Huidziekten: enkele minder bekende vormen

Huidziekten: enkele minder bekende vormen Huidziekten zijn alle aandoeningen aan het haar, de nagels en de huid. Er is bijna niemand die nog nooit iets aan de huid heeft gehad. Huidaandoeningen zijn zeer algemeen en komen in heel veel vormen voor: de ene al bekender dan de andere. Ze zijn heel dikwijls moeilijk van elkaar te onderscheiden omdat ze dikwijls dezelfde soort verschijnselen vertonen. In dit artikel besteden we specifieke aandacht aan enkele minder bekende huidaandoeningen.

Naevus van Becker

Een Naevus van Becker is een goedaardige huidaandoening die vooral voorkomt bij jonge mannen (één op de tweehonderd mannen ontwikkelt in de loop van zijn leven deze huidvlek). Het is een gepigmenteerde vlek die ontstaat op de schouder, romp of bovenarm. De vlek kan verschillende vormen aannemen. Meestal gaat het om een donkerbruine ruw aanvoelende vlek. Er kunnen ook donkere dikke haren in de vlek gaan groeien. De vlek kan niet kwaadaardig worden en moet bijgevolg ook niet behandeld worden. Je kunt wel proberen deze vlek te vervagen via een laserbehandeling.

Lentigo solaris

Lentigo solaris is een goedaardige, gepigmenteerde huidafwijking die voorkomt bij mensen van middelbare leeftijd tot oudere leeftijd. In de volksmond worden deze ouderdomsvlekken genoemd. Deze beginnen al op middelbare leeftijd, je hoeft daarvoor geen tachtig jaar te zijn. Dat heeft te maken met de mate waarin je zonblootstelling hebt gehad in de voorbije jaren, niet van dit of vorig jaar. Hoe meer zonblootstelling hoe meer zonneschade en hoe meer plekjes. Met de jaren wordt dat erger omdat de huid met de jaren schade gaat ondervinden. Hoe meer jaren geleden hoe meer schade, dat is huidveroudering. Het kan op alle lichaamsdelen voorkomen die zijn blootgesteld aan de zon of U-V straling: de romp, de handen en het gezicht.

Naevus flammeus

Een wijnvlek of Naevus flammeus is een zeldzame aangeboren aandoening met onbekende oorzaak. Het is een niet erfelijke aangeboren vaatafwijking waarbij de aderen die normaal de afvoer regelen van het bloed van een deel van het hoofd zich niet goed ontwikkelen. Hierdoor ontstaan in de huid, hoofd of hersenen hemangiomen of huidvlekken. Ze komen vooral in de hals en het gezicht voor. Men spreekt van het syndroom van Sturge-Weber als er ook inwendige vaatafwijkingen in de hersenen problemen geven. Meestal gaat het om een roze tot paarse verkleuring. De wijnvlek kan donkerder en dikker worden als de bloedvaatjes verder uitzetten.

Camouflage wijnvlek

Om de wijnvlek te camoufleren gaat men het best te rade bij een camouflagespecialist. Deze gaat eerst een kleur kiezen. Om die kleur te kiezen vertrekt de specialist van de natuurlijke kleur van je huid. Er wordt dikwijls geschreven dat men met twee kleuren moet werken maar eerst vertrekt men van één kleur. Later kan er altijd nog verfijnd worden. Als er bij één kleur gebleven kan worden is dit makkelijker voor de patiënt. Men drukt de kleur in de huid en door dat er zo in te drukken is het heel dun waardoor het bijna niet te zien is. Als je een te donker product gaat nemen, dan heb je een lijn. Als je een te lichte kleur gaat nemen, dan ga je een schaduw hebben. Je mag met het product gaan zwemmen, het fixeert, zelfs in chloorwater.

Behandeling

Een wijnvlek zal nooit spontaan verdwijnen. Voor een eventuele verdere behandeling kan je best te rade gaan bij een dermatoloog. De bedoeling is dat er een test wordt gedaan waarbij er een doelgebied wordt uitgekozen. In onze huid zijn er bloedvaatjes aanwezig die ook op een dieper niveau aanwezig zijn. Bij mensen met een wijnvlek zijn er abnormale bloedvaten die te groot zijn of te talrijk zijn en soms ook te diep in de huid zitten. De laser gaat lichtflitsen afgeven zoals flitsen van een camera. Dat licht straalt in op de huid en gaat zich concentreren in die bloedvaten. Die bloedvaten worden opgewarmd en gecoaguleerd. Dat wil zeggen dat die bloedvaten gaan samenklonteren en worden opgeruimd, zonder de rest van de huid te kwetsen of te beschadigen. Om te zien wat het optimaal testresultaat geeft, gaat men op verschillende plaatsen testen bij een verschillende intensiteit en een verschillende puls duur. Daarna wordt er een flamazine zalf opgedaan voor de genezing.
Deze plek wordt eerst blauw van kleur. Nadien zie je een duidelijk opklaringsbeeld als de test gunstig is. Dat duurt 1 à 2 maanden, maar het resultaat is een mooi bijna huidkleurig plekje binnen de wijnvlek. Dat is een positieve test wat betekent dat dit een argument is om eventueel een behandeling op te starten. Het belangrijkste risico van deze test is dat er onvoldoende resultaat is om een behandeling op te starten. Soms verdwijnt de vlek helemaal niet, maar soms kan die ook al na een tiental behandelingen verdwenen zijn.
© 2012 - 2024 Healing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat een wijnvlek in de huid?Hoe ontstaat een wijnvlek in de huid?Een wijnvlek op het gezicht kan iemands leven behoorlijk beïnvloeden. Door te wijde bloedvaatjes stroomt er relatief mee…
Naevus van Becker: symptomen, behandeling en verwijderenNaevus van Becker: symptomen, behandeling en verwijderenDe naevus van Becker, ook 'naevus naeviformis' of 'pigmented hairy epidermal nevus' genoemd, is een (licht)bruin gekleur…
Wijnvlekken in het gezichtBaby's kunnen geboren worden met een zogenaamde wijnvlek, in medische termen naevus flammeus genoemd. Dit is een verkleu…

Bloedarmoede: uitleg, herkenning en behandelingBloedarmoede: uitleg, herkenning en behandelingDe meesten hebben wel een algemeen beeld van wat bloedarmoede inhoudt. Maar wat is het precies? Wat zijn de symptomen va…
Pijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijnPijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijnPijn aan de knie is er in vele soorten en kan vele oorzaken hebben. Kniepijn kan optreden bij beweging, maar ook constan…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.gezondheid.be
Healing (27 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.