Lorazepam of Temesta wordt verstrekt bij angst of paniek

Lorazepam of Temesta wordt verstrekt bij angst of paniek Er zijn mensen die regelmatig last hebben van angstaanvallen of paniek. Dit kan ernstige vormen aannemen en is lastig zowel voor de patiënt als voor de omgeving. Ook kan men als gevolg van angst of andere zorgen soms slecht slapen. In zo'n situatie kan het geneesmiddel Lorazepam tijdelijk uitkomst brengen. Het is niet verstandig om dit middel erg lang te gebruiken. Daarom zal er ook naar andere behandelmogelijkheden gezocht moeten worden. Lorazepam kan zorgen voor rust en ontspanning maar neemt de oorzaak van de aandoening niet weg.

Het geneesmiddel Lorazepam

Lorazepam is een geneesmiddel wat hoort in de categorie benzodiazepinen. Het is sedert 1971 internationaal op de markt. We kunnen het zien als een tranquillizer. In Nederland wordt het ook verstrekt onder de naam Temesta. Lorazepam wordt gegeven in de vorm van tabletten van 1 mg. maar ook van 2,5 mg. en is ook beschikbaar als injecties. Het middel is alleen op recept verkrijgbaar. Dit geneesmiddel wordt meestal tijdelijk voorgeschreven aan mensen die last hebben van angstaanvallen, paniek of waarbij het belangrijk is dat men rustig wordt zoals bijv. vóór een operatie.Het geeft ontspanning aan de spieren. Belangrijk is dat het middel nooit langer dan twee maanden achter elkaar wordt ingenomen. Lorazepam doet de spieren ontspannen en het dempt de emoties. Het werkt kalmerend. Hierdoor zullen de lichamelijke klachten verdwijnen. Het middel werkt al na ongeveer één uur en het helpt gedurende acht tot twaalf uur.

Lorazepam is een geneesmiddel dat valt onder de opiumwet

Voor mensen die op reis gaan en lorazepam gebruiken is het noodzakelijk om goed te letten op de voorwaarden waaronder dit middel meegenomen kan worden. Het medicijn valt onder de opiumwet en men mag dit niet vrij vervoeren.

Angstaanvallen met grote angst

Iedereen kan wel eens in een situatie komen waarbij men angstig is. Dan is de normale reactie dat we willen vluchten of ontsnappen uit die situatie. Maar er kunnen ook situaties zijn waarin er helemaal geen werkelijk gevaar dreigt maar waarbij iemand toch heel angstig wordt. Deze angst maakt ook onzeker. Men verliest het vertrouwen in zichzelf en in de eigen omgeving. Denk bijvoorbeeld aan mensen die de straat niet op durven gaan of niet durven vliegen. Nu is het niet zo dat alle angsten behandeld moeten worden met medicijnen. Vaak zijn andere behandelingen nodig maar als hulpmiddel om snel en kortdurend de klachten te verminderen wordt tijdelijk lorazepam voorgeschreven.

Paniekstoornis

Er zijn mensen die last hebben van paniekstoornissen. Het kan zelfs zo sterk zijn dat men bang is dat er een paniekaanval komt. Zweten, trillen, duizeligheid, hartkloppingen zijn symptomen. Soms kunnen deze aanvallen zo sterk zijn dat men niet meer gewoon zijn/ haar werk kan doen uit angst voor een nieuwe paniekaanval.

Klachten bij angstaanvallen

Als iemand last heeft van angstaanvallen dan zal men hoofdpijn krijgen. Ook slecht slapen is een gevolg van deze angst. Hierdoor raakt een persoon oververmoeid en wordt dan weer prikkelbaar. Ook hartkloppingen en benauwdheid, buikpijn, zweten en trillen zijn verschijnselen die horen bij angst. Als deze angst lange tijd aanhoudt dan is het belangrijk dat er een goede behandeling wordt gezocht. Dit kan zijn dat er psychotherapie zal plaatsvinden of soms een behandeling met antidepressiva.

Lorazepam als slaapmiddel

Voor een korte periode schrijft de arts soms lorazepam voor als slaapmiddel. Het kan zijn dat men door angst of zorgen zo slecht slaapt dat het dagelijks functioneren in gevaar komt. Dan kan lorazepam uitkomst brengen. Het middel maakt wat suf en geeft ontspanning aan de spieren. Maar ook in deze gevallen dient men het middel slechts korte tijd te gebruiken zodat geen verslaving kan optreden.

Waar wordt het middel nog meer voor gebruikt

Omdat lorazepam een gunstig effect heeft op de verslapping van de spieren kan tijdens een epilepsie-aanval een injectie met dit middel een gunstig effect hebben. Het werkt snel. Ook mensen die verslaafd zijn aan alcohol en willen stoppen zullen last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Zij zullen baat hebben bij het gebruik van dit middel gedurende de eerste paar dagen. Mensen die kanker hebben en een chemokuur moeten ondergaan hebben vaak last van misselijkheid en braken. Lorazepam kan dan worden voorgeschreven vóór de behandeling om rustiger te worden en mogelijk minder last te krijgen van deze verschijnselen. Tenslotte kan er sprake zijn van psychiatrische aandoeningen waarbij de patiënt last heeft van ernstige onrust. Ook in deze gevallen kan het middel voorgeschreven worden.

Bijwerkingen

De belangrijkste bijwerkingen die kunnen ontstaan in een enkele situatie zijn
 • Sufheid, vermoeidheid en slaperigheid
 • Het reactievermogen is verminderd
 • Concentratieproblemen kunnen ontstaan
 • Een enkele maal kan het zijn dat ook de coördinatie verstoord raakt.
 • Spierzwakte en wazig zien
 • Snurken, trager denken en afname van gevoelens
 • Soms kan geheugenstoornis ontstaan
 • Toename van eetlust en gewicht
 • Seksuele lust kan verminderd zijn
 • Depressieve gevoelens kunnen ontstaan

Nu zal in die gevallen waarbij een lichte dosis wordt gebruikt de kans op bijwerkingen geringer zijn.

Autorijden

Als u het middel regelmatig gebruikt dan is het noodzakelijk dat er geen auto bestuurd wordt. De reactiesnelheid is trager. Men kan al snel problemen krijgen met schakelen, minder goed zien en trager reageren. Op de website: apotheek.nlwordt aangegeven dat het effect van dit middel groter is dan bij vier glazen alcohol. Overleg daarom altijd met de arts. Als men het middel slechts incidenteel gebruikt dan is het verstandig om een paar dagen te wachten alvorens weer auto te rijden. Een veilige marge is drie dagen.

Lorazepam en alcohol

Dit geneesmiddel versterkt het effect van alcohol. Daarom is het verstandig om géén alcohol te drinken als het medicijn gebruikt wordt. Men kan verder alles eten en drinken zonder dat dit effect zal hebben op de werking van het medicijn.

Stoppen met het geneesmiddel

Het is mogelijk om te stoppen met lorazepam als men dit slechts incidenteel neemt. Er zullen dan geen ontwenningsverschijnselen optreden. Als men het middel echter langer dan enige weken of maanden heeft gebruikt dan kan alleen in overleg met de arts besloten worden om langzaam af te bouwen. Er kunnen klachten optreden die lijken op de klachten die men had toen er werd begonnen met het medicijn. Meestal kan men met de arts overleggen over een goed afbouwschema waarbij mogelijk tijdelijk andere middelen ingezet worden waarmee men gemakkelijker kan afbouwen. Indien het geneesmiddel werd verstrekt als slaapmiddel en het werd langer dan twee weken gebruikt dan is de kans op ontwenningsverschijnselen ook aanwezig.

Wanneer mag het middel niet ingenomen worden?

Mensen die last hebben van spierzwakte dienen dit aan de arts te melden. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen dit middel niet gebruiken. Ook voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar is het middel niet geschikt. Hartpatiënten en mensen met nier- of leverproblemen zijn ook niet geschikt voor dit geneesmiddel. Er kunnen ademhalingsproblemen ontstaan in een enkel geval. Bij gebruik van andere geneesmiddelen dient men deze met de arts te overleggen. In alle gevallen geldt dat dit middel in een zo licht mogelijke dosis en slechts in zo kort mogelijke periode ingenomen mag worden.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medicatie voor de psychische gezondheidMedicatie voor de psychische gezondheidVeel mensen gaan naar de huisarts en vragen een oplossing voor hun somberheid of slapeloosheid. In sommige gevallen lijd…
Cognitieve gedragstherapie bij paniekstoornis met agorafobieCognitieve gedragstherapie bij paniekstoornis met agorafobieVeelvuldig wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat cognitieve gedragstherapie de meest effectieve vorm van psychotherap…
Dosering van benzodiazepines (kalmeringsmiddelen)Dosering van benzodiazepines (kalmeringsmiddelen)De dosering van benzodiazepines, ook wel kalmeringsmiddelen genoemd, is afhankelijk van onder meer de snelheid van de we…
Paniekstoornis: Doodeng, maar ongevaarlijkPaniekstoornis: Doodeng, maar ongevaarlijkEen paniekaanval of angstaanval is een uiting van intense angst die van het een op het andere moment begint en doorgaans…

De gunstige werking van Corsodyl bij mondproblemenDe gunstige werking van Corsodyl bij mondproblemenMondinfecties, aften, bloedblaren aan het gehemelte, enzovoorts kunnen veel ergernis veroorzaken. Je eet er minder door,…
Tendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tipsTendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tipsTendinitis is een term die je vaak hoort in de sportwereld, maar ook in het dagelijks leven vrij bekend is. Het gaat om…
Bronnen en referenties
 • www.apotheek.nl
 • Bijsluiter Tavor lorazepam
 • Gezondheid Nieuws
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 28-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.