Hypohidrosis: slecht tot niet kunnen zweten

Hypohidrosis: slecht tot niet kunnen zweten Zweten zorgt ervoor dat het lichaam kan afkoelen, zodat een continue 37 graden in stand wordt gehouden. Het kan door aandoeningen of zenuwproblemen voorkomen, dat de zweetklieren niet goed worden aangestuurd. Daardoor neemt de zweetafscheiding af of komt het geheel stil te staan. Oftewel de persoon kan geen warmte afvoeren, waardoor men snel oververhit raakt. Wat houdt hypohidrosis in en wat kan er voor verkoeling worden gedaan?

Hypohidrosis


Disfunctioneren van zweetklieren

Normaal zorgt het lichaam ervoor dat bij warmte signalering de zweetklieren worden geactiveerd. Het gaat daarbij om exocrien zweten, waarbij over het gehele lichaam waterige vloeistof uit de poriën komt. Tezamen met vocht en zout verlaat warmte het lichaam. Aanvullende reactie is de verdamping van vocht op de huid. Oftewel er treedt enige mate van verkoeling op. Indien er een probleem is met de aansturing van de zweetklieren, kan warmte onvoldoende of niet worden afgevoerd. Het lichaam houdt een teveel aan warmte vast, waardoor de persoon zeer ongemakkelijk, beroert of grieperig is.

Afwijkende signalering van zenuwen

De aandoening wordt veroorzaakt door niet goed werkende zenuwen. Indien de zenuw merkt dat het lichaam warm wordt, verstuurt het een prikkel naar de hersenen. Daarop moet een reactie komen, zodat de klieren worden geactiveerd. Die reactie blijft dus geheel of deels uit. Dit kan komen door:
  • een verstoring in de hersenen zelf;
  • door problemen met de elektrische overdracht (natriumtekort) of aangetaste werking van axon en myeline;
  • verstoorde informatie-overdracht tussen zenuwuiteinde en zweetklierreceptoren.

Op meerdere plekken kunnen dus problemen met de elektrische signalering optreden, waardoor de klieren niet worden geactiveerd.

Anhidrosis

Indien de zweetklieren totaal niet werken, dan is er sprake van anhidrosis. De klieren doen dus niets meer. Dit kan door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. Denk aan lepra, diabetes, erfelijke ectodermale dysplasie, huidsclerodermia of het syndroom van Sjögren. In deze gevallen is niet kunnen zweten een complicatie van andere ziekten en aandoeningen. Probleem is dat er totaal geen warmteafvoer mogelijk is. De lichaamstemperatuur is altijd te hoog, waardoor koortsachtige klachten ontstaan. Hoeveel last men ervan heeft, hangt van de kamer- of buitentemperatuur als ook de mate van inspanning. Het kan daarbij leiden tot huidblaasjes.

Aanvullende symptomen hypohidrosis

Doordat warmte slecht of niet wordt afgevoerd, zal de persoon bij warm weer of inspanning een zeer ongemakkelijk gevoel hebben. De temperatuur neemt toe, waarbij de persoon migraine ontwikkelt en overmatig moe is. De persoon zal duf zijn of juist een opgezet gevoel hebben. Bij een aanval neemt de hartslag toe, doordat de bloeddruk daalt. Ook zal men lastiger ademen, doordat inwendige weefsels en slijmvliezen iets gaan opzetten. Het kan daarbij resulteren in overmatig ademen, waardoor de persoon hyperventileert. In dat geval zullen handen, armen, voeten en benen gaan tintelen. Aanvullend kan het voorkomen dat de persoon vocht blijft vasthouden, het gewicht toeneemt en regelmatig een rode huid heeft.

Wat te doen?

Aan de werking van zenuwen kan praktisch niets worden gedaan. Oftewel de aandoening is niet behandelbaar, behoudens het behandelen van achterliggende aandoeningen. De persoon dient op te letten wat men doet en bij welke temperatuur men het doet. Veel buiten zijn tijdens zonnige dagen is vrij snel onverstandig. Ook het verrichten van lichte tot zware inspanningen dient men te vermijden. Het is verstandig om in een koele ruimte te verblijven, danwel in de nabijheid van ventilatoren. De inname van voldoende goed gekoeld water helpt. Daarnaast kan ijsinname of het toepassen van ijs op de huid gunstig werken. Men dient oplettend te zijn indien er warmteproblemen voordoen, zodat men er tijdig op kan reageren. Zo kunnen de gevolgen van een zware warmteaanval worden beperkt.

Heeft u aanhoudend zweetproblemen of geregeld een hoge temperatuur met aanvullende klachten, laat u dan adviseren door de huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypernatriëmie: een teveel aan natriumHypernatriëmie: een teveel aan natriumNatrium is een van de belangrijkste zouten die nodig zijn voor een gezonde werking van het lichaam. Natrium speelt een b…
Verschillende typen zenuwcellenVerschillende typen zenuwcellenHet zenuwstelsel bestaat uit zenuwcellen (neuronen) die elk zijn opgebouwd uit een cellichaam en uitlopers. In het celli…
Mineralen in de sportMineralen in de sportVoor sporters is het erg belangrijk dat ze goed op hun voeding letten. Welke rol spelen de mineralen calcium, magnesium…
Migraine hoe kom je er van af?Migraine hoe kom je er van af?Als je last hebt van migraine, dan weet je hoe belangrijk het is om snel van de hoofdpijn af te zijn. Een migraine aanva…

Pijn aan de pols? Oorzaken, behandeling & tips bij polspijnPijn aan de pols? Oorzaken, behandeling & tips bij polspijnDe pols is een belangrijk gewricht bij het uitvoeren van tal van activiteiten, denk bijvoorbeeld aan het werken aan de p…
Aangeboren lipodystrofieAangeboren lipodystrofie is een complexe aandoening waarbij onderhuids vetweefsel verdwijnt en diverse lichaamssystemen…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1392
Reactie

Han, 30-11-2015
Wie kan mij een antwoord geven op het volgende: Ik heb mij al maanden niet gewassen en toch ruik ik niet. Deodorant heb ik al jaren niet gebruikt en toch gaan mijn oksels niet ruiken. Sokken kan ik in principe weken aan hebben en toch gaan mijn voeten niet ruiken. Is dit wel normaal? (het is wel makkelijk) Ik heb in mijn leven nog nooit koorts gehad, hoe ziek ik ook was. Mijn leeftijd is 72 jaar. Reactie infoteur, 02-12-2015
Als de zweetklieren niets afscheiden, worden ook de typerende zweetgeuren niet afgegeven.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 21-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.