Tintelende borsten: oorzaken tintelingen in borst of tepel

Tintelende borsten: oorzaken tintelingen in borst of tepel Tintelende borsten is een vrij courante klacht. Veel vrouwen ervaren weleens een tintelend gevoel in hun borsten, vooral rond hun menstruatie, vroeg in de zwangerschap, of als ze borstvoeding geven of medicijnen nemen met hormonen. Het tintelende of prikkelende gevoel, dat in één borst of beide borsten aanwezig kan zijn, kan op speldenprikken in de huid lijken of brandende eigenschappen hebben. Het tintelende gevoel kan in de tepels worden gelokaliseerd of in de vlezige delen van de borst worden gevoeld. Tintelingen in de borsten wordt zelden geassocieerd met borstkanker, maar je moet onmiddellijk contact opnemen met je huisarts als het gevoel in je borst(en) of tepel(s) interfereert met je normale activiteiten of als je een van de volgende waarschuwingssignalen voor borstkanker ervaart: een knobbel in de borst; veranderingen in de borsthuid, zoals kuiltjes rond de tepel; tepelveranderingen; verkleuring van de borst.

Tintelende borsten tijdens zwangerschap en borstvoeding

Gevoelige, gezwollen of zelfs tintelende borsten en tepels zijn enkele van de vroegste tekenen van zwangerschap, die optreden zelfs voordat je een menstruatie overslaat. Moeders die borstvoeding geven, melden soms ook tintelende tepels.

Hormonale schommelingen

Oestrogeen en progesteron, de vrouwelijke hormonen waar tijdens de zwangerschap meer van wordt geproduceerd, stimuleren de melkkanalen en vergroten de bloedtoevoer naar de borsten, waardoor je in de borsten een tintelend gevoel kan ervaren. Het gevoel is het meest uitgesproken in het eerste trimester, omdat borstklieren en -weefsels op dat moment voor het eerst worden uitgerekt. Borsten zitten vol zenuwuiteinden en kunnen ook warmer, voller en gevoeliger aanvoelen.

Mastitis of borstontsteking

Mastitis is een ontsteking van de borst die gepaard kan gaan met een infectie en het kan optreden bij vrouwen die borstvoeding geven, meestal in de eerste 6 tot 12 weken na de bevalling. De ontsteking komt voort uit stilstaande melk die een kanaal verstopt of uit bacteriën die in de borst terechtkomen door een wondje in de tepel. Het kan een tintelend of branderig gevoel teweegbrengen tijdens borstvoeding, en zelfs wanneer je geen borstvoeding geeft. Andere symptomen zijn:

Spruw (schimmelinfectie)

Spruw is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door de candida albicans en die scherpe, brandende pijn kan veroorzaken in één of beide borsten van een zogende moeder. De daarmee gepaard gaande pijn kan tot een uur na een voeding duren. Een schimmelinfectie komt vaak voor nadat je antibiotica hebt genomen (die het delicate evenwicht van het lichaam van 'goede' en 'slechte' bacteriën kunnen verstoren) of wanneer de candida door kloofjes in de tepels (tepelkloven) of de huid in de borst terechtkomt.

Tepelvasospasme of tepelkrampen

Tepelvasospasme of tepelkrampen is een aandoening waarbij de bloedvaten van de tepel samentrekken als reactie op borstvoeding. Het kan een brandende, prikkende pijn veroorzaken tijdens en tussen voedingen. De kans is groot dat het optreedt:
 • bij koud weer
 • met een baby die niet goed is aangelegd
 • bij vrouwen die het fenomeen van Raynaud hebben, een auto-immuunziekte

Naast de vernauwing en pijn kun je een tijdelijke verbleking van je tepels opmerken.

Borstvoeding

Veel zogende vrouwen voelen een tinteling in de borst als de baby aanligt en begint te zuigen, waardoor de melk begint te stromen.

Overige oorzaken tintelingen in borst of tepel

Hoewel tintelende borsten of tepels vaak het gevolg is van hormonale problemen, kan dit ook andere oorzaken hebben.

Ziekte van Paget aan de tepel

Ziekte van Paget aan de tepel is een zeldzame vorm van borstkanker die van invloed is op de huid van de tepel en tepelhof en waarbij je last kunt krijgen van de volgende symptomen:

Gescheurd siliconen borstimplantaat

Een van de symptomen van een gescheurd implantaat, is een tintelend gevoel in de borst. Andere symptomen zijn:
 • verminderde omvang van de aangedane borst
 • gevoelloosheid in de borst
 • ongelijk uiterlijk van de borst
 • harde plekken in de borst

Gordelroos

Als je een brandende, blaarvormende uitslag op je borst bemerkt, is de kans groot dat je gordelroos hebt. Dit is een virale infectie (veroorzaakt door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt) dat tientallen jaren sluimerend in je lichaam aanwezig kan zijn. De infectie dringt binnen in de sensorische zenuwen van de huid en kan, naast pijn, tintelingen en huiduitslag veroorzaken. Andere symptomen zijn:

Borstoperatie

In sommige gevallen kan een borstoperatie (bijvoorbeeld een borstamputatie of lumpectomie) de zenuwen in het gebied beschadigen, met pijn of tintelingen in de borstwand tot gevolg. Andere symptomen zijn:
 • doof gevoel
 • jeuk
 • stekende pijn die kan beginnen in de borstwand en uitstraalt naar de arm

Costochondritis

Costochondritis is een ontsteking van het kraakbeen dat een rib aan het borstbeen hecht. De pijn, die afkomstig is van de borstwand en niet van de borst, wordt vaak omschreven als scherp. Artritis en lichamelijke overbelasting kunnen de boosdoener zijn. De pijn van costochondritis komt vaak voor aan de linkerkant en wordt erger met diep ademhalen of hoesten.

Tintelende borsten door medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayTintelende borsten door medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Sommige medicijnen zijn van invloed op je hormonen, die op hun beurt van invloed kunnen zijn op de gevoeligheid van de borsten. Om die reden kunnen bepaalde medicijnen een tintelend gevoel in de borsten veroorzaken. Deze medicijnen zijn onder meer:
 • anticonceptiepillen
 • hormoonvervangingstherapie (gebruikt om de bijwerkingen van de overgang of menopauze te verminderen)
 • medicijnen die worden gebruikt om bepaalde psychische aandoeningen te behandelen

Contacteczeem

Contacteczeem is een allergische reactie op huidcrèmes, zeep of wasmiddelen die huiduitslag kunnen veroorzaken war gepaard kan gaan met de volgende klachten:
 • stekelig of prikkend gevoel
 • jeuk
 • irritatie
 • zwelling

Zelfzorg bij tintelingen in de borst

Als je geen veranderingen in de borsten opmerkt, zoals knobbels of huidveranderingen, en als de klachten mild zijn, kun je proberen om zelfzorg toe te passen:
 • vrij verkrijgbare ontstekingsremmers en pijnstillers
 • warme en koude kompressen
 • steun-bh
 • veranderingen in het voedingspatroon (sommige vrouwen melden minder gevoelige borsten als ze minder zout (natrium) en cafeïne binnenkrijgen)
 • supplementen (sommige vrouwen krijgen verlichting met vitamine E, omega-3-vetzuren en teunisbloemolie)

Ga bij aanhoudende of verergerende klachten naar de huisarts.

Huisarts raadplegen bij tintelende borsten / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij tintelende borsten / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Schakel in de volgende gevallen direct medische hulp in:
 • knobbeltje(s) in de borst
 • kuiltjes in de huid
 • tepelafscheiding
 • ongelijke borsten (terwijl dat voorheen niet of minder het geval was)
 • ernstige, langdurige pijn die interfereert met je normale activiteiten
 • pijn in verband met borstvoeding die die voeding bemoeilijkt

Prognose

Een tintelend gevoel in de borst(en) is een veel voorkomende sensatie, vooral bij vrouwen die menstrueren, onlangs zwanger zijn of borstvoeding geven. In de meeste gevallen is de oorzaak niet ernstig en hangt het samen met normale hormonale schommelingen. Neem sowieso bij twijfel contact op met je huisarts.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: BorstenGezondheid: BorstenDe borsten van de vrouw zijn veelbesproken, zoniet het meest besproken van alle lichaamsdelen. Dat de man daar voor een…
Pijnlijke tepelPijnlijke tepelEen pijnlijke tepel ontstaat vaak bij vrouwen, maar soms ook bij mannen. Het is een vervelend gevoel, want tepels schure…
Knobbeltjes in de borstKnobbeltjes in de borstSommige vrouwen hebben van nature knobbelige borsten. Dit is te wijten aan de opbouw van hun borstweefsel en meestal gee…
Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsIngetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsEen ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokk…

Tepelkrampen: oorzaken en behandeling van tepelvasospasmeTepelkrampen: oorzaken en behandeling van tepelvasospasmeTepelvasospasme veroorzaakt pijnlijke tepelkrampen of krampen in de tepel. Wanneer je bloedvaten samentrekken of kleiner…
Middenrifaandoeningen: Problemen met middenrif (diafragma)Middenrifaandoeningen: Problemen met middenrif (diafragma)Het middenrif (diafragma) bevindt zich tussen de borstkas (thorax) en de buik (abdomen). Deze spier helpt een persoon bi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Aila Images/Shutterstock.com
 • https://www.livestrong.com/article/227598-causes-of-a-tingling-sensation-in-the-breast/
 • https://www.medela.nl/borstvoeding-professionals/advies/lactatieperiode/mastitis
 • https://www.healthline.com/health/tingling-in-breast
 • https://www.babycentre.co.uk/top-10-signs-of-pregnancy
 • https://www.canadianbreastfeedingfoundation.org/basics/vasospasm.shtml
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.