Het nut van koorts

Het nut van koorts Koorts hebben hoort bij ziek zijn. Waarom de mens eigenlijk koorts krijgt, is voor velen een raadsel. Koorts is ontzettend nuttig voor het zieke lichaam.

Ziek zijn en koorts hebben

Wie ziek is, heeft vaak ook koorts erbij. Dit hoeft niet altijd zo te zijn en voor de een is de koorts hoger dan voor de ander. Eigenlijk hoort koorts gewoon bij het ziek zijn. De vraag is echter waarom mensen, en ook dieren, koorts krijgen. Wat is nou precies het nu van koorts?

Thermostaat

De hersenen zijn de thermostaat van het lichaam, hier wordt geregeld hoe hoe de lichaamstemperatuur moet zijn. De lichaamstemperatuur bij de mens ligt gemiddeld op 37 graden Celsius. Iets hoger of iets lager is ook normaal. Wanneer je ziek bent, stijgt de lichaamstemperatuur ook vaak. Dit wordt dan koorts genoemd. Koorts is een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger. Tussen de 37.5 en 38 graden wordt het "verhoging" genoemd. Koorts kan soms hoog oplopen: tot wel 42 graden.

Waarom koorts?

De vraag is natuurlijk waarom er koorts optreedt. Vaak is dit het gevolg van een bacterie of virus dat het lichaam is binnen gedrongen. Deze maakt het lichaam ziek of kan schade opbrengen. Het lichaam wil hiertegen in actie komen om de bacterie of het virus uit te schakelen. Hier zijn bepaalde stoffen voor nodig. Deze stoffen kunnen beter werken bij een hogere temperatuur. Daarom gaat er een signaal naar de hersenen om de temperatuur in het lichaam te verhogen.

Zweten en rillen

Bij koorts kunnen soms koude rillingen optreden. Dit rillen is ervoor bedoeld om het lichaam weer op te warmen. Voel je rillingen, dan is het een teken dat je teveel bent afgekoeld, leg dan even een deken over je heen. Al snel krijg je het weer warm en mag de deken weer weg. Bij koorts moet de overtollige warmte het lichaam weer kunnen verlaten. Ook afvalstoffen moeten het lichaam kunnen verlaten.

Drink daarom voldoende water en dek jezelf niet te warm toe. De warmte en het zweet moeten afgevoerd kunnen worden. Vroeger werd er wel gezegd dat je jezelf diep onder de dekens moest stoppen om zo de koorts weg te zweten. Echter, je lichaam kan dan geen warmte meer kwijt. Blijf daarom luchtig gekleed.

Koorts verlagen

Veel mensen nemen een paracetamol, omdat deze koortsverlagend is. Echter, door de temperatuur omlaag te brengen, werken de cellen die hun werk moeten doen, ook niet meer zo goed. Je hebt dan kans dat je langer ziek bent. Voor kinderen kan een paracetamol wel prettig werken waardoor ze minder hangerig zijn, maar beter is om helemaal niks te geven.

Houdt de temperatuur wel goed in de gaten. Vooral bij kinderen en ouderen mag deze niet te langdurig aan de hoge kant zijn. Drie dagen koorts is toch wel het maximum. Ook boven de 39.5 graden Celsius moet in de gaten worden gehouden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koorts bij volwassenenKoorts bij volwassenenBij koorts is je lichaamstemperatuur gelijk of hoger dan 38 graden, rectaal gemeten. Andere manieren van de temperatuur…
Het verschil tussen griep en verkoudheidHet verschil tussen griep en verkoudheidWanneer heeft u nou griep en wanneer heeft u last van een verkoudheid? Vaak weten mensen dit niet te onderscheiden. Een…
Last van koude rillingen: oorzaken, behandeling & tipsLast van koude rillingen: oorzaken, behandeling & tipsKoude rillingen is een fenomeen waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Het gaat om een gevoel dat ook beschreve…
Syndroom van Reye en aspirineSyndroom van Reye en aspirineSyndroom van Reye: aspirine, koorts en kinderen. Vooral kinderen tussen de vijf en toen jaar hebben meer kans op deze zi…

Actnische keratosen: symptomen, oorzaak en behandelingActnische keratosen: symptomen, oorzaak en behandelingActinische keratosen zijn ruwe, schilferige verhevenheden op de huid (zie foto). Ze ontstaan door jarenlange blootstelli…
Immuunsysteem en ouder wordenImmuunsysteem en ouder wordenOns immuunsysteem beschermt ons vaak tegen bacteriën en virussen zodat we daar niet ziek van worden. Immuun komt van de…
Reacties

A. Louaazizi, 25-03-2013
Kan iemand 44 graden koorts krijgen? Reactie infoteur, 25-03-2013
Het lichaam kan de temperatuur tot ongeveer 43.3 graden verhogen. Vanaf 41 graden is koorts gevaarlijk: door de verhoogd lichaamstemperatuur vinden er allerlei chemische reacties in het lichaam plaats die soms schadelijk kunnen zijn. Bij een hoge lichaamstemperatuur kan ijlen voorkomen:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/72782-ijlen-of-koortsdelier.html

Ton Buijsman, 10-02-2013
Hallo mijn vraag is. Wat verstaat men onder onderkoorts? Ben je dan ook ziek of niet? En moet ja daar iets aan doen? Ik bedoel daarmee 33, 1 gr cel.

b.v.d ajt buysman Reactie infoteur, 11-02-2013
Hier spreken we dan van hypothermie. Ik verwijs je naar het volgende artikel hierover:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/52400-hypothermie-of-onderkoeling.html

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 03-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.