Naevus van Becker: symptomen, behandeling en verwijderen

Naevus van Becker: symptomen, behandeling en verwijderen De naevus van Becker, ook 'naevus naeviformis' of 'pigmented hairy epidermal nevus' genoemd, is een (licht)bruin gekleurde goedaardige moedervlek, met vaak toegenomen beharing. De nevus van Becker bevindt zich meestal op de romp: schouder, borst of rug. Bij circa 12% van de mensen verschijnen de symptomen op de armen of benen. Het manifesteert zich vaak in de puberteit en jongens hebben het vaker dan meisjes. Een Beckerís naevus is niet kwaadaardig en daarom behoeft deze vanuit medisch oogpunt niet verwijderd te worden. Laserbehandeling kan een oplossing zijn als de plek als cosmetisch storend wordt ervaren. Je kunt de plek niet chirurgisch laten verwijderen, want daarvoor is deze te groot.
Naevus van Becker: donkere moedervlek met dikke haren / Bron: Siller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Naevus van Becker: donkere moedervlek met dikke haren / Bron: Siller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is een naevus van Becker?

Een naevus van Becker is een goedaardige moedervlek. Het begint als een lichte pigmentvlek en gaat allengs over in een donkere verkleuring van de huid over een oppervlakte van enkele centimeters tot soms meer dan 15 centimeter, vaak met een toegenomen beharing. Meestal treedt de naevus van Becker in de puberteit op. Soms is het al vanaf de geboorte aanwezig. Een naevus van Becker is een goedaardige aandoening, die niet mettertijd kwaadaardig wordt. De huidafwijking is genoemd naar de Amerikaanse dermatoloog Samuel William Becker, die het voor het eerst beschreef in 1949.

Aan één kant van het lichaam
De naevus van Becker is gelokaliseerd aan één kant van het lichaam, meestal op de schouder en/of de bovenarm, en komt vooral voor bij jonge mannen. Het komt bij circa 0,5% van de jonge mannen voor. Het komt grofweg 2 tot 6 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij vrouwen kan de naevus minder zichtbaar zijn, omdat de kleur lichter is en omdat de plek minder behaard is c.q. dunnere haren heeft.

Synoniemen

De naevus van Becker staat ook bekend onder de volgende benamingen:
 • Becker's melanosis
 • Becker's melanose
 • Beckerís naevus
 • Beckerís nevus
 • gepigmenteerde harige epidermale moedervlek
 • naevus naeviformis
 • pigmented hairy epidermal nevus

Wie krijgen het?

Een naevus van Becker komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes, en kent geen voorkeur voor een bepaalde huidskleur. Deze huidafwijking is redelijk zeldzaam en komt bij ongeveer 1 op 200 mannen voor.

Becker naevus syndroom

Een gering aantal mensen met een naevus van Becker, heeft het Becker naevus syndroom. De naevus treedt bij hen vroeger op en het onderliggende weefsel groeit minder goed. Een vrouw kan bijvoorbeeld een kleinere borst hebben als zich daarop een naevus van Becker bevindt. De aanlegstoornis kan ook elders optreden.

Ontstaan en oorzaak van naevus van Becker

Het is niet duidelijk waarom de ene persoon wel een naevus van Becker krijgt en een andere niet. De ontstaanswijze is anno 2024 nog niet opgehelderd. Men vermoedt dat een plaatselijke stoornis in de stofwisseling van mannelijke hormonen (androgenen) een rol speelt, en er lijkt een verband te zijn tussen zonverbranding in de vroege jeugd en het ontstaan van een naevus van Becker op het verbrande deel. Een naevus van Becker is soms familiair bepaald.

Naevus van Becker symptomen

Een naevus van Becker laat zich herkennen als een donkere, behaarde plek op de schouder, die in grootte en vorm kan variëren. De plek is scherp begrenst, grillig gevormd, bruin van kleur en ruw en hobbelig aanvoelend. Een Beckerís naevus is vaak gelokaliseerd aan één kant van het lichaam, veelal bovenaan de borst of rug, de schouder of bovenarm. Het kan echter ook op een andere plek voorkomen, zoals het gezicht of de billen. Het ontstaan van (meer) haren treedt in veel gevallen pas op ná het ontstaan van de donkere verkleuring. De haren op de naevus worden mettertijd dikker en donkerder. Het kan ook zijn dat de haargroei nauwelijks opvalt. Een naevus van Becker kan ook lichter van kleur worden. Over het algemeen heb je er geen last van, behalve mogelijk met het uiterlijk van de vlek. Sommigen ervaren jeuk. Een naevus van Becker kan lichter worden.

Wat kun je zelf doen?

Een Beckerís naevus zal niet uit zichzelf verdwijnen. Je kunt geen maatregelen treffen om het beloop te beïnvloeden. Een deel kan donkerder verkleuren in de zon. Bescherm de huidafwijking tegen de zon met goede zonnebrandcrème of door uit de zon te blijven. Sommige mensen proberen de vlek te camoufleren met make-up. Gebruik daarvoor een speciale camouflagecrème in de kleur van de huid. De haren kun je desgewenst kort afknippen of epileren. De haren kunnen ook worden gebleekt met waterstofperoxide om ze minder zichtbaar te maken.

Café au lait vlekken / Bron: Accrochoc, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Café au lait vlekken / Bron: Accrochoc, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek en biopsie

De diagnose wordt gesteld op hoe het er uitziet. Er zijn een paar beelden die op een naevus van Becker lijken, zoals cafe-au-lait vlekken en aangeboren moedervlekken. Een enkele keer is het nodig om een biopt af te nemen. Hierbij wordt een stukje weefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek.

Differentiële diagnose

De differentiële diagnose is:
 • congenitale melanocytaire naevus
 • glad spiercel hamartoom
 • cafe-au-lait macula
 • Albright syndroom
 • naevus spilus
 • Goucherot Carteaud
  Naevus spilus (gespikkelde moedervlek) / Bron: Siller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Naevus spilus (gespikkelde moedervlek) / Bron: Siller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • post-inflammatoire hyperpigmentatie
 • atrophodermia idiopathica et progressiva
 • archipelvlek (voorheen: mongolenvlek)

Naevus van Becker behandeling en verwijderen

Een Beckerís naevus is niet kwaadaardig en daarom behoeft deze vanuit medisch oogpunt niet verwijderd te worden. Wanneer je het uiterlijk van een naevus van Becker cosmetisch erg storend vindt, kan lasertherapie overwogen worden.

Huid

Een naevus van Becker is te groot om chirurgisch te verwijderen, maar je kunt wel met speciale make-up de hyperpigmentatie camoufleren. De bruine huidverkleuring kan ook worden behandeld met een pigmentlaser. De resultaten van laserbehandelingen zijn wisselend.

Het gebruik van zonnebrandmiddelen vermindert het donker worden van de huid als gevolg van blootstelling aan de zon tijdens de zomermaanden. Bleekmiddelen die hydrochinon bevatten (e.g. Solaquin Forte®, Eldoquin, Glyquin, Melanex®) of azelaïnezuur zijn soms ook effectief. Het is belangrijk om voorzichtig om te springen met bleekmiddelen, omdat contact van deze geneesmiddelen met de normale omliggende huid resulteert in hypopigmentatie (lichtere huidvlekken).

Haar

De overmatige haargroei kan zo nodig met een epileerlaser worden aangepakt. Vaak zijn meerdere sessies nodig voor het gewenste resultaat. Een herhaalbehandeling om de twee of drie jaar is in sommige gevallen nodig. De verdikte huid kan buitengewoon moeilijk te behandelen zijn. Het gecombineerde gebruik van lang gepulseerde 1,064 nm laser en 755 nm laser wordt beschouwd als een veilige en effectieve behandeling voor Becker's Nevus.¹

Noot:
 1. Wulkan AJ, McGraw T, Taylor M. Successful Treatment of Becker's Nevus With Long-Pulsed 1064nm Nd:YAG and 755nm Alexandrite Laser and Review of the Literature. J Cosmet Laser Ther. 2017 May 12. doi: 10.1080/14764172.2017.1326613

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nevus van Becker: Donkere moedervlek met dikke harenNevus van Becker: Donkere moedervlek met dikke harenDe nevus van Becker is een goedaardige huidaandoening die zich het vaakst bij mannen presenteert. Zij hebben dan op de h…
Naevus comedonicus: zeldzame huidaandoeningNaevus comedonicus: zeldzame huidaandoeningNaevus comedonicus is een zeldzame maar vervelende huidaandoening waarbij zich op bepaalde plekken op het lichaam plaque…
Naevus van Ito: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseNaevus van Ito: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseEen naevus van Ito, ook bekend als naevus fuscoceruleus acromiodeltoideus, is een verworven pigmentafwijking met soortge…
Naevus spilus: Lichtbruine moedervlek met donkere spikkelsNaevus spilus: Lichtbruine moedervlek met donkere spikkelsOngeveer 1% van de pasgeborenen komt ter wereld met een naevus spilus. Een naevus spilus is een type moedervlek (naevus)…

Longmetastasen: Uitzaaiingen van kanker in de longenLongmetastasen: Uitzaaiingen van kanker in de longenLongmetastasen zijn kankergezwellen die elders in het lichaam gestart zijn en zich via het bloed of de lymfevaten verspr…
Acromegalie Ė een sluipende aandoening van de hypofyseAcromegalie Ė een sluipende aandoening van de hypofyseBij een overmatige aanmaak van het hypofysaire groeihormoon ontstaat Ė afhankelijk of de epifysair- ofwel groeischijven…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Siller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/naevus-van-becker/
 • https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/naevus-van-becker
 • http://pigmentfonds.nl/naevus-van-becker/
 • Huidziekten. Naevus van Becker.http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ntxt/NaevusBecker.htm (ingezien op 13-3-2018)
 • Wulkan AJ, McGraw T, Taylor M. Successful Treatment of Becker's Nevus With Long-Pulsed 1064nm Nd:YAG and 755nm Alexandrite Laser and Review of the Literature. J Cosmet Laser Ther. 2017 May 12. doi: 10.1080/14764172.2017.1326613
 • Afbeelding bron 1: Siller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Accrochoc, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Siller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.