Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease)

Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease) Pelvic inflammatory disease (PID) is een ontsteking in het kleine bekken waar onder andere de baarmoeder, eileiders en het buikvlies zich bevinden. Het ontstaat wanneer bacteriën erin slagen de inwendige organen te bereiken door bijvoorbeeld door geslachtsverkeer, menstruatie, een bevalling of door een medische ingreep. Het kan een hevige buikpijn, afscheiding, koorts of vermoeidheid veroorzaken. Het kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Wat houdt PID precies in en hoe wordt het behandeld?

Wat PID is

PID (voluit: pelvic inflammatory disease) is een ontsteking van de vrouwelijke voortplantingsorganen in het kleine bekken zoals de baarmoeder, eileiders, direct aanliggende weefsels of het buikvlies. Deze aandoening kan zowel acuut en hevig als chronisch verlopen. Na genezing kan er littekenweefsel ontstaan waardoor er consequenties kunnen zijn voor de vruchtbaarheid. Door de littekens kunnen de eileiders aangetast raken en daardoor minder of zelfs helemaal niet meer doorgankelijk zijn. Daardoor kan de zaadcel niet meer bij de eicel komen. Ongeveer tien procent van de vrouwen is minder vruchtbaar na het krijgen van PID.

Symptomen

Niet elke vrouw wordt even ziek. Sommige vrouwen hebben weinig klachten terwijl andere vrouwen hevige pijn hebben. Soms word je erg ziek met koorts. De plek van de ontsteking onderin de buik kan erg pijn doen. Als het acuut ontstaat, is er meestal koorts en hevige buikpijn. Als het chronisch is, zijn er meestal vagere klachten zoals vermoeidheid en vage onderbuikpijn. De meest voorkomende symptomen bij PID zijn:
  • Koorts met rillingen
  • Pijn onderin de buik
  • Pijnlijke geslachtsgemeenschap
  • Ongewone vaginale afscheiding
  • Vaginale bloedingen buiten menstruatiecyclus om
  • Rugpijn

Daarnaast kan er sprake zijn van misselijkheid, pijn bij het plassen, een waterdunne ontlasting en gewichtsverlies. Bij vrouwen in de vruchtbare levensperiode is er meer kans op deze aandoening na een recente medische ingreep in de onderbuik.

Hoe je eraan komt

PID ontstaat als bacteriën van buitenaf naar binnen dringen naar de organen. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt tijdens het vrijen. Ook ingrijpende gebeurtenissen zoals een bevalling of operatie aan de inwendige geslachtsorganen kan PID veroorzaken. Meestal is de veroorzaker de gonorroebacterie en chlamydia, een bacterieachtig micro-organisme. Chlamydia is erg gevaarlijk, het kan een bijna onopgemerkte ontsteking veroorzaken waardoor er onherstelbare schade kan worden aangericht. Het kan ook ontstaan als gevolg van de menstruatie omdat de baarmoedermond een beetje openstaat of als gevolg een medische ingreep zoals een abortus of curettage. Een spiraaltje maakt het voor bacteriën niet gemakkelijker om de baarmoeder binnen te dringen.

Wat je zelf kunt doen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Vrij daarom altijd veilig, vooral als je wisselende contacten hebt. Zorg voor een goede hygiëne. Mocht je PID hebben, dan moet je zorgen dat je goed herstelt. Neem daarom voldoende rust en ga altijd naar de huisarts als je klachten hebt. Het moet behandeld worden en het gaat niet vanzelf over. Als je het niet laat behandelen, kan de ontsteking zich uitbreiden en weer opnieuw terugkomen.

Naar de dokter

Mocht je het vermoeden hebben dat je PID hebt en je hebt bovengenoemde klachten, aarzel dan niet en neem snel contact op met je huisarts. De huisarts zal na een inwendig onderzoek en bloed- en urineonderzoek een diagnose kunnen stellen. Door het afnemen van wat vaginale afscheiding voor een kweek kan precies worden vastgesteld welke bacterie de ontsteking veroorzaakt. Er zal meteen een antibioticakuur worden voorgeschreven. Soms wordt de kuur na het vaststellen van de kweek nog aangepast. Mochten de klachten alsnog verergeren, ondanks je behandeling, neem dan weer contact op met de huisarts. Je wilt tenslotte geen onherstelbare schade aanrichten in je lijf.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een SOA, chlamydiaEen SOA, chlamydiaDe meesten weten wel dat vrijen veilig moet gebeuren. Maar soms schiet het er toch tussendoor. Hieronder beschrijf ik ch…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Baarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederontsteking, ook wel endometritis genoemd, is een ontsteking van het baarmoederslijmvlies en kan worden veroorz…
Groene afscheiding: oorzaken groene vaginale afscheidingGroene afscheiding: oorzaken groene vaginale afscheidingGroene afscheiding betreft een abnormale vaginale afscheiding die vaak stinkt en gepaard gaat met andere symptomen zoals…

TIA: een voorbode van het krijgen van een beroerteTIA: een voorbode van het krijgen van een beroerteWe spreken van een TIA als de bloeddoorstroming in de hersenen tijdelijk wordt onderbroken. Binnen 24 uur zijn de versch…
Diverticulitis: een ontsteking in de darmenDiverticulitis: een ontsteking in de darmenAan de buitenkant van de dikke darm kunnen uitstulpingen ontstaan die divertikels worden genoemd. Als deze uitstulpingen…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.