Bewegen en ontspannen bij lage rugpijn

Bewegen en ontspannen bij lage rugpijn Ooit werd gedacht dat veel rusten de beste manier was om van lage rugpijn af te komen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit niet het geval is. Doktoren geven nu de raad om vooral te bewegen. Weliswaar kan de pijn dan aanvankelijk nog heviger worden, ten opzichte van in bed liggen, maar toch is het de enig juiste manier om de klachten te verhelpen. Maak daarom een plan om dagelijks te bewegen wat voorzichtig wordt opgezet maar daarna wordt uitgebouwd. Kies voor leuke dingen en probeer ook in het dagelijkse leven stress te vermijden. Een positieve instelling die tot meer ontspanning leidt kan het herstelproces ook gunstig beïnvloeden.

Dagelijkse bezigheden voortzetten bij lage rugpijn

Mensen die last hebben van lage rugklachten zijn vanwege de pijn vaak geneigd om vooral niets te doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat de rug daar juist stijf van wordt en de spieren slapper worden. Ook gaat de conditie achteruit. Een goed advies is daarom om zoveel mogelijk de dagelijkse bezigheden voort te zetten ondanks de pijn.

Langdurig eenzelfde houding vermijden

Veel artsen adviseren ook om niet thuis te blijven van het werk maar zoveel mogelijk de normale activiteiten aan te houden of die zo snel mogelijk weer op te pakken. Wellicht dat voor bepaalde werkzaamheden afspraken gemaakt moeten worden met de werkgever om de rugklachten niet te verergeren. Maak bijvoorbeeld afspraken waarbij regelmatig van houding moet worden gewisseld. Langdurig eenzelfde houding aannemen moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Maak een bewegingsplan

Ondanks de pijn is in beweging blijven toch het best omdat bij lage rugpijn niets beschadigd is. Het rustig aan opzetten van wandelingen en fietstochten of zwemactiviteiten zijn goede vormen van bewegen. Kies bijvoorbeeld een activiteit zoals fietsen en maak een plan om dagelijks een tochtje te maken. Voer het aantal kilometers per dag op. Door een langzame opbouw zal de pijn houdbaar zijn en het einddoel worden bereikt. De ergste lage rugpijn verdwijnt dan meestal binnen één tot twee weken en zelfs hardnekkige pijn in zes tot twaalf weken. Zodra die bewegingen effect hebben kunnen ze worden uitgebreid.

Naast bewegen kan een positieve instelling helpen

Omdat in de praktijk bewezen is dat lage rugpijn meestal zonder gebruik van medicijnen en alleen door voldoende bewegen overgaat is het goed om dat vooruitzicht vast te houden. Een positieve instelling zal daarbij het verbeterproces bevorderen. Ook is het in deze goed om niet te luisteren naar allerlei verhalen van mensen die de klachten ook kennen. Het zorgen maken over de pijn kan het herstel vertragen. Ga af op wat de huisarts te zeggen heeft en volg de adviezen op.

Stress en klachten

Bekend is ook dat door stress de klachten kunnen toenemen. Een aantal mensen krijgt juist last van lage rugklachten als ze onder spanning leven. Als dit het geval is moet zeker ook gewerkt worden aan het opsporen van de oorzaken van de stress en aan het zoveel mogelijk vermijden daarvan. In veel gevallen kunnen er oplossingen worden gevonden zonder hulp. Indien de klachten een gevolg zijn van het werk of de werksituatie kan hulp worden ingeroepen van de bedrijfsarts.

Ontspannen en leuke dingen doen bij rugklachten

Maar in elk geval kan getracht worden meer tijd te besteden aan leuke dingen zoals bijvoorbeeld regelmatige natuurwandelingen en het bezoek van een musical of andere theatervoorstelling. Ook het uitoefenen van een leuke hobby mag zeker geen lage prioriteit hebben binnen de wekelijkse activiteiten. Naast ontspanning door beweging is ook geestelijke ontspanning zeer belangrijk in het herstelproces.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Een op de drie mensen heeft elk jaar wel eens last van een vervelende rugpijn. De rug is het lichaamsdeel dat ons de mee…
Rugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn is een vervelende aandoening waar ongeveer 80% van alle Nederlanders regelmatig last van heeft. Gelukkig zijn er…
Paracetamol bij acute rugklachtenAustralische onderzoekers hebben geconcludeerd dat acute lage rugklachten niet worden verminderd door het slikken van pa…
Rugpijn voorkomen: 7 tips om je rugspieren te ontlastenRugpijn voorkomen: 7 tips om je rugspieren te ontlastenNiets zo vervelend als rugpijn die je niet zag aankomen. Rugpijn kan enorme pijn veroorzaken waardoor je gehinderd wordt…

Reukvermogen kwijt of minder reukvermogen: oorzakenReukvermogen kwijt of minder reukvermogen: oorzakenAnosmie is de benaming van een aandoening, waarbij er een volledig verlies van het reukvermogen optreedt. Je bent dan je…
Acute diarree bij volwassenenAcute diarree bij volwassenenAcute diarree ontstaat meestal vrij plotseling. Het is een dunne, waterige ontlasting die meerdere keren per dag voorkom…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 01-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.