Door voor een andere anticonceptiepil te kiezen kan in sommige gevallen namelijk tot wel 130 euro per jaar bespaard worden. Maar er kan ook bespaard worden als men bij dezelfde anticonceptiepil blijft, maar deze bestelt bij een online apotheek.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil is in 1960 op de markt gekomen en sinds 1964 in Nederland beschikbaar. Sinds die tijd is de anticonceptiepil een populair voorbehoedsmiddel geworden. In 2012 waren er wereldwijd 100 miljoen vrouwen die de anticonceptiepil gebruikten.

Verschillende soorten

Er zijn vele verschillende soorten anticonceptiepillen, waarbij over de jaren heen de hormoonconcentraties steeds minder zijn geworden. Er zijn anticonceptiepillen die twee verschillende soorten hormonen bevatten, namelijk oestrogeen en progesteron. Deze anticonceptiepil wordt ook wel de combinatiepil genoemd. Progesteron voorkomt zwangerschap en oestrogeen zorgt ervoor dat de menstruatie voorspelbaar wordt, Naast de combinatiepil bestaat er ook een pil met alleen progesteron. Deze anticonceptiepil wordt ook wel de minipil genoemd. De minipil beschermt ook tegen zwangerschap, maar kan door het ontbreken van oestrogeen geen voorspelbare menstruatie geven.

Vergoeding anticonceptiepil

De anticonceptiepil wordt alleen vergoed door de basisverzekering voor personen tot 21 jaar. Vanaf 18 jaar wordt wel eerst het eigen risico gebruikt voor de anticonceptiepil. Personen ouder dan 21 jaar krijgen geen vergoeding meer voor de anticonceptiepil uit de basisverzekering. Ze kunnen ervoor kiezen om zich aanvullend te verzekeren voor anticonceptie, of de kosten voor de anticonceptiepil zelf betalen.

Aanvullende verzekering

In veel gevallen zal een aanvullende verzekering voor alleen anticonceptiepillen duurder zijn dan de kosten zelf te betalen. De kosten voor een aanvullende verzekering voor anticonceptie zijn afhankelijk van de zorgverzekeraar. In 2018 zijn deze kosten minimaal ongeveer € 5,50 per maand. Dat betekent dat er in het kalanderjaar minimaal € 66,00 aan kosten voor anticonceptie gemaakt moet worden om de aanvullende verzekering interessant te maken, tenzij er natuurlijk andere zaken in de aanvullende verzekering zitten waar je gebruik van maakt. Daarnaast kan een aanvullende verzekering bepaalde voorwaarden hebben, waardoor het kan zijn dat je niet alle kosten vergoed krijgt.

Kosten

Als je zelf de anticonceptiepil moet betalen is het interessant om op de kosten te letten. De kosten van een anticonceptiepil kunnen namelijk per soort verschillen. Daarnaast bestaan er merkpillen en merkloze pillen. Deze laatste hebben dezelfde werkzame stoffen als de merk pil, maar kosten minder. Via de website medicijnkosten.nl kan men de kosten van verschillende anticonceptiepillen vinden. Hier staan naast de kosten van een merkpil vaak ook de kosten van een alternatief.

Terhandstellingskosten

Naast de kosten van de anticonceptiepil, betaal je ook kosten aan de apotheek. Deze kosten zijn de terhandstellingskosten, en bedoeld als vergoeding voor de apotheker. De hoogte van deze kosten kan per apotheek verschillen. In 2018 zijn de terhandstellingskosten ongeveer 6 tot 7 euro.

Begeleidingsgesprek Nieuw Geneesmiddel

Naast de terhandstellingskosten kan een apotheek ook kosten voor een begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel berekenen. Deze kosten zijn voor de uitleg die de apotheker geeft voor een nieuw medicijn. Het is wettelijk vastgelegd dat een apotheker bij nieuwe medicijnen uitleg moet geven en hiervoor kosten mag berekenen. Men kan deze uitleg dus niet weigeren en daardoor onder de kosten uitkomen. Het kan ook voorkomen dat de kosten opnieuw berekend worden als een medicijn langer dan 12 maanden niet meer is opgehaald bij de apotheek.

Kosten besparen

Kosten besparen op de anticonceptiepil kan op drie manieren:
  • Kiezen voor een goedkopere anticonceptiepil.
  • Kiezen voor een apotheek die minder kosten doorberekend.
  • Meerdere verpakkingen per keer halen

Goedkopere anticonceptiepil

Als je een anticonceptiepil gebruikt van een bepaald merk, kun je over het algemeen zonder recept overstappen op een goedkoper merkloos alternatief waarbij de werkzame stoffen gelijk zijn. Op de website pilonline.nl wordt per merk weergegeven welke alternatieven er zijn en wat de prijs is. Omdat sommige soorten anticonceptiepillen duurder kunnen zijn dan andere, zou je ook kunnen overwegen om over te stappen op een pil met andere werkzame stoffen. Hiervoor is wel eerst overleg nodig met de huisarts die dan een recept kan voorschrijven.

Goedkopere apotheek

Tegenwoordig kun je in Nederland via een online apotheek ook aan de anticonceptiepil komen. De online apotheek vraagt bij de eerste bestelling eerst om een recept van je huisarts, of eventueel een foto van een pilverpakking met leesbaar apotheeketiket. Een online apotheek waar je goedkoop anticonceptiepillen kan bestellen is pilonline.nl. Pilonline is onderdeel van de online apotheek eFarma. Het voordeel is dat deze apotheek geen begeleidingsgesprekkosten rekenen voor nieuwe geneesmiddelen. Daarnaast beweren ze de goedkoopste prijs voor de anticonceptiepil te rekenen. Pilonline berekent wel terhandstellingskosten, waardoor je ook hier goedkoper uit bent als je meerdere verpakkingen tegelijk bestelt. Een bijkomend voordeel van online je anticonceptiepillen bestellen kan zijn dat je niet meer naar de apotheek hoeft en hierdoor kan besparen op brandstof.

Meerdere verpakkingen

Als je niet wil overstappen van apotheek en ook geen andere anticonceptiepil wil, dan is er mogelijk nog een manier om kosten te besparen, namelijk door meerdere verpakkingen per keer te halen. Elke keer dat je naar de apotheek gaat betaal je namelijk terhandstellingskosten. Als je een verpakking haalt, betaal je dezelfde kosten als dat je twee verpakking haalt. Hierdoor is de tweede verpakking relatief goedkoper. Vaak is er wel een maximum hoeveelheid aan wat je per keer kan afhalen.
© 2018 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenAnticonceptiepil: Positieve veranderingingen door te stoppenOngeveer één op de drie vrouwen gebruikt enige vorm van anticonceptie. Veel van die vrouwen slikken de pil. Naast dat de…
nieuws uitgelichtNieuwe anticonceptiepil: de natuurlijke pilDe anticonceptiepil is een van de meest gebruikte en betrouwbaarste anticonceptie voor vrouwen. Miljoenen vrouwen gebrui…
Anticonceptiepil top 10Anticonceptiepil top 10De anticonceptie pil staat bovenaan het lijstje met meest gebruikte anticonceptie middelen. Er zijn diverse anticoncepti…
Anticonceptiepil kopen, welke past bij mij?Anticonceptiepil kopen, welke past bij mij?Als je niet ongewenst zwanger wilt worden dan kun je kiezen voor het gebruik van de anticonceptiepil. Het is een prima v…

Spiergel voor sommige blessures, kneuzingen en pijnenSpiergel voor sommige blessures, kneuzingen en pijnenAl onze spieren, gewrichten en pezen maken deel uit van ons bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat is het orgaansystee…
Medicijndoosjes: diverse modellen en zelfs elektronischMedicijndoosjes: diverse modellen en zelfs elektronischWie verspreid over de dag veel medicijnen moet slikken kan makkelijk de tel kwijtraken of een inname overslaan. Om dit t…
Bronnen en referenties
  • https://www.pilonline.nl/bestellen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Anticonceptiepil
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Combined_oral_contraceptive_pill
  • https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/anticonceptie.aspx
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 04-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.