Medicijndoosjes: diverse modellen en zelfs elektronisch

Medicijndoosjes: diverse modellen en zelfs elektronisch Wie verspreid over de dag veel medicijnen moet slikken kan makkelijk de tel kwijtraken of een inname overslaan. Om dit te voorkomen is de aanschaf van een medicijndoosje een prima actie. Met een medicijndoosje (ook wel pillendoosje genoemd) wordt het overzicht bewaard. Er bestaan diverse medicijndoosjes voor verschillende situaties van aantal medicijnen en het aantal keren dat per dag en week medicijnen moeten worden ingenomen. Tevens bestaan er doosjes waarbij door middel van een alarm het moment wordt aangegeven dat het weer tijd is voor de inname.

Goede ordening van medicijnen

De goede werking van medicijnen is mede afhankelijk van de juiste inname die door een arts is aangegeven. Het op de juiste momenten en de juiste aantallen medicijnen innemen begint bij een goede ordening. Met een medicijndoosje kunnen de medicijnen prima worden geordend. Er bestaan doosjes voor veel of weinig medicijnen en voor veel of weinig momenten van inname per dag en per week. Zo kunnen de medicijnen afhankelijk van het soort doosje voor één tot en met zeven dagen gebruiksklaar worden opgeborgen. Een medicijndoosje is daarbij ook een prima product om medicijnen veilig mee op reis te nemen.

Diverse modellen medicijndoosjes

De doosjes zijn verkrijgbaar van een eenvoudig doosje tot een complete medicijnbox al dan niet voorzien van alarm om het tijdstip aan te geven waarop de medicijnen moeten worden ingenomen.

Vier vakjes

Het eenvoudigste medicijndoosje bestaat uit een klein doosje met slechts vier vakjes waar voor één dag pillen in kunnen worden meegenomen voor de vier dagdelen ochtend, middag, avond en bedtijd. Dit doosje is vooral makkelijk bij een dagje uit om de medicijnen die wellicht voor een week in een ander doosje zijn opgeborgen voor slechts één dag eruit te halen en mee te nemen.

Alternatief

Een alternatief voor het kleinste medicijndoosje is een set van kleine medicijnzakjes eveneens voor ochtend, middag, avond en bedtijd bedoeld. Op de zakjes staan symbolen die naar het dagdeel verwijzen. De vier zakjes kunnen samen in een groter zakje worden gestopt.

Zeven compartimenten

Een iets groter medicijndoosje heeft zeven compartimenten en is daarmee geschikt om de pillen voor een week te bewaren. De compartimenten kunnen los van elkaar worden gehaald om slechts een gedeelte (voor één of enkele dagen) mee te nemen.

Zeven dagen en vier compartimenten

Patiënten die meer pillen moeten slikken hebben baat bij een pillendoosje voor zeven dagen met per dag vier compartimenten voor ochtend, middag, avond en bedtijd.

Medicijnbox voor zeven dagen en vijf compartimenten

Naast kleine medicijndoosjes bestaan er ook medicijnboxen voor zeven dagen en per dag vijf compartimenten. De serie van vijf compartimenten kan per dag uitgenomen worden om mee te nemen.

Met alarm

Bij veel medicijndoosjes moet toch nog zelf de innametijd in de gaten worden gehouden. Voor wie dit een probleem is zijn er echter doosjes verkrijgbaar met een alarm dat telkens op het juiste moment afgaat. Om geen risico te lopen dat vergeten wordt de pillen in te nemen is een doosje met alarm ideaal. Het alarm geeft zowel een zichtbaar als hoorbaar signaal. Het doosje is van klein formaat en is vooral bedoeld voor patiënten die een geheugensteuntje nodig hebben.

Meer alarmmogelijkheden

Medicijndoosjes met alarm zijn ook in grotere formaten verkrijgbaar met pillen voor zeven dagen en vier compartimenten per dag en waarbij per dag vier alarmmomenten kunnen worden ingesteld.

Afneembaar alarm

In de categorie pillendoosjes met alarm valt ook het doosje met een afneembaar alarm. Dit doosje bestaat uit een houder met zeven afzonderlijke pillendoosjes met alarm. Het alarm is daarbij verwijderbaar en kan de volgende dag op een ander doosje worden geplaatst.

Elektronisch medicijndoosje

Helemaal makkelijk is het gebruik van een elektronisch medicijndoosje. Na goede instellingen wordt het innemen van medicijnen op de juiste tijden nooit meer vergeten. Handig is ook de trilfunctie van het apparaatje waardoor het alarm ook overkomt in een roerige situatie of ingeval van slechthorendheid. De bijzonderheden, stopzetten en extra functies van zo’n doosje zijn:

Bijzonderheden

  • Duidelijk alarmsignaal.
  • Duidelijke display.
  • Een eigen alarm voor elk compartiment.
  • Hartslagmeter.
  • Klokfunctie.
  • Programmaherhaling per dag totdat nieuwe tijden worden ingesteld.
  • Toetsenbordblokkering.
  • Trilalarm.
  • Vijf compartimenten om pillen in te bewaren.
  • Vijf verschillende alarmtijden die per dag ingesteld kunnen worden.
  • Werkt op batterijen.

Stopzetten en extra functies

Het stopzetten van het alarm gebeurt door het dekseltje te draaien naar het compartiment dat aan de beurt is. Mocht het toch nog fout gaan met het opvolgen van het alarm dan volgt na vijf en na tien minuten een herinnering. Een extra functie van het elektronische medicijndoosje is een hartslagmeter welke prima van pas komt als iemand bij te hoge of te lage hartslag medicijnen moet innemen.

Pillensplijter als handig hulpmiddel

Naast het gemak van een pillendoosje wordt het medicijngebruikers ook makkelijk gemaakt om pillen eventueel te halveren. Daar is een speciale pillensplijter voor verkrijgbaar. Een pillensplijter is een handig klein apparaatje waarmee op een eenvoudige manier en zonder kracht te moeten zetten pillen gehalveerd kunnen worden. Bij het splijten bestaat geen enkel risico dat in de vingers wordt gesneden. Het apparaatje is mede door de kleine vorm makkelijk mee te nemen onderweg. Een pillensplijter is meestal geschikt voor pillen tot maximaal dertien millimeter en is ook voorzien van een opbergvakje.

Lees verder

© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD bij kinderen behandelen met methylfenidaatADHD bij kinderen behandelen kan op diverse manieren, met en en zonder medicijnen. Er zijn diverse ADHD medicijnen die A…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Gabapentine: werking, bijwerkingen en alcoholgebruikGabapentine: werking, bijwerkingen en alcoholgebruikGabapentine is een medicijn dat voornamelijk wordt voorgeschreven bij epilepsie en neuropatische pijn. Soms wordt gabape…

Kosten besparen op de anticonceptipilKosten besparen op de anticonceptipilVeel vrouwen zijn zich niet bewust van de kosten van de anticonceptiepil. Vaak is ook onduidelijke hoe deze kosten zijn…
Dwangmatig gedrag en gangbare wijzen van aanpakDwangmatig gedrag en gangbare wijzen van aanpakDwangmatig gedrag kan worden onderscheiden in dwangmatige gedachten en dwangmatig handelen. Deze twee kunnen samen maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • https://www.fysic.nl/elektronische-pillendoos
  • http://www.hulpwinkel.nl/pillendoosje
  • https://www.leef.nl/hulpmiddelen/geneesmiddelgebruik/medicijndozen.html
  • https://www.stelcomfortshop.nl/medicijndoos_week
  • https://serviceapotheek.leef.nl/hulpmiddelen/geneesmiddelgebruik/medicijndozen.html?p=2
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.