Koorts bij baby's

Koorts bij baby's Als je baby warm aanvoelt en hangerig is, kan het zijn dat hij koorts heeft. Koorts meet je met een koortsthermometer; is de temperatuur hoger dan 38 graden dan is er sprake van koorts. In dit artikel vind je algemene informatie over koorts bij baby's en wat je zelf kunt doen om koorts te laten zakken.

Temperatuur van het lichaam

Een normale lichaamstemperatuur ligt bij kinderen en volwassenen tussen de 36,5 graden en 37,5 graden. 'S nachts is de temperatuur het laagst, en in de namiddag is de temperatuur het hoogst. Men spreekt van verhoging wanneer de temperatuur boven de 37,5 graden uitkomt. Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur hoger is dan 38 graden. Bij jonge baby's is het zo dat de lichaamstemperatuur snel kan veranderen; van het een op het andere moment kan er koorts optreden. Soms zonder duidelijk aanwijsbare reden, en de koorts kan dan binnen een uurtje ook weer gezakt zijn. Het kan dan ook lastig zijn om te bepalen wanneer er met de koorts iets 'gedaan' moet worden.

Koorts meten

Door met je hand (de buitenkant) het voorhoofd en de wangen van je baby te voelen kun je voelen of deze een normale temperatuur hebben of (te) warm zijn. Daarna kun je de temperatuur van je baby meten met een thermometer. Hiervoor kun je een gewone koortsthermometer gebruiken, maar ook kun je een oorthermometer gebruiken. De meest betrouwbare methode is koorts meten met een gewone koortsthermometer in de anus. Andere manieren om de koorts te meten met een gewone koortsthermometer is onder de tong of onder de oksels. Het duurt dan wel een stuk langer voor je een betrouwbare temperatuur hebt gemeten.

Oorzaken van koorts

Koorts is een indicator dat er in het lichaam van je baby het een en ander aan de hand is. Koorts is dus op zichzelf geen ziekte of virus, maar een symptoom. Koorts bij baby's kan bijvoorbeeld betekenen dat er een bacteriële infectie in het lichaam is waar het lichaam tegen moet 'vechten'. Virussen en infecties zijn de meest voorkomende oorzaken van koorts. Wanneer het lichaam met schadelijke bacteriën te maken krijgt wordt de lichaamstemperatuur hoger zodat de schadelijke bacteriën uitgeschakeld kunnen worden.

Gevolgen van koorts

Baby's met (hoge) koorts zullen in veel gevallen nog andere kwalen hebben zoals:
  • vermoeidheid
  • huilerig
  • buikkramp
  • verkoudheid
  • misselijkheid
Tezamen geven klachten aan dat er iets mis is in het lichaam van je baby. Een baby kan bijvoorbeeld griep hebben of erg verkouden zijn.

Wanneer is koorts bij baby's gevaarlijk?

Hoge koorts kan voor baby's gevaarlijk zijn. Je spreekt van hoge koorts wanneer de temperatuur van je baby stijgt naar 40 graden of hoger. Een dergelijke hoge temperatuur is voor het lichaam van je baby moeilijk te verwerken en kan nare gevolgen met zich meebrengen. Een baby kan bijvoorbeeld een koortsstuip krijgen door hoge koorts. Een koortsstuip kan er voor ouders vervelend uitzien omdat het lichaam van de baby ongecontroleerde bewegingen maakt. In de meeste gevallen (96%) zijn koortsstuipen bij baby's niet gevaarlijk, maar soms kunnen koortsstuipen tot hersenvliesontsteking leiden. De kans op terugkerende koortsstuipen is bij baby's tussen de 12 en 24 maanden het grootst en kunnen ook erfelijk bepaald zijn.

Wanneer moet je de huisarts raadplegen?

Ouders vinden het soms lastig te bepalen wanneer zij een huisarts moeten raadplegen. De volgende dingen zijn daarover te zeggen:
  • Als je baby goed aan te spreken is en goed reageert dan kun je het prima nog een tijd aankijken
  • Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts als er sprake is van huiduitslag, lusteloosheid, zeer hoge koorts (hoger dan 40 graden), allerlei bijkomende klachten en bij koortstuipen
  • Als je baby zeer jong is (tot zes maanden oud) is het ook verstandig om contact op te nemen met de huisarts
Ouders die twijfelen over de gezondheid van hun baby kunnen het beste toch even contact met de huisarts opnemen. Deze kan twijfel wegnemen en de baby verder onderzoeken.

Wat kun je zelf doen aan koorts bij je baby?

Een aantal dingen die je zelf kunt doen:
  • Geef je baby voldoende vocht te drinken, geef bijvoorbeeld een extra fles met sap
  • Kleed je baby niet (te) warm aan en zet de verwarming iets lager
  • Geef je baby bij koorts hoger dan 38,5 graden een zetpil (paracetamol)
  • Laat je baby goed slapen maar maak hem wakker om te eten en te drinken
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koorts laten dalen bij je babyKoorts laten dalen bij je babyEen verhoging van de lichaamstemperatuur is geen uitzondering bij een baby. Je baby zal dan warm aanvoelen en zich niet…
Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…
Kinderen: griep en verkoudheid voorkomen en bestrijdenKinderen: griep en verkoudheid voorkomen en bestrijdenEnkele handige middeltjes en tips om griep, verkoudheid, neusverkoudheid en koorts bij kinderen te bestrijden en te voor…

Kinderen en slaapproblemenKinderen en slaapproblemenKinderen hebben soms last van nachtmerries, nachtangsten en slaapwandelen. Enkelen ‘beuken’ hun hoofd tegen de muur of b…
Werkende ouders en kinderopvangHet komt steeds minder voor dat één van de beide ouders werkt en dat de ander thuis blijft voor de kinderen. Onze maatsc…
Bronnen en referenties
  • www.babyinfo.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.