Pijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijn

Pijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijn Pijn aan de knie is er in vele soorten en kan vele oorzaken hebben. Kniepijn kan optreden bij beweging, maar ook constant of langdurig aanwezig zijn. Chronische kniepijn heeft doorgaans te maken met ziektes of aandoeningen zoals artrose of reuma. Plotse kniepijn daarentegen is vaak het gevolg van een verkeerde beweging van de knie, zoals bijvoorbeeld bij sportbeoefening. Overbelasting is een vaak voorkomende oorzaak van zeurende, scherpe pijn in de knie. Wat kunnen nog zoal oorzaken van kniepijn zijn en waaruit bestaat een effectieve behandeling ervan?

Pijn aan de knie

Kniepijn is een vrij vaak voorkomende aandoening en dit zowel bij jong als oud. Doorgaans gaat het bij jonge mensen om kniepijn omwille van sport en beweging, en bij oudere mensen om slijtage van het kniegewricht. De knie is het grootste gewricht van het lichaam en is cruciaal bij het stappen en het sporten. Het kan zijn dat je alleen kniepijn krijgt als je een verkeerde beweging hebt maakt, maar ook voortdurende pijn aan de knie (ook zonder beweging) kan voorkomen. We zetten de meest voorkomende vormen en oorzaken van kniepijn even op een rijtje.

Meniscus

Om de bewegingen van het kniegewricht soepel te maken, zijn er rond de knie een soort van kleine schijfjes voorzien. Deze kraakbeenschijfjes worden ook menisci genoemd. Bij een plotse, verkeerde beweging van de knie kan een meniscus scheuren waardoor er vocht of bloed in de knie terechtkomt. Hierdoor krijg je meniscuspijn.

Reuma

Reuma is een vervelende ziekte die alle gewrichten van het lichaam kan aantasten. Reuma zorgt voor een chronische ontsteking van het gewricht waardoor pijn ontstaat. Bovendien kunnen er periodes optreden waarin de ontsteking actiever is, zoals bijvoorbeeld bij kou en vochtig weer. Reumapatiënten hebben doorgaans dan ook meer pijn in de winter.

Overbelasting

Overbelasting van spieren en gewrichten is een van de complicaties van het sporten. Erg gemotiveerde sporters durven al eens net te ver gaan in het doen van sportieve activiteiten waardoor het lichaam en de gewrichten overbelast worden. Het komt er altijd op aan om de sportieve activiteit tijdig stop te zetten en te luisteren naar je lichaam. Daarna neem je de nodige rust en herbegin je het best niet te snel.

Artrose knie

Artrose aan de knie is een aandoening die ontstaat door de geleidelijke veroudering van het kniegewricht. Met de jaren gaat er slijtage optreden in je gewrichten (en je hele lichaam) waardoor weefsels dunner worden. Bij knie-artrose wordt het kraakbeenweefsel rond de knie dunner waardoor pijn kan ontstaan en de knie gezwollen kan geraken. Ook mensen met jicht kunnen last hebben van gezwollen en pijnlijke knieën.

Slijmbeursontsteking knie

Deze vorm van kniepijn komt regelmatig voor bij mensen die voor hun beroep vaak op hun knieën moeten zitten. Denk bijvoorbeeld aan tegelzetters of loodgieters. Bij het contact van de knie met de vloer worden de slijmbeurzen van de knieën erg belast. Een slijmbeurs is een soort van kussen tussen de pees en het bot van de knie waardoor wrijving en druk op het kniegewricht worden opgevangen.

Kruisbanden

Kruisbanden zijn banden die in feite zorgen voor de "verbinding" van het onderbeen met het bovenbeen. Ze verstevigen het kniegewricht en zorgen voor stabiliteit van de knie. Bij een hevige beweging of plotse druk kunnen deze kniebanden beschadigd of zelfs gescheurd raken. Dit komt bijvoorbeeld door het maken van een sprong, zoals regelmatig voorkomt bij balsporten zoals voetbal.

Andere oorzaken kniepijn

 • verzwikking of verstuiking van de knie
 • ontwrichting van de knie
 • kneuzing van de knie
 • bacteriële infectie
 • geknelde zenuw (naar de knie uitstralende pijn door hernia)
 • cyste

Evenwicht rusten en bewegen

Kniepijn is een fenomeen dat qua ernst en gevolgen erg kan verschillen per persoon. De een heeft last van slijtage aan het kniegewricht door artrose, terwijl de ander zijn knie te zwaar heeft belast bij voetbal. Bij een blessure of pijn aan de knie komt het er vooral op aan om naar je lichaam te luisteren. Als de pijn een stuk minder is geworden, dan heeft het geen zin om helemaal stil te blijven zitten. Geleidelijk aan weer voorzichtig bewegen en stappen is een goede tip om stilaan weer vorderingen te maken. Wel is het van belang om niet al te ongeduldig te zijn en je knie te forceren. Een evenwicht vinden tussen rust en beweging is de basis van een efficiënte behandeling.

Behandeling kniepijn

Cortisone injectie

In ernstige gevallen van knieproblemen kan een behandeling met cortisone aangewezen zijn. Zo kan de arts kiezen voor een inspuiting met dit ontstekingsremmende geneesmiddel om de klachten aan de knie snel te doen verminderen. Door middel van een cortisone injectie kan het probleem aan de knie heel plaatselijk en effectief behandeld worden. Wel moet je in het geval van een toediening met cortisone steeds rekening houden met mogelijke bijwerkingen.

Pijnstillers

Om de pijnklachten aan de knie tegen te gaan kan je het in de eerste plaats proberen met een klassieke pijnstiller als paracetamol. Helpt dit niet dan kan een sterkere pijnstiller zoals Nurofen aangewezen zijn.

Kniebrace

Een knieverband kan nuttig zijn om je knie te ondersteunen bij het stappen, waardoor je bewegingsvrijheid vergroot wordt. Een knieverband of kniebrace kan op die manier verdere schade (bv. door een misstap of verkeerde beweging) vermijden.
Enkele voorbeelden van kniebraces:
 • Thuasne Patella Kniebrace (ondersteuning van de knieschijf)
 • McDavid Ligament Kniebrace (ondersteuning van de kruisband)

Gel

Wil je het probleem aan de knie heel plaatselijk behandelen dan kan een verzachtende gewrichtscrème of -gel soelaas bieden. Hierdoor wordt de doorbloeding in de knie bevorderd en kan je je knie weer wat makkelijker bewegen. Een aanrader is om te kiezen voor een gel die zowel ontstekingsremmend als pijnstillend werkt.
Enkele voorbeelden van gels die kunnen helpen bij kniepijn zijn:
 • Ibuprofen gel
 • Voltaren Emulgel

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn bij het lopen is erg vervelend, je mobiliteit gaat achteruit en je kunt soms niet meer doen wat je altijd hebt geda…
Gescheurde meniscus: Aandoening met pijn & zwelling aan knieGescheurde meniscus: Aandoening met pijn & zwelling aan knieDe knie is het grootste gewricht in het lichaam. Kraakbeen in het kniegewricht biedt een bescherming tegen de druk die e…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…

Huidziekten: enkele minder bekende vormenHuidziekten: enkele minder bekende vormenHuidziekten zijn alle aandoeningen aan het haar, de nagels en de huid. Er is bijna niemand die nog nooit iets aan de hui…
Hoe kom je van acne af?Hoe kom je van acne af?Bijna iedereen heeft er tijdens zijn jeugd wel last van: acne. Acne, ook wel jeugdpuistjes genoemd, is vaak een erg verv…
Bronnen en referenties
 • http://www.e-gezondheid.be/kniepijn-zou-het-geen-knieartrose-zijn/actueel/816
 • http://www.prettyhealthy.nl/pijn-in-knie-oorzaak-behandeling-kniepijn/ (bronnen geraadpleegd op 31/01/2016)
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.