Spiertrekkingen in de hand: oorzaken van trillende spieren

Spiertrekkingen in de hand: oorzaken van trillende spieren Onwillekeurige spierspasmen of myoclonische spiertrekkingen kunnen op elk moment optreden en kunnen overal in het lichaam plaatsvinden, dus ook in de handen. Myoclonus duidt op een korte, onvrijwillige samentrekking van een spier of groep spieren. Hoewel deze spasmen zich vaak maar een paar momenten voordoen, is het niet ongebruikelijk dat ze enkele minuten tot uren duren. Bij trillende spieren in de hand die aanhouden of verergeren, is het verstandig je huisarts in te schakelen.

Symptomen spiertrekkingen in de hand

Spiertrekkingen in de hand kunnen ook gepaard gaan met symptomen zoals:

Spiertrekkingen in de hand kunnen voorkomen bij overbelasting en zijn vaak geen reden tot bezorgdheid. Soms duiden spiertrekkingen in de hand op een ernstiger ziekte of aandoening.

Cafeïne zit onder meer in koffie en is een stimulerend middel / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanCafeïne zit onder meer in koffie en is een stimulerend middel / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Oorzaken van spiertrekkingen in de hand

Cafeïne

Te veel cafeïne kan beven en trillen veroorzaken, ook in de handen. Cafeïne is een stimulerend middel die spiercontracties kan veroorzaken. Als je merkt dat je handen beginnen te trillen nadat je 's ochtends koffie hebt gedronken of een energiedrank hebt gedronken, overweeg dan om over te schakelen op een cafeïnevrije drank.

Uitdroging

Uitdroging beïnvloedt de spierfunctie. Als je niet genoeg water drinkt, kunnen je spieren verkrampen en kunnen je spieren ook spasmen vertonen en onvrijwillig samentrekken. Als je uitgedroogd bent, kun je ook last hebben van de volgende symptomen:

Spierkrampen door overbelasting

Spierkrampen worden vaak veroorzaakt door overbelasting en inspannende, repeterende activiteiten. Dit kan ervoor zorgen dat je spieren strakker worden of samentrekken, wat resulteert in spiertrekkingen en soms zelfs pijn. Hoewel ze elk deel van het lichaam kunnen beïnvloeden, komen spierkrampen vaak voor in je handen, hamstrings, dijspieren, kuiten en voeten

Carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een klachtenpatroon dat wordt veroorzaakt door de nervus medianus (de zenuw die loopt in het midden van de arm), die bekneld raakt in de carpale tunnel in de hand. Het kan worden getriggerd door een aantal factoren, waaronder:

Naast spiertrekkingen in de hand, kun je last krijgen van de volgende symptomen:

De klachten als gevolg van het carpaal tunnel syndroom zullen na verloop van tijd verslechteren zonder de juiste behandeling. Als de diagnose vroeg wordt gesteld, kunnen conservatieve, niet-chirurgische behandelingen worden aanbevolen, zoals het gebruik van een handbrace of het nemen van medicatie. In meer ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn.

Dystonie

Dystonie is een stoornis in de spierspanning. Dystonie is een aandoening die repetitieve en onvrijwillige spiercontracties veroorzaakt. Het kan het hele lichaam of slechts één deel beïnvloeden, zoals de handen. De spasmen kunnen variëren van mild tot ernstig. Ze kunnen complicaties veroorzaken, waaronder:
 • pijn
 • vermoeidheid
 • moeite met slikken
 • moeite met spreken
 • lichamelijke handicap
 • functionele blindheid

Er is geen remedie voor dystonie, maar adequate behandeling kan de symptomen verlichten en de kwaliteit van leven verbeteren.

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke hersenziekte die wordt veroorzaakt door een afwijking in het DNA (erfelijk materiaal). Deze ziekte tast bepaalde delen in de hersenen aan. Als gevolg hiervan kan het bewegingsstoornissen en cognitieve stoornissen veroorzaken. De symptomen variëren van persoon tot persoon, maar enkele van de meer algemene symptomen zijn onder meer:
 • spiersamentrekkingen
 • onwillekeurig schokken of trillen
 • slechte balans en coördinatie
 • moeite met spreken
 • beperkte flexibiliteit en wendbaarheid
 • oncontroleerbare uitbarstingen
 • leerproblemen

Er is geen remedie bekend voor de ziekte van Huntington en zelfs het beloop is niet af te remmen.

Wanneer huisarts bezoeken?

Als de spiertrekkingen in de hand verergeren of aanhouden, sluit dan ernstige medische problemen uit door een afspraak te maken met je huisarts. Dit is vooral belangrijk als je spiertrekkingen gepaard gaan met andere symptomen, zoals:
 • zwakte van de hand
 • gevoelloosheid of doof gevoel
 • aanhoudende pijn
 • zwelling
 • spiertrekkingen verspreiden zich naar je armen

Prognose trillende spieren in de hand

Spiertrekkingen in de hand of trillende spieren in de hand komen relatief vaak voor en verdwijnen vaak zonder medische behandeling. Onophoudelijk spiertrekkingen en pijn kunnen echter een aanwijzing zijn voor een ernstiger probleem.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spiertrekkingen in been: oorzaken spiertrillingen in benenSpiertrekkingen in been: oorzaken spiertrillingen in benenSpiertrekkingen worden veroorzaakt doordat je spieren onvrijwillig worden samengetrokken. Je hebt er dus geen controle o…
Spiertrekkingen knie: oorzaken van spiertrillingen in knieSpiertrekkingen knie: oorzaken van spiertrillingen in knieDe onwillekeurige samentrekking van spieren in de knie in rust of als je deze samentrekt, wordt vaak veroorzaakt door de…
Trillende vinger: oorzaken van spiertrekkingen in de vingersTrillende vinger: oorzaken van spiertrekkingen in de vingersHet trillen van de vingers of trillende vingers lijkt misschien een alarmerend symptoom, maar het is vaak een onschuldig…
Spiertrekkingen tijdens het slapenSpiertrekkingen tijdens het slapenSpiertrekkingen zijn onwillekeurige, plotselinge bewegingen die op elk moment kunnen optreden, zelfs wanneer je slaapt.…

Gescheurde appendix (wormvormig aanhangsel van blindedarm)Gescheurde appendix (wormvormig aanhangsel van blindedarm)In sommige gevallen ontstaat een ontsteking van de appendix. Wanneer een arts dit niet tijdig behandelt (binnen de 24 to…
Obstructieve uropathie: Blokkering van urinestroomObstructieve uropathie: Blokkering van urinestroomObstructieve uropathie is een aandoening waarbij de urinestroom geblokkeerd is. Hierdoor stroomt de urine terug en ontst…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Astrid Gast
 • https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/ziekte-van-huntington
 • https://www.healthline.com/health/hand-twitching
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Myoclonus
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Huntington
 • https://www.zocdoc.com/answers/10000/is-something-wrong-with-my-hand-if-it-keeps-twitching
 • https://www.hersenletsel-uitleg.nl/oorzaken-ziektebeelden/hersenletsel-bij-degeneratieve-ziekte-ms-parkinson-c-huntington/ziekte-van-huntington
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/PuwanaiSomwan
 • Afbeelding bron 2: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.