Pijn in de pols: oorzaken van stekende of zeurende polspijn
Zere pols is een veel voorkomende klacht. Je kunt last hebben van pijn in de pols in rust of juist bij draaien, buigen of opdrukken. Een pijnlijke pols wordt vaak veroorzaakt door een verstuiking, een breuk of andere plotselinge blessures. Maar polspijn kan ook het gevolg zijn van langdurige problemen, zoals RSI, artrose en het carpaal tunnel syndroom. Omdat zoveel factoren kunnen leiden tot polspijn, is het voor een arts soms geen sinecure om een goede diagnose te stellen. Maar een goede diagnose is evenwel van kardinaal belang voor het bepalen van de behandeling. Een medische behandeling kan bestaan uit medicijnen, fysiotherapie of een operatieve ingreep. Soms volstaan zelfzorgmaatregelen bij pijn aan de pols, zoals het nemen van pijnstillers en relatieve rust. Raadpleeg bij aanhoudende pijn in de pols tijdig je huisarts.
Symptomen van zere pols
Een zere pols kan variëren, afhankelijk van wat de oorzaak is. Zo wordt pijn door artrose vaak omschreven als vergelijkbaar met doffe kiespijn (sommige mensen ervaren echter een hevige pijn), terwijl het carpaal tunnel syndroom meestal een tintelend gevoel geeft alsof er met naaldjes geprikt wordt, vooral 's nachts. Polspijn symptomen kunnen ook bestaan uit scherpe of stekende pijn (een steek of steken in de pols), die al dan niet toeneemt in ernst. De precieze locatie van de pijn kan ook aanwijzingen verschaffen voor de mogelijke oorzaak van je klachten.
Bijkomende klachten van polspijn
Een zere pols kan stekend, zeurend, kloppend, bonzend of scherp aanvoelen. Pijn in de pols kan afhankelijk van de oorzaak gepaard gaan met andere klachten, zoals:
- functieverlies
- vervorming van het polsgewricht
- een beperkt bewegingsbereik
- roodheid, warmte en zwelling
- blauwe plekken
- gevoelloosheid of tintelingen
- (alleen) pijn bij het bewegen
- stijfheid van het polsgewricht
- gevoel van zwakte
Oorzaken van pijn in de pols
Je pols is een complex gewricht dat de hand met de arm verbindt. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van pijn in de pols.
Verstuikte pols
Vaak ontstaat een
verstuikte pols bij een val, waarbij het lichaamsgewicht wordt opgevangen door de polsen. Men spreekt van een verstuikte pols als de banden in je pols oprekken. Een
kneuzing duidt op beschadiging van het onderhuidse weefsel. Dit heeft zwelling, pijn en bloeduitstorting tot gevolg. Het is vaak geen sinecure om het onderscheid te maken tussen een gekneusde en een
gebroken pols.
Tendovaginitis van De Quervain
Bij een peesirritatie van De Quervain zijn de pezen van duimspieren geïrriteerd. Dit ontstaat als de peesschede te nauw wordt. Je krijgt hierbij klachten als pijn aan de de zijkant van de pols, direct onder de duim. Veelal verdwijnen de klachten als je het twee weken rustig aandoet.
Artrose
Artrose treedt op wanneer het kraakbeen ruwer en dunner wordt. Hierdoor kunnen de botten niet meer soepel langs elkaar bewegen. De veerkracht en het vermogen om schokken op te vangen wordt minder. De beweeglijkheid van een gewricht kan achteruitgaan en soms verandert een gewricht van vorm. Pijn (
gewrichtspijn) en stijfheid staan voorop bij artrose. Meestal gaat het hierbij om een doffe pijn.
Reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis is een aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen weefsels aanvalt. Er ontstaan gewrichtsontstekingen. Bij mensen met deze aandoening kunnen de handen, polsen, enkels en/of voeten pijnlijk en stijf zijn. Er kan ook zwelling optreden. Een reumatoloog kan de diagnose met zekerheid stellen.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) /
Bron: Alexonline/Shutterstock.nlCarpaal tunnel syndroom
Het
carpaal tunnel syndroom ontstaat als gevolg van een beknelling van de zenuw die loopt in het midden van de arm (nervus medianus) in het verloop van de overgang van de onderarm naar de hand ter hoogte van de pols (carpale tunnel). Dit geeft vaak een dof, tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers. Er kan uitstralingspijn optreden naar de onderarm en elleboog tot in de schouder. 's Nacht zijn de klachten vaak heviger. Je kunt er wakker van worden.
Ganglion cysten
Een ganglion of slijmcyste is een veelvoorkomende goedaardige zwelling aan de hand of pols. Vaak zit deze lastpak aan de bovenzijde van de pols, een enkele keer aan de onderzijde. Vooral in het begin kan een slijmcyste pijnlijk zijn. Je kunt er ook last van hebben wanneer je je hand veel of vaak belast. Deze cyste kan spontaan van grootte veranderen en vanzelf volledig verdwijnen.
Ziekte van Kienböck
Deze aandoening treft meestal jongvolwassenen en het betreft een aandoening van het os lunatum, het maanvormige botje in de pols. De ziekte Kienböck ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar het bot wordt aangetast. Het kan pijnklachten aan de buitenzijde van de pols geven en later kan er een bewegingsbeperking ontstaan.

Tijdens zwangerschap heb je meer kan op het carpaal tunnel syndroom /
Bron: Greyerbaby, PixabayRisicofactoren
Iedereen kan vroeg of laat polsklachten krijgen, of je nu heel sedentaire
levensstijl hebt of juist zeer actief of ergens tussenin. Maar het risico kan worden verhoogd door de volgende factoren:
- Sportdeelname: polsverwondingen komen in veel sporten voor, zoals bowling, golf, snowboarden en tennis.
- Repetitief werk: bijna elke activiteit waarbij je je handen en polsen nodig hebt, zelfs breien en het knippen van haar, als het krachtig en vaak genoeg wordt uitgevoerd, kan leiden tot polsklachten.
- Bepaalde ziekten of aandoeningen: zwangerschap, diabetes, obesitas, reumatoïde artritis en jicht kan het risico op het ontwikkelen van carpaal tunnel syndroom verhogen.
Wanneer je huisarts raadplegen?
Niet alle pijn in de pols vereist medische zorg. Kleine verstuikingen en verrekkingen bijvoorbeeld, reageren meestal goed op ijs, rust en pijnstillers. Maar als de pijn en zwelling langer dan een paar dagen duren of verergeren, raadpleeg dan je huisarts. Te lang wachten om naar de huisarts te gaan kan leiden tot een behandeling die te laat wordt ingezet en dit kan leiden tot een slechte genezing, bewegingsbeperkingen en langdurige arbeidsongeschiktheid.
Neem in de volgende gevallen contact op met een arts:
- een zeer pijnlijke, warme, rode of gezwollen pols
- een trauma of een val waarbij de pols vervormd is, er bleek uitziet of erg koud aanvoelt
- een zwelling of aanzienlijke blauwe plekken rond het polsgewricht of de onderarm
- uitstralingspijn naar de hand (pijnlijke hand) of onderarm/bovenarm
- het polsgewricht niet recht kunnen krijgen en/of niet kunnen buigen
- krachtverlies en daardoor geen voorwerpen kunnen dragen
- de aangedane arm niet kunnen gebruiken
- koorts
- plotseling zwakte van de hele arm of het been
- gevoelloosheid of tintelingen
- pijnlijke pols die ’s nachts of tijdens het rusten optreedt
- pijn aan de pols die langer dan een paar dagen aanhoudt
Diagnose en onderzoek
Anamnese en lichamelijk onderzoek
De arts stelt vragen over je klachten, neemt je medische voorgeschiedenis in ogenschouw en voert lichamelijk onderzoek uit. Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts de pols controleren op gevoeligheid, zwelling en afwijkingen. Hij kan vragen om bepaalde bewegingen met je pols te maken om te zien of er sprake is van een bewegingsbeperking. Hij zal ook onderzoeken of je minder kracht hebt in je hand en de neiging hebt om dingen te laten vallen. In sommige gevallen kan de arts het nodig vinden dat er beeldvormend onderzoek, artroscopie of een zenuwtest wordt uitgevoerd.
Beeldvormend onderzoek
Röntgenonderzoek is de meest gebruikte test voor polspijn. Met een kleine hoeveelheid straling, kan röntgenstraling botbreuken, en tekenen van reuma onthullen. Met een CT.-scan kan een meer gedetailleerd beeld worden gemaakt van de botten in je pols. Met een MRI wordt gebruik gemaakt van radiogolven en een sterk magnetisch veld om gedetailleerde beelden van je botten en zachte weefsels te maken. Echografie is een eenvoudige, niet-invasieve test, wat kan helpen bij het in beeld brengen van pezen, banden en cysten.
Artroscopie
Als beeldvormend onderzoek niet doorslaggevend is, kan de arts een artroscopie voorstellen. Hiermee kan het inwendige van een gewricht geïnspecteerd of geopereerd worden. Dit gebeurt door middel van een artroscoop, een soort endoscoop die in het gewricht wordt gebracht via een kleine incisie of insnijding.
Elektromyografie (EMG)
Als je arts vermoedt dat je het carpaal tunnel syndroom hebt, dan kan hij elektromyografie zinvol vinden. Deze test meet de kleine elektrische ontladingen die worden geproduceerd in je spieren. Een naalddunne elektrode wordt ingebracht in de spier en de elektrische activiteit wordt geregistreerd wanneer de spier in rust is en wanneer het wordt samengetrokken. Via zenuwgeleidingsonderzoek kan worden bekeken of de elektrische impulsen worden vertraagd in het gebied van de carpale tunnel.

Paracetamol werkt pijnstillend /
Bron: Martin SulmanBehandeling van polspijn
Behandelingen voor pijn aan de pols kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het type, de locatie en ernst van de klachten, alsmede je leeftijd en algemene gezondheid. Behandelingen kunnen onder meer bestaan uit:
- Medicijnen, zoals ibuprofen en paracetamol kunnen helpen om pijn te verminderen. Ibuprofen is daarnaast ook ontstekingsremmend. Sterkere pijnstillers zijn op recept verkrijgbaar.
- Fysiotherapie: een fysiotherapeut kan specifieke behandelingen en oefeningen voor de pols aanbevelen bij blessures en peesproblemen. Fysiotherapie kan ook zinvol zijn na een operatieve ingreep om te helpen met het herstel na de operatie.
- Een ergonoom kan een ergonomisch advies geven over de werkplek, wat werkgerelateerde klachten voorkomt.
- Bij een ernstige verstuiking van de pols, kan je arts een gipsverband aanleggen.
- Bij een gebroken pols kan de pols opnieuw gezet worden, waarna een gipsspalk wordt aangebracht. Soms is het nodig te opereren en de pols met pennetjes of platen en schroeven te herstellen.
- Carpaal tunnel syndroom: als de klachten ernstig zijn, kan een operatie uitkomst bieden.
Preventie
Het is onmogelijk om onvoorziene gebeurtenissen die vaak de oorzaak zijn van polsblessures te voorkomen, maar deze eenvoudige tips kunnen enige bescherming bieden tegen polsklachten.
Botsterkte
Het is allereerst belangrijk om botsterkte op te bouwen door voldoende
calciuminname. Dit kan fracturen helpen voorkomen.
Voorkom dat je valt
Voorkom dat je ten val komt. Voorover vallen met uitgestoken armen, is de belangrijkste oorzaak van de meeste polsverwondingen. Om te voorkomen dat je valt, is het allereerst van belang dat je goede schoenen draagt. Daarnaast is het raadzaam om thuis alle gevaren te verwijderen, zoals een kleedje of krukje waar je over heen kunt vallen. Zorg ook voor voldoende verlichting van je leefruimte. En installeer handgrepen in de badkamer en leuningen op de trappen, indien nodig.
Beschermende kleding
Gebruik beschermende kleding voor sportieve activiteiten. Draag polsbeschermers voor risicovolle activiteiten, zoals snowboarden en skaten.
Ergonomie
Besteed aandacht aan ergonomie. Als je langere tijd doorbrengt achter een toetsenbord, neem dan regelmatig een pauze. Houd je pols in een ontspannen positie als je typt. Een ergonomisch toetsenbord en muis, kunnen helpen.
Lees verder