Hoe acne voorkomen?

Het overkomt vele mensen wanneer we 's morgens in de spiegel kijken dat we een enorme pukkel op ons gezicht zien staan. Dit kan best wel schamend zijn. Het is daarom belangrijk dat we weten hoe we acne moeten behandelen.

Wat is acne?

Een reusachtige pukkel op het topje van de neus kan voor de eigenaar van de neus een ernstig probleem lijken, maar acne kan veel ernstiger zijn dan gewoon een puistje. Acne komt voor in 4 gradaties, waarbij de eerste graad een lichte aanval is met een paar mee-eters en vetpuistjes. De vierde en de ergste graad gaat gepaard met heel veel mee-eters, vetpuisten, pukkels, abcessen en cysten. Bij deze graad treden ook vaak ernstige ontstekingen op, die rood of paars worden. In dat geval moet men een huidspecialist raadplegen. Zware acne kan blijvende littekens veroorzaken als het niet goed behandeld wordt. Maar bij de apotheek zijn voldoende geneesmiddelen te verkrijgen.

Verander van make-up

Make-up is bij volwassen vrouwen één van de hoofdoorzaken van acne. Vooral de producten die gemaakt zijn op basis van olie vormen het grootste probleem. Niet de pigmenten in de basiscrèmes, rouges, reinigings- of nachtcrèmes, of het water in deze producten veroorzaken acne. Het is puur de olie die daarvoor zorgt. Deze is een afgeleid product van vetzuren die sterker zijn dan de eigen vetzuren. Wanneer men dus gevoelig is voor acne, is het beter dat men de olieproducten vermijdt.

Het etiket

Cosmetische producten die lanoline, isopropylmyristaat, natriumlaurylsulfaat, laureth-4 en D&C rode kleurstoffen bevatten, moet men ook vermijden, want net zoals olie bevatten zij bestandsdelen die te sterk zijn voor de huid.

Verwijder rouge

Het is belangrijk dat men make-up elke avond verwijdert. Gebruik tweemaal per dag een zachte zeep en spoel die vervolgens volledig van het gezicht af. Zesmaal spoelen met zuiver water volstaat. Make-up is bovendien niet noodzakelijk. Vermijd daarom zoveel mogelijk make-up, want des te minder men gebruikt, hoe beter het is voor de huid.

De pil

Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde anti-conceptiepillen acne kunnen verergeren. Wanneer dit voorkomt, is het beter naar de huisarts te gaan, zodat hij een andere pil kan voorschrijven of u wijst op een andere manier van geboortebeperking.

Blijf eraf

Men kan puistjes of mee-eters het beste met rust laten. Een puist is een ontsteking die, als men erop duwt, nog kan verergeren. Er kan dus een infectie ontstaan. Men kan niets doen om een puist sneller te laten verdwijnen. Normaal blijft een puist 3 tot 4 weken staan, maar nadat deze tijd verstreken is, gaat hij ook vanzelf weer weg.

Een mee-eter is een niet-ontstoken, verstopte porie. De kern van een mee-eter is een stuk kleiner dan die van een puist. Wanneer men op de mee-eter duwt, is het mogelijk dat de binnenwand van de porie openscheurt, zodat de inhoud in de huid terecht komt en er dus een puist ontstaat.

Wel aanraken

Hoewel men de meeste puisten beter met rust kan laten, is er toch wel een type waarop men wel mag drukken. Wanneer de puist een geel kopje bevat, mag men hierop drukken, zodat deze mooi open springt en vervolgens ook sneller zal genezen. Verder mag men ook op zwarte puntjes drukken.

Behandeling

Acne kan behandeld worden met geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Men kan best kiezen voor een product dat benzoylperoxide bevat, want het benzoyl zorgt ervoor dat het peroxide de porie binnen dringt, waardoor er zuurstof zal vrijkomen die de bacteriën doodt.

Blijf uit de zon

Wanneer men geneesmiddelen tegen acne neemt, is het mogelijk dat deze ongunstig op de zon zullen reageren. Daarom moet men de zon dan zoveel mogelijk vermijden. Indien men dit niet doet, zal de acne alleen maar verergeren.

Reinig de huid

Wanneer men een product tegen acne wil aanbrengen, is het belangrijk dat men elke keer de huid zorgvuldig reinigt.

Eén behandeling tegelijk

Gebruik geen verschillende geneesmiddelen door elkaar. Wanneer men een zonder recept verkrijgbaar acnemiddel gebruikt, moet men hier onmiddellijk mee stoppen zodra de huisarts een ander middel voorschrijft.

Droge huid extra verzorging

Een droge huid kan gevoelig zijn voor benzoylperoxide. Het beste is dan dat men een product met een zo laag mogelijke concentratie gebruikt, die men desnoods geleidelijk kan opvoeren. De huid kan rood worden na het aanbrengen van dit product, maar dat is volkomen normaal.
© 2012 - 2024 Derren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…
Puistjes uitknijpen, is dat goed of slecht?Er bestaan verschillende meningen over het uitknijpen van puisten. Sommige mensen zijn bang dat ze meer puistjes krijgen…
Informatie over acneInformatie over acneAcne wordt typisch geassocieerd met jeugd, pubertijd en tegen de tijd van volwassenheid ben je er klaar mee. Echter, dit…

Hoge bloeddruk of hypertensieHoge bloeddruk of hypertensieEen hoge bloeddruk is geen ziekte. Je merkt soms zelfs niet dat je een te hoge bloeddruk hebt, daarom kan het geen kwaad…
Oorzaken en symptomen sick building syndromeOorzaken en symptomen sick building syndromeHet sick building syndrome is een combinatie van aandoeningen (syndroom) die gerelateerd zijn aan iemands werkplek of wo…
Bronnen en referenties
  • www.huidziekten.nl
  • www.gezondheid.be
  • www.huidinfo.nl
  • www.home.wanadoo.nl
Derren (13 artikelen)
Laatste update: 24-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.