Spiergel voor sommige blessures, kneuzingen en pijnen
Al onze spieren, gewrichten en pezen maken deel uit van ons bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat is het orgaansysteem waardoor we ons kunnen voortbewegen. Naast spieren, gewrichten en pezen horen ook het skelet en de bindweefselkapsels tot het bewegingsapparaat. Problemen daarmee zijn echter moeilijk vanaf de huid te bestrijden. Dat is wel het geval met de spieren, gewrichten en pezen. Een veelgebruikt middel daarvoor is spiergel of ook wel spiergelei genoemd. Dit middel dankt zijn krachtige werking aan een uitgebalanceerde combinatie van kruiden.
Gebruik van spiergel
Spiergel werkt verlichtend bij een aantal aandoeningen van de spieren, gewrichten en pezen.
Die aandoeningen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit:
Blessures
Blessures kunnen in zeer veel verschillende vormen voorkomen en zijn lang niet altijd met elk middel te behandelen. Blessures die gepaard gaan met
spierpijn kunnen dikwijls wel effectief worden behandeld met spiergel.
Kneuzingen
Bij een kneuzing is onderhuids weefsel beschadigd waarbij de oppervlakte meestal intact blijft. Dat kan bijvoorbeeld door vallen of hard stoten. Een kneuzing gaat meestal gepaard met pijn en een zwelling. Beiden kunnen in veel gevallen met spiergel bestreden worden.
Nekpijn
Voortdurend gespannen spieren in de nek en het achterhoofd (monnikskapspier) kan pijn veroorzaken. Die pijn kan verlicht worden door massage van de spieren waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd. Bij die massage kan gebruik gemaakt worden van spiergel.
Reumatische pijn
Gewrichtspijn is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die zich naast pijn kenmerken door stramme en stijve spieren en gewrichten, gevoeligheid, functieverlies en zwellingen. Gewrichtspijn wordt dikwijls aangeduid met reuma. Stijve spieren en gewrichten kunnen behandeld worden met bijvoorbeeld Atrosan Spier- en Gewrichtsgel welke een sterke concentratie Arnica heeft.
Rugpijn
Door weinig te bewegen worden de spieren stijver en kunnen onder meer
rugklachten ontstaan. Blijven bewegen door te fietsen, wandelen of
zwemmen is daarom belangrijk. Ook door allerlei oefeningen kunnen de spieren getraind worden en blijven ze soepel. Mocht zich toch pijn voordoen dan levert behandelen met spiergel een verzachting op doordat de gel vooral in eerste instantie warmte oplevert.
Werking van spiergel
De werking van spiergel is onder meer:
- Antiseptische werking
- Bevordering van het genezingsproces
- Goede doorbloeding
- Krampwerend
- Ondersteund de huid
- Ontstekingsremmend
- Pijnstillend
- Tegen spasme
- Verkoelend
- Verlichtend
- Verzacht de huid
- Verminderd spierpijnen
- Verminderd reumatische pijnen
- Verminderd zwellingsverschijnselen
- Vorming nieuwe cellen
Toepassen van spiergel
Spiergel kan heel makkelijk uitwendig worden toegepast door twee tot drie keer per dag op de gewenste plekken op de huid aan te brengen en daarna licht in te masseren. De gel wordt prima opgenomen door de huid en eventueel overtollige gel kan met water worden verwijderd. Uiteraard mag de gel niet op open wonden worden aangebracht om irritatie door bepaalde stoffen te voorkomen. Door de zeer brede werking van spiergel wordt het product naast particulier gebruik ook toegepast in de fysiotherapie en de topsport. Tevens worden er goede resultaten mee bereikt bij reumatische klachten.
Soorten kruiden verwerkt in spiergel
Vooral de kruidenextracten Arnica, Harpagophytum en Salix die meestal in spiergel zijn verwerkt zorgen voor het behoud van soepele spieren. Andere ingrediënten die in spiergel verwerkt kunnen worden zijn:
- Achillea Millefolium Leaf Extract (Duizendblad)
- Alcohol
- Aesculus hippocastanum Leaf extract (Paardenkastanje)
- Arnica Montana Flower Extract (Valkruid)
- Aqua
- Carrageenan
- Citric Acid
- Daucus Carota Extract
- Fragrance Natural (Parfum)
- Harpagophytum Procumbens Root Extract (Duivelsklauw)
- Lactic Acid
- Macadamia Ternifolia Nut Oil (Macadamia olie)
- Menthol, Camphor
- Phytic Acid
- Polyglyceryl-10 Laurate
- Potassium Sorbate
- Rhus toxicodendron Leaf Extract (Gifsumak)
- Salicylic Acid
- Salix Alba Cortex Extract (Wilgenbast)
- Sodium Benzoate
- Xanthan Gum
Bewaren van spiergel
Bij het bewaren van de gel moet zonlicht worden vermeden en is een donkere plek op kamertemperatuur beter. Houd de spiergel ook uit de buurt van kinderen. In goed afgesloten vorm en op een geschikte bewaarplek is de gel minimaal twaalf maanden houdbaar.
Alternatief, geen gel maar spray
Een alternatief voor spiergel is bijvoorbeeld Kruidvat Warmtespray. Deze spray zorgt voor soepele spieren en bevordert de doorbloeding. In eerste instantie veroorzaakt de spray een verkoelend effect waardoor een aangename verzachting ontstaat. Daarna wordt de plek die behandeld is juist warm waardoor de doorbloeding wordt bevorderd. De werking van de spray is langdurig.
Lees verder