Hypohidrosis: slecht tot niet kunnen zweten
Zweten zorgt ervoor dat het lichaam kan afkoelen, zodat een continue 37 graden in stand wordt gehouden. Het kan door aandoeningen of zenuwproblemen voorkomen, dat de zweetklieren niet goed worden aangestuurd. Daardoor neemt de zweetafscheiding af of komt het geheel stil te staan. Oftewel de persoon kan geen warmte afvoeren, waardoor men snel oververhit raakt. Wat houdt hypohidrosis in en wat kan er voor verkoeling worden gedaan?
Hypohidrosis
Disfunctioneren van zweetklieren
Normaal zorgt het lichaam ervoor dat bij warmte signalering de zweetklieren worden geactiveerd. Het gaat daarbij om exocrien zweten, waarbij over het gehele lichaam waterige vloeistof uit de poriën komt. Tezamen met vocht en zout verlaat warmte het lichaam. Aanvullende reactie is de verdamping van vocht op de huid. Oftewel er treedt enige mate van
verkoeling op. Indien er een probleem is met de aansturing van de zweetklieren, kan warmte onvoldoende of niet worden afgevoerd. Het lichaam houdt een teveel aan warmte vast, waardoor de persoon zeer ongemakkelijk, beroert of grieperig is.
Afwijkende signalering van zenuwen
De aandoening wordt veroorzaakt door niet goed werkende zenuwen. Indien de zenuw merkt dat het lichaam warm wordt, verstuurt het een prikkel naar de hersenen. Daarop moet een reactie komen, zodat de klieren worden geactiveerd. Die reactie blijft dus geheel of deels uit. Dit kan komen door:
- een verstoring in de hersenen zelf;
- door problemen met de elektrische overdracht (natriumtekort) of aangetaste werking van axon en myeline;
- verstoorde informatie-overdracht tussen zenuwuiteinde en zweetklierreceptoren.
Op meerdere plekken kunnen dus problemen met de elektrische signalering optreden, waardoor de klieren niet worden geactiveerd.
Anhidrosis
Indien de zweetklieren totaal niet werken, dan is er sprake van anhidrosis. De klieren doen dus niets meer. Dit kan door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. Denk aan lepra, diabetes, erfelijke ectodermale
dysplasie, huidsclerodermia of het
syndroom van Sjögren. In deze gevallen is niet kunnen zweten een complicatie van andere ziekten en aandoeningen. Probleem is dat er totaal geen warmteafvoer mogelijk is. De lichaamstemperatuur is altijd te hoog, waardoor koortsachtige klachten ontstaan. Hoeveel last men ervan heeft, hangt van de kamer- of buitentemperatuur als ook de mate van inspanning. Het kan daarbij leiden tot huidblaasjes.
Aanvullende symptomen hypohidrosis
Doordat warmte slecht of niet wordt afgevoerd, zal de persoon bij warm weer of inspanning een zeer ongemakkelijk gevoel hebben. De temperatuur neemt toe, waarbij de persoon migraine ontwikkelt en overmatig
moe is. De persoon zal duf zijn of juist een opgezet gevoel hebben. Bij een aanval neemt de hartslag toe, doordat de bloeddruk daalt. Ook zal men lastiger ademen, doordat inwendige weefsels en slijmvliezen iets gaan opzetten. Het kan daarbij resulteren in overmatig ademen, waardoor de persoon hyperventileert. In dat geval zullen handen, armen, voeten en benen gaan tintelen. Aanvullend kan het voorkomen dat de persoon vocht blijft vasthouden, het gewicht toeneemt en regelmatig een rode huid heeft.
Wat te doen?
Aan de werking van zenuwen kan praktisch niets worden gedaan. Oftewel de aandoening is niet behandelbaar, behoudens het behandelen van achterliggende aandoeningen. De persoon dient op te letten wat men doet en bij welke temperatuur men het doet. Veel buiten zijn tijdens zonnige dagen is vrij snel onverstandig. Ook het verrichten van lichte tot zware inspanningen dient men te vermijden. Het is verstandig om in een koele ruimte te verblijven, danwel in de nabijheid van ventilatoren. De inname van voldoende goed gekoeld water helpt. Daarnaast kan ijsinname of het toepassen van ijs op de huid gunstig werken. Men dient oplettend te zijn indien er warmteproblemen voordoen, zodat men er tijdig op kan reageren. Zo kunnen de gevolgen van een zware warmteaanval worden beperkt.
Heeft u aanhoudend zweetproblemen of geregeld een hoge temperatuur met aanvullende klachten, laat u dan adviseren door de huisarts.
Lees verder