Pijn in de onderrug: oorzaken & tips bij lage rugpijn

Pijn in de onderrug: oorzaken & tips bij lage rugpijn Pijn in de onderrug is een van de meest voorkomende aandoeningen aan de rug, vooral omdat er zoveel verschillende oorzaken aan de basis kunnen liggen. Lage rugpijn kan acuut en hevig optreden, maar kan op de lange termijn ook uitgroeien tot een chronisch probleem. In dat geval wordt er voortdurend een zwaar aanvoelende, doffe pijn in de onderrug gevoeld. Bij de meeste mensen zijn voldoende rust en een betere zithouding aangewezen als behandeling, eventueel samen met een spiergel of een pijnstiller. Daarnaast kan ook een onderrugkussen of een rugbrace erg nuttig zijn om de onderrug wat meer steun te geven, waardoor de kans op pijn een stuk kleiner wordt. Wat zijn de mogelijke oorzaken van pijn in de onderrug en welke tips kunnen je helpen?

Lage rugpijn

Lage rugpijn kan in het dagelijks leven erg vervelend zijn. Niet alleen bij het maken van bewegingen, maar ook in rust kan pijn in de onderrug je parten spelen. Patiënten spreken vaak van een vage, doffe pijn, terwijl anderen de pijn eerder beschrijven als een zeurende pijn die met steken gepaard kan gaan. Je kan ook het gevoel hebben dat je onderrug "geblokkeerd" is, met andere woorden dat je rug pijnlijk zwaar en log aanvoelt als een steen. Lage rugpijn kan ook uitstralen. In ernstige gevallen kan pijn in de onderrug ertoe leiden dat je slaap wordt verstoord of dat je mobiliteit in het gedrang komt.

Diagnose pijn in de onderrug

Lage rugpijn kan opgedeeld worden in acute pijn en chronische pijn. Acute pijn treedt plotseling op en kan erg hevig zijn, terwijl chronische pijn over lange tijd optreedt. We spreken dan van meerdere maanden of zelfs jaren. In dat laatste geval is de oorzaak meestal moeilijker te bepalen en is het lastiger om de patiënt definitief van de lage rugpijn te genezen. Een juiste, heel specifieke diagnose laten stellen is dan ook erg belangrijk om tot een effectieve behandeling over te kunnen gaan. Hiertoe zal de arts gebruik maken van anamnese (vragen stellen aan de patiënt), lichamelijk medisch onderzoek en/of röntgenfoto's. Voor een zo gedetailleerd mogelijk resultaat kan gekozen worden voor een MRI-scan van de rug.

Oorzaken onderrugpijn

Zithouding

Mensen die veel werk verrichten op kantoor nemen zonder het te beseffen vaak een langdurig slechte houding aan. Om de bovenrug en de schouders te ontlasten ga je onbewust wat meer druk zetten op je onderrug, gewoon omdat dit comfortabeler is. Maar na lange tijd kan dit zich wreken en ga je een lage rugpijn gewaarworden. Je kan deze lage rugpijn het best tegengaan door te letten op een betere houding.

Vermoeidheid

De lage rug is een cruciaal punt in het menselijk lichaam: het is de onderrug die het gewicht van het bovenlichaam draagt en tegelijk een soepele overgang moet verzekeren met de benen. Als je die plek vaat gaat gebruiken, dan kan er vermoeidheid optreden, zoals bijvoorbeeld bij sport en langdurige fysieke inspanning. Rust is hierbij de beste behandeling.

Probleem rugspieren

Soms ligt een rugprobleem aan een spierprobleem in de rug. De spieren zijn verkeerd gebruikt of hebben een inspanning moeten leveren die ze niet gewoon zijn, denk bijvoorbeeld aan het zeulen met kartonnen dozen of het uitvoeren van onderhoudswerken aan je huis. Rust kan in dit geval snel soelaas bieden, eventueel samengaand met een spiergel of spierspray om de spieren te behandelen.

Hernia

Een tussenwervelschijf die geblokkeerd zit kan zorgen voor pijn die uitstraalt naar de onderrug. De meest geschikte behandeling is om de hernia zelf te genezen, zodat ook de lage rugpijn kan verdwijnen. Soms kan een cortisone injectie aangewezen zijn bij de behandeling van hernia.

Nierproblemen

Pijn in de onderrug hoeft niet altijd rechtstreeks met de rug te maken te hebben. Een probleem aan de nieren (zoals bv. nierstenen) kan gevoeld worden tot laag in de onderrug, waardoor je aanvankelijk misschien niet eens vermoedt dat het hier om een probleem aan je nier gaat.

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een vorm van gewrichtsreuma waarbij de wervels aangetast worden. De ruggegraat gaat zijn welving en zijn soepelheid verliezen, waarbij er pijn in de onderrug ontstaat. Hiermee verwant zijn de reumatische ontstekingen spondylitis en sacro-ileitis. Deze vormen van reuma kunnen erg hardnekkig en pijnlijk zijn en de patiënt chronisch lastigvallen.

Behandeling en tips bij lage rugpijn

Pijnstillers

Is de pijn heviger dan kan je een klassieke pijnstiller nemen (bv. paracetamol) of een pijnstiller die ook koortswerend en ontstekingsremmend werkt (bv. ibuprofen, nurofen). Wanneer de pijn in de onderrug met deze tips niet opgelost geraakt en een chronisch probleem wordt, is het aangeraden om medisch advies te vragen aan een arts of apotheker.

Massage

Bij een geblokkeerde onderrug heb je mogelijk het gevoel hebben dat je je rug onmogelijk pijnloos kan bewegen. Om dit zware gevoel weg te werken en je onderrug weer soepel te maken kan het ondergaan van een massage nuttig zijn. Sommige mensen met lage rugpijn zijn gebaat met een professionele massage door een erkend massagetherapeut, waarbij mogelijk meerdere sessies noodzakelijk zijn.

Spiergel of pleisters

Aanvullend kan je bijvoorbeeld warmtepleisters aanbrengen om de bloedcirculatie te verbeteren en de pijn te verzachten. Hetzelfde effect kan verkregen worden door middel van een spiergel die de spieren van de onderrug ondersteunt. Een voorbeeld hiervan is ibuprofen spiergel: deze zalf werkt tegelijk ontstekingsremmend en pijnstillend.

Rugbrace of onderrugkussen

De behandeling van pijn in de onderrug is afhankelijk van de oorzaak van het probleem en de ernst van de pijnklachten. Heb je van nature een slechte zithouding dan kan een rugbrace of een warmtekussen helpen om je onderrug meer stabiliteit te geven. Een onderrugkussen of een ergonomische onderrugsteun gebruiken kan een behoorlijk verschil betekenen op het vlak van pijnklachten. Beter voorkomen dan genezen kan hier een goed advies zijn: als je een slechte onderrug hebt gebruik je bijvoorbeeld best een speciaal kussen op kantoor.
© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Pijn in de onderrugPijn in de onderrugPijn in de onderrug wordt ook wel lage rugpijn genoemd. Om hier van af te komen zijn een aantal oplossingen, fysiotherap…
De oorzaken en gevolgen van (onder)rugpijnDe oorzaken en gevolgen van (onder)rugpijnLage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Het kan verschillende oorzaken hebben. Er worden soms MRI-scans gemaakt wann…
Lage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (ook wel pijn aan onderrug genoemd) is een veelvoorkomende aandoening. Lage rugklachten zorgen voor veel be…

Gezondheid: Yoga tegen rugklachtenGezondheid: Yoga tegen rugklachtenEigenlijk heeft nagenoeg iedereen wel eens last van de rug. Maar waar het voor de een chronische pijn is of dé zwakke pl…
Coronavirus (COVID-19): symptomen, besmetting en behandelingnieuws uitgelichtCoronavirus (COVID-19): symptomen, besmetting en behandelingDe meest voorkomende symptomen van COVID-19, veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, zijn koorts, droge hoest en vermoe…
Bronnen en referenties
  • http://www.pijninonderrug.org/
  • http://www.pijninonderrug.info/
  • http://www.degezondheidswinkel.be/blog/pijn-in-de-onderrug-symptomen-behandeling
  • http://www.medischforum.nl/onderwerp/23473
  • https://www.patient1.nl/encyclopedie/lage-rugklachten-bij-volwassenen (bronnen geraadpleegd op 01/06/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 28-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.