Pijn aan de elleboog? Oorzaken, behandeling & tips

Pijn aan de elleboog? Oorzaken, behandeling & tips Pijn aan de elleboog kan met verschillende oorzaken te maken hebben. In deze tijd van moderne technologische snufjes hebben meer en meer mensen last van elleboog en pols door overbelasting. Maar ook andere oorzaken kunnen aan de basis liggen van elleboogpijn zoals bijvoorbeeld intensieve sportinspanningen, reuma, artrose of slijmbeursontsteking. De behandeling kan onder meer bestaan uit ontstekingsremmers en fysiotherapie. Een cortisone injectie in de elleboog kan verlichting van de klachten brengen, eventueel aangevuld met een pijnstiller. Ook ontstekingsremmende gel die tegelijk pijnstillend werkt kan soelaas bieden. Een speciale elleboogbrace kan zorgen voor extra ondersteuning van de arm. Hoe kan je pijn aan de elleboog voorkomen en welke tips zijn nuttig bij de behandeling ervan?

Pijn aan de elleboog

In de moderne maatschappij is er een ware explosie gekomen van technologische snufjes, denk aan de smartphone, de notebook en de tablet. Niet alleen voor ons werk maken we gebruik van technologie en informatica, maar ook in onze vrije tijd. Dit maakt dat we haast voortdurend aan met onze handen en armen bezig zijn. We versturen sms’jes, gebruiken een touchscreen en hanteren de muis aan onze pc. Hierdoor zijn pols en elleboog zowat constant actief en dit kan voor klachten zorgen aan beide gewrichten.

Oorzaken: overbelasting

Elleboogpijn kan ontstaan door een overvloedig gebruik van pc, smartphone of iPad. Hierbij wordt in de eerste plaats veel gevergd van de spieren, de pezen en de weefsels rond elleboog en pols. Denk aan het klikken van de muis, aan het gebruik van de duim bij het sms’en, en het met de vinger aanraken van het touchscreen. Door steeds dezelfde beweging te maken én daarbij de arm en de hand niet of te weinig te ontspannen kan overbelasting ontstaan.

"Sms-houding"

Vaak houd je je handen en armen continu in een zelfde houding zonder dat je het goed en wel beseft. Denk bijvoorbeeld aan de hoek van negentig graden waarin je arm zich bevindt wanneer je over je smartphone staat gebogen om een sms'je te versturen of op internet te surfen. In dergelijke houding bevindt je elleboog zich in een gespannen toestand om die houding te verzekeren. Niet toevallig gaat in dit geval elleboogpijn vaak samen met pijn aan de nek en aan de schouders.

Andere oorzaken elleboogpijn

Er kunnen ook andere oorzaken dan het gebruik van technologie aan de basis liggen van pijn aan elleboog of pols, zoals bv.:
 • reuma
 • overbelasting bij sport
 • letsel door val op de elleboog
 • slijmbeursontsteking of bursitis
 • artrose aan het ellebooggewricht
 • beschadiging van de gewrichtsbanden
 • tendinopathie: peesontsteking of tendinitis (bv. tenniselleboog of golfelleboog)

Algemene tips

Zit je lang aan de pc en maak je intensief gebruik van de pc, ontspan dan regelmatig je hele arm. De spieren en pezen van de hand, de pols, de elleboog en de schouder zijn nauw met elkaar verbonden en een combinatie van klachten komt dan ook vaak voor. De volgende tips kunnen nuttig zijn om elleboogpijn te voorkomen en tegen te gaan:
 • maak draaiende bewegingen met je pols
 • strek je elleboog helemaal en plooi hem helemaal terug
 • herhaal deze oefening vijfmaal, meerdere keren per dag
 • strek regelmatig de spieren van je onderarm, zowel de binnenzijde als de buitenzijde
 • laat regelmatig je hele arm naar beneden hangen en gooi alle spieren van schouder tot hand los om te ontspannen

Behandeling elleboogpijn

Cortisone injectie

Afhankelijk van de ernst van de klachten aan de elleboog zal de arts een behandeling voorstellen. Dit kan gaan van een injectie met cortisone of andere ontstekingsremmers tot fysiotherapie. Bij een injectie met cortisone moet rekening gehouden worden met mogelijke bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld zwelling of roodheid van de huid. Deze neveneffecten kunnen vrijwel meteen na de inspuiting optreden, maar ook dagen later.

Pijnstillers

Bij ernstige pijn zijn ook pijnstillers een mogelijkheid, denk hierbij aan klassieke pijnstillers als paracetamol of ibuprofen. Deze laatste is een non-steroïdale ontstekingsremmer (NSAID) en werkt zowel pijnstillend als koortswerend en ontstekingsremmend. In geval van een ontsteking van de elleboog kan dit erg doeltreffend zijn.

Gel of crème

Om de pijn heel plaatselijk te behandelen kan je ook een gel of crème op de pijnlijke elleboog aanbrengen. Dit is aangeraden wanneer de orale inname van een pijnstiller te belastend is voor de maag. Enkele voorbeelden van dergelijke gels of crèmes om elleboogpijn tegen te gaan zijn:
 • Ibuprofen gel
 • Voltaren Emulgel
 • DR. Fix Elleboogcrème

Elleboogbrace

Aanvullend kan ook rust voorgeschreven worden, maar bij verbetering van de toestand kan de patiënt al geleidelijk aan beginnen met lichte spierversterkende oefeningen. Hierdoor kan de herstelde elleboog weer soepeler en sterker worden met als doel opnieuw over dezelfde kracht te beschikken als vóór de pijnklachten. Om meer stabiliteit te geven en de elleboog beter te ondersteunen kan een elleboogbrace erg nuttig zijn.

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan elleboog: symptomen, oorzaak en behandelingPijn aan elleboog: symptomen, oorzaak en behandelingPijn aan elleboog kent meerdere oorzaken. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van pijn aan de elleboog? De elleboog is he…
Elleboogpijn: Oorzaken van pijn aan elleboog of ellebogenElleboogpijn: Oorzaken van pijn aan elleboog of ellebogenDe elleboog is een complex gewricht waarmee mensen de hand en onderarm kunnen draaien, strekken en buigen. Elleboogpijn…
De golfelleboog: pijnlijke broertje van de tenniselleboogEen golfelleboog is een aandoening die in verband staat met de tenniselleboog. Het is ook effectief zo dat je van beide…
Tendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tipsTendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tipsTendinitis is een term die je vaak hoort in de sportwereld, maar ook in het dagelijks leven vrij bekend is. Het gaat om…

Duizeligheid, types, onderliggende oorzaken en behandelingenDuizeligheid of een duizelig gevoel is iets wat we allemaal wel kennen en op één of ander moment ervaren. Meestal is dui…
Gebroken neus: behandeling en herstelGebroken neus: behandeling en herstelEen gebroken neus kan ontstaan na een slag of stoot tegen de neus aan. Het neusbeen is gebroken en/of verschoven. Ook ka…
Bronnen en referenties
Reactie

M. V. D. Oord -. de Rijk, 05-02-2013
Al jaren pijn aan de rechter elleboog meerdere keren v.d. huisarts een cortisone injectie gehad helpt even maar het is zo weer terug. Wat kan ik er aan doen ook is er een foto gemaakt slijtage artrose etc. maar de pijn blijft en vooral 's nachts hevig. Weet niet hoe ik de arm neer moet leggen voordat ik eindelijk inslaap. Reactie infoteur, 05-02-2013
Hallo,

Een cortisone-injectie kan inderdaad goed helpen om een acute ontsteking weg te werken. Pijn aan de elleboog kan hoedanook een aandoening van lange adem zijn. Zeker in het geval van artrose, wat in feite een soort van slijtage is, is het moeilijk om een efficiënte behandeling te vinden. Pijn aan de gewrichten in het algemeen kan erger worden bij koude en daarom nemen sommige patiënten met artrose de beslissing om te overwinteren of toch minstens enkele weken of maanden in een warm land door te brengen. Dit is ook een manier om gewrichtsklachten (tijdelijk) te behandelen. Daarnaast kan misschien ook een behandeling met ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen bij sommige artrose-patiënten helpen. Het kan interessant zijn om je hierover te informeren bij je arts. Alvast veel beterschap.

Vriendeljke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.