West-Nijlvirus: Infectie met soms neurologische problemen

West-Nijlvirus: Infectie met soms neurologische problemen Een infectie met het West-Nijlvirus is het gevolg van een muggenbeet. De aandoening veroorzaakt meestal geen symptomen. Een minderheid van de patiënt ontwikkelt milde, griepachtige symptomen, maar in sommige gevallen ontstaan ernstige neurologische problemen waardoor een patiënt onder andere te maken krijgt met verwardheid, ernstige hoofdpijn en nekstijfheid. Een behandeling, medicijn of vaccin bestaat niet voor een infectie met het West-Nijlvirus, en daarom verloopt de behandeling ondersteunend. De ziekte werd voor het eerst ontdekt in 1937 bij een volwassen vrouw in het district West Nile van het Afrikaanse Oeganda.

Epidemiologie ziekte

Vijftigplussers zijn lopen het meest risico op het krijgen van een infectie met een West-Nijlvirus. Het virus komt voor in Europa (o.a. Frankrijk, Griekenland, Roemenië, Rusland en Spanje) en het Midden-Oosten, Afrika, India, delen van Azië en Australië. Af en toe lopen Nederlandse patiënten de ziekte ook op, maar dit gebeurt dan in andere landen.

Oorzaken: Infectie door muggen

Muggen verspreiden het West-Nijlvirus, een arbovirus. De muggen hebben het virus opgelopen door besmette vogels te bijten. De verspreiding tussen mensen gebeurt door een orgaantransplantatie of een bloedtransfusie. Maar een moeder geeft dit virus eveneens door aan de baby tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of via de borstvoedingsmelk, hoewel de verspreiding van een moeder op kind wel zelden gebeurt.

Symptomen: Meestal geen tekenen, soms neurologische problemen

Bij ongeveer 80% van de patiënten zijn geen symptomen aanwezig. Bij andere patiënten verschijnen de symptomen ongeveer twee tot vijftien dagen nadat de patiënt een muggenbeet gekregen heeft. Meestal ontwikkelt een symptomatische patiënt enkel milde tekenen, maar af en toe ontstaan ernstige symptomen.

Milde symptomen

Wanneer toch symptomen ontstaan, verschijnen vooral griepachtige symptomen zoals:

Ernstige symptomen

De ziekte resulteert bij ongeveer 1 op de 150 patiënten in ernstige symptomen. Deze symptomen zijn vooral aanwezig bij zestigplussers en patiënten met bepaalde medische aandoeningen zoals kanker, diabetes mellitus (suikerziekte), hypertensie (een hoge bloeddruk), nierziekten en patiënten die een orgaantransplantatie hebben gekregen. Hierbij ontstaat een zwelling en ontsteking van de hersenen (encefalitis), het ruggenmerg (myelitis) of de weefsels rond de hersenen en het ruggenmerg (meningitis). Volgende symptomen zijn hierbij mogelijk:

Ruggenprik / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ruggenprik / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Diagnose en onderzoeken

De arts wil weten of de patiënt onlangs gebeten is door een mug, en ook welke symptomen de patiënt ervaart. Daarna voert hij een bloedonderzoek uit om dit te testen op antistoffen tegen het virus. De antilichamen onthullen een recente infectie met het West-Nijlvirus. De antilichamen verschijnen niet altijd direct, en daarom voert de arts soms enkele weken later opnieuw een bloedonderzoek uit. Een lumbale punctie (ruggenprik: onderzoek van hersenvocht) is bij een aantal patiënten vereist, want dit onderzoek toont de antilichamen of andere tekenen van het virus in de vloeistof die de hersenen en het ruggenmerg omringen. Voorts voert de arts een MRI-scan van de hersenen uit om encefalitis op te sporen.

Behandeling aandoening ondersteunend

Een vaccin, medicijn of behandeling is niet voorhanden voor een infectie met het West-Nijlvirus, omdat het lichaam zelf de infectie bestrijdt. Voldoende vocht innemen en rusten is nodig bij een milde infectie met het West-Nijlvirus. Pijnstillers ers zijn nuttig voor het verlagen van de koorts en verlichten van de pijn. De meeste patiënten zijn in staat om de gewone activiteiten te blijven uitoefenen met de ziekte. Heeft de patiënt echter ernstige symptomen, dan is een ziekenhuisverblijf vereist. De patiënt krijgt via een ader (intraveneus) vocht toegediend en daarnaast krijgt hij medicatie om andere ziekten te voorkomen die ontstaan als complicatie van de aandoening, zoals een longontsteking (pneumonie). Bij ademhalingsproblemen krijgt de patiënt beademing toegediend.

Preventie West-Nijlvirus

Om de infectie te voorkomen, helpt het om een aantal maatregelen te treffen. Een insectenwerend middel is nodig bij het naar buiten gaan in het late voorjaar, de zomer en de vroege herfst. Daarnaast is het dragen van een broek met lange pijpen of een trui met lange mouwen nodig bij het bezoek aan plaatsen waar de infectie zich voordoet. Muggen broeden voorts in stilstaand water dus indien mogelijk is het raadzaam deze plaatsen niet op te zoeken. De muggen zijn het meest actief in de vroege ochtend, in de schemering en in de vroege avond, dus op deze tijdstippen naar buiten gaan, is niet aangewezen.

Prognose

De vooruitzichten voor de meeste patiënten is uitstekend; zij herstellen volledig, al duurt dit soms wel even. De meeste patiënten met de milde vorm ervaren namelijk gedurende vijf dagen koorts, hebben ongeveer tien dagen hoofdpijn en voelen zich meer dan een maand moe en zwak. Wanneer de patiënt ernstig getroffen is, houden de symptomen diverse weken of maanden aan, vooral als de infectie zich heeft verspreid naar de hersenen.

Complicaties

Af en toe ontwikkelen patiënten een ernstige infectie met permanente neurologische problemen zoals geheugenverlies, toevallen en hersenschade. Ongeveer 10% van de patiënten met ernstige symptomen komt door de ziekte te overlijden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is West-Nijlkoorts en wat zijn de gezondheidsrisico'sWat is West-Nijlkoorts en wat zijn de gezondheidsrisico'sIn de zomer van 2012 werd Europa opgeschrikt door de tropische ziekte, West-Nijlkoorts. Deze infectieziekte kwam lange t…
Westnijlvirus: symptomen, besmetting en behandelingWestnijlvirus: symptomen, besmetting en behandelingWestnijlvirus symptomen kunnen bestaan uit onder meer griepachtige verschijnselen met een plotseling opkomende koorts, h…
West-Nijl Koorts: potentieel fataal voor mens en paardWest-Nijl Koorts: potentieel fataal voor mens en paardHet West-Nijlvirus is een virusziekte dat voorkomt bij trekvogels. Het virus wordt overgebracht door bepaalde muggensoor…
Inentingen voor paardenDe meest bekende inenting voor een paard is de influenza-tetanusinenting, maar er bestaan nog meer ziekten en aandoening…

Miliaria of zweetuitslag: symptomen, oorzaak en behandelingMiliaria of zweetuitslag: symptomen, oorzaak en behandelingMiliaria, zweetuitslag of warmte-uitslag, komt niet alleen bij baby's voor. Zweetuitslag komt ook kinderen, tieners en v…
Pijn in de pols: oorzaken van stekende of zeurende polspijnPijn in de pols: oorzaken van stekende of zeurende polspijnZere pols is een veel voorkomende klacht. Je kunt last hebben van pijn in de pols in rust of juist bij draaien, buigen o…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 8 maart 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • General Questions About West Nile Virus, https://www.cdc.gov/westnile/faq/genquestions.html
  • LCI-richtlijn Westnilevirusinfectie, http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Westnilevirusinfectie
  • Symptoms & Treatment, https://www.cdc.gov/westnile/symptoms/index.html
  • West Nile virus, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs354/en/
  • West Nilevirusinfectie, http://www.rivm.nl/Onderwerpen/W/West_Nilevirusinfectie
  • West-Nile Virus - Topic Overview, http://www.webmd.com/a-to-z-guides/tc/west-nile-virus-topic-overview#1, http://www.webmd.com/a-to-z-guides/tc/west-nile-virus-topic-overview#2 en http://www.webmd.com/a-to-z-guides/tc/west-nile-virus-topic-overview#3
  • Afbeelding bron 1: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.