Pijn aan de pols? Oorzaken, behandeling & tips bij polspijn

Pijn aan de pols? Oorzaken, behandeling & tips bij polspijn De pols is een belangrijk gewricht bij het uitvoeren van tal van activiteiten, denk bijvoorbeeld aan het werken aan de pc of het gebruik van een smartphone. Polsproblemen kunnen bewegingen met de hand erg belemmeren en pijnklachten met zich meebrengen, samengaand met symptomen als zwellingen, tintelingen of vocht in de pols. Oorzaken van polspijn kunnen divers zijn, gaande van een sportblessure tot overbelasting en het Carpal Tunnel Syndroom (CTS). In dat geval kan een inspuiting met cortisone een oplossing zijn. Bij de meeste klachten kan het dragen van een brace helpen om de pols beter te ondersteunen. Ook het aanbrengen van een ontstekingsremmende en pijnstillende gel kan soelaas bieden. Welke tips kunnen nuttig zijn bij de behandeling van polspijn?

Pijn aan de pols

De pols is een cruciaal gewricht voor het uitvoeren van bewegingen met de hand. We gebruiken de pols onder meer om dingen te schrijven, om op onze smartphone te "swipen" of om aan sport te doen. Als je pijn hebt aan dat polsgewricht kunnen tal van activiteiten dan ook ernstig belemmerd worden. De pols is zo een van die typische lichaamsdelen waarvan we pas het bestaan lijken bewust te worden wanneer er een probleem optreedt. Dan lijkt de pols er maar een beetje nutteloos bij te hangen. Doordat de pols bestaat uit meerdere beentjes die met elkaar verbonden zijn is dit een vrij broos en kwetsbaar gewricht, zeker wanneer je de pols heel vaak gebruikt zonder hem te ontspannen. Dan dreigt overbelasting en kunnen pijnklachten optreden.

Symptomen polsproblemen

Bij problemen aan het polsgewricht kan er een zeurende, doffe pijn optreden, waarbij het bewegen van de hand bemoeilijkt wordt. Pijn kan optreden bij beweging maar ook voortdurend aanwezig zijn in rusttoestand. In sommige gevallen kan de pols opzwellen en kan er een vochthoping optreden. Vocht in de pols kan samengaan met blauwe plekken. De symptomen van problemen aan het polsgewricht zijn erg afhankelijk van de verschillende oorzaken.

Oorzaken polspijn

Kneuzing of breuk

De oorzaken van pijn aan de pols zijn erg divers. Rechtstreekse oorzaken kunnen bijvoorbeeld overbelasting (door sport) of een blessure zijn (door een valpartij). De pols kan dan gekneusd of gebroken zijn. Een kneuzing van de pols betekent dat deze door fysiek contact in een abnormale houding wordt gewrongen.

Reuma en artrose

Oorzaken die zich meer op langere termijn situeren hebben te maken met gewrichtsproblemen zoals reuma en artrose. Bij deze ziekten kan er vooral bij koud en vochtig weer, en bovendien ook bij inspanning van de handen, een zeurende of stekende pijn optreden. Het openen van een fles kan in dat geval erg pijnlijk of zelfs onmogelijk zijn.

Carpal Tunnel Syndroom

Bij het zogenaamde "Carpal Tunnel Syndroom" (CTS) is de druk op een zenuw in de pols verhoogd. In de "tunnel" van de pols kan de druk zodanig hoog worden dat de zenuw niet normaal meer kan functioneren. Hierdoor ontstaan pijnklachten die kunnen samengaan met tintelingen in de vingers. Door de verminderde zenuwfunctie lijkt het ook dat je plots onhandiger bent geworden in het uitvoeren van bewegingen met de handen. Soms is bij CTS een injectie met cortisone nodig.

Overbelasting

De moderne technologie is zodanig geëvolueerd dat we voor een heleboel activiteiten onze pols nodig hebben. Denk aan het gebruik van onze smartphone, het typen op een pc of het mobiel bellen. Een te overvloedig gebruik van deze technologische middelen kan leiden tot overbelasting van de pols. Dit kan polsklachten met zich meebrengen.

Polsbrace / Bron: Zyang, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Polsbrace / Bron: Zyang, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Behandeling polspijn: tips

Cortisone inspuiting

Een Carpal Tunnel Syndroom kan behandeld worden met een cortisone injectie. Hierbij moet je altijd rekening houden met vrij vaak voorkomende bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld: pijn op de plek van inspuiting en daarrond. Ook zwelling en roodheid van de huid komen relatief vaak voor. Een inspuiting met cortisone kan echter zeer efficiënt zijn bij de behandeling van gewrichtsproblemen.

Pijnstillers

Bij langdurige aandoeningen zoals reuma en artrose aan de pols kunnen pijnstillers verlichting van de klachten brengen. Bij lichte pijn kan je starten met paracetamol 500 mg of 1000mg. Sommige pijnstillers werken ook ontstekingsremmend, denk hierbij bijvoorbeeld aan NSAID's of non-steroïdale ontstekingsremmers zoals Nurofen.

Gel

Wil je de pijn aan de pols heel plaatselijk behandelen dan kan je een pijnstillende gel of crème aanbrengen op de geteisterde plek. Hierdoor wordt de bloedcirculatie in de pols bevorderd en zal de pijn snel minder worden. Sommige gels hebben het voordeel dat ze niet alleen pijnstillend maar ook ontstekingsremmend werken.
Enkele voorbeelden van dergelijke gels zijn:
  • Ibuprofen Gel
  • Voltaren Emulgel (diclofenac)

Polsbrace

De behandeling van problemen aan het polsgewricht is afhankelijk van de precieze oorzaak. In de eerste plaats zal rust geadviseerd worden en kan een polsbrace aangebracht worden rond het geteisterde gewricht. Deze brace kan helpen om de pols de ondersteunen en meer stabiliteit te geven. Bij een polsbreuk is een gipsverband noodzakelijk dat enkele weken moet gedragen worden, afhankelijk van de ernst van de breuk.

Lees verder

© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Pijn in pols, polsgewricht; wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in pols, polsgewricht; wat kunnen de oorzaken zijn?De pols is een complex gewricht en we gebruiken het veel. Het is dan ook niet vreemd dat we, als we pijn in de gewrichte…
Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…
Pijn aan de polsPijn aan de polsPijn aan of in de pols is een klacht die vaak voorkomt. De polsen zijn erg beweeglijk en vangen soms harde klappen op. O…

Eten tijdens de slaap: eten in halfbewuste toestandEten tijdens de slaap: eten in halfbewuste toestandSlaapwandelen is het rondlopen in een meestal halfbewuste toestand tijdens de slaap, waarbij het lijkt alsof iemand wakk…
Hypohidrosis: slecht tot niet kunnen zwetenHypohidrosis: slecht tot niet kunnen zwetenZweten zorgt ervoor dat het lichaam kan afkoelen, zodat een continue 37 graden in stand wordt gehouden. Het kan door aan…
Bronnen en referenties
  • http://pijn-pols.blogspot.com/2009/07/pijn-pols.html
  • http://www.orthopediealkmaar.nl/aandoeningen/hand-pols/artrose-van-de-pols
  • http://www.handpolsexpertise.nl/index.php/aandoeningen-pols
  • http://www.wza.nl/media/393657/chiru39_0713__web_.pdf (bronnen geraadpleegd op 01/06/2016).
  • Afbeelding bron 1: Zyang, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.