Menstruatieklachten: wat kun je hieraan doen?

Menstruatieklachten: wat kun je hieraan doen? Veel vrouwen hebben klachten wanneer ze ongesteld zijn, zoals buikkramp, hoofdpijn, pijnlijke borsten en pijn in de onderrug. Verder kunnen ze prikkelbaar zijn, vermoeid en zich opgeblazen voelen. Er zijn ook vrouwen die voordat ze menstrueren al klachten krijgen. Een pijnstiller kan verlichting geven, maar soms kan ontspanning of een warm bad ook de klachten verlichten. Wanneer je erg veel last hebt van de menstruatie, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. In sommige gevallen wordt de anticonceptiepil voorgeschreven, waarbij de menstruatie meestal minder hevig wordt.

De klachten

Bij de meeste vrouwen gaat de menstruatie gepaard met een aantal klachten. Zo heeft meer dan de helft van de vrouwen last van pijn. Enkele vrouwen hebben zon buikpijn dat ze één tot enkele dagen er ziek van zijn en thuis moeten blijven. Vooral bij meisjes tussen de veertien en achttien jaar kunnen de klachten hevig zijn. Naast buikpijn in de onderbuik kunnen er klachten ontstaan zoals: hoofdpijn, misselijkheid en overgeven en pijn onderin de rug. Sommige vrouwen voelen zich net voor de menstruatie prikkelbaarder, zijn sneller geïrriteerd, hebben pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel en gewichtstoename of zijn erg moe.

Wat je zelf kunt doen

Als je veel last hebt van de menstruatie, kan dat je behoorlijk belemmeren. Omdat het elke maand weer terug komt, kan het handig zijn om wat tegen de klachten te doen. Hier volgen wat tips om menstruatieklachten te verlichten:

Pijnstiller

Als je veel last van pijn hebt, kun je een pijnstiller nemen. De eerste keuze is een paracetamol. Mocht dit niet of niet voldoende helpen, neem dan een diclofenac, ibuprofen of naproxen. Gebruik deze middelen niet wanneer je maagklachten hebt.

Rust

Zorg dat je voldoende ontspanning hebt en pak je rust. Vaak voel je jezelf vermoeid door de menstruatie. Bij vrouwen die veel bloedverlies hebben, kan er een ijzertekort optreden. Vind je het moeilijk om te ontspannen, probeer dan ontspanningsoefeningen of meditatie.

Vermijd zout

Veel vrouwen houden vocht vast net voordat ze ongesteld worden. Zorg daarom dat je minder zout binnen krijgt, daarmee ga je het vasthouden van extra vocht tegen.

Tegen pijn in onderrug

Heb je veel pijn onderin de rug, kun je een ontspanningsoefening doen. Ga bijvoorbeeld op handen en knieën zitten en maar je rug afwisselen hol en bol. Herhaal dit een paar keer. Ook kun je de onderrug laten masseren om het te laten ontspannen.

Warmte

Buikkrampen zijn te verlichten door een warme kruik tegen de onderbuik of onderrug te leggen. Ook kan een warm bad of warme douche helpen.

Lichaamsbeweging

Door te bewegen maakt je lichaam het stofje endorfinen aan. Dit een natuurlijke pijnstiller, die bij veel vrouwen de pijnklachten kunnen verminderen of zelfs doen laten verdwijnen.

Orgasme

Er zijn vrouwen die minder pijnklachten hebben na het krijgen van een orgasme.

Anticonceptiemiddelen

Veel vrouwen krijgen minder klachten wanneer ze via de huisarts aan de anticonceptiepil gaan. De cyclus wordt dan met niet eigen hormonen geregeld, wat de klachten in veel gevallen zal onderdrukken. Het is de bedoeling dat je de pil drie weken slikt en dan een week stopt. In de stopweek volgt de menstruatie. Sommige vrouwen besluiten om de pil door te slikken zodat ze helemaal niet meer ongesteld worden. Er bestaat discussie over of dit wel of niet schadelijk is voor het lichaam. Ook zijn er vrouwen die minder menstrueren door het gebruik van de spiraal. Meestal wordt er gekozen voor het hormoonspiraal de Mirena.

Naar de dokter

In sommige gevallen kan het duiden op een probleem. Ga naar de huisarts in de volgende gevallen:

  • Als de pijn elke maand erger wordt
  • Bij hevig, langdurig of onregelmatig bloedverlies
  • Bij plotselinge hevige buikpijn
  • Als je meer dan twee maanden niet meer ongesteld bent geweest
  • Als je menstruatie na het 25ste levensjaar pijnlijker wordt
  • Als de pijn anders aanvoelt dan normaal

PMS

Sommige vrouwen hebben klachten vóór de menstruatie, ook wel PMS genoemd. Zij kunnen een week voorafgaand aan de menstruatie klachten krijgen, zoals hiervoor genoemd bij de klachten. Daarnaast kunnen er ook depressieve gevoelens ontstaan. Ook kan de buikpijn erger worden of juist optreden tijdens het vrijen. Hoewel het niet wetenschappelijk is aangetoond dat het helpt, kunnen sommige vrouwen baat hebben bij het gebruik van pyridoxine en teunisbloemolie (tegen zere borsten).

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ongesteld voor de eerste keer, wat nu?Bij ieder meisje gaat het een keer gebeuren. Je wordt voor het eerst ongesteld! Op school of door je moeder, is je het w…
Menstruatiestoornis? Vleesbomen? Veel bloedverlies? M-poli!Menstruatiestoornis? Vleesbomen? Veel bloedverlies? M-poli!Wat kan je doen tegen veel en overmatig bloedverlies iedere maand? Waar kan je heen als je denkt een ernstige menstruati…
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…

Bloedneus: hoe kun je dit het beste stoppen?Bloedneus: hoe kun je dit het beste stoppen?Tijdens een bloedneus kan er uit één of beide neusgaten in een korte tijd heel wat bloed stromen. Meestal is er een bloe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Silviarita, Pixabay
  • www.apotheek.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 16-07-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.