Spiertrekkingen in been: oorzaken spiertrillingen in benen

Spiertrekkingen in been: oorzaken spiertrillingen in benen Spiertrekkingen worden veroorzaakt doordat je spieren onvrijwillig worden samengetrokken. Je hebt er dus geen controle over. Spiertrekkingen of spiertrillingen kunnen om veel redenen voorkomen, zoals stress, te veel cafeïne, een slecht dieet, lichaamsbeweging of als bijwerking van sommige medicijnen. Veel mensen krijgen spiertrekkingen in hun ooglid-, duim- of kuitspieren. Dit soort schokjes verdwijnen meestal na een paar dagen. Ze zijn vaak gerelateerd aan stress of angst. Hoewel de meeste spiertrekkingen binnen een paar dagen verdwijnen en niet iets zijn om je zorgen over te maken, kunnen sommige zenuwtrekkingen veroorzaakt worden door zenuwproblemen of andere medische aandoeningen.

Spiertrekkingen

Spiertrekkingen zijn een symptoom waarbij een enkele spier of spiergroep die door een enkele zenuw wordt bediend, onwillekeurig samentrekt. In veel gevallen kunnen spiertrillingen onopgemerkt blijven of is het niet meer dan een triviale en tijdelijke ergernis. Het is meestal een zeer goedaardig symptoom dat vanzelf verdwijnt en kan worden veroorzaakt door alledaagse dingen zoals lichaamsbeweging of te veel cafeïne. In sommige gevallen kunnen onbeheersbare spiertrekkingen (in rust) worden veroorzaakt door een ernstige aandoening.

Spiertrekkingen door bepaalde medicatie / Bron: Stevepb, PixabaySpiertrekkingen door bepaalde medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Oorzaken van spiertrekkingen in been

Spiertrekkingen in je been zijn meestal niet iets om je zorgen over te maken. Veel mensen ervaren wel eens spiertrekkingen in het been of elders in het lichaam. Ze worden geassocieerd met:
 • stress en angst
 • intensief sporten of zware lichamelijke inspanning
 • vermoeidheid en uitputting
 • te veel cafeïne of alcohol drinken
 • sommige geneesmiddelen (als bijwerking)

Spiertrekkingen kunnen zich voordoen in elk deel van het lichaam, maar spiertrekkingen of zenuwtrekjes in de ogen of benen komen vooral veel voor. Je kunt ook last hebben van tintelingen of krampen (spasmen) in hetzelfde gebied.

Spiertrillingen in benen door onderliggende aandoeningen

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een aandoening die het zenuwstelsel aantast. Het is een ernstige aandoening die ervoor zorgt dat de zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg wegkwijnen en afsterven, wat uiteindelijk leidt tot invaliditeit en de dood van de patiënt. ALS is een zeldzame aandoening. De exacte oorzaak van ALS is anno 2024 nog niet bekend. Bij deze ziekte raken geleidelijk steeds meer spieren aangedaan, uitgezonderd de hartspier. De ziekte begint meestal met spiertrekkingen en spierzwakte en dit verergert en op den duur ben je niet meer in staat om zijn armen of benen te bewegen. Uiteindelijk stoppen de spieren die verantwoordelijk zijn voor de ademhaling met werken en kun je zonder hulp van buitenaf niet meer ademen.

Spierdystrofie

Spierdystrofie is een term die een groep ziekten omvat die een verlies van spierweefsel veroorzaken. Aangezien er verschillende soorten spierdystrofie zijn, kan de ziekte je op verschillende manieren treffen. Dit verschilt van persoon tot persoon. Het veroorzaakt meestal spierzwakte, spiertrekkingen en verlies van spierweefsel in één spiergroep of door het hele lichaam. Spierdystrofie kan bij volwassenen voorkomen, maar de ernstigere vormen komen meestal voor bij kinderen. Er is geen remedie voor enige vorm van spierdystrofie en de behandeling is gericht op het beheersen van de symptomen.

De 18 symmetrische drukpunten of tenderpoints / Bron: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)De 18 symmetrische drukpunten of tenderpoints / Bron: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom dat anno 2024 nog niet goed wordt begrepen door artsen. Het veroorzaakt wijdverspreide pijn in het hele lichaam en meerdere gevoelige punten in verschillende spieren. Degenen die lijden aan fibromyalgie hebben ook moeite met slapen, zijn depressief, kampen met ernstige vermoeidheid en vele andere symptomen. Spiertrekkingen en spierzwakte zijn veel voorkomende problemen bij fibromyalgiepatiënten. Bij fibromyalgiepatiënten kunnen ook spiertrekkingen optreden.

Spiertrekkingen vaak onschuldig

De meeste spiertrekkingen zijn goedaardig en duiden niet op een onderliggende aandoening of stoornis. Het komt vaak door stress of een gebrek aan slaap cafeïne, te veel beweging en magnesiumtekort. Spiertrekkingen zijn vormen geen groot probleem, ze zijn hooguit hinderlijk. Bijna iedereen ervaart het en het is op zichzelf totaal onschadelijk.

Wanneer arts inschakelen

Schakel in de volgende gevallen je huisarts in:
 • je hebt een zenuwtrekje of spiertrekking die niet weggaat
 • je merkt zwakte, tintelingen of gevoelloosheid in het gebied op waar je spiertrillingen krijgt
 • het lijkt erop dat de spier kleiner wordt en in omvang afneemt

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spiertrekkingen: Oorzaken van trillende spierenSpiertrekkingen: Oorzaken van trillende spierenSpiertrillingen (spierfasciculaties, spiertrekkingen) zijn kleine, vaan onopgemerkte trillingen van de spieren die plaat…
Spiertrekkingen in de arm: oorzaken spiertrillingen in armenSpiertrekkingen in de arm: oorzaken spiertrillingen in armenAls er een spiertrekkingen in de arm te voelen zijn, dan komt dit doordat zenuwimpulsen willekeurig de spiercellen stimu…
Trillende neus: Oorzaken van spiertrekkingen aan de neusTrillende neus: Oorzaken van spiertrekkingen aan de neusSommige patiënten kampen met onwillekeurige spiertrekkingen (spasmen) aan de neus. Deze spiertrillingen die enkele secon…
Spiertrekkingen tijdens het slapenSpiertrekkingen tijdens het slapenSpiertrekkingen zijn onwillekeurige, plotselinge bewegingen die op elk moment kunnen optreden, zelfs wanneer je slaapt.…

Alcohol & bloeddruk: verband tussen alcohol & hoge bloeddrukAlcohol & bloeddruk: verband tussen alcohol & hoge bloeddrukEén op de vier volwassenen in Nederland heeft een te hoge bloeddruk, ook wel 'hypertensie' genoemd. Alcohol kan een rol…
Gescheurde appendix (wormvormig aanhangsel van blindedarm)Gescheurde appendix (wormvormig aanhangsel van blindedarm)In sommige gevallen ontstaat een ontsteking van de appendix. Wanneer een arts dit niet tijdig behandelt (binnen de 24 to…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
 • https://www.dailymail.co.uk/health/article-2090851/Ask-doctor-Dont-fret-legs-twitching.html
 • http://www.bjmp.org/content/twitching-leg
 • https://www.livestrong.com/article/255476-what-are-the-causes-of-muscle-twitches-in-legs/
 • https://kidshealth.org/en/teens/twitches.html
 • https://www.als.nl/wat-is-als/de-ziekte/
 • https://encyclopedie.medicinfo.nl/spierdystrofie
 • https://www.nhs.uk/conditions/twitching-eyes-and-muscles/
 • https://www.smithsonianmag.com/smart-news/what-makes-muscles-twitch-11460251/
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.