Alcohol & bloeddruk: verband tussen alcohol & hoge bloeddruk

Alcohol & bloeddruk: verband tussen alcohol & hoge bloeddruk Eén op de vier volwassenen in Nederland heeft een te hoge bloeddruk, ook wel 'hypertensie' genoemd. Alcohol kan een rol spelen bij hoge bloeddruk, maar je kunt het risico laag houden door de algemene richtlijnen van het Voedingscentrum te volgen. Anno 2024 is het advies om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies geldt voor zowel mannen als vrouwen. Drie of meer glazen alcohol per dag werken op termijn hoge bloeddruk in de hand. Alcohol kan de bloeddruk tijdelijk verhogen; het effect zal afnemen zodra je stopt met drinken en je lever de alcohol uit je lichaam verwerkt. Bij overmatig gebruik van alcohol kan een te hoge bloeddruk een chronisch probleem worden. Het verminderen van de hoeveelheid alcohol die je dagelijks drinkt, is direct gecorreleerd aan het verminderen van de systolische bloeddruk (de bovendruk).
Wat is het verband tussen alcohol en je bloeddruk? / Bron: Istock.com/karelnoppeWat is het verband tussen alcohol en je bloeddruk? / Bron: Istock.com/karelnoppe

Wat is hoge bloeddruk?

Wanneer je hart klopt, pompt het hart je bloed je hele lichaam rond om het lichaam van energie en zuurstof te voorzien die het nodig heeft. Er is druk nodig om het bloed te laten circuleren. De druk duwt tegen de wanden van je bloedvaten en je bloeddruk is een maat voor de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten wordt gepompt, gecombineerd met de weerstand van de slagaderwanden.

Een normaal hart pompt gemakkelijk bloed rond het lichaam, bij een normale druk. Hoge bloeddruk betekent dat je hart harder moet pompen en dat de bloedvaten bloed moeten vervoeren dat onder grotere druk stroomt. Dit belast je bloedvaten en je hart, wat op zijn beurt je risico op een hartaanval, een beroerte of nierziekte verhoogt.

Verband tussen alcohol en bloeddruk

Regelmatig alcohol drinken gedurende een langere periode verhoogt je risico op hoge bloeddruk. Bovendien kan je door alcohol in gewicht aankomen vanwege de hoeveelheid calorieën die het bevat. Overgewicht verhoogt ook het risico op hoge bloeddruk. Excessief drinken verhoogt het risico op hoge bloeddruk en dat geldt door voor zowel vrouwen als mannen. Minder alcohol gebruiken kan helpen om het risico op hoge bloeddruk te verminderen.

Wazig zien door extreem hoge bloeddruk / Bron: CHOATphotographer/Shutterstock.comWazig zien door extreem hoge bloeddruk / Bron: CHOATphotographer/Shutterstock.com

Symptomen van hoge bloeddruk

Gewoonlijk merk je er niets van dat je hoge bloeddruk hebt; het wordt daarom ook wel 'een sluipmoordenaar' gemerkt. Pas als je getroffen wordt door een beroerte of hartaanval, kom je erachter dat je een te hoge bloeddruk hebt. Dit komt omdat hoge bloeddruk zelden symptomen veroorzaakt. Symptomen van extreem hoge bloeddruk kunnen bestaan uit:

Alcoholgebruik kan de bloeddruk verhogen / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comAlcoholgebruik kan de bloeddruk verhogen / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Oorzaken van hoge bloeddruk

Alcohol en bloeddruk

Te veel alcohol drinken kan de bloeddruk verhogen tot ongezonde niveaus. Als je meer dan drie glazen in een keer drinkt, verhoogt dit tijdelijk de bloeddruk, maar herhaaldelijk alcoholmisbruik kan op lange termijn leiden tot een hogere bloeddruk. Zware drinkers die matig drinken, kunnen hun systolische bloeddruk (het hoogste cijfer bij een bloeddrukmeting) verlagen met 2 tot 4 millimeter kwik (mm Hg) en hun diastolische bloeddruk (het onderste getal bij een bloeddrukmeting) met 1 tot 2 mm Hg.

Andere oorzaken

Er is niet altijd een duidelijke verklaring waarom de bloeddruk van iemand hoog is. Er zijn echter verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het verhogen van het risico op het ontwikkelen van hypertensie:
 • regelmatig te veel alcohol drinken
 • niet genoeg bewegen
 • overgewicht
 • een familiegeschiedenis van hoge bloeddruk
 • te veel zout (natrium) consumeren

Bepaalde aandoeningen zoals diabetes, nierziekten, hart- en vaatziekten, spelen ook een rol.

Bloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/ShutterstockBloeddrukmeting door een arts / Bron: Kurhan/Shutterstock

Hoe te bepalen of je een hoge bloeddruk hebt?

Vanwege het ontbreken van merkbare symptomen is hypertensie de 'stille aandoening'. De enige manier om erachter te komen of er een probleem is, is om je bloeddruk te (laten) meten. Je kunt dit laten doen bij je huisartsenpraktijk, sommige lokale apotheken, of je kunt een bloeddrukmeter kopen bij de drogist.

Een bloeddrukmeting bestaat uit twee cijfers of niveaus, de systolische druk (bovendruk) en de diastolische druk (onderdruk). Tenzij de arts anders aangeeft, moeten je bloeddrukwaarden lager liggen dan 140/90 mmHg, bij voorkeur 120/80 mmHg.

Effecten en gevolgen van hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van een beroerte en een hartaanval. Je kunt het risico op een beroerte of een hartaanval verminderen door je bloeddruk te verlagen.

Beroerte / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.comBeroerte / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.com

Beroerte

Een beroerte is een ernstige, levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken. Ongecontroleerde hoge bloeddruk veroorzaakt druk op bloedvaten over het hele lichaam, inclusief vitale bloedvaten in de hersenen. Deze spanning kan ertoe leiden dat bloedvaten verzwakken of verstopt raken, wat op zijn beurt kan leiden tot verstopping van de bloedvaten die bloed naar de hersenen brengen (een herseninfarct) of een hersenbloeding. Hoe dan ook, het kan resulteren in een beroerte.

Hartaanval

Een hartaanval is een ernstige medische noodsituatie waarbij de toevoer van bloed naar het hart plotseling wordt geblokkeerd, meestal door een bloedstolsel. Gebrek aan bloed naar het hart kan de hartspier ernstig beschadigen

Ontstaan van een hartaanval / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comOntstaan van een hartaanval / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com
Als je een hoge bloeddruk hebt, loopt je in de toekomst meer risico op een hartaanval of het ontwikkelen van een hartaandoening. Vanwege de verhoogde belasting van je hart en bloedvaten, kan een onbehandelde hoge bloeddruk angina pectoris veroorzaken (pijn op de borst en kortademigheid, veroorzaakt wanneer de bloedtoevoer naar de spieren van het hart wordt beperkt) en kan uiteindelijk leiden tot een hartaanval.

De symptomen van een hartaanval variëren van persoon tot persoon. Je kunt een beklemmend gevoel of pijn op de borst ervaren. Dit kan zich uitbreiden naar je armen (pijn in de linkerarm), nek (nekpijn), kaak (kaakpijn), rug (rugpijn) of maag (maagpijn). Bij sommige mensen is de pijn of benauwdheid ernstig, terwijl anderen niets meer dan een mild ongemak kunnen voelen. Evenals het hebben van pijn op de borst of ongemak, kun je je duizelig voelen. Je kunt je ook misselijk voelen of je moet braken.

Andere gevolgen

Andere effecten van hoge bloeddruk zijn nierschade en schade aan het netvlies.

Gezonde voeding bereiden / Bron: Gpointstudio/Shutterstock.comGezonde voeding bereiden / Bron: Gpointstudio/Shutterstock.com

Hoge bloeddruk verlagen

Je kunt je bloeddruk verlagen door je levensstijl aan te passen en een gezonde leefstijl te omarmen:
 • Verminder alcohol. Alcohol kan een langdurig effect hebben op de bloeddruk en onderzoek heeft aangetoond dat zwaar drinken kan leiden tot een verhoogd risico op hypertensie bij zowel mannen als vrouwen.
 • Gezonde voeding en lichaamsbeweging helpen de bloeddruk te verlagen.
 • Houd cafeïne tot een minimum beperkt: het kan je hartslag en je bloeddruk tijdelijk verhogen. Als je regelmatig meer dan vier kopjes koffie per dag drinkt (of andere producten waar cafeïne inzit), is het een goed idee om te minderen.

Zware drinkers die de bloeddruk willen verlagen, kunnen het beste langzaam hun alcoholgebruik terugschroeven in een periode van één tot twee weken. Zware drinkers die plotseling stoppen, lopen het risico om gedurende enkele dagen een ernstige hoge bloeddruk te ontwikkelen. Vraag eventueel je huisarts om advies.

Als je een hoge bloeddruk hebt, vermijd alcohol of drink alcohol met mate. Matig drinken wordt over het algemeen beschouwd als:
 • Twee glazen per dag voor mannen jonger dan 65 jaar.
 • Eén drankje per dag voor mannen van 65 jaar en ouder.
 • Eén drankje per dag voor vrouwen van alle leeftijden.

Houd er rekening mee dat alcohol calorieën bevat en kan bijdragen aan ongewenste gewichtstoename en dit is een risicofactor voor hoge bloeddruk. Ook kan alcohol van invloed zijn op de werking van bepaalde bloeddrukmedicatie of de kans op bijwerkingen ervan verhogen.

Gezonde snack of tussendoortje / Bron: Losangela/Shutterstock.comGezonde snack of tussendoortje / Bron: Losangela/Shutterstock.com

Alcohol onder controle houden

Anno 2024 is het officiële advies om géén alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies geldt voor zowel mannen als vrouwen. Hier zijn drie manieren waarop je je alcoholgebruik onder controle kunt houden:
 • Blijf op de hoogte van wat je drinkt. Download een app waarop je kunt bijhouden hoeveel je drinkt en of je over de schreef gaat.
 • Eet goed, gevarieerd en gezond. Een gezonde maaltijd voordat je begint te drinken, en magere (hartige) snacks met een laag zoutgehalte tussen de drankjes door kan de opname van alcohol helpen vertragen. Het helpt ook om je bloeddruk te verlagen.
 • Drink op meerdere dagen van de week geen alcohol. Als je wilt minderen met drinken, is een geweldige manier om meerdere dagen zonder alcohol door te brengen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Hoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk verlagen dat kan door je eetgewoonten aan te passen. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen kun je d…
Een hoge bloeddrukEen hoge bloeddrukEen hoge bloeddruk is bij een op de drie volwassenen in Nederland een feit. Een verhoogde bloeddruk is helaas moeilijk t…
Hoge bloeddruk of hypertensieHoge bloeddruk of hypertensieEen hoge bloeddruk is geen ziekte. Je merkt soms zelfs niet dat je een te hoge bloeddruk hebt, daarom kan het geen kwaad…

Obesitas hypoventilatiesyndroom: Aandoening met slaapgebrekObesitas hypoventilatiesyndroom: Aandoening met slaapgebrekHet obesitas hypoventilatiesyndroom (Pickwickian syndroom) is een aandoening die sommige zwaarlijvige patiënten treft. Z…
Spiertrekkingen in been: oorzaken spiertrillingen in benenSpiertrekkingen in been: oorzaken spiertrillingen in benenSpiertrekkingen worden veroorzaakt doordat je spieren onvrijwillig worden samengetrokken. Je hebt er dus geen controle o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ponce Photography, Pixabay
 • https://onlinedoctor.superdrug.com/high-blood-pressure-and-alcohol.html
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx
 • https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/effects-on-the-body/alcohol-and-blood-pressure/
 • https://www.alcohol.org/effects/blood-pressure/
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/blood-pressure/faq-20058254
 • https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/karelnoppe
 • Afbeelding bron 2: CHOATphotographer/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Kurhan/Shutterstock
 • Afbeelding bron 5: Alila Medical media/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Alila Medical Media/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 7: Gpointstudio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 8: Losangela/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.