Koorts laten dalen bij je baby

Koorts laten dalen bij je baby Een verhoging van de lichaamstemperatuur is geen uitzondering bij een baby. Je baby zal dan warm aanvoelen en zich niet echt in zijn sas voelen. Baby’s kunnen heel snel koorts krijgen. Tegelijkertijd kan deze koorts ook heel snel dalen. Koorts wil zeggen dat je baby aan het vechten is tegen een virus of bacterie in het lichaam. Tijdens de koortsperiode zal je baby meer dan waarschijnlijk ook nog andere kwaaltjes ondervinden. Hij zal wat minder energierijk zijn en een verstopte neus hoort er vaak ook bij. Medicijnen kunnen de koorts onder controle houden en doen dalen. Ook bestaan er andere tips om snel van die vervelende koorts af te geraken.

Wat is koorts?

De normale lichaamstemperatuur van een baby schommelt tussen de 36,5°C en 37,5°C. Indien je baby een hogere temperatuur heeft dan 38°C , dan kan je spreken van koorts. Bij koorts zullen er virussen of bacteriën in het lichaam van je baby geslopen zijn. Door de koorts strijdt het lichaam van je baby tegen deze virussen of bacteriën. Je neemt het best de temperatuur van je baby in de anus. Dit is de meest betrouwbare plaats om een nauwkeurige meting te verkrijgen. Koorts dien je goed op te volgen. Toch is het niet altijd nodig om onmiddellijk bij de huisarts langs te gaan. De temperatuur van je baby kan namelijk heel snel stijgen, maar ook heel snel dalen. Vanaf 38,5°C en meer is het toch aangewezen om langs te gaan bij de huisarts.

Kleed je baby niet al te warm bij koorts

Bij koorts moet je je baby niet al te warm kleden. De overmatige warmte van zijn lichaam moet hij namelijk kwijt kunnen. Met warme kleren aan lukt dit niet goed. Een lakentje in plaats van een dekentje in deze periode is dan vaak aangewezen. Toch moet je voorzichtig zijn zodat je baby niet te snel afkoelt. Door het zweten is dit immers perfect mogelijk. In zijn bedje kan je eventueel zijn voetjes een beetje bloot leggen, zodat de warmte langs de voetjes weg kan.

Een warm of lauw bad kan de koorts laten dalen

Je baby in een warm badje stoppen kan in een periode van koorts nooit kwaad. Laat de temperatuur van het water vervolgens geleidelijk dalen. Het koude water in bad kan de lichaamstemperatuur en dus de koorts laten dalen. Door het feit dat de temperatuur van het water heel geleidelijk daalt, zal je baby het niet echt koud hebben omdat zijn lichaamstemperatuur sowieso wat hoger is door de koorts.

Genoeg drinken is een “must”

Bij koorts moet je baby heel veel drinken om uitdroging te voorkomen. Er wordt aangeraden om vanaf 39°C koorts je baby heel goed in de gaten te houden om uitdrogingsverschijnselen vast te stellen. Per kg lichaamsgewicht moet hij bij hoge koorts 50 milliliter extra vocht opnemen. Indien je baby koorts of diarree heeft, dan is het risico op uitdroging nog groter. Bij de apotheek kan je terecht voor een zoutoplossing die uitdroging helpt voorkomen. Als de koorts of diarree na drie dagen niet verdwenen is, dan is het toch aangewezen om bij snel bij je huisarts langs te gaan.

Medicijnen kan, maar wees voorzichtig

Paracetamol is een medicijn om koorts te bestrijden. Wees echter voorzichtig met een pijnstiller met acetylsalicylzuur. Dit is een bestanddeel dat je kan terugvinden in aspirine. Deze stof kan in heel zeldzame gevallen leiden tot het dodelijke syndroom van Reye.

Wat zijn koortsstuipen?

Bij hoge koorts kunnen er stuipen optreden bij baby’s en kinderen. Symptomen hiervan zijn een onregelmatige ademhaling, spiertrekkingen en rollen met de ogen. Een koortsstuip duurt in de meeste gevallen twee à drie minuten en verdwijnt dan vanzelf. Een koortsstuip overkomt je baby en je kan er weinig aan veranderen. In sommige gevallen is het toch aan te raden om bij de huisarts langs te gaan. Bij baby’s jonger dan zes maanden, kunnen koortsstuipen wijzen op hersenvliesontsteking. Een stijve nek en een overgevoeligheid voor licht zijn hiervan de symptomen. Ga ook langs bij de huisarts als de stuipen langer duren dan een kwartier en als ze op regelmatige basis binnen dezelfde koortsperiode terugkomen.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koorts bij baby'sKoorts bij baby'sAls je baby warm aanvoelt en hangerig is, kan het zijn dat hij koorts heeft. Koorts meet je met een koortsthermometer; i…
Wanneer heb je koorts?Wanneer heb je koorts?Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur, die normaal gesproken tot 42 graden kan stijgen. Daarboven spreken w…
Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…
Het nut van koortsHet nut van koortsKoorts hebben hoort bij ziek zijn. Waarom de mens eigenlijk koorts krijgt, is voor velen een raadsel. Koorts is ontzette…

Vocht in de knie: oorzaken & behandeling van knievochtVocht in de knie: oorzaken & behandeling van knievochtEen gezwollen, pijnlijk aanvoelende knie kan wijzen op de aanwezigheid van vocht in het kniegewricht. Overbelasting is m…
Depressief: lichamelijke of psychische oorzaakDepressief: lichamelijke of psychische oorzaakBijna iedereen heeft weleens last van stemmingswisselingen. Men voelt zich somber, futloos en neerslachtig. Dit kan onts…
Bronnen en referenties
  • Pijnstiller.be, http://www.pijnstiller.be/over-koorts/wat-je-wel-en-niet-moet-doen-bij-koorts/, 1 februari 2015
  • Kindengezin.be, http://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/koorts/, 1 februari 2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Koorts, 1 februari 2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Reye, 1 februari 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 28-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.