Tampon vergeten of kwijt: wat te doen?

Tampon vergeten of kwijt: wat te doen? Elke vrouw die tampons gebruikt, twijfelt wel eens of ze er wel of niet een tampon heeft ingebracht of vergeet het een keer om hem eruit te halen. Wat vervelender is, is dat je de tampon kwijt raakt of dat het touwtje afbreekt. Er zijn vrouwen die een tampon kwijt raken en dan denken dat ze zich hebben vergist en denken dat ze hem misschien toch al hadden verwijderd. Mocht het niet lukken om de tampon er zelf uit te halen, ga dan naar de huisarts. Want als je er niets aan doet, kan er een infectie ontstaan.

Tampon kwijt

Soms twijfel je en weet je niet meer zeker of je wel een tampon hebt ingebracht. Als je niets voelt aan de buitenkant, kan het zijn dat het touwtje mee naar binnen is geduwd. Wat je dan moet doen is allereerst ontspannen. Was je handen, haal een paar keer diep adem en ga voorzichtig met je vinger naar binnen om het touwtje te zoeken. Mocht dit lastig gaan, kun je eventueel wat vaseline of glijmiddel gebruiken. Bedenk dat je vagina niet recht naar achteren loopt, maar in een bocht schuin naar boven. Mocht je een touwtje tegenkomen, probeer het voorzichtig te pakken en naar buiten te trekken.

Persen

Het kan soms helpen om te persen. Ga op de w.c. zitten en pers zoals je ook doet als je moet poepen. Je kunt ook persen door te krachtig te plassen. Je kunt ook in de douche op je hurken gaan zitten om te persen. Als de tampon al een tijdje inzit, zal hij opgezet zijn en mogelijk kun je hem dan voelen en verwijderen. Ook zal het touwtje glad zijn en moet je deze goed vastpakken. Je zou ook in bad kunnen gaan zodat de tampon zich volzuigt met water zodat hij gemakkelijker te voelen is.

Tampon vergeten

Als je de tampon vergeet, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en dat kan leiden tot ernstige klachten. In het begin zul je het merken doordat er een vies ruikende afscheiding komt. Soms is dit pussig of bruingrijs van kleur. De infectie die kan ontstaan, kan in de bloedbaan komen en dit kan gevaarlijk zijn.

Symptomen

Als je een tampon vergeten bent, kan dit leiden tot simpele, maar ook tot ernstige klachten. Zorg ervoor dat je hem er tijdig weer uithaalt. De symptomen die kunnen ontstaan als je dit vergeten bent zijn:

 • Stinkende afscheiding
 • Afscheiding ziet er vies uit: geel of bruingrijs
 • Na lange periode kan er ook een vage pijn in de onderbuik ontstaan
 • Na lange periode kan er een infectie in de vagina ontstaan
 • Pijn in de vagina
 • Pijn bij het vrijen
 • Duizeligheid
 • Koorts
 • Druk of pijn in het bekkengebied

Wanneer naar de dokter?

Probeer eerst zelf de tampon eruit te halen. Misschien kan je partner je erbij helpen, maar niet elke partner vindt het fijn om zoiets te doen. Je zou voor de zekerheid nog de afvalemmer kunnen controleren en zien dat de tampon daar in ligt. Mocht het zelf niet lukken, of je twijfelt eraan of de tampon nog in je vagina zit, ga dan naar de huisarts. Het is belangrijk dat de tampon zo snel mogelijk wordt verwijderd, omdat je anders de kans loopt om ernstig ziek te kunnen worden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Wanneer je voor de eerste keer ongesteld bent sta je voor een keuze. Wil ik maandverband gebruiken of tampons? De meeste…
Beppy tampon: draadloze tamponsBeppy tampon: draadloze tamponsDraadloze tampons zijn een alternatief voor het gebruik van maandverband of tampons tijdens de menstruatie. De Beppy tam…
Tampax Compak: tampons met inbrenghuls in mini formaatTampax Compak: tampons met inbrenghuls in mini formaatIt's that time of the month again. Die verschrikkelijke week, vol met buikkrampen en wc bezoekjes. Dan is het natuurlijk…
Oorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingOorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingAlle vrouwen produceren afscheiding, maar soms kan de afscheiding afwijken. Dit kan voor paniek zorgen. Vooral als uw af…
Krijg je brede heupen van de pil? Menstruatie en hormonenKrijg je brede heupen van de pil? Menstruatie en hormonenDe pil innemen is voor de vrouw vanaf de tiener jaren tot de overgang een dagelijks gebruik. Het zorgt ervoor dat de per…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: EME, Pixabay
 • www.earlydoc.com
 • www.netdokter.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 20-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.