Tendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tips

Tendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tips Tendinitis is een term die je vaak hoort in de sportwereld, maar ook in het dagelijks leven vrij bekend is. Het gaat om een peesontsteking die in veel gevallen veroorzaakt wordt door overbelasting. Je hebt bijvoorbeeld op een onbezonnen wijze inspannende klusjes gedaan in huis, of je bent zonder voorbereiding langdurig gaan sporten. Tendinitis kan een pijnlijke zwelling, een roodheid van de huid en een warm gevoel met zich meebrengen. Behalve spiergel kan ook een ontstekingsremmende pijnstiller verlichting van de klachten brengen. In ernstige gevallen kan de arts opteren voor sterkere medicatie zoals bijvoorbeeld een cortisone injectie, die de getroffen plek heel plaatselijk behandelt. Wat kan je doen tegen tendinitis en welke tips zijn nuttig bij de behandeling van deze peesontsteking?

Wat is tendinitis?

Tendinitis is afgeleid van het Latijnse tendinis (pees), en het achtervoegsel -itis, dat ontsteking betekent. Tendinitis is dus een peesontsteking. Die peesontsteking is een reactie op een beschadiging of irritatie van de pees, die op meerdere plaatsen in het lichaam kan voorkomen, zoals bijvoorbeeld de elleboog (tenniselleboog), de knie, de hand, de schouder en de hiel. Door de peesontsteking kunnen spieren en gewrichten pijnlijk zijn en moeilijkheden ondervinden om naar behoren te functioneren.Tendinitis komt zowel in het dagelijks leven als in de sportwereld relatief vaak voor.

Symptomen tendinitis

Tendinitis uit zich vooral in het voelen van pijn aan het gewricht, bijvoorbeeld aan de elleboog of de knie. Door de pijn zal je dat lichaamsdeel ook moeizamer kunnen gebruiken. Daarnaast kan ook een zwelling optreden omwille van de verhoogde bloedcirculatie en het hoger vochtgehalte. De getroffen plek kan erg warm aanvoelen en er kan een zichtbaar rode plek op de huid verschijnen.

Oorzaken tendinitis

Overbelasting

Een van de meest voorkomende oorzaken van tendinitis is overbelasting. Hierbij gaat het om herhaalde oefeningen van een gewricht waarbij de pees lange tijd onder druk staat. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van klusjes aan je huis: altijd weer dezelfde armbeweging maken kan een peesontsteking veroorzaken, zeker als je de fysieke inspanning niet gewoon bent.

Muiselleboog

Vaak herhaalde handelingen van mensen die op kantoor werken kunnen leiden tot tendinitis: dat is onder meer het geval bij de befaamde "muiselleboog", waarbij de elleboog en de onderarm repetitief in eenzelfde positie gebruikt worden om aan de pc te werken. Af en toe de elleboog ontspannen kan een goede manier zijn om een ontsteking van de pees te voorkomen.

Wrijving tegen beenderige structuur

Een andere mogelijke oorzaak ligt niet bij overbelasting maar bij irritatie of wrijving van de pees bij het in contact komen met beenderige structuren, zoals bijvoorbeeld bij botaangroei.

Topsport

Topsport is de gelegenheid bij uitstek waarbij spieren en pezen uitgebreid gebruikt en getraind moeten worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tendinitis een vaak voorkomende blessure is bij topsporters, zeker bij tennissers (elleboog) en wielrenners (knie). Het intensief en overvloedig gebruiken van de betreffende pees kan leiden tot een peesontsteking.

Tips bij peesontsteking

Vermijd overbelasting

Overbelasting is dé zondebok bij uitstek bij tendinitis: het herhaaldelijk en té snel overvloedig onder druk zetten van bepaalde lichaamsdelen kan leiden tot peesontsteking. Vermijd daarom een te zware belasting en bouw je inspanning geleidelijk op.

Ontspanningsoefeningen

Lichaamsdelen die voortdurend gebruikt worden, hebben net als mensen af en toe rust nodig. Laat je pols en je elleboog dan ook regelmatig volledig rusten als je op kantoor aan het werk bent, en schud ze even los. Bij sportbeoefening is een goede opwarming vooraf ook steeds belangrijk.

Behandeling tendinitis

Cortisone injectie

In ernstige gevallen kan de arts beslissen om een cortisonespuit te zetten op de getroffen plek. Cortisone werkt ontstekingsremmend en een inspuiting met cortisone zal de peesontsteking dan ook erg plaatselijk kunnen behandelen. Hierbij zou er snel vooruitgang moeten komen op het vlak van pijnklachten en beweeglijkheid van het gewricht. Mogelijk kan de cortisoneprik wel bijwerkingen veroorzaken zoals bijvoorbeeld zwelling of roodheid van de huid op de plek van inspuiting. Is dit laatste het geval, dan meld je dit het beste even bij je arts.

Pijnstillers

Pijnstillers kunnen nuttig zijn om de patiënt voorlopig verder te helpen en de pijn te verzachten. Paracetomal en ibuprofen zijn twee van de mogelijke pijnstillende medicijnen die je kan nemen. Ibuprofen werkt naast pijnstillend ook ontstekingsremmend en biedt dus een dubbel voordeel.

Brace of handschoen

Aanvullend kan je gebruik maken van een brace of verband om tendinitis tegen te gaan. Afhankelijk van de plaats waar het probleem zich situeert kan je bijvoorbeeld een knie-, schouder, of elleboogbrace dragen om het gewricht te ondersteunen. Een brace kan op die manier voor meer stabiliteit zorgen en de beweeglijkheid van het betreffende gewricht verhogen. Voorts zijn er ook speciale handschoenen verkrijgbaar die een pijnlijk en ontstoken polsgewricht ondersteunen en stabiliseren. Deze handschoenen zijn onder meer nuttig tegen tendinitis, artrose en het carpaaltunnelsyndroom.

Spiergel

Er zijn heel wat gels en crèmes op de markt om ontstekingen aan de pezen tegen te gaan en de pijn die erdoor veroorzaakt wordt te stillen. Deze gels werken doorgaans ook in op de spier en kunnen snel zorgen voor een vermindering van de pijnklachten aan de geteisterde pees. Tal van gels, crèmes en sprays werken dus niet alleen ontstekingsremmend maar ook pijnstillend. Het voordeel van het aanbrengen van een gel, crème, zalf of spray is dat je het probleem op die manier plaatselijk kan behandelen en het geneesmiddel niet via de maag in het lichaam hoeft opgenomen te worden. Deze gels zijn in het algemeen nuttig tegen tendinitis van de meeste gewrichten zoals peesontsteking van de elleboog, de schouder, de knie, de enkel, enz...

Enkele voorbeelden van dergelijke gels:
  • Ibuprofen Cooling Gel
  • Pro-fit Gel
  • Voltaren Emulgel

Lees verder

© 2013 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en behandelingen bij een peesontstekingTendinitis ook wel peesontsteking is een ontsteking aan de pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de spieren het he…
Peesontsteking schouder: symptomen, behandeling (injectie)Peesontsteking schouder: symptomen, behandeling (injectie)Peesontsteking schouder kan behoorlijk invaliderend zijn. Wat zijn de symptomen van een peesontsteking in de schouder en…
Peesontsteking enkel: oorzaken van een peroneale tendinitisPeesontsteking enkel: oorzaken van een peroneale tendinitisPeesontsteking (tendinitis) in de enkel verwijst naar kortdurende ontsteking van de pezen rond het enkelgewricht. Pezen…
Peesontsteking heup: oorzaken, symptomen en behandelingPeesontsteking heup: oorzaken, symptomen en behandelingEen peesontsteking in de heup veroorzaakt gevoeligheid, pijn en irritatie. Een peesontsteking of tendinitis treedt vaak…

Lorazepam of Temesta wordt verstrekt bij angst of paniekLorazepam of Temesta wordt verstrekt bij angst of paniekEr zijn mensen die regelmatig last hebben van angstaanvallen of paniek. Dit kan ernstige vormen aannemen en is lastig zo…
Ik heb zwarte vlekken, stippen op de tong. Wat kan ik doen?Ik heb zwarte vlekken, stippen op de tong. Wat kan ik doen?Je staat 's ochtends voor de spiegel en ziet tot je schrik ineens zwarte vlekken op je tong. Het formaat kan zeer klein…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peesontsteking (geraadpleegd op 22/03/2016).

Reageer op het artikel "Tendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tips"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Dedrie Frans, 16-08-2018 11:31 #1
Ik heb pijn in de lies van peesontsteking mag ik daar mee wandelen?

Infoteur: Verdanov
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Sportblessures
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!