Bloedneus: hoe kun je dit het beste stoppen?
Tijdens een bloedneus kan er uit één of beide neusgaten in een korte tijd heel wat bloed stromen. Meestal is er een bloedvaatje in het neusslijmvlies kapot gesprongen. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals niezen, inspanning, neuspeuteren of stress. In de meeste gevallen lukt het vrij snel om het bloeden te stelpen, maar in enkele gevallen kan het lastig zijn. De bloeding stelpen kun je doen door de neus dicht te knijpen en rustig te blijven. Buig je hoofd iets voorover en adem rustig door de mond. Na tien minuten zou het over moeten zijn.
Hoe je eraan komt
Door het knappen van een bloedvaatje in het slijmvlies van de neus, de binnenbekleding van je neus, kan er een bloedneus ontstaan. Er kan een bloeding ontstaan in één of beide neusgaten. Dit kan even schrikken zijn omdat er flink wat bloed uit de neus kan komen. Oorzaken kunnen zijn: inspanning, stress, neuspeuteren, een klap tegen de neus, grote temperatuursveranderingen of niezen. Mensen die bloedverdunners gebruiken, kunnen heftigere neusbloedingen krijgen. Kinderen en jongvolwassenen hebben meestal een kapot bloedvaatje vóór op het neustussenschot. Jonge kinderen stoppen soms voorwerpen in de neus, waardoor er een neusbloeding kan ontstaan. Bij ouderen is het neusslijmvlies vaak wat kwetsbaarder. Bij hen ontstaat een bloedneus vaak doordat er een vaatje achter/boven in de neus knapt.
Wat je zelf kunt doen
Een spontane bloedneus is meestal heel goed te verhelpen. Zo kun je de neus dichtknijpen. Je kunt dit het beste als volgt aanpakken: ga rustig zitten, snuit je neus per neusgat leeg, knijp hem dicht net onder het neusbeen en buig je hoofd licht voorover. Adem ondertussen rustig door je mond. Wanneer je in paniek raakt, zal de bloeddruk stijgen waardoor de bloeding moeilijker te stelpen is. Houd dit minimaal tien minuten vol, meestal is de bloeding dan over. Mocht het niet zo zijn, herhaal dit nog een keer.
Wat je niet moet doen
Buig je hoofd niet achterover omdat het bloed anders terug kan lopen naar de keelholte, waardoor je het moet doorslikken. Hierdoor kan er misselijkheid met overgeven ontstaan. Ga niet liggen, want op die manier wordt de bloeddruk in het hoofd hoger. De bloeddruk in het hoofd is in een zittende houding het laagst. Stop geen watten of propjes papieren zakdoek in een bloedend neusgat omdat deze een korst kunnen lostrekken als je het uit de neus verwijdert. Probeer na het stoppen van de bloeding niet hevig te snuiten en ga niet in je neus peuteren. Drink geen alcohol en neem geen hete douche omdat dit de doorbloeding in je neus bevordert.
Inbrengen van gel
Er bestaat een speciale gel die glycine en calcium bevat en neusbloedingen op natuurlijke wijze kan stoppen. Deze gel zorgt ervoor dat de bloedende vaatjes worden dichtgedrukt. Snuit je neus om deze vrij te maken van bloed, plaats het topje van de tube in je neus en knijp de gel eruit. De bloeding zal vrijwel direct stoppen en je kunt weer verder waarmee je bezig was. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn tijdens het sporten of tijdens een belangrijke vergadering. De gel die je inbrengt in je neus, verdwijnt via de neus naar de keel. Je slikt het door en merkt er weinig van.
Droge lucht
In de winter is de lucht in huis vaak erg droog door de centrale verwarming. Er kunnen korstjes ontstaan aan de binnenkant van de neus en als die kapot gaan, kan het gaan bloeden. Wees voorzichtig met snuiten en ga niet in je neus peuteren. Tegen de vorming van korstjes kun je een beetje vaseline of neuszalf in je neus smeren. Vaak is het voldoende als je het op het voorste deel van het neustussenschot smeert. Ook kun je zorgen voor een betere luchtvochtigheid. Dit kan bijvoorbeeld door bakjes water aan de radiatoren te hangen in de winter.
Naar de huisarts
Wanneer het bloeden niet vanzelf stopt, zelfs na het uitvoeren van voorgaande handelingen, is het aan te raden om een huisarts te raadplegen. Dat geldt ook indien een neusbloeding niet stopt bij gebruik van bloedverdunners, als het regelmatig terugkeert of als er een bloedneus is als gevolg van harde klap tegen het hoofd. In sommige gevallen zal de dokter een broos bloedvat onder lokale verdoving dichtbranden of dichtetsen. Dichtbranden is een kleine ingreep dat plaatsvindt onder locale verdoving van het neusslijmvlies en meestal mag je direct na deze ingreep weer naar huis. Bij het dichtetsen wordt er met een bepaalde vloeistof bloedvaatjes dicht geëtst, waarbij slechts één neusgat per keer wordt behandeld. Als een kind een voorwerp in zijn neus heeft gestopt, probeer het vooral niet zelf eruit te krijgen en laat dit over aan de huisarts.
Lees verder