Hoge bloeddruk of hypertensie

Hoge bloeddruk of hypertensie Een hoge bloeddruk is geen ziekte. Je merkt soms zelfs niet dat je een te hoge bloeddruk hebt, daarom kan het geen kwaad om bij twijfel even je bloeddruk te laten checken bij de huisarts. Een hoge bloeddruk zonder duidelijke aanwijsbare oorzaak is zeer verontrustend. Waarom is een hoge bloeddruk gevaarlijk en wat kan je er tegen doen?

Hoge bloeddruk, het komt vaker voor dan je denkt

In de loop van je leven stijgt de bloeddruk vaak iets, bij vrouwen zelfs iets meer dan bij mannen. Dit komt door de overgang. Voor de overgang heeft het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen een goede invloed op de hoogte van de bloeddruk. De bovendruk iets meer dan de onderdruk. Een normale bloeddruk is een onderdruk van rond de 80 en een bovendruk van rond de 120 in rust. Wanneer de onderdruk hoger wordt dan 90 of de bovendruk hoger dan 140 spreken we van een hoge bloeddruk. Bij mensen van bijna 80 jaar en ouder wordt een bloeddruk van 160 mm Hg meestal wel acceptabel gevonden. Twaalf procent van de Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk.

Klachten van een hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk kan diverse klachten geven. Sommige mensen merken er in het geheel niets van, anderen hebben last van hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, opvliegers, vocht vasthouden en niet goed kunnen plassen. Deze klachten komen redelijk overeen met overgangsklachten, dus voor vrouwen in de overgang een extra reden om bij twijfel even de bloeddruk te laten meten.

Risico's van een hoge bloeddruk

De belangrijkste risico's van een verhoogde bloeddruk zijn een hartinfarct en een beroerte. Ernstig genoeg dus om hier aandacht aan te besteden. Andere risico's zijn nierproblemen en bloedingen in het oog (retinopathie).

Wat kan je zelf doen aan een te hoge bloeddruk?

 • Stoppen met roken. Roken verhoogt de kans op een te hoge bloeddruk enorm.
 • Afvallen, want ook door overgewicht loop je kans op een te hoge bloeddruk.
 • Geen drop eten, want ook dit verhoogt de bloeddruk.
 • Sporten. Meer bewegen heeft een gunstige invloed op de bloeddruk, bovendien vergroot meer bewegen de kans op succesvol afvallen. Om één kilo lichaamsvet te verbranden moet je 8000 calorieën verbranden. Dat is 11 uur hardlopen, 32 uur fitnessen, 13 uur fietsen en 27 uur wandelen.
 • Ontspannen. Een stressvol druk bestaan verhoogt ook de kans op een hoge bloeddruk. Probeer iedere dag wat rustmomenten in te lassen. Een warm bad, muziek luisteren, yoga-oefeningen, een ontspannen boek lezen. Alles waarvan jij tot rust komt is goed.
 • Matig met alcohol. Meer dan 2 glazen alcohol per dag is teveel. Probeer je hieraan te houden voor een goede gezondheid.
 • Dieet. Wanneer je bloeddruk te hoog is, is het verstandig om weinig zout te gebruiken. Ook is het niet onverstandig om veel groente te consumeren. Een dieet met weinig natrium en veel kalium is goed voor de bloeddruk. Kalium vind je in groenten, aardappelen, brood, zuivel en vlees. Niet teveel water gebruiken voor het koken want dan gaat de kalium verloren.

Medicamenten

Wanneer je een te hoge bloeddruk hebt, zal de dokter medicijnen voorschrijven. Deze zijn kortweg te verdelen in onderstaande categorieën:
 • plaspillen, die zorgen voor minder vocht in het bloed en hierdoor minder druk op de aderen
 • Bètablokkers, hierdoor gaat het hart minder snel pompen
 • ACE-remmers en AII blokkers, die de nierfunctie beïnvloeden
 • Calciumantagonisten, zij verwijden de vaten
De huisarts bepaalt, na een gesprek, welk middel de gunstigste uitwerking zal hebben.

Lees verder

© 2012 - 2020 Katinka900, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Weetjes over bloeddruk?Weetjes over bloeddruk?We horen van alles over bloeddruk, o.a. dat je op moeten letten dat je niet een hoge bloeddruk (dit noemen we hypertensi…
Hoge bloeddruk gevaarlijkHoge bloeddruk gevaarlijkEen hoge bloeddruk heeft vaak geen duidelijke oorzaak maar kan komen door verkeerde voeding, roken of alcohol. Een hoge…
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…

Tips en adviezen om je geheugen te verbeterenTips en adviezen om je geheugen te verbeterenIedereen vergeet wel eens wat en veel mensen vergeten regelmatig waar ze bepaalde voorwerpen hebben opgeborgen, maar wat…
Hoe acne voorkomen?Het overkomt vele mensen wanneer we 's morgens in de spiegel kijken dat we een enorme pukkel op ons gezicht zien staan.…
Bronnen en referenties
 • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBK1a.htm
 • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/kalium/

Reageer op het artikel "Hoge bloeddruk of hypertensie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Katinka900
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Voeding en ziekten
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!