Hoe kom je van acne af?

Hoe kom je van acne af? Bijna iedereen heeft er tijdens zijn jeugd wel last van: acne. Acne, ook wel jeugdpuistjes genoemd, is vaak een erg vervelende aandoening, omdat het zichtbaar is op het gezicht. Het komt bij zo'n 75% van de jeugd voor. Hier zal een overzicht worden gegeven van wat acne is, hoe het ontstaat en wat eraan te doen. Ook zullen enkele mythen omtrent acne worden bestreden.

Wat is acne precies?

Acne is een huidaandoening, waarbij er kleine rode vlekken op de huid zijn, vaak met een wit of zwart puntje. Acne staat in de volksmond ook wel bekend als puistjes of pukkels. Acne komt het meest voor op het hoofd en op de schouders, maar is eveneens te vinden op de borst en de rug. Niet iedereen krijgt ze, maar de meeste mensen hebben er tijdens hun jeugd wel last van (hoewel het ook later kan voorkomen). Ook heeft niet iedereen er in dezelfde mate last van. De een heeft af en toe een puistje, de ander heeft een veel ernstigere vorm.

Bij ernstigere vormen kunnen er zelfs psychische problemen optreden. Daarnaast kan het leiden tot littekens wanneer er verkeerd wordt omgegaan met de acne. Om die reden is het belangrijk te weten wat acne precies is, hoe het ontstaat en wat je er het beste aan kunt doen, maar ook wat je niet moet doen.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat doordat de poriën (de kleine gaatjes in onze huid) verstopt raken. Dit kan doordat de talgklieren bij deze poriën verstopt raken met vuiligheid, bacteriën en dergelijke. Ook kan een verhoogde talgproductie leiden tot het ontstaan van
puistjes.

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten "verstoppingen":
 • Met een wit puntje ("whitehead")
 • Met een zwart puntje ("blackhead")

Wanneer het puntje kapot gaat, ontstaat een rode, opgezwollen bult.

Acne is gerelateerd aan de hormonen, waardoor het ook tijdens de puberteit erg opkomt. Juist in deze periode maakt je lichaam veranderingen door in de hormoonhuishouding. Iemand met ouders die veel last hebben gehad van acne, hebben ook meer kans op jeugdpuistjes, dus er is ook een familiaal verband.

Andere oorzaken of triggers:

 • Gebruik van vettige producten (haarproducten, make-up)
 • Gebruik van drugs (bijvoorbeeld testosteron, oestrogeen, steroïden)
 • Menstruatie
 • Zwangerschap
 • Gebruik van anticonceptiepil
 • Stress

Ook hoor je vaak dat chocolade of vettige voedselproducten aanzetten tot acne. Dit is echter niet bewezen met onderzoek. Ook noten zouden niet per se leiden tot acne. Er is echter wel een rol weggelegd voor suiker, zo blijkt.

Hoe kom je af van acne?

Allereerst is het aan jezelf. Een goede verzorging staat voorop, want het gaat toch om de gezondheid van je huid en van je lichaam. Daarom is het belangrijk jezelf regelmatig goed te wassen, met een milde zeep (bijvoorbeeld Dove), zodat al het vuil en je make-up goed wordt verwijderd. Het reinigen van de huid is een pre. Ook kun je jezelf een stoombad geven van een paar minuten waardoor de puistjes gemakkelijker kunnen worden verwijderd. Indien je ze verwijdert, moet je dit wel met ontsmette handen doen.

Voorkom vettig haar. Dit doe je door het regelmatig goed te wassen, en ervoor te zorgen dat het niet in je gezicht hangt.

Vaak wordt ook een goede voeding aangeraden, maar wat precies een "goede voeding" inhoudt, is niet duidelijk. De een heeft het over zuivelproducten, de ander over koolhydraten, de andere raadt aan vettige producten en gefrituurde producten te vermijden. Maar het is ook niet zo dat iemand die veel snacks heeft voortdurend last heeft van puistjes, terwijl iemand die enkel groente en fruit eet hier nooit last van heeft.

Er zijn tegenwoordig vele verschillende middeltjes op de markt die acne in de hand zouden werken. Niet van allen is werkelijk bewezen dat zij ook doen wat ze beloven. Het probleem is ook dat niet iedereen hetzelfde reageert op dezelfde producten. Bij de een verdwijnt de acne als sneeuw voor de zon, bij de ander verergert het, en bij weer een ander heeft het totaal geen effect.

Bij de drogist worden ook gels verkocht met benzoylperoxide, waardoor de inhoud van de puistjes sneller naar buiten komt. De hoornlaag van de huid gaat er dan namelijk af. Het leidt echter ook tot een overgevoeligheid van de huid.

Soms werkt het juist het beste om de acne gewoon met rust te laten. Vaak gaan ze vanzelf na een tijdje weer weg. Bedek ze niet met allerlei producten, want dan verstop je ze juist.

Wat moet je niet doen bij acne?

De "don'ts" bij acne zijn:

 • Aan je puistjes zitten (bijvoorbeeld krabben of uitknijpen). Dit leidt alleen maar tot meer infecties en uiteindelijk zelf littekens, want je handen zijn vaak vol bacteriën en vuiligheid.
 • Aanraken van de puistjes. Ook hierbij kun je infecties oplopen.
 • Gebruiken van vettige haar- en cosmeticaproducten. Maak je gezicht altijd schoon voordat je gaat slapen, het liefst met producten gebaseerd op water.
 • Dragen van strakke petten en mutsen.

Gelukkig gaat acne meestal zodra je voorbij je puberteit ben, hoewel het soms weer ineens kan opkomen. Zo niet, ga dan eens bij de dokter langs en vraag daar om raad en advies.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne, wat is het en hoe ga je er mee om?Tijdens de puberteit kun je last krijgen van acne door je hormonen. Acne is een huidprobleem. Sommige volwassen hebben h…
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Puistjes en chocoladePuistjes en chocoladeEr wordt altijd gezegd dat je moet oppassen met het eten van chocolade, want je krijgt er puistjes van. In hoeverre klop…
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…

Pijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijnPijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijnPijn aan de knie is er in vele soorten en kan vele oorzaken hebben. Kniepijn kan optreden bij beweging, maar ook constan…
Bronnen en referenties
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001876/
 • http://www.acne-info.nl/
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.