Naevus comedonicus: zeldzame huidaandoening

Naevus comedonicus: zeldzame huidaandoening Naevus comedonicus is een zeldzame maar vervelende huidaandoening waarbij zich op bepaalde plekken op het lichaam plaques van comedonen of mee-eters vormen. De aandoening is niet gevaarlijk maar voor patiënten op cosmetisch gebied een ramp en veelal een bron van schaamte. Naevus comedonicus wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een genetische afwijking. Diverse soorten behandelingen van de aandoening zijn mogelijk waaronder anti-acne behandelingen.

Huidaandoening naevus comedonicus


Wat is Naevus comedonicus?

Naevus comedonicus (ook wel gespeld als Nevus comedonicus) is een zeldzame huidafwijking. Meer precies gaat het om een hamartomateuze afwijking van het haar-talgkliercomplex waarbij op bepaalde plekken op het lichaam grote groepen comedonen of blackheads (mee-eters) voorkomen. Een comedo of comedon is een verstopte porie of een verstopt haarzakje in de huid. De verstopping wordt veroorzaakt door hoorn gemengd met talg. De kleur krijgt het door de keratine die zich ophoopt voor de uitgang van de porie. Bij de aandoening Naevus comedonicus ontstaan gegroepeerde comedonen, ook wel plaques genoemd. Deze zijn vaak rond of ovaal maar kunnen ook een strook vormen. Deze plaques kunnen overal op het lichaam voorkomen maar lijken het meest te ontstaan op de borst, nek en rug.

Alhoewel het misschien zo lijkt gaat het nadrukkelijk niet om een pigmentafwijking. Waar de plaques bij de ene patiënt erg 'rustig' kunnen zijn (zie afbeelding linksboven), heeft de ander last van ontstekingen. Wanneer de verstopte talgkliertjes niet regelmatig goed worden ontsmet is de kans op ontstekingen groter.

De aandoening werd voor het eerst beschreven in 1895 door Dr. Kofmann. Het woord nevus refereert aan de vorm van de plaques van comedonen: deze kunnen worden vergeleken met een moedervlek. Naevus of nevus is het Latijnse woord voor moedervlek.

Voorkomen en oorzaak

Naevus comedonicus is in circa 50% van de gevallen al vanaf de geboorte aanwezig. Het kan ook later ontstaan, maar meestal wel voor de pubertijd. De aandoening komt even veel voor bij mannen als vrouwen en komt niet vaker voor bij mensen van een bepaald ras.

De exacte oorzaak van Naevus comedonicus is nog onbekend maar wetenschappers denken dat de oorzaak gezocht moet worden in een mozaïcisme. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat niet alle cellen in het lichaam hetzelfde genetisch materiaal bezitten waardoor een defect ontstaat, in dit geval in de haarfollikels. Een dergelijk mozaïcisme is de oorzaak van andere huidaandoeningen zoals Blaschko lijnen, het McCune-Albright syndroom, Becker's Nevus en het CHILD syndroom.

Naevus comedonicus syndroom
In het overgrote deel van de gevallen gaat het om een geïsoleerde huidaandoening maar het kan ook gaan om het uiterst zeldzame Naevus comedonicus syndroom. Dit kan gepaard gaan met ernstige afwijkingen van onder andere het centrale zenuwstelsel zoals epilepsie en microcephalie, skeletafwijkingen zoals scoliose en spina bifida (open ruggetje), oogafwijkingen, tandafwijkingen en andere huisafwijkingen zoals multipele basaalcelcarcinomen en trichilemmale cysten.

Behandeling

Meestal is het medisch niet noodzakelijk iets aan de huidaandoening te doen. Veel patiënten kiezen hier om cosmetische redenen echter wel voor. Een dermatoloog zal bij de behandeling van de plaques kiezen voor topicale keratolytica (waarmee de opperhuid wordt verwijderd) zoals salicylzuur, resorcinol of Differin gel of voor een systemische anti-acne behandeling (behandeling met pillen) op basis van tetracyclinen of isotretinoïne.

In sommige gevallen is het ook mogelijk de plaques te laten behandelen door een schoonheidsspecialiste. Deze kan de plekken op de huid behandelen op dezelfde manier als mensen die aan gewone mee-eters behandeld worden. Sommige patiënten reageren ook goed op laserbehandeling.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naevus van Ito: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseNaevus van Ito: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseEen naevus van Ito, ook bekend als naevus fuscoceruleus acromiodeltoideus, is een verworven pigmentafwijking met soortge…
Naevus anemicus: plaatselijke verbleking (bleke plek) huidNaevus anemicus: plaatselijke verbleking (bleke plek) huidNaevus anemicus is een aangeboren afwijking van de huid, die wordt gekenmerkt door een plaatselijke 'verbleking' van de…
Naevus spilus: Lichtbruine moedervlek met donkere spikkelsNaevus spilus: Lichtbruine moedervlek met donkere spikkelsOngeveer 1% van de pasgeborenen komt ter wereld met een naevus spilus. Een naevus spilus is een type moedervlek (naevus)…
Naevus van Becker: symptomen, behandeling en verwijderenNaevus van Becker: symptomen, behandeling en verwijderenDe naevus van Becker, ook 'naevus naeviformis' of 'pigmented hairy epidermal nevus' genoemd, is een (licht)bruin gekleur…

Kaakpijn: symptomen en oorzaken van pijn tussen kaak en oorKaakpijn: symptomen en oorzaken van pijn tussen kaak en oorKaakpijn is een vervelende klacht. Pijn in de kaken (kaakpijn), aanhoudende pijn in en om het oor, pijn bij kauwen, geeu…
Longtransplantatie: Longen van donor bij longaandoeningLongtransplantatie: Longen van donor bij longaandoeningEen longtransplantatie is een belangrijke operatie voor patiënten met levensbedreigende schade aan de longen of een long…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Parentingupstream, Pixabay
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ntxt/NaevusComedonicus.htm
  • http://www.dermnetnz.org/lesions/comedone-naevus.html
  • http://emedicine.medscape.com/article/1058654-overview
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3276921/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.