Informatie over acne

Informatie over acne Acne wordt typisch geassocieerd met jeugd, pubertijd en tegen de tijd van volwassenheid ben je er klaar mee. Echter, dit is niet altijd het geval. Meer informatie over acne, waar komt het vandaan en wat kan je er tegen doen.

Het ontstaan van puistjes

Acne is meer een verzamelnaam van huidaandoeningen die te herkennen zijn aan de puistjes die op de huid verschijnen. Het betreft overmatige talgproductie op bepaalde plaatsen, meestal in het gezicht, in de nek en op de schouders. De bacterie propionibacterium acnes is debet aan de verstopte* talgklieren** die mee-eters opleveren en ontstekingsverschijnselen veroorzaken. Er kunnen zo kleine infecties ontstaan die de puisten veroorzaken. De ontstekingsverschijnselen worden nog eens gestimuleerd door mannelijke hormonen.

* Verstopping kan ontstaan doordat afschilferende huidcellen aan elkaar gaan kleven en ze niet meer weg kunnen omdat het afvoerkanaal verstopt raakt.
** Talg is een olieachtige stof die de bovenste laag van je huid soepel houdt en beschermt tegen o.a. uitdroging.

Jeugd

Vaak komen puisten in de pubertijd voor en als mannen er last van hebben, is het gemiddeld genomen erger dan bij vrouwen. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen en gemiddeld genomen ben je er voor je 20e weer vanaf, maar dit gaat niet voor iedereen op.

Wat is er tegen te doen?

Het beste is de puistjes rijp te laten worden en ze vanzelf weer te laten verdwijnen. De kans op littekens is dan het kleinste. Neemt niet weg dat puistjes, zeker in het gezicht, erg ontsierend zijn en je er zo snel mogelijk vanaf wilt. Een puistje mag, om besmetting te voorkomen, alleen als deze rijp is op een schone huid en met schone materialen uitgeknepen worden.

Voor het reinigen zijn PH-neutrale producten het beste en allerlei peelings en cleansers kunnen beter achterwege gelaten worden. Dit zijn erg radicale middelen en leveren de huid nogal eens de nodige schade op.

Bij ernstige acne is er bij de huisarts of dermatoloog wel een antibioticum in zalf of lotionvorm te krijgen. Er zijn ook onder deze middelen erg straffe producten die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Voor vrouwen is een mogelijke oplossing een speciale anticonceptiepil.

Voor alles geldt dat even enkele weken geen oplossing biedt, maar het effect alleen bereikt wordt bij langdurig gebruik.

Een fabel is dat vet eten puistjes zou veroorzaken of verergeren. Dit is nooit aangetoond, evenals het gegeven dat puistjes besmettelijk zouden zijn.

Littekens

Littekens zijn niet altijd te voorkomen en om de littekens zo beperkt mogelijk te houden kan de huid middels een peeling of dermabrasie van de bovenste laag ontdaan worden. De professional moet een dergelijke behandeling wel uitvoeren, maar de resultaten zijn soms verbluffend.

Vermijd zware make-up als je nog puistjes hebt, maar om littekens te camoufleren kan make-up wel gebruikt worden. Voor ernstige littekens zijn er speciale technieken om deze te camoufleren.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelenJeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelenJeugdpuistjes, ook wel acné genoemd, zijn ontstekingen van de talgklieren in de huid. Bij acné zie je puistjes vooral in…
Acne: behandelen en bestrijden van jeugdpuistjesAcne: behandelen en bestrijden van jeugdpuistjesVeel jongeren hebben last van jeugdpuistjes. Deze jeugdpuistjes ontstaan door een te veel aan talg. Daardoor kan de acne…
Huismiddeltjes tegen puistjesHuismiddeltjes tegen puistjesJeugdpuistjes, ook wel acne vulgaris genoemd, zijn vervelende ontstekingen van de talgklieren en komen vooral op de gezi…

Abces in huid of lichaam: met pus gevulde zwelling in holteAbces in huid of lichaam: met pus gevulde zwelling in holteEen abces kan onder meer voorkomen in borst, lies en oksel. Een abces is met pus (etter) gevulde zwelling in een niet ee…
Anus: anusaandoeningen of anale klachten met jeuk en pijnAnus: anusaandoeningen of anale klachten met jeuk en pijnAnusaandoeningen of anale klachten bestaan uit jeuk anus, anale jeuk, anus kloof (of aarskloof), anuskanker, abces - Het…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.