Pijn in de pols: oorzaken van stekende of zeurende polspijn

Pijn in de pols: oorzaken van stekende of zeurende polspijn Zere pols is een veel voorkomende klacht. Je kunt last hebben van pijn in de pols in rust of juist bij draaien, buigen of opdrukken. Een pijnlijke pols wordt vaak veroorzaakt door een verstuiking, een breuk of andere plotselinge blessures. Maar polspijn kan ook het gevolg zijn van langdurige problemen, zoals RSI, artrose en het carpaal tunnel syndroom. Omdat zoveel factoren kunnen leiden tot polspijn, is het voor een arts soms geen sinecure om een goede diagnose te stellen. Maar een goede diagnose is evenwel van kardinaal belang voor het bepalen van de behandeling. Een medische behandeling kan bestaan uit medicijnen, fysiotherapie of een operatieve ingreep. Soms volstaan zelfzorgmaatregelen bij pijn aan de pols, zoals het nemen van pijnstillers en relatieve rust. Raadpleeg bij aanhoudende pijn in de pols tijdig je huisarts.
Röntgenfoto van een normale linkerpols / Bron: Lucien Monfils, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Röntgenfoto van een normale linkerpols / Bron: Lucien Monfils, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Symptomen van zere pols

Een zere pols kan variëren, afhankelijk van wat de oorzaak is. Zo wordt pijn door artrose vaak omschreven als vergelijkbaar met doffe kiespijn (sommige mensen ervaren echter een hevige pijn), terwijl het carpaal tunnel syndroom meestal een tintelend gevoel geeft alsof er met naaldjes geprikt wordt, vooral 's nachts. Polspijn symptomen kunnen ook bestaan uit scherpe of stekende pijn (een steek of steken in de pols), die al dan niet toeneemt in ernst. De precieze locatie van de pijn kan ook aanwijzingen verschaffen voor de mogelijke oorzaak van je klachten.

Bijkomende klachten van polspijn

Een zere pols kan stekend, zeurend, kloppend, bonzend of scherp aanvoelen. Pijn in de pols kan afhankelijk van de oorzaak gepaard gaan met andere klachten, zoals:
 • functieverlies
 • vervorming van het polsgewricht
 • een beperkt bewegingsbereik
 • roodheid, warmte en zwelling
 • blauwe plekken
 • gevoelloosheid of tintelingen
 • (alleen) pijn bij het bewegen
 • stijfheid van het polsgewricht
 • gevoel van zwakte

Oorzaken van pijn in de pols

Je pols is een complex gewricht dat de hand met de arm verbindt. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van pijn in de pols.

Verstuikte pols

Vaak ontstaat een verstuikte pols bij een val, waarbij het lichaamsgewicht wordt opgevangen door de polsen. Men spreekt van een verstuikte pols als de banden in je pols oprekken. Een kneuzing duidt op beschadiging van het onderhuidse weefsel. Dit heeft zwelling, pijn en bloeduitstorting tot gevolg. Het is vaak geen sinecure om het onderscheid te maken tussen een gekneusde en een gebroken pols.

Gebroken pols

Een gebroken pols kan intense pijn veroorzaken. Andere symptomen van een gebroken pols kunnen bestaan uit zwelling, misvorming, onvermogen om je hand normaal te bewegen (functiebeperking) en ernstige pijn bij aanraking.

Fractuur van de hamulus

Een fractuur van de hamulus, een uitsteeksel aan het haakvormige handwortelbeentje genaamd het os hamatum, kan optreden als gevolg van direct trauma of herhaalde belasting. Dit letsel wordt vaak geassocieerd met pijn aan de pinkzijde van de pols, zwelling en bewegingsbeperking.

Tendovaginitis van De Quervain

Bij een peesirritatie van De Quervain zijn de pezen van duimspieren geïrriteerd. Dit ontstaat als de peesschede te nauw wordt. Je krijgt hierbij klachten als pijn aan de de zijkant van de pols, direct onder de duim. Veelal verdwijnen de klachten als je het twee weken rustig aandoet.

Peesschedeontsteking

Naast ]Tendovaginitis van De Quervain kunnen andere vormen van peesschedeontsteking ook leiden tot polspijn. Bijvoorbeeld, peesschedeontsteking van de polsstrekkers of -buigers.

Artrose

Artrose treedt op wanneer het kraakbeen ruwer en dunner wordt. Hierdoor kunnen de botten niet meer soepel langs elkaar bewegen. De veerkracht en het vermogen om schokken op te vangen wordt minder. De beweeglijkheid van een gewricht kan achteruitgaan en soms verandert een gewricht van vorm. Pijn (gewrichtspijn) en stijfheid staan voorop bij artrose. Meestal gaat het hierbij om een doffe pijn.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen weefsels aanvalt. Er ontstaan gewrichtsontstekingen. Bij mensen met deze aandoening kunnen de handen, polsen, enkels en/of voeten pijnlijk en stijf zijn. Er kan ook zwelling optreden. Een reumatoloog kan de diagnose met zekerheid stellen.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom ontstaat als gevolg van een beknelling van de zenuw die loopt in het midden van de arm (nervus medianus) in het verloop van de overgang van de onderarm naar de hand ter hoogte van de pols (carpale tunnel). Dit geeft vaak een dof, tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers. Er kan uitstralingspijn optreden naar de onderarm en elleboog tot in de schouder. 's Nacht zijn de klachten vaak heviger. Je kunt er wakker van worden.

Ganglion cysten

Een ganglion of slijmcyste is een veelvoorkomende goedaardige zwelling aan de hand of pols. Vaak zit deze lastpak aan de bovenzijde van de pols, een enkele keer aan de onderzijde. Vooral in het begin kan een slijmcyste pijnlijk zijn. Je kunt er ook last van hebben wanneer je je hand veel of vaak belast. Deze cyste kan spontaan van grootte veranderen en vanzelf volledig verdwijnen.

Andere cysten

Naast ganglioncysten kunnen ook andere cysten in de pols pijn veroorzaken.

Ziekte van Kienböck

Deze aandoening treft meestal jongvolwassenen en het betreft een aandoening van het os lunatum, het maanvormige botje in de pols. De ziekte Kienböck ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar het bot wordt aangetast. Het kan pijnklachten aan de buitenzijde van de pols geven en later kan er een bewegingsbeperking ontstaan.

TFCC-letsel (Triangulair Fibrocartilaginair Complex)

Het TFCC is een kraakbeenstructuur in de pols die de onderarmbeenderen (radius en ulna) en de handwortelbeenderen verbindt. Een letsel aan het TFCC kan polspijn veroorzaken. En bij een TFCC-scheur kun je last hebben van pijn en zwelling aan de pinkzijde van de pols en onderarm.

Overbelasting

Herhaalde bewegingen of overmatig gebruik van de pols, vooral bij activiteiten zoals typen of sporten, kunnen leiden tot overbelasting van de pols met polsklachten als gevolg.

Infecties

Een infectie in de pols kan ook pijn veroorzaken. Het komt gelukkig niet zo vaak voor. Een infectie in de pols kan zich manifesteren met symptomen zoals roodheid, zwelling en intense pijn. Daarnaast kan er sprake zijn van koorts en algehele malaise.

Jicht

jicht is een ontsteking in een gewricht, veelal de grote teen of voet. Het kan ook ontstaan in de enkel of pols. Het getroffen gewricht wordt dik, rood, warm en pijnlijk.

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking in de pols kan pijn en zwelling veroorzaken. Ook gaat het gepaard met roodheid en een warm gevoel.

Tijdens zwangerschap heb je meer kan op het carpaal tunnel syndroom / Bron: Greyerbaby, PixabayTijdens zwangerschap heb je meer kan op het carpaal tunnel syndroom / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Risicofactoren

Iedereen kan vroeg of laat polsklachten krijgen, of je nu heel sedentaire levensstijl hebt of juist zeer actief of ergens tussenin. Maar het risico kan worden verhoogd door de volgende factoren:
 • Sportdeelname: polsverwondingen komen in veel sporten voor, zoals bowling, golf, snowboarden en tennis.
 • Repetitief werk: bijna elke activiteit waarbij je je handen en polsen nodig hebt, zelfs breien en het knippen van haar, als het krachtig en vaak genoeg wordt uitgevoerd, kan leiden tot polsklachten.
 • Bepaalde ziekten of aandoeningen: zwangerschap, diabetes, obesitas, reumatoïde artritis en jicht kan het risico op het ontwikkelen van carpaal tunnel syndroom verhogen.

Wanneer je huisarts raadplegen?

Niet alle pijn in de pols vereist medische zorg. Kleine verstuikingen en verrekkingen bijvoorbeeld, reageren meestal goed op ijs, rust en pijnstillers. Maar als de pijn en zwelling langer dan een paar dagen duren of verergeren, raadpleeg dan je huisarts. Te lang wachten om naar de huisarts te gaan kan leiden tot een behandeling die te laat wordt ingezet en dit kan leiden tot een slechte genezing, bewegingsbeperkingen en langdurige arbeidsongeschiktheid.

Neem in de volgende gevallen contact op met een arts:
 • een zeer pijnlijke, warme, rode of gezwollen pols
 • een trauma of een val waarbij de pols vervormd is, er bleek uitziet of erg koud aanvoelt
 • een zwelling of aanzienlijke blauwe plekken rond het polsgewricht of de onderarm
 • uitstralingspijn naar de hand (pijnlijke hand) of onderarm/bovenarm
 • het polsgewricht niet recht kunnen krijgen en/of niet kunnen buigen
 • krachtverlies en daardoor geen voorwerpen kunnen dragen
 • de aangedane arm niet kunnen gebruiken
 • koorts
 • plotseling zwakte van de hele arm of het been
 • gevoelloosheid of tintelingen
 • pijnlijke pols die ís nachts of tijdens het rusten optreedt
 • pijn aan de pols die langer dan een paar dagen aanhoudt

Diagnose en onderzoek

Anamnese en lichamelijk onderzoek

De arts stelt vragen over je klachten, neemt je medische voorgeschiedenis in ogenschouw en voert lichamelijk onderzoek uit. Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts de pols controleren op gevoeligheid, zwelling en afwijkingen. Hij kan vragen om bepaalde bewegingen met je pols te maken om te zien of er sprake is van een bewegingsbeperking. Hij zal ook onderzoeken of je minder kracht hebt in je hand en de neiging hebt om dingen te laten vallen. In sommige gevallen kan de arts het nodig vinden dat er beeldvormend onderzoek, artroscopie of een zenuwtest wordt uitgevoerd.

Beeldvormend onderzoek

Röntgenonderzoek is de meest gebruikte test voor polspijn. Met een kleine hoeveelheid straling, kan röntgenstraling botbreuken, en tekenen van reuma onthullen. Met een CT.-scan kan een meer gedetailleerd beeld worden gemaakt van de botten in je pols. Met een MRI wordt gebruik gemaakt van radiogolven en een sterk magnetisch veld om gedetailleerde beelden van je botten en zachte weefsels te maken. Echografie is een eenvoudige, niet-invasieve test, wat kan helpen bij het in beeld brengen van pezen, banden en cysten.

Artroscopie

Als beeldvormend onderzoek niet doorslaggevend is, kan de arts een artroscopie voorstellen. Hiermee kan het inwendige van een gewricht geïnspecteerd of geopereerd worden. Dit gebeurt door middel van een artroscoop, een soort endoscoop die in het gewricht wordt gebracht via een kleine incisie of insnijding.

Elektromyografie (EMG)

Als je arts vermoedt dat je het carpaal tunnel syndroom hebt, dan kan hij elektromyografie zinvol vinden. Deze test meet de kleine elektrische ontladingen die worden geproduceerd in je spieren. Een naalddunne elektrode wordt ingebracht in de spier en de elektrische activiteit wordt geregistreerd wanneer de spier in rust is en wanneer het wordt samengetrokken. Via zenuwgeleidingsonderzoek kan worden bekeken of de elektrische impulsen worden vertraagd in het gebied van de carpale tunnel.

Paracetamol werkt pijnstillend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend / Bron: Martin Sulman

Behandeling van polspijn

Behandelingen voor pijn aan de pols kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het type, de locatie en ernst van de klachten, alsmede je leeftijd en algemene gezondheid. Behandelingen kunnen onder meer bestaan uit:
 • Medicijnen, zoals ibuprofen en paracetamol kunnen helpen om pijn te verminderen. Ibuprofen is daarnaast ook ontstekingsremmend. Sterkere pijnstillers zijn op recept verkrijgbaar.
 • Fysiotherapie: een fysiotherapeut kan specifieke behandelingen en oefeningen voor de pols aanbevelen bij blessures en peesproblemen. Fysiotherapie kan ook zinvol zijn na een operatieve ingreep om te helpen met het herstel na de operatie.
 • Een ergonoom kan een ergonomisch advies geven over de werkplek, wat werkgerelateerde klachten voorkomt.
 • Bij een ernstige verstuiking van de pols, kan je arts een gipsverband aanleggen.
 • Bij een gebroken pols kan de pols opnieuw gezet worden, waarna een gipsspalk wordt aangebracht. Soms is het nodig te opereren en de pols met pennetjes of platen en schroeven te herstellen.
 • Carpaal tunnel syndroom: als de klachten ernstig zijn, kan een operatie uitkomst bieden.

Preventie

Het is onmogelijk om onvoorziene gebeurtenissen die vaak de oorzaak zijn van polsblessures te voorkomen, maar deze eenvoudige tips kunnen enige bescherming bieden tegen polsklachten.

Botsterkte

Het is allereerst belangrijk om botsterkte op te bouwen door voldoende calciuminname. Dit kan fracturen helpen voorkomen.

Voorkom dat je valt

Voorkom dat je ten val komt. Voorover vallen met uitgestoken armen, is de belangrijkste oorzaak van de meeste polsverwondingen. Om te voorkomen dat je valt, is het allereerst van belang dat je goede schoenen draagt. Daarnaast is het raadzaam om thuis alle gevaren te verwijderen, zoals een kleedje of krukje waar je over heen kunt vallen. Zorg ook voor voldoende verlichting van je leefruimte. En installeer handgrepen in de badkamer en leuningen op de trappen, indien nodig.

Beschermende kleding

Gebruik beschermende kleding voor sportieve activiteiten. Draag polsbeschermers voor risicovolle activiteiten, zoals snowboarden en skaten.

Ergonomie

Besteed aandacht aan ergonomie. Als je langere tijd doorbrengt achter een toetsenbord, neem dan regelmatig een pauze. Houd je pols in een ontspannen positie als je typt. Een ergonomisch toetsenbord en muis, kunnen helpen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de pols? Oorzaken, behandeling & tips bij polspijnPijn aan de pols? Oorzaken, behandeling & tips bij polspijnDe pols is een belangrijk gewricht bij het uitvoeren van tal van activiteiten, denk bijvoorbeeld aan het werken aan de p…
Pijn aan de polsPijn aan de polsPijn aan of in de pols is een klacht die vaak voorkomt. De polsen zijn erg beweeglijk en vangen soms harde klappen op. O…
Gekneusde pols: behandeling en herstelGekneusde pols: behandeling en herstelEen gekneusde pols komt vaak samen met een verstuiking van de pols. Wie zijn pols gekneusd heeft, voelt veel pijn, ook i…
Carpale tunnelsyndroomCarpale tunnelsyndroomWanneer men last heeft van de hand en pols, is meestal de aandoening carpale tunnelsyndroom aan de orde. Dit kenmerkt zi…

West-Nijlvirus: Infectie met soms neurologische problemenWest-Nijlvirus: Infectie met soms neurologische problemenEen infectie met het West-Nijlvirus is het gevolg van een muggenbeet. De aandoening veroorzaakt meestal geen symptomen.…
Uretritis: Ontsteking van urinebuis met pijn bij het plassenUretritis: Ontsteking van urinebuis met pijn bij het plassenBij de aandoening uretritis, soms ook geschreven als 'urethritis', is de urinebuis ontstoken. Deze buis zorgt er voor da…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tharakorn/Shutterstock.com
 • http://www.healthline.com/symptom/wrist-pain
 • http://www.medi-dyne.com/injury-treatment/wrist-pain/
 • http://www.handsoncare.nl/?page_id=14
 • http://hethandenpolscentrum.nl/polsaandoeningen/pols-artrose/
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrist-pain/basics/symptoms/con-20031860
 • http://www.rpv-denbosch.nl/artose/artrose.html
 • http://www.neurochirurgie-zwolle.nl/patienteninformatie/zenuwletsels/carpaal-tunnel-syndroom/
 • Maasstad Ziekenhuis. TFCC letsel. https://www.maasstadziekenhuis.nl/aandoeningen-ziektebeelden/aandoeningen/tfcc-letsel/ (ingezien op 32-1-2024)
 • Afbeelding bron 1: Lucien Monfils, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 3: Greyerbaby, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.