Spiertrekkingen knie: oorzaken van spiertrillingen in knie

Spiertrekkingen knie: oorzaken van spiertrillingen in knie De onwillekeurige samentrekking van spieren in de knie in rust of als je deze samentrekt, wordt vaak veroorzaakt door de spieren in je dijbeen. Af en toe een spiertrekking in je knie of een ander lichaamsdeel zoals been, hand, arm, etc., is een normaal verschijnsel. Het vaak voorkomen van spiertrillingen kan een aantal oorzaken hebben. Dikwijls zijn spiertrekkingen in de knie het gevolg van vermoeide spieren of spierspanning, maar een enkele keer kan het een teken zijn van een onderliggende aandoening.

Oorzaken van spiertrekkingen in de knie

Naast spiervermoeidheid (door overbelasting) en spierverrekking, zijn er nog enkele oorzaken van spiertrekkingen in de knie.

Dagelijks voldoende drinken om uitdroging te voorkomen / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken om uitdroging te voorkomen / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Uitdroging

Veel mensen drinken niet genoeg. Het blijkt dat Nederlanders gemiddeld ruim vier glazen water per dag achterover slaan en dat is minder dan de aanbevolen hoeveelheid van 1,5 tot 2 liter water per dag. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, kan dit leiden tot uitdroging en dit kan de elektrolytenbalans verstoren wat spiertrekkingen kan veroorzaken, onder meer in de knie. Blijf gehydrateerd, vooral tijdens het sporten. Probeer gedurende de dag voldoende water te drinken. Volgens het Voedingscentrum heeft een volwassene gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken (water, thee en koffie).

Vitaminetekorten

Spiertrekkingen in de knie en elders kunnen ook het gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen in je voeding. De belangrijkste vitaminen en mineralen die je binnen moet krijgen zijn vitamine D, vitamine B6, vitamine B12, magnesiumc en calcium. Bij een vermoeden van een vitaminetekort en/of mineralentekort kan de huisarts bloedonderzoek laten verrichten.

Spiertrekkingen in de knie als bijwerking van medicatie / Bron: Stevepb, PixabaySpiertrekkingen in de knie als bijwerking van medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Bijwerkingen van medicijnen

Sommige mensen ervaren spierspasmen en spiertrekkingen in de knie of elders in het lichaam als bijwerking van het nemen van bepaalde medicijnen. Medicijnen die deze klacht kunnen veroorzaken, zijn onder meer:
  • diuretica (plaspillen), voorgeschreven bij hoge bloeddruk en/of hartfalen
  • corticosteroïden, voorgeschreven bij vele huidziekten die gepaard gaan met ontsteking
  • oestrogeen (een vrouwelijk geslachtshormoon)

Als je vermoedt dat je last hebt van spiertrekkingen in de knie door medicijnen die de arts je heeft voorgeschreven, bespreek dit dan. Mogelijk kan de arts een andere medicijn voorschrijven.

Cafeïne zit onder meer in koffie en is een stimulerend middel / Bron: Zadorozhna Natalia/Shutterstock.comCafeïne zit onder meer in koffie en is een stimulerend middel / Bron: Zadorozhna Natalia/Shutterstock.com

Overdosis stimulerende middelen

Een overdosis cafeïne (in bijvoorbeeld koffie of energiedrankjes) kan zorgen voor spiertrillingen. Dit geldt ook voor andere stimulerende middelen zoals amfetamine (speed). Als je symptomen van een overdosis cafeïne hebt of als je te veel speed hebt gebruikt, moet je direct contact opnemen met een arts en medisch advies inwinnen

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Spiertrekkingen en krampen kunnen een vroeg teken zijn van ALS, een progressieve zenuw/spierziekte die leidt tot spierzwakte en verlamming. Bij deze slopende ziekte kun je onder meer last krijgen van kleine onwillekeurige spiertrekkingen.

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten zijn ziekten van de afweer, ofwel het afweersysteem. Sommige auto-immuunziekten, zoals neuromyotonie, ook wel bekend als het syndroom van Isaac, kunnen symptomen hebben zoals spiertrekkingen en spasmen.

Behandeling van spiertrekkingen in de knie

Leefstijlveranderingen

De behandeling van spiertrekkingen in de knie is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Veel oorzaken kunnen behandeld worden door leefstijlveranderingen aan te brengen, zoals:
  • het aanleren van ontspanningstechnieken
  • overbelasting voorkomen door goed je grenzen in de gaten te houden
  • goed gehydrateerd blijven
  • op de juiste manier bewegen en sporten

Stoppen met drugs en minderen met cafeïne

Als de spiertrekkingen in de knie verband houden met het gebruik stimulerende middelen of (teveel) cafeïne, dan is het belangrijk om te stoppen met het gebruik van drugs of het gebruik van cafeïne drastisch in te perken. Ook is het zaak dat je gezond en gevarieerd eet en zodoende de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Andere medicijnen

Als je klachten komen door voorgeschreven medicatie, dan zal de arts mogelijk de dosis wijzigen of een alternatief voorschrijven. Stop nooit op eigen houtje met voorgeschreven medicatie.

Onderliggende aandoening

Een onderliggende aandoening zoals ALS wordt behandeld met medicijnen en een aanpak in een revalidatiecentrum, waar diëtisten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten de ziekte zo lang mogelijk op afstand proberen te houden.

Huisarts onderzoekt knie / Bron: Denis Simonov/Shutterstock.comHuisarts onderzoekt knie / Bron: Denis Simonov/Shutterstock.com

Wanneer huisarts raadplegen?

Als er geen sprake is van spiervermoeidheid of spierpijn als oorzaak van de spiertrekkingen in je knie, dan is een bezoek aan je huisarts gerechtvaardigd. De huisarts kan je lichamelijk onderzoeken en vragen stellen over je klachten. Maak zo snel mogelijk een afspraak met een arts als de spiertrekkingen in de knie gepaard gaan met een of meerdere van de volgende klachten:

Prognose van spiertrillingen in de knie

Incidentele spiertrekkingen of spiertrillingen in de knie of elders in het lichaam is vaak te wijten aan overbelasting (vermoeidheid) van de dijspieren. Krampen en spasmen kunnen evenwel symptomen zijn van een aandoening die medische aandacht behoeft. Als je knie blijft trillen en spiertrekkingen blijft vertonen, maak dan een afspraak met je huisarts.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kniepijn oorzaken en behandelingenKniepijn oorzaken en behandelingenEen veel voorkomend frustratie punt is knie pijn, een probleem dat vele oorzaken kan hebben. Het is belangrijk een goede…
Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…
Traumatische knieproblemenKnieklachten zijn na rugklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Knieklachten worden verdeeld i…
Spiertrekkingen: Oorzaken van trillende spierenSpiertrekkingen: Oorzaken van trillende spierenSpiertrillingen (spierfasciculaties, spiertrekkingen) zijn kleine, vaan onopgemerkte trillingen van de spieren die plaat…

Ochtendstijfheid: Oorzaken van stijve gewrichten in ochtendOchtendstijfheid: Oorzaken van stijve gewrichten in ochtendOchtendstijfheid duidt op stijve gewrichten die vooral tijdens de ochtend merkbaar zijn voor patiënten. Het is voor pati…
Bultjes in nek: Oorzaken van knobbeltjes in nekgebiedBultjes in nek: Oorzaken van knobbeltjes in nekgebiedSommige patiënten hebben een knobbeltje, bultje of gezwel in de nek. Bultjes in de nek zijn afkomstig van verschillende…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
  • https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/als
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/vocht.aspx
  • https://www.healthline.com/health/knee-twitching
  • https://www.huidarts.com/huidbehandelingen/corticosteroiden-behandeling/
  • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/191398-te-veel-cafeine-symptomen-cafeine-intoxicatie-of-overdosis.html
  • https://www.als-centrum.nl/kennisplatform/amytrofische-laterale-sclerose-als/
  • https://www.als.nl/wp-content/uploads/2014/11/werkstuk-vwo-Stefan-Been-en-Lars-Nijman1.pdf
  • Afbeelding bron 1: Luminast/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Zadorozhna Natalia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Denis Simonov/Shutterstock.com
Reactie

Sofie, 22-11-2019
Ik heb dit al 31j lang. Het is helemaal niet geweten wat de oorzaak is. Het is het benigne fasciculatiesyndroom maar als het goedaardig is, dan doet men niet snel onderzoek. Je wordt er alleen knettergek van soms. Grtjs Reactie infoteur, 23-11-2019
Het benigne fasciculatiesyndroom is een neurologische stoornis met als belangrijkste kenmerk fasciculaties (spiertrekkingen) in de ledematen. Spierontspannende middelen kunnen verlichting geven.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.