Elektronische hulp voor therapietrouw innemen medicijnen

Elektronische hulp voor therapietrouw innemen medicijnen Wie zelden hoofdpijn heeft zal op zo’n moment niet gauw naar een medicijn grijpen. Wie er meer last van heeft neemt wellicht regelmatig een aspirientje. In die gevallen is medicijngebruik geen probleem. Anders is dat voor mensen die dagelijks meerdere medicijnen moeten slikken. Zeker kan dat een probleem zijn als het slikken op allerlei verschillende tijden moet gebeuren. Een overzicht van tijden en soorten medicijnen op het keukenbord prikken of het gebruik van een pillendoosje kan dan helpen voor het op tijd innemen van de medicijnen. Maar met moderne technieken kan dat ook anders.

Elektronische ondersteuning op tijd medicijnen innemen

Het trouw innemen van medicijnen kan elektronisch ondersteund worden. Elektronische waarschuwingen zijn niet kostbaar waardoor iedereen er over kan beschikken. In de meeste gevallen zal een patiënt ook wel over een mobiele telefoon beschikken waar die systemen op werken. Ook sparen dergelijke waarschuwingssystemen inspanning uit van zorgverleners die zich er anders over moeten bekommeren of de patiënt wel telkens de medicijnen inneemt.

Therapietrouw innemen zeer belangrijk

Helaas komt het veelvuldig voor dat patiënten niet trouw of volgens de voorschriften hun medicijnen innemen. Onvoldoende therapietrouw komt bij enkele tientallen procenten van de patiënten voor. Naast het niet innemen van medicijnen worden ze ook wel te laat ingenomen. Ook komt het voor dat een kuur niet wordt afgemaakt. De gevolgen van dit alles kunnen dan zijn dat de medicijnen niet goed werken of bijwerkingen veroorzaken en in ernstige gevallen tot extra ziekte of zelfs sterfte leiden. Ook zijn er medicijnen waarbij het wisselend innemen kwalijke gevolgen kan hebben. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) kan in de gezondheidszorg meer winst worden behaald door verbetering van therapietrouw dan met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Mogelijke redenen niet therapietrouw innemen

Aan het niet trouw innemen van medicijnen kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen zoals bijvoorbeeld:
  • Een voor de patiënt te ingewikkeld doseringsschema.
  • Een door de patiënt niet goed begrepen behandeldoel.
  • Weerzin tegen het gebruik van medicijnen.
  • Wantrouwen ten opzichte van de arts.
  • Veel verschillende medicijnen.
  • Ontkenning van het ziek zijn.
  • Angst voor bijwerkingen.
  • Vergeetachtigheid.
  • Slechtziendheid.
  • Analfabetisme.

Systeem via app op smartfone of tablet

Onderzoekers maken er in het Journal of the American Medical Informatics Association melding van dat het innemen trouwer gebeurt als patiënten aan het innemen worden herinnerd door een sms. Een andere mogelijkheid is om gewaarschuwd te worden door een signaal van het pillendoosje. Maar waarschijnlijk voor velen de beste oplossing is een speciale app te downloaden op een smartfone of tablet. Er bestaan verschillende soorten apps voor medicijngebruik met verschillen in de functies maar de belangrijkste functie is uiteraard het geven van een signaal wanneer een medicijn moet worden gebruikt.

Let op kosten via internet in buitenland

Na het downloaden van de app kan precies worden ingegeven op welke dagen en tijden de medicijnen moeten worden ingenomen en worden de namen van de medicijnen ingegeven. Het systeem zal dan voor waarschuwingssignalen zorgen op de juiste momenten. Uiteraard moet daar dan wel direct op worden gereageerd met het innemen want van uitstel kan afstel komen. Er bestaan ook mogelijkheden om na het invoeren van alle medicijnnamen gegevens ter beschikking te krijgen over de medicijnen en de mogelijke bijwerkingen. Het systeem werkt overigens wel via internet dus is het belangrijk om bij gebruik in het buitenland de mogelijke hoge kosten in de gaten te houden.

Virtuele pillenbox met buitenwacht

De mogelijkheden gaan met een zogenaamde virtuele pillenbox zelfs zo ver dat in te stellen is dat iemand wordt gewaarschuwd als vergeten is om de medicijnen in te nemen. Na het innemen moet namelijk met de telefoon worden geschud als signaal dat de medicijnen zijn gebruikt. Als dit achterwege blijft krijgt de ingestelde persoon daar bericht van. Die persoon kan dan alsnog maatregelen nemen.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het belang van therapietrouw zijnHet belang van therapietrouw zijnEr wordt dagelijks door artsen medicatie voorgeschreven. Ze vertellen ons hoe we de medicatie moeten nemen en wanneer. E…
De gevaren van therapieontrouw: medicijnen niet innemenDe gevaren van therapieontrouw: medicijnen niet innemenWanneer u een aandoening heeft krijgt u medicijnen voorgeschreven, om deze goed te laten werken is het belangrijk om dez…
Medicijnen slikken na orgaantransplantatie van levensbelangMedicijnen slikken na orgaantransplantatie van levensbelangIn Nederland worden ieder jaar circa 1000 niertransplantaties uitgevoerd. En daarnaast ook de nodige lever-, long-, en h…
De natte, electronische en digitale handtekeningDe natte, electronische en digitale handtekeningToen er nog geen computers bestonden moest elk document met de hand ondertekend worden, de zogenoemde natte handtekening…
MenstruatieklachtenMenstruatieklachtenElke vrouw krijgt er wel eens mee te maken. De één heeft er maandelijks last van en de ander krijgt plotseling problemen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JESHOOTS, Pixabay
  • http://www.gezondheidsnet.nl/gezondheid-en-medicijnen/therapietrouw-bij-medicijnen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Therapietrouw
  • https://www.vgz.nl/medicijnen-app
  • https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vgz.medicijnen
  • http://androidworld.nl/nieuws/je-medicijngebruik-onder-controle-met-medisafe-virtual-pillbox/
  • http://www.hulpmiddelenwijzer.nl/apps-voor-medicijngebruik
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 24-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.