Spierknopen, soms zelf te behandelen

Een spierknoop is een lokale verkramping van een spier waardoor die verzwakt raakt. Spierknopen, ook triggerpoints genoemd, treden in beginsel in het midden van een spiervezel op. Spierknopen ontstaan vooral op bepaalde plekken en worden vaak veroorzaakt door overbelasting. Voor het behandelen van de verkramping is niet altijd een fysiotherapeut nodig. Soms kan de verkramping zelf succesvol worden verholpen zoals door het rekken van spieren en massage. Bij spierknopen kunnen ook afgeleide pijnen ontstaan.

Niemand ontkomt aan spierknopen

Het merendeel van de pijnen die mensen dagelijks ervaren wordt veroorzaakt door spierknopen die in grootte variëren van een speldenknop tot een erwt. Maar in grote beenspieren kunnen spierknopen voorkomen ter grootte van een duim. Uiteindelijk ontkomt niemand vroeg of laat aan spierknopen van zuigelingen tot bejaarden.

Spierknooppijn en afgeleide pijn

Door het samentrekken van de spier wordt de bloedcirculatie geremd en wordt de spierknoop geïrriteerd door zuurstofgebrek en opgehoopte afvalstoffen. Gevolg is dat de spierknoop pijnsignalen aan de hersenen doorgeeft. Maar spierknopen veroorzaken niet alleen pijn op de plek zelf maar verwekken vaak ook een afgeleide pijn waardoor op de verkeerde plek gezocht kan worden. Afgeleide pijn bevindt zich vaak in de buurt van gewrichten alsof het lichaam wil dat daar een oplossing wordt gezocht. Veel voorkomende afgeleide pijnen zijn gewrichtspijn, rugpijn en hoofdpijn. Maar ook kunnen allerlei andere pijnen optreden zoals kaakpijn, oorpijn, keelpijn en pijn in het achterhoofd waardoor het moeilijk is om het hoofd te draaien. Afgeleide pijnen treden meestal op aan dezelfde kant van het lichaam als waar de spierknoop zit.

Oorzaken spierknopen

Veel spieren hebben hun eigen risicovolle plekjes waar spierknopen kunnen optreden. Meestal ontstaan ze midden in een spiervezel waar de motorische zenuw de spier binnenkomt en signalen tot samentrekking geeft. Doordat de spierknoop de spier gespannen houdt verzwakt hij de spier als geheel. De oorzaak van spierknopen kan overbelasting zijn zowel een kortdurende te zware belasting als een langdurige lichte. Ook kan een spierknoop veroorzaakt worden door een eenmalige overbelasting bijvoorbeeld een whiplash, een valpartij, ergens aan vertillen, sporten zonder warming-up, lichamelijk zwaar werk, vaak herhaalde bewegingen, stress en een ongunstige houding.

Soms langdurig aanwezig

Spierknopen maken spieren verkort en stijf waardoor ze moeilijker te gebruiken zijn en op den duur kan het zelfs voorkomen dat ze helemaal niet meer te gebruiken zijn. Doordat de spierknoop de spier voortdurend op een hogere spanning houdt kan de spier moeilijk tot zijn volledige lengte gerekt worden en wordt stijfheid of bewegingsbeperking ervaren. Soms is die beperking geleidelijk aan geaccepteerd als behorend bij de leeftijd. Door een gespannen spier kunnen ook de zenuwen of bloedvaten worden afgekneld wat een verdoofd of tintelend gevoel kan opleveren. Er kan sprake zijn van een vicieuze cirkel omdat door de verhoogde spierspanning weer overbelasting kan ontstaan en de spierknoop daardoor in stand wordt gehouden. Zonder goede behandeling kunnen spierknopen jaren voortbestaan en als ze al lang actief zijn kunnen ze niet makkelijk meer worden weggewerkt.

Behandelen door massage

Het rekken van de spieren kan een gunstig effect opleveren. Spierknopen zijn ook goed te behandelen door diepe korte massage bewegingen waarbij de toevoeging van warmte kan meehelpen voor een beter resultaat. Soms kan een behandeling zelfs meteen resultaat opleveren. Bij hardnekkige spierknopen moet enkele weken behandeld worden waarbij met een goede instructie ook zelfbehandeling mogelijk is.

De effecten van massage zijn:

  • Verbeterde doorbloeding
  • De afvalstoffen worden uit de spierknoop geperst
  • Het verkrampte spierweefsel wordt uitgerekt

Lees verder

© 2011 - 2020 Rickandie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Triggerpoints - Spierknopen in de kuitspierenTriggerpoints - Spierknopen in de kuitspierenTriggerpoints zijn gedeeltes van spiervezels die in elkaar zijn geschoven en die als gevolg van een slechte schakeling,…
Triggerpoints - Patellofemorale knieklachtenTriggerpoints - Patellofemorale knieklachtenTriggerpoints (spierknopen) in het bovenbeen kunnen in veel gevallen de oorzaak zijn van patellofemorale kniepijn bij jo…
Triggerpoints - Knie klachten (Vastus Lateralis)Triggerpoints - Knie klachten (Vastus Lateralis)Triggerpoints in de brede zijspier (Vastus Lateralis) kunnen erg vervelend en erg pijnlijk zijn. Vooral sporters die aan…
Chronisch pijn door triggerpointsChronisch pijn door triggerpointsAltijd pijn hebben, maar artsen kunnen de oorzaak niet ontdekken. Grote kans dat uw kwaal wordt veroorzaakt door trigger…

Mondbranden of brandende mond syndroom: symptomen en oorzaakMondbranden of brandende mond syndroom: symptomen en oorzaakHet brandende mond syndroom of mondbranden geeft een pijnlijk of branderig gevoel in de mond en tong. Het ‘brandende mon…
Huisstofmijtallergie: symptomen, medicijnen en huisdierenHuisstofmijtallergie: symptomen, medicijnen en huisdierenHuisstofmijtallergie (ook wel 'stofallergie' genoemd') is een allergische reactie op de uitwerpselen van huisstofmijten.…
Bronnen en referenties
  • http://www.praktijkgroenewolddeventer.nl/massagetriggerpoints.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Massage

Reageer op het artikel "Spierknopen, soms zelf te behandelen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Lenie Hendriks, 21-08-2018 19:32 #2
Hoe kan ik een triggerponts zelf behandelen met oefeningen?

Willem, 16-01-2012 21:34 #1
Hallo,
Ik woon in brazilie en
heb een vraag: heb mijn enkelband een tijd geleden vollledig afgescheurd en ben daaraan geopereerd. Heb tijjdens het herstel, toen ik nog niet mobiel was, een ontsteking aan de grote teen gehad(aan het einde vd grote teen) NU loop ik al weer een tijdje maar blijf pijn houden aan het einde vd grote teen-wat ook met de stand van de voet te maken lijkt te hebben-Moet er bij zeggen dat mijn enkel nog steeds niet 100% mobiel is zoals vroeger, en doe nog aan fysioterapie.
Als ik mijn been spieren(kuiten /boven benen en liezen) rek, merk ik zeer duidelijk dat dit veel verbetering brengt. Heeft U misschien een goede tip voor mij?
bij voorbaat dank
mvg
Willem

Infoteur: Rickandie
Laatste update: 12-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Pijnbestrijding
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!