Vocht in de knie: oorzaken & behandeling van knievocht

Vocht in de knie: oorzaken & behandeling van knievocht Een gezwollen, pijnlijk aanvoelende knie kan wijzen op de aanwezigheid van vocht in het kniegewricht. Overbelasting is maar een van de mogelijke oorzaken van het symptoom vochtophoping in de knie. Zowel bij het sporten als bij gewrichtsaandoeningen kan knievocht voor een vervelende, scherpe pijn zorgen, tezamen met een dikke, gezwollen huid. Water in de knie kan je behandelen door ijs aan te brengen op de geteisterde plek, wat eventueel kan aangevuld worden met het dragen van een kniebrace. Geeft dit geen beterschap dan zijn er andere mogelijkheden van behandeling van knievocht. Deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een ontstekingsremmende gel, een pijnstiller en/of een cortisone injectie. Wat kan je doen tegen vochtophoping in de knie?

Knieproblemen: vochtophoping

Knieproblemen kunnen door tal van oorzaken ontstaan en erg in ernst verschillen. Een lichte kniepijn kan snel voorbijgaan, terwijl een scherpe pijn aan de knie kan wijzen op een hardnekkiger probleem. Het symptoom van waterophoping in de knie kan eveneens erg hinderlijk zijn en je mobiliteit bemoeilijken. Vocht in de knie is geen aandoening op zich maar eerder een symptoom van een bepaalde oorzaak.

Bijkomende symptomen

Als er zich vocht in je knie bevindt, ga je dat doorgaans vrij makkelijk merken. Je knie zal wat gezwollen zijn en je merkt dat er iets niet aanvoelt zoals normaal. De gezwollen, dikke knie kan pijnlijk zijn en je kan moeilijkheden ondervinden om naar behoren te stappen. Hierdoor ga je haast vanzelf wat met je been "slepen" om je knie te ontlasten van de pijn. Dit kan dan weer leiden tot andere symptomen zoals pijn in de benen of beenkrampen. Het vocht in de knie kan trouwens niet alleen water bevatten, maar ook bloed. In dat geval is er sprake van een inwendige bloeduitstorting in de knie.

Vochtophoping in gezwollen knie / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Vochtophoping in gezwollen knie / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaken knievocht

Klap kniegewricht

Bij een val op de knie kan het gewricht ernstige schade oplopen en pijnlijk aanvoelen. Er kan een inwendige bloeduitstorting ontstaan en de knie kan gaan opzwellen in die mate dat het erg opvalt. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je je knie fel stoot aan een voorwerp of wanneer bij een val op je knie terechtkomt. Denk aan een ongeval of een glijpartij in de winterse sneeuw. Maar ook sporten zoals volleybal en zaalvoetbal veroorzaken regelmatig knieblessures, omwille van de harde ondergrond waarmee de knie in aanraking kan komen.

Overbelasting

Overbelasting komt relatief vaak voor bij mensen die intensief aan sport doen, zoals professionele en recreatiesporters. De knie heeft teveel weerstand ondervonden (bv. te zware druk) of de duur van de inspanningen is te lang geweest (bv. duursporten zoals wielrennen, triatlon). Maar overbelasting kan ook optreden bij mensen die zwaar lichamelijk werk doen waarbij ze veel gewicht moeten torsen. In dat geval kan het zijn dat de knie op regelmatige basis te veel druk moet opvangen, denk hierbij bijvoorbeeld aan bouwvakkers die voortdurend met cement in de weer zijn.

Meniscus

Meniscusproblemen en gescheurde kruisbanden zijn typische blessures die voorkomen bij bepaalde sporten, waaronder voetbal (bv. de voetballersknie). Door een bruuske, draaiende beweging kan er schade ontstaan aan de basisstructuren van de knie, zoals de kruisbanden en de meniscus. Hierdoor kan er een bloeduitstorting optreden en kan vocht in de knie leiden tot een pijnlijke zwelling.

Gewrichtsproblemen

Gewrichtsproblemen zoals reuma, jicht en artrose kunnen bij oudere mensen geleidelijk aan de gewrichten doen aftakelen. Slijtage van kraakbeen en pezen kan de situatie nog verergeren. Vocht in de knie komt dan ook regelmatig voor bij mensen op gevorderde leeftijd. In winterse periodes van vochtigheid en hevige koude kunnen oudere mensen hier nog meer last van hebben. Bovendien kan ook osteoporose (botontkalking) te maken hebben met knievocht.

Behandeling vocht in de knie

Oorzaak wegnemen

De behandeling van vocht in de knie hangt af van oorzaak en van de ernst van het probleem. Bij gescheurde kruisbanden of een meniscusprobleem kan er een operatie nodig zijn. Hetzelfde kan nodig zijn bij het weghalen van een cyste. Afhankelijk van de gecompliceerdheid van het probleem kan een lange revalidatie vereist zijn. Maar in de meeste gevallen hoeft de behandeling niet zo ingrijpend te zijn. Vaak is rust het eerste waar je je moet aan houden bij vochtophoping in de knie.

Rust, ijs en kniebrace

Bij een plots ontstaan van vocht in de knie kan het aangewezen zijn om de zwelling meteen tegen de gaan door de knie met ijs te bedekken. Let er wel op dat je het ijs niet rechtstreeks op de huid legt om de huid niet onnodig te beschadigen. Daarna zal je via rust de knie de tijd geven om "op adem te komen" en het herstelproces in te zetten. Via voorzichtige beweging kan geleidelijk weer naar een normale toestand toegewerkt worden. Hierbij kan mogelijk de hulp van een fysiotherapeut vereist zijn, bijvoorbeeld na een operatie. Om te vermijden dat je onnodige bijkomende blessures oploopt kan het nuttig zijn om een ondersteunende kniebrace of kniebandage te dragen.

Ontstekingsremmers

Bij een vrij ernstige opzwelling en vochtophoping in de knie kan er een behandeling met medicijnen voorgeschreven worden. Vaak zijn dat niet-steroïde ontstekingsremmers of NSAID's (bv. Naproxen), die het voordeel hebben dat ze niet alleen ontstekingsremmend, maar ook pijnstillend én koortswerend werken.

Cortisone injectie

Ook een injectie met cortisone is een mogelijkheid om knievocht te behandelen. Een inspuiting met cortisone kan erg efficiënt zijn om de ontsteking die met het knievocht gepaard gaat af te remmen. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat cortisone een erg krachtig ontstekingsremmend medicijn is dat relatief veel bijwerkingen kan veroorzaken, ook dagen na de inspuiting.

Gel of zalf

Een andere mogelijkheid om water in de knie te behandelen is het aanbrengen van een gel of zalf. Sommige NSAID's of niet-steroïde ontstekingsremmers (bv. Ibuprofen) zijn niet alleen verkrijgbaar in de vorm van tabletten maar ook als gel, crème of zalf. Een voorbeeld van een heel effectief werkende gel die zowel pijnstillend als ontstekingsremmend werkt is Ibuprofen gel. Door dit geneesmiddel als gel te gebruiken en niet als tablet hoef je je maag dus niet onnodig te belasten. Voordeel van deze gel is bovendien dat de vochtophoping in de knie plaatselijk bestreden wordt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traumatische knieproblemenKnieklachten zijn na rugklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Knieklachten worden verdeeld i…
Spiertrekkingen knie: oorzaken van spiertrillingen in knieSpiertrekkingen knie: oorzaken van spiertrillingen in knieDe onwillekeurige samentrekking van spieren in de knie in rust of als je deze samentrekt, wordt vaak veroorzaakt door de…
Plica-syndroom: Irritatie aan kapselplooi van knie met pijnPlica-syndroom: Irritatie aan kapselplooi van knie met pijnKniepijn kent diverse mogelijke oorzaken. Soms is dit het gevolg van een probleem met de plica (kapselplooi). De kapselp…
Kniepijn oorzaken en behandelingenKniepijn oorzaken en behandelingenEen veel voorkomend frustratie punt is knie pijn, een probleem dat vele oorzaken kan hebben. Het is belangrijk een goede…

Lichamelijke en geestelijke shockDe term shock wordt in het algemeen voor twee heel verschillende situaties gebruikt. Meestal wordt met een shock een zek…
Koorts laten dalen bij je babyKoorts laten dalen bij je babyEen verhoging van de lichaamstemperatuur is geen uitzondering bij een baby. Je baby zal dan warm aanvoelen en zich niet…
Bronnen en referenties
  • http://www.vochtinknie.nl/
  • http://www.vochtinknie.com/
  • http://www.dokter.nl/forum/spieren-pezen-botten-gewrichten/302386-spontaan-heel-veel-vocht-in-knie-geen-pijn
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/knieklachten/item41856 (bronnen geraadpleegd op 31/01/2016)
  • https://knieartroseonline.nl/ (bron geraadpleegd op 30/10/20).
  • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Reacties

Julien Horemans, 07-10-2018
Ik heb pijn aan de binnenkant van mijn rechterknie, zwelt op na inspanning. Als ik zit en hef mijn been op verdwijnt de pijn. Kan dit een overbelasting zijn want ik heb de dagen daarvoor veel rond gelopen en op mijn knieën gezeten. Reactie infoteur, 09-10-2018
Beste Julien,

Pijn aan de knie kan inderdaad een gevolg zijn van overbelasting. Bij langdurig op de knieën zitten kunnen het kniegewricht en de pezen van de knie onder druk komen te staan. Eventueel kan het aanbrengen van een pijnstillende ontstekingsremmende gel (bv. Voltaren Emulgel, Ibuprofen Gel, enz…) soelaas bieden.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Sjoerd, 11-05-2018
Ik heb al een jaar pijn aan de onderkant van het kniegewricht en het is aan de zijkant van de knie opgezet. Heb nu 4 fysiobehandelingen gehad en het resultaat is nul. Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 14-05-2018
Beste,

Het kan gaan om een ontsteking van het kniegewricht, vochtophoping of andere problemen. Om meer duidelijkheid te verschaffen over het probleem aan uw knie is het aangewezen om verder medisch onderzoek te laten doen. Een X-ray of een scan van de knie zou het probleem heel duidelijk in kaart moeten kunnen brengen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

H. Eysink, 06-04-2017
Ik heb al een dag of vijf vocht in de knie, waardoor ik niet kan lopen, hetgeen ik ook niet doe. nu lees ik bij u, en ook bij anderen, dat koeling met ice-packs wordt aanbevolen, Heeft dat ook nu na een aantal dagen nog zin om daar mee te beginnen? Een natte doek om het gewricht en daar omheen een handdoek zou volgens mijn huisarts wel kunnen helpen. Kunt U mij adviseren in deze? Overigens, op zijn advies gebruik ik wel Voltaren Gel.
Met vriendelijke groet,
H. Eysink Reactie infoteur, 07-04-2017
Beste,

Vocht in de knie kan inderdaad vooral de eerste dagen behandeld worden met een ice-pack om de eerste klachten te verlichten. Daarna lijkt het beter om een gel aan te brengen zoals bijvoorbeeld Voltaren Gel. Voltaren Gel is een ontstekingsremmende én pijnstillende gel met het werkzame bestanddeel diclofenac (non-steroïdale ontstekingsremmer of NSAID) die te vergelijken is met Ibuprofen Gel. Eventueel kan je het aanvullend ook proberen met een natte doek zoals je huisarts aanbeveelt.

Veel beterschap gewenst!

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 30-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.