Elektronische hulp voor therapietrouw innemen medicijnen

Elektronische hulp voor therapietrouw innemen medicijnen Wie zelden hoofdpijn heeft zal op zon moment niet gauw naar een medicijn grijpen. Wie er meer last van heeft neemt wellicht regelmatig een aspirientje. In die gevallen is medicijngebruik geen probleem. Anders is dat voor mensen die dagelijks meerdere medicijnen moeten slikken. Zeker kan dat een probleem zijn als het slikken op allerlei verschillende tijden moet gebeuren. Een overzicht van tijden en soorten medicijnen op het keukenbord prikken of het gebruik van een pillendoosje kan dan helpen voor het op tijd innemen van de medicijnen. Maar met moderne technieken kan dat ook anders.

Elektronische ondersteuning op tijd medicijnen innemen

Het trouw innemen van medicijnen kan elektronisch ondersteund worden. Elektronische waarschuwingen zijn niet kostbaar waardoor iedereen er over kan beschikken. In de meeste gevallen zal een patiënt ook wel over een mobiele telefoon beschikken waar die systemen op werken. Ook sparen dergelijke waarschuwingssystemen inspanning uit van zorgverleners die zich er anders over moeten bekommeren of de patiënt wel telkens de medicijnen inneemt.

Therapietrouw innemen zeer belangrijk

Helaas komt het veelvuldig voor dat patiënten niet trouw of volgens de voorschriften hun medicijnen innemen. Onvoldoende therapietrouw komt bij enkele tientallen procenten van de patiënten voor. Naast het niet innemen van medicijnen worden ze ook wel te laat ingenomen. Ook komt het voor dat een kuur niet wordt afgemaakt. De gevolgen van dit alles kunnen dan zijn dat de medicijnen niet goed werken of bijwerkingen veroorzaken en in ernstige gevallen tot extra ziekte of zelfs sterfte leiden. Ook zijn er medicijnen waarbij het wisselend innemen kwalijke gevolgen kan hebben. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) kan in de gezondheidszorg meer winst worden behaald door verbetering van therapietrouw dan met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Mogelijke redenen niet therapietrouw innemen

Aan het niet trouw innemen van medicijnen kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen zoals bijvoorbeeld:
 • Een voor de patiënt te ingewikkeld doseringsschema.
 • Een door de patiënt niet goed begrepen behandeldoel.
 • Weerzin tegen het gebruik van medicijnen.
 • Wantrouwen ten opzichte van de arts.
 • Veel verschillende medicijnen.
 • Ontkenning van het ziek zijn.
 • Angst voor bijwerkingen.
 • Vergeetachtigheid.
 • Slechtziendheid.
 • Analfabetisme.

Systeem via app op smartfone of tablet

Onderzoekers maken er in het Journal of the American Medical Informatics Association melding van dat het innemen trouwer gebeurt als patiënten aan het innemen worden herinnerd door een sms. Een andere mogelijkheid is om gewaarschuwd te worden door een signaal van het pillendoosje. Maar waarschijnlijk voor velen de beste oplossing is een speciale app te downloaden op een smartfone of tablet. Er bestaan verschillende soorten apps voor medicijngebruik met verschillen in de functies maar de belangrijkste functie is uiteraard het geven van een signaal wanneer een medicijn moet worden gebruikt.

Let op kosten via internet in buitenland

Na het downloaden van de app kan precies worden ingegeven op welke dagen en tijden de medicijnen moeten worden ingenomen en worden de namen van de medicijnen ingegeven. Het systeem zal dan voor waarschuwingssignalen zorgen op de juiste momenten. Uiteraard moet daar dan wel direct op worden gereageerd met het innemen want van uitstel kan afstel komen. Er bestaan ook mogelijkheden om na het invoeren van alle medicijnnamen gegevens ter beschikking te krijgen over de medicijnen en de mogelijke bijwerkingen. Het systeem werkt overigens wel via internet dus is het belangrijk om bij gebruik in het buitenland de mogelijke hoge kosten in de gaten te houden.

Virtuele pillenbox met buitenwacht

De mogelijkheden gaan met een zogenaamde virtuele pillenbox zelfs zo ver dat in te stellen is dat iemand wordt gewaarschuwd als vergeten is om de medicijnen in te nemen. Na het innemen moet namelijk met de telefoon worden geschud als signaal dat de medicijnen zijn gebruikt. Als dit achterwege blijft krijgt de ingestelde persoon daar bericht van. Die persoon kan dan alsnog maatregelen nemen.
© 2015 - 2020 Rickandie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het belang van therapietrouw zijnHet belang van therapietrouw zijnEr wordt dagelijks door artsen medicatie voorgeschreven. Ze vertellen ons hoe we de medicatie moeten nemen en wanneer. E…
De gevaren van therapieontrouw: medicijnen niet innemenDe gevaren van therapieontrouw: medicijnen niet innemenWanneer u een aandoening heeft krijgt u medicijnen voorgeschreven, om deze goed te laten werken is het belangrijk om dez…
Medicijnen slikken na orgaantransplantatie van levensbelangMedicijnen slikken na orgaantransplantatie van levensbelangIn Nederland worden ieder jaar circa 850 niertransplantaties uitgevoerd, alsmede 110 lever-, 65 long-, en 50 hartranspla…
De natte, electronische en digitale handtekeningDe natte, electronische en digitale handtekeningToen er nog geen computers bestonden moest elk document met de hand ondertekend worden, de zogenoemde natte handtekening…

Leven met kanker: risico´s verkleinen en voeding aanpassenAls je kanker hebt zijn er een aantal overwegingen te maken omtrent sommige voedingsgewoonten en handelingen. Neem bijvo…
MenstruatieklachtenMenstruatieklachtenElke vrouw krijgt er wel eens mee te maken. De één heeft er maandelijks last van en de ander krijgt plotseling problemen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JESHOOTS, Pixabay
 • http://www.gezondheidsnet.nl/gezondheid-en-medicijnen/therapietrouw-bij-medicijnen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Therapietrouw
 • https://www.vgz.nl/medicijnen-app
 • https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vgz.medicijnen
 • http://androidworld.nl/nieuws/je-medicijngebruik-onder-controle-met-medisafe-virtual-pillbox/
 • http://www.hulpmiddelenwijzer.nl/apps-voor-medicijngebruik

Reageer op het artikel "Elektronische hulp voor therapietrouw innemen medicijnen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rickandie
Laatste update: 24-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!