Middenrifaandoeningen: Problemen met middenrif (diafragma)
Het middenrif (diafragma) bevindt zich tussen de borstkas (thorax) en de buik (abdomen). Deze spier helpt een persoon bij de ademhaling. Wanneer een persoon inademt, verlaagt het de druk in de longen en wordt de ribbenkast groter. Het diafragma is onderhevig aan aandoeningen en afwijkingen, die in veel verschillende vormen voorkomen en voortvloeien uit een letsel of ziekte. De ernst en klinische presentatie zijn echter zeer variabel, aangezien sommige patiënten geen symptomen ervaren bij een middenrifaandoening, terwijl anderen kampen met ernstige ademhalingsproblemen.
Oorzaken van problemen met het middenrif
Eventratio diaphragmatica
Eventratio diaphragmatica is een
aangeboren aandoening (altijd linkszijdig) waarbij de spier wordt vervangen door fibreus weefsel (bindweefselachtig weefsel). Deze middenrifafwijking presenteert zich als een duidelijke verhoging van het linkergedeelte van het middenrif. Dit gaat soms gepaard met gastro-intestinale symptomen (
maag- en
darmklachten).
Hikken
De
hik is te wijten aan onvrijwillige middenrifcontracties (samentrekkingen van het middenrif) bij het sluiten van de glottis (stemspleet). Af en toe presenteren patiënten zich met een aanhoudende hik. Dit is mogelijk het gevolg van middenrifirritatie, bijvoorbeeld door een subfrenisch
abces (plaatselijke buikvliesontsteking door abcesvorming onder het middenrif). Ook een metabole oorzaak is bekend voor het aanhoudend hikken, zoals bijvoorbeeld
uremie (ophoping van ureum in het bloed door
nierfalen). De arts zet een medicamenteuze behandeling in voor een aanhoudende hik en behandelt eveneens de onderliggende oorzaak van het langdurig hikken, indien bekend.
Middenrifbreuk
Af en toe komt een
baby ter wereld met een
middenrifbreuk. Hierbij ontstaat een uitstulping van buikingewanden door spleten in het middenrif. Dit gebeurt op de plek waar de slokdarm het middenrif doorboort. Een deel van de buikorganen drukt mogelijk op de longen, waardoor
ademhalingsproblemen ontstaan bij de patiënt. De arts moet deze aandoening direct behandelen via een operatie.
Middenrifvermoeidheid
Het middenrif kan vermoeid raken als de kracht van de samentrekking tijdens het inademen meer dan 40% bedraagt van de kracht die het kan ontwikkelen in een maximale statische inspanning. Wanneer dit acuut gebeurt bij patiënten met een verergering van de symptomen van
COPD (chronisch obstructief longlijden),
mucoviscidose (taaislijmziekte met verstopping van organen) of bij quadriplegie (
verlamming van de vier ledematen), is een positieve druk ventilatie vereist. Bij verdere revalidatie moet de patiënt oefeningen uitvoeren om de sterkte en het uithoudingsvermogen van het middenrif te vergroten. Dit doet hij door gedurende dertig minuten per dag tegen een weerstand te ademen.
Middenrifverlamming
Unilaterale (eenzijdige) middenrifverlamming
Een eenzijdige (unilaterale) middenrifverlamming is een aandoening die normaalgesproken geen symptomen veroorzaakt. Het aangetaste middenrif is meestal verhoogd en beweegt bij de inademing. De arts kan een eenzijdige middenrifverlamming vaststellen wanneer de arts bij een inademing het verlamde middenrif omhoog ziet gaan, waarbij het niet-getroffen middenrif omlaaggaat. Oorzaken zijn onder meer:
- chirurgie, bijvoorbeeld na een hartoperatie
- een carcinoom van de bronchiën met betrokkenheid van de nervus phrenicus (middenrifzenuw)
- infecties zoals tuberculose (bacteriële infectie met longproblemen), syfilis, of een longontsteking
- trauma van de cervicale wervelkolom (nek), trauma door een geboortebeschadiging, ...
- neurologische aandoeningen zoals poliomyelitis, herpes zoster
Bilaterale middenrifzwakte of middenrifverlamming
Bij een middenrifverlamming ontstaat een verlies van de spierkracht van het diafragma, hetgeen resulteert uit
zwakte van de spier zelf of schade aan de zenuwvoorziening. Oorzaken zijn:
In bijna 20% van de gevallen is de arts niet in staat om een duidelijke oorzaak te identificeren na een uitgebreid onderzoek. De middenrifzwakte is dan ‘idiopathisch’.
Bij deze aandoening daalt het ademvolume en stijgt de ademhalingsfrequentie. De vitale capaciteit (totale hoeveelheid lucht die een persoon na maximale inademing kan uitademen) is aanzienlijk lager tijdens het liggen. De inademing veroorzaakt een inwaartse beweging van de buikwand die het duidelijkst zichtbaar is in de rugligging. Bilaterale middenrifzwakte of een bilaterale middenrifverlamming veroorzaakt
kortademigheid in een liggende positie. Dit is een oorzaak van
slaapapneu, wat leidt tot
hoofdpijn overdag en
slaperigheid. De behandeling gebeurt ofwel met nachtelijke beademing of een diafragma pacing, waarbij het middenrif gestimuleerd wordt om adem te halen met een soort pacemaker.
Pijn in de borst is één van de mogelijke tekenen van een probleem aan het middenrif /
Bron: Pexels, Pixabay
Symptomen van middenrifaandoeningen
De symptomen van een aandoening of afwijking aan het middenrif zijn afhankelijk van de stoornis, maar kunnen bestaan uit:
Diagnose en onderzoeken
De arts neemt eerst de
geschiedenis van de patiënt af en voert een lichamelijk onderzoek uit. Luisteren naar de hart- en ademhalingsgeluiden (
auscultatie) van een patiënt levert vaak veel informatie op.
De arts bestelt meestal één of meer beeldvormende en andere onderzoeken om de oorzaak van de middenrifproblemen op te sporen:
De arts zet mogelijk medicatie in /
Bron: Stevepb, Pixabay
Behandeling van middenrifaandoeningen
Voor sommige middenrifaandoeningen zet de arts
medicatie in. Een ondersteunende behandeling voor het diafragma is ook nuttig, zoals middenrifstimulatie (met een soort pacemaker) om de ademhaling te geleiden. In een aantal gevallen is chirurgie vereist om een deel van het diafragma of abnormaal weefsel te verwijderen of om een spier te herstellen.
Preventie van middenrifaandoeningen
Er zijn enkele stappen die men kan nemen om middenrifaandoeningen te voorkomen:
- Het behouden van een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet.
- Het vermijden van risicovolle activiteiten die kunnen leiden tot trauma aan de borstkas of buik.
- Het naleven van veiligheidsvoorschriften op de werkplek om blootstelling aan schadelijke stoffen te minimaliseren.
- Regelmatige medische controles om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
- Het dragen van beschermende uitrusting indien men in een risicovolle omgeving werkt.