Spiertrekkingen duim: oorzaken van een zenuwtrek in de duim

Spiertrekkingen duim: oorzaken van een zenuwtrek in de duim Spiertrekkingen in de duim duidt op het onvrijwillig samentrekken van de duimspieren, waardoor je duim gaat trillen. Je kunt dit ervaren alsof je duim vanzelf beweegt of als een zenuwtrek in je duim. Spiertrekkingen kunnen het gevolg zijn van activiteit in zenuwen die zijn verbonden met de spieren van de duim; de zenuwen stimuleren of activeren deze spieren wat het trillen veroorzaakt. Spiertrekkingen in de duim zijn meestal tijdelijk en worden zelden veroorzaakt door een ernstige aandoening. Als spiertrekkingen in de duim je dagelijkse activiteiten verstoren, is het raadzaam je huisarts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.

Oorzaken van spiertrekkingen in de duim

Sommige oorzaken van spiertrekkingen in de duim komen voort uit je levensstijl, zoals je sport, hobby (bijvoorbeeld gamen) of dieet. Anderen worden veroorzaakt door aandoeningen die van invloed zijn op je zenuwstelsel.

Syndroom van Isaac

Sommige omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je zenuwen je spieren onvrijwillig stimuleren. Een zeldzame aandoening met dit symptoom is het syndroom van Isaac, ook wel neuromyotonie genoemd. Deze ziekte wordt gekenmerkt door progressieve stijfheid en het onvermogen om spieren te ontspannen.

Cafeïne zit onder meer in koffie en is een stimulerend middel / Bron: Zadorozhna Natalia/Shutterstock.comCafeïne zit onder meer in koffie en is een stimulerend middel / Bron: Zadorozhna Natalia/Shutterstock.com

Stimuleren middelen (cafeïne, speed of cocaïne)

Het nemen van stimulerende middelen kan ervoor zorgen dat je spieren trillen. Teveel cafeïne kan leiden tot trillende spieren, bijvoorbeeld als gevolg van teveel koffie of energiedrankjes. Ook drugs zoals amfetaminen (speed) of cocaïne kan trillende spieren of spiertrekkingen veroorzaken.

Benigne fasciculatiesyndroom (BFS)

Het benigne fasciculatiesyndroom (BFS) is een zeldzame spieraandoening, ook bekend als het goedaardige fasciculatiesyndroom, dat ervoor zorgt dat je spieren trillen en verkrampen door overactieve zenuwen.

Slaapgebrek

Als je niet genoeg slaap krijgt en een slaaptekort oploopt, kunnen neurotransmitters zich opbouwen in je hersenzenuwen, wat duimtrekkingen veroorzaakt.

Spiertrekkingen in de duim door medicatie / Bron: Stevepb, PixabaySpiertrekkingen in de duim door medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Bijwerkingen van medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen spiertrekkingen in de duim veroorzaken. Diuretica (plaspillen) voor hoge bloeddruk en/of hartfalen, maar ook corticosteroïden en oestrogeensupplementen kunnen deze bijwerking hebben.

Intensieve beweging of repetitieve bewegingen

Je spieren zijn gevoelig voor spiertrekkingen na het sporten, met name oefeningen met hoge intensiteit zoals gewichtheffen. Dit gebeurt wanneer je lichaam niet genoeg zuurstof heeft om een ​​metabolische stof genaamd lactaat in energie om te zetten. Extra lactaat wordt opgeslagen in de spieren en dit kan spiercontracties veroorzaken.

Voedingstekorten

Een vitaminetekort of een tekort aan andere voedingsstoffen, zoals vitamine B12 of magnesium, kan spiertrekkingen in de duim veroorzaken.

Spanning en stress

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van spiertrekkingen in de duim. De spierspanning die het gevolg is van stress kan spiersamentrekkingen over je hele lichaam veroorzaken, en niet alleen in je duim.

Metabole aandoeningen

Aandoeningen die van invloed zijn op je metabolisme (stofwisseling) kunnen van invloed zijn op je spieren. Deze stofwisselingsstoornissen kunnen bestaan uit een lage kaliumopname, nieraandoeningen en uremie.

Gamen, appen en scrollen op je smartphone

Als je met je duimen langdurig aan het scrollen of swipen bent op je mobiele telefoon, dan kan dit spiervermoeidheid en zwakte in je duimen veroorzaken. De constante beweging van typen of drukken op knoppen kan ervoor zorgen dat je duimen trillen als je ze niet regelmatig laat rusten.

Oorzaken van het centrale zenuwstelsel

Spiertrekkingen in de duim kunnen ook een symptoom zijn van een aandoening van het centrale zenuwstelsel:
  • Amyotrofische laterale sclerose (ALS). ALS is een soort aandoening van het zenuwstelsel die optreedt wanneer motorneuronen, die zenuwsignalen van je hersenen naar je spieren overbrengen, verzwakken en in de loop van de tijd afsterven.
  • Ziekte van Parkinson. Handtremor of trillende handen zijn een van de eerste symptomen van Parkinson, een aandoening waarbij neuronen in je hersenen na verloop van tijd verloren gaan.
  • Zenuwbeschadiging (neuropathie). Neuropathie vindt plaats wanneer zenuwen beschadigd raken door letsel, herhaalde bewegingen en aandoeningen zoals diabetes en nieraandoeningen die schadelijke toxines en gifstoffen in je lichaam veroorzaken. Perifere neuropathie komt het meest voor.
  • Spinale musculaire atrofie (SMA). Dit is in feite de verzamelnaam voor een bepaalde groep neuromusculaire aandoeningen, die leiden tot het niet of onvoldoende functioneren van spieren.
  • Spierzwakte (myopathie). Myopathie is een aandoening die optreedt wanneer je spiervezels niet goed werken.

Symptomen van aandoeningen aan het zenuwstelsel

Veel voorkomende symptomen zijn:

Behandeling van een zenuwtrek in de duim

Spiertrekkingen in de duim behoeft vaak geen behandeling. Het stopt veelal vanzelf, maar het kan wel een paar dagen duren. Maar als de spiertrekkingen worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening, dan kan behandeling nodig zijn. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:
  • Voorgeschreven medicijnen.
  • Handspieren regelmatig strekken om te voorkomen dat ze verkrampen.
  • Een ontspannende activiteit zoals een massage kan helpen om stress te verlichten.
  • Bij aandoeningen zoals zenuwbeschadiging kan behandeling nodig zijn in de vorm van medicijnen, fysiotherapie, operaties, etc.

Wanneer huisarts inschakelen?

Raadpleeg je huisarts bij spiertrekkingen die niet weggaan na een paar weken of verergeren. Ga ook naar je huisarts als de spiertrekkingen interfereren met je dagelijkse activiteiten, zoals schrijven of typen. Ook bij symptomen van een stoornis van het centrale zenuwstelsel, is het verstandig een arts te bezoeken.

Dagelijks voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comDagelijks voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Preventie

Sommige maatregelen kunnen helpen om spiertrekkingen in de duim te voorkomen:
  • Vermijd uitlokkende factoren. Als cafeïne, suiker of alcohol spiertrekkingen veroorzaken, beperk dan de hoeveelheid die je consumeert of vermijd ze helemaal.
  • Vermijd stress. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van spiertrekkingen veroorzaakt door stress.
  • Beperk het gebruik van je mobiele telefoon en andere apparatuur waarbij je duimen constant in de weer zijn.
  • Zorg voor een goede nachtrust. Slaap iedere nacht zeven tot acht uur.
  • Eet een gezond dieet. Drink minstens 6 tot 8 glazen water per dag en zorg ervoor dat je voldoende vitamine B6, B12, C en D krijgt.

Prognose

Het is meestal niet nodig om je zorgen te maken over spiertrekkingen in de duim; het zal hoogstwaarschijnlijk vanzelf verdwijnen. Als de spiertrekkingen in de duim constant aanwezig zijn of als je andere ongebruikelijke symptomen opmerkt, moet je een arts raadplegen om een onderliggende aandoening uit te sluiten.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebroken duim: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseGebroken duim: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLetsel aan de vingers komt veel voor. Aangezien je je handen en vingers constant nodig hebt om dingen te pakken en erg b…
Peesontsteking duim: symptomen, oorzaken en behandelingPeesontsteking duim: symptomen, oorzaken en behandelingPeesontsteking van de duim staat bekend als De Quervain tendinitis. Het dankt zijn naam aan de arts die deze voor het ee…
Gekneusde duim: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieGekneusde duim: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieEen gekneusde duim duidt op een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot. Een kneuzing is een…
Slijtage van de duim: symptomen, oorzaken en behandelingSlijtage van de duim: symptomen, oorzaken en behandelingSlijtage van het gewricht in de duim is de meest voorkomende vorm van slijtage in de handen. Dit komt doordat de duim bi…

Obstructieve uropathie: Blokkering van urinestroomObstructieve uropathie: Blokkering van urinestroomObstructieve uropathie is een aandoening waarbij de urinestroom geblokkeerd is. Hierdoor stroomt de urine terug en ontst…
Necrotiserende vasculitis: Ontsteking van wand bloedvatenNecrotiserende vasculitis: Ontsteking van wand bloedvatenNecrotiserende vasculitis (systemische necrotiserende vasculitis) is een groep aandoeningen waarbij een ontsteking van d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • https://www.axappphealthcare.co.uk/health-information/mental-health/stress/thumb-muscle-started-to-twitch/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Neuromyotonie
  • https://www.healthline.com/health/thumb-twitching
  • https://www.spierziekten.nl/overzicht/spinale-musculaire-atrofie-algemeen/
  • https://scarysymptoms.com/2012/01/is-thumb-twitching-normal-or-something/
  • Afbeelding bron 1: Zadorozhna Natalia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.