Menstruatieklachten

Menstruatieklachten Elke vrouw krijgt er wel eens mee te maken. De één heeft er maandelijks last van en de ander krijgt plotseling problemen. De ernst van de klachten kan variëren van mild tot ernstig. Ook zijn er veel verschillende soorten klachten die gepaard gaan met menstruatie. Helaas zijn niet alle klachten te verhelpen maar toch zijn er een aantal factoren die we zelf kunnen bepalen waardoor de klachten zullen verminderen.

Klachten bij de menstruatie

Wanneer men spreekt over menstruatieklachten wordt met name een pijnlijke, hevige of het uitblijven van menstruatie bedoeld. Deze klachten zijn met name aanwezig tijdens de menstruatieperiode of een aantal dagen voor of na de menstruatieperiode. Veel voorkomende klachten kunnen zijn; veel bloedverlies, krampen, hoofdpijn en migraine, rugpijn, buikpijn, pijnlijke borsten, wisselende stemming, vermoeidheid, opgeblazen gevoel, diarree, huidproblemen. Sommige vrouwen ervaren helemaal geen klachten terwijl een ander bekend is met meerdere klachten waardoor deze veel invloed kunnen hebben op het dagelijks leven. Helaas denken veel mensen dat deze klachten er nou eenmaal bij horen en gaan daarom niet op zoek naar een behandeling.

Gebruik van medicatie

De anticonceptiepil is een bekend middel tegen menstruatieklachten. Naast het verminderen van pijnlijke klachten vermindert het vaak ook de hoeveelheid bloedverlies. Niemand is hetzelfde en elke vrouw heeft daarom baat bij een ander soort pil. Laat je daarom door je huisarts adviseren welke pil het beste bij je past.

De 1-fase pil

Deze bevat een gelijke dosis van de hormonen progestageen en oestrogeen. De pillen hebben alle een zelfde kleur en de volgorde van inname is niet van belang.

De 2- en 3-fase pil

Deze komt meer in de buurt van de natuurlijke hormoonproductie van de vrouw. De pillen zijn verpakt in een bepaalde volgorde en de samenstelling van de pillen is verschillend. De 2- en 3-fase pil is alleen betrouwbaar indien ze in de juiste volgorde worden ingenomen.

De 4-fase pil

De 4-fase pil is de laatste en nieuwste variant op de markt. Deze komt het dichtst in de buurt van de natuurlijke hormoonproductie van de vrouw. De verhoudingen en samenstelling verandert in deze strip vier keer en het is ook daarom van belang om de strip in de juiste volgorde in te nemen om de betrouwbaarheid te kunnen garanderen.

Hormoonhuishouding

Dat menstruatie en hormoonhuishouding bij elkaar horen dat is bekend. De hormoonhuishouding verandert ook gedurende de hele cyclus. De een heeft hier meer last van dan de ander, maar elke vrouw heeft in haar leven wel een periode waarbij haar stemming flink op de proef wordt gesteld. Ook hier kunnen we ons erbij neerleggen en er vanuit gaan dat het er nou eenmaal bij hoort. Aan de andere kant kunnen we ook invloed uitoefenen waardoor je je misschien toch net een beetje lekkerder, gezonder en vrolijker in je vel voelt.

Het is bekend dat voldoende nachtrust, ontspanning en het verminderen van stress een positief effect hebben op de hormoonhuishouding. Een ongezonde leefwijze, weinig nachtrust, stress, veel koffie en alcohol hebben daarentegen negatieve invloed. Ook te veel inname van verzadigde vetten lijken een negatief effect teweeg te brengen met betrekking tot de hormoonhuishouding. Kies daarom voor gezonde voeding. Sporten lijkt misschien niet de meest fijne activiteit in een periode waarbij menstruatieklachten een rol spelen, maar toch kan het de klachten verminderen. Door te sporten komt er een stofje vrij, endorfine, waardoor je je beter en opgewekter gaat voelen. Sporten zorgt ook voor een goede doorbloeding waardoor het opgeblazen gevoel kan verminderen.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Is een actieve houding toch te veel gevraagd, zorg er dan voor dat je comfortabele kleding draagt die niet knelt. Ga op de bank liggen met een deken of een warme kruik. Houd je buik en rug warm zodat de krampen verminderen. Masseer je buik of laat je rug door iemand masseren. Warme dranken kunnen een positief effect teweeg brengen. Kies bijvoorbeeld voor venkelthee. Deze thee staat bekend om zijn heilzame werking. De zaadjes van venkel bevatten een stofje dat lijkt op de hormonale oestrogeen van de vrouw. Allerlei typische vrouwenkwaaltjes die veroorzaakt worden door een te laag oestrogeengehalte kunnen verlicht worden door het drinken van deze thee.
© 2015 - 2024 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Menstruatieklachten, vervelend maar meestal onschuldigMenstruatieklachten, vervelend maar meestal onschuldigGeen vrouw is hetzelfde, dus ook geen menstruatiecyclus is hetzelfde. De ene vrouw heeft PMS, de andere heeft nergens la…
Menstruatiestoornis? Vleesbomen? Veel bloedverlies? M-poli!Menstruatiestoornis? Vleesbomen? Veel bloedverlies? M-poli!Wat kan je doen tegen veel en overmatig bloedverlies iedere maand? Waar kan je heen als je denkt een ernstige menstruati…
Natuurlijke borstvergroting met venkelzaadjes en venkeltheeNatuurlijke borstvergroting ligt binnen ieders handbereik. Vrouwen over de hele wereld hebben hun borsten op natuurlijke…
Menstruatieklachten: wat kun je hieraan doen?Menstruatieklachten: wat kun je hieraan doen?Veel vrouwen hebben klachten wanneer ze ongesteld zijn, zoals buikkramp, hoofdpijn, pijnlijke borsten en pijn in de onde…

Elektronische hulp voor therapietrouw innemen medicijnenElektronische hulp voor therapietrouw innemen medicijnenWie zelden hoofdpijn heeft zal op zon moment niet gauw naar een medicijn grijpen. Wie er meer last van heeft neemt well…
De noodzaak van zonnebrandcrèmeVeel mensen onderschatten de noodzaak van het gebruik van zonnebrandcrème. Hoewel dit besef wel steeds meer bij mensen l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GabiSanda, Pixabay
  • http://www.dokteronline.com/anticonceptie/anticonceptiepil-soorten/
  • http://www.saunagids.nl/alles-over-sauna/venkel-olie-kruiden.html
Arts1984 (47 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.