Spiertrekkingen in been: oorzaken spiertrillingen in benen

Spiertrekkingen in been: oorzaken spiertrillingen in benen Spiertrekkingen worden veroorzaakt doordat je spieren onvrijwillig worden samengetrokken. Je hebt er dus geen controle over. Spiertrekkingen of spiertrillingen kunnen om veel redenen voorkomen, zoals stress, te veel cafeïne, een slecht dieet, lichaamsbeweging of als bijwerking van sommige medicijnen. Veel mensen krijgen spiertrekkingen in hun ooglid-, duim- of kuitspieren. Dit soort schokjes verdwijnen meestal na een paar dagen. Ze zijn vaak gerelateerd aan stress of angst. Hoewel de meeste spiertrekkingen binnen een paar dagen verdwijnen en niet iets zijn om je zorgen over te maken, kunnen sommige zenuwtrekkingen veroorzaakt worden door zenuwproblemen of andere medische aandoeningen.

Spiertrekkingen

Spiertrekkingen zijn een symptoom waarbij een enkele spier of spiergroep die door een enkele zenuw wordt bediend, onwillekeurig samentrekt. In veel gevallen kunnen spiertrillingen onopgemerkt blijven of is het niet meer dan een triviale en tijdelijke ergernis. Het is meestal een zeer goedaardig symptoom dat vanzelf verdwijnt en kan worden veroorzaakt door alledaagse dingen zoals lichaamsbeweging of te veel cafeïne. In sommige gevallen kunnen onbeheersbare spiertrekkingen (in rust) worden veroorzaakt door een ernstige aandoening.

Spiertrekkingen door bepaalde medicatie / Bron: Stevepb, PixabaySpiertrekkingen door bepaalde medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Oorzaken van spiertrekkingen in been

Spiertrekkingen in je been zijn meestal niet iets om je zorgen over te maken. Veel mensen ervaren wel eens spiertrekkingen in het been of elders in het lichaam. Ze worden geassocieerd met:
  • stress en angst
  • intensief sporten of zware lichamelijke inspanning
  • vermoeidheid en uitputting
  • te veel cafeïne of alcohol drinken
  • sommige geneesmiddelen (als bijwerking)

Spiertrekkingen kunnen zich voordoen in elk deel van het lichaam, maar spiertrekkingen of zenuwtrekjes in de ogen of benen komen vooral veel voor. Je kunt ook last hebben van tintelingen of krampen (spasmen) in hetzelfde gebied.

Spiertrillingen in benen door onderliggende aandoeningen

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een aandoening die het zenuwstelsel aantast. Het is een ernstige aandoening die ervoor zorgt dat de zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg wegkwijnen en afsterven, wat uiteindelijk leidt tot invaliditeit en de dood van de patiënt. ALS is een zeldzame aandoening. De exacte oorzaak van ALS is anno 2024 nog niet bekend. Bij deze ziekte raken geleidelijk steeds meer spieren aangedaan, uitgezonderd de hartspier. De ziekte begint meestal met spiertrekkingen en spierzwakte en dit verergert en op den duur ben je niet meer in staat om zijn armen of benen te bewegen. Uiteindelijk stoppen de spieren die verantwoordelijk zijn voor de ademhaling met werken en kun je zonder hulp van buitenaf niet meer ademen.

Spierdystrofie

Spierdystrofie is een term die een groep ziekten omvat die een verlies van spierweefsel veroorzaken. Aangezien er verschillende soorten spierdystrofie zijn, kan de ziekte je op verschillende manieren treffen. Dit verschilt van persoon tot persoon. Het veroorzaakt meestal spierzwakte, spiertrekkingen en verlies van spierweefsel in één spiergroep of door het hele lichaam. Spierdystrofie kan bij volwassenen voorkomen, maar de ernstigere vormen komen meestal voor bij kinderen. Er is geen remedie voor enige vorm van spierdystrofie en de behandeling is gericht op het beheersen van de symptomen.

De 18 symmetrische drukpunten of tenderpoints / Bron: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)De 18 symmetrische drukpunten of tenderpoints / Bron: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom dat anno 2024 nog niet goed wordt begrepen door artsen. Het veroorzaakt wijdverspreide pijn in het hele lichaam en meerdere gevoelige punten in verschillende spieren. Degenen die lijden aan fibromyalgie hebben ook moeite met slapen, zijn depressief, kampen met ernstige vermoeidheid en vele andere symptomen. Spiertrekkingen en spierzwakte zijn veel voorkomende problemen bij fibromyalgiepatiënten. Bij fibromyalgiepatiënten kunnen ook spiertrekkingen optreden.

Andere oorzaken

Hier zijn enkele andere mogelijke oorzaken van spiertrekkingen in het been:

Spieroverbelasting en verkeerde houding

Langdurig staan of zitten in een ongewone positie kan spiertrekkingen veroorzaken. Dit geldt vooral voor mensen die veel zittend werk doen of langdurig staan zonder voldoende beweging of pauzes.

Electrolytenonevenwichtigheid

Een tekort aan elektrolyten zoals kalium, calcium en magnesium kan leiden tot spiertrekkingen. Deze mineralen spelen een cruciale rol bij het functioneren van spieren en zenuwen.

Slechte bloedcirculatie

Een verminderde bloedtoevoer naar de benen kan spiertrekkingen veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van aandoeningen zoals arteriële insufficiëntie of het langdurig zitten in een ongemakkelijke houding.

Dehydratie

Niet genoeg drinken kan leiden tot uitdroging, wat kan resulteren in spierkrampen en -trillingen. Voldoende hydratatie is essentieel voor het behoud van een goede spierfunctie.

Hormonale veranderingen

Hormonale schommelingen, zoals die tijdens zwangerschap of menstruatie, kunnen invloed hebben op de spierfunctie en spiertrekkingen veroorzaken.

Neurologische aandoeningen

Andere neurologische aandoeningen, zoals perifeer neuropathie, kunnen ook spiertrekkingen veroorzaken. Deze aandoeningen beïnvloeden de zenuwen en kunnen leiden tot onwillekeurige spiersamentrekkingen.

Veroudering

Naarmate mensen ouder worden, kan de spiermassa afnemen en kunnen de zenuwen minder efficiënt functioneren, wat kan bijdragen aan spiertrekkingen en krampen.

Gebruik van stimulantia

Behalve cafeïne kunnen ook andere stimulerende middelen zoals bepaalde medicijnen of drugs spiertrekkingen veroorzaken door hun invloed op het zenuwstelsel.

Infecties en ontstekingen

Infecties en ontstekingen die de spieren of zenuwen aantasten kunnen spiertrekkingen veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van virale infecties of auto-immuunziekten die ontstekingen in de spieren veroorzaken.

Stress en emotionele belasting

Naast acute stress kan chronische stress invloed hebben op je spiergezondheid. Langdurige spanning kan leiden tot spierspanningen en onwillekeurige trekkingen.

Spiertrekkingen vaak onschuldig

De meeste spiertrekkingen zijn goedaardig en duiden niet op een onderliggende aandoening of stoornis. Het komt vaak door stress of een gebrek aan slaap cafeïne, te veel beweging en magnesiumtekort. Spiertrekkingen zijn vormen geen groot probleem, ze zijn hooguit hinderlijk. Bijna iedereen ervaart het en het is op zichzelf totaal onschadelijk.

Wanneer arts inschakelen

Schakel in de volgende gevallen je huisarts in:
  • je hebt een zenuwtrekje of spiertrekking die niet weggaat
  • je merkt zwakte, tintelingen of gevoelloosheid in het gebied op waar je spiertrillingen krijgt
  • het lijkt erop dat de spier kleiner wordt en in omvang afneemt

Onderzoek en diagnose

Wanneer je benen beginnen te trillen, is het tijd om op zoek te gaan naar de oorzaak. Hier is een vlotte en creatieve gids door het diagnoseproces:

Vraaggesprek met de arts

Je eerste stap is een afspraak met je huisarts. Je arts zal vragen stellen over je symptomen en levensstijl. Bovendien zal hij je medische geschiedenis in ogenschouw nemen.

Fysiek onderzoek

Je arts zal je benen onderzoeken en de spiertrekkingen testen. Dit onderzoek voelt misschien als een uitgebreide inspectie, waarbij elke beweging en reactie onder de loep zal worden genomen.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan verborgen tekortkomingen, een ontsteking of onevenwichtigheden blootleggen.

Beeldvorming

Als de oorzaak nog steeds onduidelijk is, kunnen beeldvormingstechnieken zoals een MRI of CT-scan worden ingezet. Deze technieken zijn als een gedetailleerde foto van je interne mechaniek, waardoor artsen een beter beeld krijgen van wat er speelt.

Neurologisch onderzoek

Voor spiertrekkingen veroorzaakt door neurologische problemen, kan een zenuwonderzoek nodig zijn. Dit is als een elektrische controle van je zenuwnetwerk, waarbij testen helpen om te zien hoe goed je zenuwen functioneren.

Electromyografie (EMG)

Een EMG test meet de elektrische activiteit van je spieren. Zie het als een manier om te luisteren naar de elektrische signalen die je spieren sturen, om te begrijpen of er problemen zijn met hoe ze zich samentrekken.

Specifieke tests

Afhankelijk van je symptomen kunnen specifieke tests nodig zijn. Bijvoorbeeld, als er sprake is van vermoeidheid en spierzwakte, kunnen er tests uitgevoerd worden om te controleren op aandoeningen zoals spierdystrofie of fibromyalgie.

Diagnose stellen

Na al deze onderzoeken verzamelt je arts alle bevindingen om tot een diagnose te komen. Dit dossier van gegevens en resultaten helpt om een duidelijk beeld te schetsen van wat er precies speelt en hoe het behandeld kan worden.

Behandeling van spiertrekkingen in het been

Behandeling van spiertrekkingen in het been kan bestaan uit:
  • Leefstijlveranderingen:
    • Gezond dieet met voldoende magnesium, kalium en calcium
    • Vermijden van cafeïne en alcohol
    • Regelmatig bewegen zonder overbelasting
    • Voldoende slaap en rust
  • Hydratatie:
  • Rek- en strekoefeningen:
    • Regelmatig je spieren rekken
    • Stretchoefeningen doen
  • Massage:
    • Zelfmassage of professionele massage
    • Verlichting van spanning en bevordering van bloedsomloop
  • Warmte- en koudebehandeling:
    • Warme kompressen of warm bad voor ontspanning
    • Koude kompressen voor acute pijn en ontsteking
  • Medicatie:
    • Spierontspanners of pijnstillers bij ernstige gevallen
    • Overleg met arts voor juiste medicatie
  • Fysiotherapie:
    • Gerichte oefeningen en behandelingen door een fysiotherapeut
    • Versterking en verbetering van spierfunctie
  • Stressmanagement:
    • Ontspannings- en ademhalingsoefeningen of mindfulness
    • Vermijden van stress om spiertrekkingen te verminderen
  • Medische behandeling:
    • Evaluatie en behandeling van onderliggende medische aandoeningen
    • Specialistische zorg indien nodig

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenkbrauw: Onvrijwillige spiertrekkingen door aandoeningenWenkbrauw: Onvrijwillige spiertrekkingen door aandoeningenOnvrijwillige spiertrekkingen aan de wenkbrauw kunnen variëren van mild tot ernstig en hebben veel mogelijke oorzaken. V…
Spiertrekkingen: Oorzaken van trillende spierenSpiertrekkingen: Oorzaken van trillende spierenSpiertrillingen (spierfasciculaties, spiertrekkingen) zijn kleine, vaak onopgemerkte trillingen van de spieren die plaat…
Spiertrekkingen in de arm: oorzaken spiertrillingen in armenSpiertrekkingen in de arm: oorzaken spiertrillingen in armenAls er een spiertrekkingen in de arm te voelen zijn, dan komt dit doordat zenuwimpulsen willekeurig de spiercellen stimu…
Spiertrekkingen tijdens het slapenSpiertrekkingen tijdens het slapenSpiertrekkingen zijn onwillekeurige, plotselinge bewegingen die op elk moment kunnen optreden, zelfs wanneer je slaapt.…

Alcohol & bloeddruk: verband tussen alcohol & hoge bloeddrukAlcohol & bloeddruk: verband tussen alcohol & hoge bloeddrukEén op de vier volwassenen in Nederland heeft een te hoge bloeddruk, ook wel 'hypertensie' genoemd. Alcohol kan een rol…
Gescheurde appendix (wormvormig aanhangsel van blindedarm)Gescheurde appendix (wormvormig aanhangsel van blindedarm)In sommige gevallen kan een ontsteking van de appendix optreden. Wanneer deze ontsteking niet tijdig door een arts wordt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
  • https://www.dailymail.co.uk/health/article-2090851/Ask-doctor-Dont-fret-legs-twitching.html
  • http://www.bjmp.org/content/twitching-leg
  • https://www.livestrong.com/article/255476-what-are-the-causes-of-muscle-twitches-in-legs/
  • https://kidshealth.org/en/teens/twitches.html
  • https://www.als.nl/wat-is-als/de-ziekte/
  • https://encyclopedie.medicinfo.nl/spierdystrofie
  • https://www.nhs.uk/conditions/twitching-eyes-and-muscles/
  • https://www.smithsonianmag.com/smart-news/what-makes-muscles-twitch-11460251/
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 29-8-2024)
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Sav vas, Wikimedia Commons (CC0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 29-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.