Spiertrekkingen in been: oorzaken spiertrillingen in benen

Spiertrekkingen in been: oorzaken spiertrillingen in benen Spiertrekkingen worden veroorzaakt doordat je spieren onvrijwillig worden samengetrokken. Je hebt er dus geen controle over. Spiertrekkingen of spiertrillingen kunnen om veel redenen voorkomen, zoals stress, te veel cafeïne, een slecht dieet, lichaamsbeweging of als bijwerking van sommige medicijnen. Veel mensen krijgen spiertrekkingen in hun ooglid-, duim- of kuitspieren. Dit soort schokjes verdwijnen meestal na een paar dagen. Ze zijn vaak gerelateerd aan stress of angst. Hoewel de meeste spiertrekkingen binnen een paar dagen verdwijnen en niet iets zijn om je zorgen over te maken, kunnen sommige zenuwtrekkingen veroorzaakt worden door zenuwproblemen of andere medische aandoeningen.

Spiertrekkingen

Spiertrekkingen zijn een symptoom waarbij een enkele spier of spiergroep die door een enkele zenuw wordt bediend, onwillekeurig samentrekt. In veel gevallen kunnen spiertrillingen onopgemerkt blijven of is het niet meer dan een triviale en tijdelijke ergernis. Het is meestal een zeer goedaardig symptoom dat vanzelf verdwijnt en kan worden veroorzaakt door alledaagse dingen zoals lichaamsbeweging of te veel cafeïne. In sommige gevallen kunnen onbeheersbare spiertrekkingen (in rust) worden veroorzaakt door een ernstige aandoening.

Spiertrekkingen door bepaalde medicatie / Bron: Stevepb, PixabaySpiertrekkingen door bepaalde medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Oorzaken van spiertrekkingen in been

Spiertrekkingen in je been zijn meestal niet iets om je zorgen over te maken. Veel mensen ervaren wel eens spiertrekkingen in het been of elders in het lichaam. Ze worden geassocieerd met:
 • stress en angst
 • intensief sporten of zware lichamelijke inspanning
 • vermoeidheid en uitputting
 • te veel cafeïne of alcohol drinken
 • sommige geneesmiddelen (als bijwerking)

Spiertrekkingen kunnen zich voordoen in elk deel van het lichaam, maar spiertrekkingen of zenuwtrekjes in de ogen of benen komen vooral veel voor. Je kunt ook last hebben van tintelingen of krampen (spasmen) in hetzelfde gebied.

Spiertrillingen in benen door onderliggende aandoeningen

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een aandoening die het zenuwstelsel aantast. Het is een ernstige aandoening die ervoor zorgt dat de zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg wegkwijnen en afsterven, wat uiteindelijk leidt tot invaliditeit en de dood van de patiënt. ALS is een zeldzame aandoening. De exacte oorzaak van ALS is anno 2020 nog niet bekend. Bij deze ziekte raken geleidelijk steeds meer spieren aangedaan, uitgezonderd de hartspier. De ziekte begint meestal met spiertrekkingen en spierzwakte en dit verergert en op den duur ben je niet meer in staat om zijn armen of benen te bewegen. Uiteindelijk stoppen de spieren die verantwoordelijk zijn voor de ademhaling met werken en kun je zonder hulp van buitenaf niet meer ademen.

Spierdystrofie

Spierdystrofie is een term die een groep ziekten omvat die een verlies van spierweefsel veroorzaken. Aangezien er verschillende soorten spierdystrofie zijn, kan de ziekte je op verschillende manieren treffen. Dit verschilt van persoon tot persoon. Het veroorzaakt meestal spierzwakte, spiertrekkingen en verlies van spierweefsel in één spiergroep of door het hele lichaam. Spierdystrofie kan bij volwassenen voorkomen, maar de ernstigere vormen komen meestal voor bij kinderen. Er is geen remedie voor enige vorm van spierdystrofie en de behandeling is gericht op het beheersen van de symptomen.

De 18 symmetrische drukpunten of tenderpoints / Bron: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)De 18 symmetrische drukpunten of tenderpoints / Bron: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom dat anno 2020 nog niet goed wordt begrepen door artsen. Het veroorzaakt wijdverspreide pijn in het hele lichaam en meerdere gevoelige punten in verschillende spieren. Degenen die lijden aan fibromyalgie hebben ook moeite met slapen, zijn depressief, kampen met ernstige vermoeidheid en vele andere symptomen. Spiertrekkingen en spierzwakte zijn veel voorkomende problemen bij fibromyalgiepatiënten. Bij fibromyalgiepatiënten kunnen ook spiertrekkingen optreden.

Spiertrekkingen vaak onschuldig

De meeste spiertrekkingen zijn goedaardig en duiden niet op een onderliggende aandoening of stoornis. Het komt vaak door stress of een gebrek aan slaap cafeïne, te veel beweging en magnesiumtekort. Spiertrekkingen zijn vormen geen groot probleem, ze zijn hooguit hinderlijk. Bijna iedereen ervaart het en het is op zichzelf totaal onschadelijk.

Wanneer arts inschakelen

Schakel in de volgende gevallen je huisarts in:
 • je hebt een zenuwtrekje of spiertrekking die niet weggaat
 • je merkt zwakte, tintelingen of gevoelloosheid in het gebied op waar je spiertrillingen krijgt
 • het lijkt erop dat de spier kleiner wordt en in omvang afneemt

Lees verder

© 2018 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Spiertrekkingen: Oorzaken van trillende spierenSpiertrekkingen: Oorzaken van trillende spierenSpiertrillingen (spierfasciculaties, spiertrekkingen) zijn kleine, vaan onopgemerkte trillingen van de spieren die plaat…
Trillende neus: Oorzaken van spiertrekkingen aan de neusTrillende neus: Oorzaken van spiertrekkingen aan de neusSommige patiënten kampen met onwillekeurige spiertrekkingen (spasmen) aan de neus. Deze spiertrillingen die enkele secon…
Spiertrekkingen tijdens het slapenSpiertrekkingen tijdens het slapenSpiertrekkingen zijn onwillekeurige, plotselinge bewegingen die op elk moment kunnen optreden, zelfs wanneer je slaapt.…
Benigne fasciculatiesyndroom: Onvrijwillige spiertrekkingenBenigne fasciculatiesyndroom: Onvrijwillige spiertrekkingenHet benigne fasciculatiesyndroom (BFS) is een neurologische aandoening met een onbekende oorzaak. De aandoening veroorza…

Alcohol & bloeddruk: verband tussen alcohol & hoge bloeddrukAlcohol & bloeddruk: verband tussen alcohol & hoge bloeddrukEén op de vier volwassenen in Nederland heeft een te hoge bloeddruk, ook wel 'hypertensie' genoemd. Alcohol kan een rol…
Gescheurde appendix (wormvormig aanhangsel van blindedarm)Gescheurde appendix (wormvormig aanhangsel van blindedarm)In sommige gevallen ontstaat een ontsteking van de appendix. Wanneer een arts dit niet tijdig behandelt (binnen de 24 to…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
 • https://www.dailymail.co.uk/health/article-2090851/Ask-doctor-Dont-fret-legs-twitching.html
 • http://www.bjmp.org/content/twitching-leg
 • https://www.livestrong.com/article/255476-what-are-the-causes-of-muscle-twitches-in-legs/
 • https://kidshealth.org/en/teens/twitches.html
 • https://www.als.nl/wat-is-als/de-ziekte/
 • https://encyclopedie.medicinfo.nl/spierdystrofie
 • https://www.nhs.uk/conditions/twitching-eyes-and-muscles/
 • https://www.smithsonianmag.com/smart-news/what-makes-muscles-twitch-11460251/
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)

Reageer op het artikel "Spiertrekkingen in been: oorzaken spiertrillingen in benen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 25-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Spierkrampen
Bronnen en referenties: 11
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!