Spiertrekkingen in de arm: oorzaken spiertrillingen in armen

Spiertrekkingen in de arm: oorzaken spiertrillingen in armen Als er een spiertrekkingen in de arm te voelen zijn, dan komt dit doordat zenuwimpulsen willekeurig de spiercellen stimuleren. Je spieren worden onvrijwillig samengetrokken. Je hebt er dus geen controle over. Deze oncontroleerbare zenuwimpulsen kunnen verschillende oorzaken hebben, maar zijn vaak onschuldig. Als de spiertrekkingen na een korte tijd niet vanzelf verdwijnen, dan kan het zijn dat het veroorzaakt wordt door beknelde zenuwen, een tekort aan bepaalde stoffen, bloedcirculatiestoornissen of zelfs medicatie.

Spiertrekkingen in de arm

Met spiertrekkingen in de arm worden plotselinge spiertrekkingen bedoeld die onvrijwillig optreden en dus niet onder controle kunnen worden gehouden. Via de motorische zenuwen worden bewegingssignalen vanuit de hersenen naar de spieren doorgegeven. Irritatie van de zenuwcellen kan ertoe leiden dat onjuiste bewegingssignalen naar de armen worden gestuurd. Er kunnen zeer kleine schokjes of spiertrekkingen optreden die slechts in geringe mate merkbaar zijn. Maar er zijn ook zeer sterke spiertrekkingen mogelijk die de arm uit zijn rustpositie halen en bewegingssequenties veroorzaken. Spiertrekkingen in de arm beïnvloeden de kwaliteit van leven en kunnen, afhankelijk van de kracht en omvang, leed veroorzaken. Meestal zijn de spiertrekkingen in de arm alleen zichtbaar als een korte beweging op de huid. Deze schokjes kunnen ook optreden bij volledig gezonde mensen, bijvoorbeeld na zeer intensieve training van de armen.

Oorzaken

Vaak gaat er een relatief onschuldige oorzaak schuil achter spiertrekkingen in de arm. Zware lichamelijke arbeid of sportbeoefening, spanningen of (chronische) stress of een tekort aan magnesium kunnen lichte spiertrekkingen veroorzaken. Stoffen zoals alcohol of cafeïne kunnen ook spiertrekkingen veroorzaken wanneer ze in een bepaalde hoeveelheid worden geconsumeerd. De spiertrekkingen die om deze redenen optreden zijn meestal slechts tijdelijk van aard en verdwijnen vaak vanzelf, maar als de spiertrekkingen in de arm langer aanhouden of steeds weer optreden, kan er een ernstiger ziekte achter schuilgaan. Het kan dan een spierziekte (myopathie) of een (poly)neuropathie (zenuwschade) betreffen. Bovendien kan de spiertrekkingen in de arm ook worden veroorzaakt door een zenuwziekte.

Als de spiertrekkingen ook gepaard gaan met pijnsensaties of sensorische stoornissen, kan er een neurologische aandoening zijn die dringend moet worden behandeld. Hersenletsel, stoornissen in de bloedsomloop, virale ziekten, diabetes mellitus of orthopedische aandoeningen met zenuwirritatie kunnen ook spiertrekkingen in de arm veroorzaken.

Andere ziekten die spiertrekkingen kunnen veroorzaken zijn epilepsie, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (een zeldzame hersenziekte) en essentiële tremor. In het bijzonder veroorzaken bepaalde psychotrope geneesmiddelen (psychofarmaca, medicijnen die invloed hebben op de psyche) spiertrekkingen in de armen als bijwerking.

Huisarts raadplegen bij aanhoudende spiertrekkingen / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij aanhoudende spiertrekkingen / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Armtrekkingen kunnen om veel verschillende redenen optreden, waarvan sommige door een arts moeten worden behandeld. In de meeste gevallen zijn armtrekkingen het gevolg van ongebruikelijke (zware) fysieke inspanning. De spiertrillingen die dan optreden doen zich vaak onmiddellijk na de activiteit voor. De spiertrekkingen zouden echter na een paar uur vanzelf moeten verdwijnen.

Als de spiertrekkingen echter aanhouden, moet zo snel mogelijk een arts worden geraadpleegd. Een mogelijk ernstige onderliggende ziekte kan alleen worden geïdentificeerd en op de juiste manier worden behandeld door een vroegtijdige diagnose. In veel gevallen is er een bepaald voedingstekort dat spiertrekkingen in de arm veroorzaakt. In dat geval kan een geschikte arts tabletten (suppletie) voorschrijven om het bestaande voedingstekort op te heffen.

De volgende vuistregel is van toepassing: kortdurende spiertrekkingen in de arm zijn volkomen normaal en vereisen geen medisch onderzoek of behandeling. Als de spiertrekkingen echter permanent in de arm optreden of steeds weer terugkeren, dan moet dit zeker door een arts worden onderzocht.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek met de arts

Als je met spiertrekkingen in de arm een afspraak maakt met je huisarts, dan zal de arts allereerst vragen stellen over hoe vaak en in welke mate de spiertrekkingen in de arm voorkomen. Ook zal hij je medische voorgeschiedenis in acht nemen. Het is ook belangrijk om eventuele uitlokkende gebeurtenissen te vermelden, zoals verwondingen, zenuwonderzoek of ernstige stress. Er wordt gevraagd naar bekende reeds bestaande aandoeningen.

Lichamelijke en neurologisch onderzoek

Dit wordt gevolgd door een grondig lichamelijk en indien nodig neurologisch onderzoek. Met elektrische metingen van de zenuw- en spierreflexen kan de arts bepaalde ziekten identificeren of zelfs uitsluiten. De zenuwgeleidingssnelheid en elektrische activiteit in de spieren en hersenen kunnen met verschillende methoden worden gemeten (spier- en zenuwonderzoek).

Vervolgonderzoek

Afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek kunnen verdere onderzoeksmogelijkheden nodig zijn. Bijvoorbeeld een computertomografie (CT-scan) of magnetische resonantietomografie (MRI-scan). Röntgenfoto's, het verwijderen van spierweefsel voor microscopisch onderzoek en bloed- en urineonderzoek kunnen ook zinvol zijn. Daarnaast kunnen de bloedvaten in detail worden onderzocht, kan een orthopedisch onderzoek, allergietesten of psychiatrisch onderzoek worden uitgevoerd.

Complicaties

Trekkingen in de arm kunnen om veel verschillende redenen optreden en daarom kunnen eventuele complicaties niet in algemene zin worden voorspeld. In de meeste gevallen worden ze echter veroorzaakt door (chronische) stress en overbelasting van de spieren. Als de spieren niet ontspannen en nog verder worden belast, kan dit leiden tot een ontsteking, die door een arts moet worden behandeld.

De spiertrekkingen in de arm kunnen je beperken in het dagelijkse leven. Gewone activiteiten zijn niet meer eenvoudig te doen, waardoor deelname aan sociale evenementen niet meer mogelijk is. Dit kan tot sociaal isolement leiden.

Trekkingen in de arm kunnen ook wijzen op stoornissen in de bloedsomloop of diabetes. In dit geval is een behandeling mogelijk die zal leiden tot een positief beloop van de ziekte. Vaak zullen eenvoudige ontspanningsoefeningen er ook voor zorgen dat het symptoom afneemt als stress de oorzaak is. Als de spiertrekkingen in de arm optreden voordat je gaat slapen, zijn ze meestal onschadelijk en leiden ze niet tot verder ongemak of complicaties.

Behandeling van spiertrillingen in de armen

De behandeling van spiertrekkingen in de arm hangt af van de onderliggende oorzaak. Er zijn verschillende pijnbehandelingen mogelijk bij een zenuwbeknelling, waarvan de transforaminale injectie en de PRF ('Puls Radio Frequente stroom') van de zenuwwortel de meest voorkomende zijn. Als een tumor echter op het weefsel drukt en daardoor zenuwen bekneld raakt, is een operatie noodzakelijk.

Als magnesiumtekort de oorzaak van de klachten is, kan dit eenvoudig worden verholpen door suppletie en het aanbrengen van veranderingen in het voedingspatroon. Bloedsomloopstoornissen worden meestal met medicijnen behandeld. De arts schrijft medicijnen voor die de doorbloeding stimuleren. Als psychologische oorzaken worden geïdentificeerd als oorzaak van de klachten, dan kunnen individuele veranderingen in de levensomstandigheden helpen, maar ook ontspanningsoefeningen, veel bewegen in de frisse lucht door lange wandelingen of hardlopen.

Bij ernstigere psychische problemen kan cognitieve gedragstherapie (CGT) helpen om de balans in je leven te herstellen. Als de klachten een bijwerking zijn van psychofarmaceutische geneesmiddelen, moeten deze worden stopgezet of vervangen door andere geneesmiddelen. Chirurgische ingrepen in het hersengebied kunnen nuttig zijn bij veel ernstigere ziekten zoals epilepsie. Als er geen ziekte is die moet worden behandeld achter de spiertrekkingen in de arm, zullen ze vaak snel vanzelf verdwijnen.

Prognose

Spiertrekkingen in de arm is geen op zichzelf staand ziektebeeld, maar slechts een symptoom. Het is erg moeilijk om een ​​exacte prognose te geven van het beloop van dit symptoom, aangezien eerst de exacte oorzaak moet worden opgehelderd. In de meeste gevallen zijn spiertrekkingen in de arm volkomen onschadelijk en verdwijnen ze vanzelf, zelfs als ze niet worden behandeld.

Als de spiertrekkingen in de arm worden veroorzaakt door een magnesiumtekort, moet suppletie worden ingenomen. Op deze manier kan het magnesiumtekort worden gecompenseerd. In veel andere gevallen worden de spiertrekkingen in de arm veroorzaakt door een ongebruikelijke fysieke belasting van de armen. Na voldoende rust zullen de spiertrekkingen vanzelf verdwijnen. Medische of medicamenteuze behandeling is in dat geval niet nodig.

Het volgende is van toepassing: spiertrekkingen in de arm zijn meestal volkomen ongevaarlijk, zodat geen medische behandeling nodig is. De spiertrekkingen verdwijnen dan vanzelf binnen enkele uren of na een nachtje slapen.

Preventie

Algemeen

Je kunt spiertrekkingen in de arm slechts in beperkte mate voorkomen, omdat de oorzaken nogal divers zijn. Over het algemeen moet chronische of aanhoudende stress in elk geval worden vermeden. Een gezonde leefstijl en gezonde voeding zijn ook belangrijke uitgangspunten om spiertrekkingen in de arm te voorkomen.

Je kunt eindeloos variëren met havermout / Bron: Annafood, PixabayJe kunt eindeloos variëren met havermout / Bron: Annafood, Pixabay

Magnesium

Aangezien het mineraal magnesium verantwoordelijk is voor een goede overdracht van prikkels tussen de zenuwen en spieren, wordt de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium aanbevolen. Groenten en fruit zoals spinazie, doperwten, broccoli en bananen bevatten bijzonder veel magnesium. Noten, havermout en zonnebloempitten zijn ook rijk aan magnesium. Het nemen van geschikte voedingssupplementen, zoals magnesiumtabletten, kan ook voldoende zijn om de spiertrekkingen in de arm te voorkomen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spiertrekkingen: oorzaken en behandeling trillende spierenSpiertrekkingen: oorzaken en behandeling trillende spierenBij spiertrekkingen trekken je spieren lokaal onwillekeurig samen, zonder dat je een ledemaat beweegt en deze spiertrekk…
Spiertrekkingen tijdens het slapenSpiertrekkingen tijdens het slapenSpiertrekkingen zijn onwillekeurige, plotselinge bewegingen die op elk moment kunnen optreden, zelfs wanneer je slaapt.…
Grass Sickness - Equine DysautonomiaEen zeer ernstige paardenziekte waarbij de zenuwcellichamen in de darmwand en van het autonome zenuwstelsel aangetast zi…
Wenkbrauw: Onvrijwillige spiertrekkingen door aandoeningenWenkbrauw: Onvrijwillige spiertrekkingen door aandoeningenOnvrijwillige spiertrekkingen aan de wenkbrauw kennen veel milde tot ernstige oorzaken. Meestal gebeuren deze spiertrekk…

Anticonceptiepillen voor vrouwen: Typen en bijwerkingenAnticonceptiepillen voor vrouwen: Typen en bijwerkingenAnticonceptiepillen zijn pillen die een vrouw dagelijks inneemt om zo een zwangerschap te voorkomen. De pillen, die door…
Erectieproblemen bij mannen: Oorzaken en behandelingErectieproblemen bij mannen: Oorzaken en behandelingSeksueel opgewonden mannen krijgen dankzij de goede samenwerking van hormonen, spieren, bloedvaten en zenuwen een erecti…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.
 • https://www.inloophuisdekolibrie.be/nl/default/1009119/Medisch%20A-Z/Ziektebeelden/ALS.aspx
 • http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i004327.html
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324641
 • https://www.icliniq.com/qa/muscle-twitching/i-have-twitching-in-my-forearm-could-it-be-als
 • https://www.livestrong.com/article/344687-muscle-twitches-in-the-biceps/
 • https://www.keckmedicine.org/is-arm-numbness-and-tingling-ever-cause-for-concern/
 • https://hulpgids.nl/informatie/medicijnen/autorijden-en-psychofarmaca
 • https://wexnermedical.osu.edu/blog/muscle-twitching
 • https://www.spierziekten.nl/themas/diagnostiek/spier-en-zenuwonderzoek/
 • https://brein-medicijn.nl/beknelde-zenuw/
 • https://www.mmc.nl/pijngeneeskunde/aandoeningen-en-behandelingen/beklemming-irritatie-zenuwwortel/
 • https://www.webmd.com/brain/ss/slideshow-twitches-spasms-causes
 • https://www.healthline.com/health/muscle-twitching
 • https://www.webmd.com/brain/upper-limb-spasticity
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • Afbeelding bron 1: Michaeljung/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Annafood, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.