Diverticulitis: een ontsteking in de darmen

Diverticulitis: een ontsteking in de darmen Aan de buitenkant van de dikke darm kunnen uitstulpingen ontstaan die divertikels worden genoemd. Als deze uitstulpingen ontstoken raken, noemen we dat diverticulitis. Vrijwel iedereen heeft ze in bepaalde mate en ze ontstaan naarmate we ouder worden. Soms kunnen deze leiden tot chronische klachten die zich uiten in pijn, obstipatie of diarree. Mensen met een vezelarm dieet lopen meer risico om divertikels te ontwikkelen. Hoe ontstaat diverticulitis, wat is het precies en wat moet je eraan doen?

Wat het is?

Divertikels zijn uitstulpingen aan de buitenkant van de dikke darm. Ze ontstaan op zwakke plekken van de darm. Het is een onschuldige aandoening. Ze kunnen ook op de dunne darm ontstaan, maar meestal komen ze voor bij het laatste deel van de dikke darm. Dit deel bevindt zich links in de buik. Meestal ontstaan klachten pas na de vijftig jaar en is het een gevolg van het ouderdomsproces. Als de uitstulpingen ontstoken raken, wordt het diverticulitis genoemd. Een ontsteking ontstaat meestal omdat er ontlasting achter blijft in de uitstulping. Bij een vezelarm dieet moet de darm harder werken, waardoor de kans op het ontstaan van divertikels groter is.

Klachten

Vrijwel iedereen krijgt in een zekere mate divertikels. Meestal leidt dit niet tot klachten. Soms kunnen divertikels leiden tot chronische klachten, waarbij er pijn links onderin de buik ontstaan. Daarnaast kan er verstopping of juist diarree ontstaan. Een ontsteking gaat gepaard met pijn, buikpijn en het ontlasten kost moeite. Een ernstige complicatie is als een divertikel gaat bloeden. Dan kan de patiënt een hoop bloed verliezen via de anus. Als de ontsteking heel hevig is, kan het zijn dat een opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. In de meeste gevallen genezen ze vanzelf door middel van rust.

Samenvattend zijn de volgende symptomen van toepassing bij diverticulitis:
  • Pijn, meestal in de linkeronderbuik
  • Vage krampen in de buik
  • Opgezette buik
  • Pijn gepaard gaande met obstipatie of diarree
  • Soms bloedverlies via de anus
  • Misselijkheid, soms met braken
  • Komt weinig voor bij mensen onder de vijftig

Wat je zelf kunt doen

Zolang divertikels geen klachten geven, hoeven ze ook niet behandeld te worden omdat het nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Ook speelt onze westerse leefstijl waarbij we te weinig vezels eten hierbij een rol. Mochten er wel klachten ontstaan van ongecompliceerde pijn, dan kun je proberen een vezelrijk dieet te volgen. Deze bevat onder andere veel groente, fruit en volkorenproducten. Hierdoor zal de darm minder hoeven samenknijpen, waardoor de klachten kunnen verminderen. Soms biedt een volume vergrotend laxeermiddel een uitkomst. Ook regelmatig eten en voldoende bewegen stimuleert de darmen. Neem de tijd om naar het toilet te gaan en probeer de ontlasting niet te lang op te houden.

Aanpassen voedsel

Als je probeert je ontlasting zo soepel mogelijk te houden, is de kans kleiner dat er resten achterblijven in de divertikels en dat de druk op de darmen minder groot wordt. Om je darm rust te geven als er een ontsteking is, kun je beter licht verteerbaar voedsel eten. Hoe je het dieet moet aanpassen hangt af van de mate van de ontsteking. Probeer slecht verteerbare vezels zoals pitjes, zaden en vellen te vermijden. De voedingsproducten die veel vezels bevatten en worden aangeraden zijn bijvoorbeeld: lichtbruin brood, ontbijtgranen, rijpe fruitsoorten, gekookte aardappelen. Drink daarbij veel water, minstens 2 liter vocht per dag. Als de darm weer tot rust is gekomen, kun je meer vezels toevoegen aan het dieet.

Naar de dokter

Is er sprake van een ontsteking, neem dan contact op met je huisarts. Meestal wordt er dan rust geadviseerd waarbij je een vloeibaar dieet krijgt voorgeschreven. Dit geeft vaak al verbetering. Mocht je bloed verliezen via de anus, moet je zo snel mogelijk naar de huisarts. Als de ontsteking erg hevig wordt met hevige buikpijn en koorts, dan moet je opgenomen worden in het ziekenhuis. Soms moet er een operatie plaatsvinden waarbij het noodzakelijk kan zijn om het stuk darm dat door de diverticulitis is aangetast te verwijderen.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diverticulose en diverticulitisVeel mensen hebben last van darmaandoeningen. Bij deze aandoening heeft men last van divertikels, meestal in de dikke da…
Opgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSOpgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSEen opgezwollen buik na het eten. Heb je last van langdurige buikpijn met een opgeblazen gevoel in de buik (vooral een o…
Diverticulitis: ontstekingDiverticulitis: ontstekingDiverticulitis is een ontsteking van een uitstulping van de darm. Het meest voorkomende ziektebeeld is buikpijn, koorts…
Divertikels/diverticulitis: symptomen, diagnose, behandelingDivertikels/diverticulitis: symptomen, diagnose, behandelingKleine uitstulpingen van de darmmuur in de buikholte worden divertikels genoemd. Deze uitstulpingen komen vooral voor in…

Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease)Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease)Pelvic inflammatory disease (PID) is een ontsteking in het kleine bekken waar onder andere de baarmoeder, eileiders en h…
Verwaarloosde longontsteking kan ernstige gevolgen hebbenVerwaarloosde longontsteking kan ernstige gevolgen hebbenOm goed te kunnen functioneren dienen de longen soepel te werken. Het zorgt ervoor dat we zuurstof aan het lichaam kunne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elionas2, Pixabay
  • Boek: Diagnosewijzer 200 aandoeningen ISBN: 9789089891211
  • www.elkerliek.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.