Kaakpijn: symptomen en oorzaken van pijn tussen kaak en oor

Kaakpijn: symptomen en oorzaken van pijn tussen kaak en oor Kaakpijn is een vervelende klacht. Pijn in de kaken (kaakpijn), aanhoudende pijn in en om het oor, pijn bij kauwen, geeuwen, eten of het bespelen van een muziekinstrument, vermoeide en/of stijve of verkrampte kauwspieren, zijn stuk voor stuk klachten die kunnen duiden op het niet goed functioneren van het kauwstelsel. Deze klachten kunnen aanleiding geven om de huisarts te bezoeken. De oorzaak kan liggen binnen in de kaak of het gebit, maar vaak ligt de oorzaak in tijdelijke factoren als stress en aanhoudende spanning. Langer durende klachten zoals kaakpijn moeten altijd nader onderzocht worden. Het kaakgewricht is een van de belangrijkste gewrichten in je lichaam dat zeer intensief gebruikt wordt. De kaakspieren zorgen ervoor dat de onderkaak beweegt en maken dat je kunt bijten, slikken en kauwen, maar ook spreken, zingen, blazen, geeuwen, lachen en zoenen.

Kaakklachten: kaakpijn of pijn tussen kaak en oor

Toen Erik, een 34-jarige accountmanager, net een nieuwe baan had, viel het hem op dat zijn kaak steeds vaker zeurde. "Ik dacht eerst dat ik misschien een gaatje had," vertelde hij, "maar mijn tandarts zag niets vreemds." De pijn bleef echter aanhouden, vooral na lange werkdagen vol stressvolle meetings. Uiteindelijk stuurde zijn tandarts hem door naar een kaakfysiotherapeut. Het bleek dat Erik onbewust zijn kaken strak op elkaar klemde tijdens het werk. "Ik zat gewoon te knarsen van de stress," zei hij lachend. Met ontspanningsoefeningen en een eenvoudige mondsplint is de pijn nu gelukkig verleden tijd. "En ik probeer minder stress te maken... al blijft dat soms een uitdaging."

Kaakklachten zijn klachten die te maken hebben met het niet adequaat functioneren van het kauwstelsel. Kaakklachten uiten zich vaak in pijn in en rond het kaakgewricht en geven vaak uitstralingspijn naar (de omgeving van) het oor. Kaakpijn of kaakgewrichtsklachten kan gevoeld worden in de kaak zelf, (de omgeving van) het oor of soms in het hoofd rondom de slaap. Je kunt daarnaast ook last hebben van andere klachten:
  • knappende kaakgewrichten;
    Pijn bij het geeuwen / Bron: Stokkete/ShutterstockPijn bij het geeuwen / Bron: Stokkete/Shutterstock
  • pijn rond de oren of oorpijn;
  • pijn bij kauwen, geeuwen, eten, zoenen, bespelen muziekinstrument;
  • hoofdpijn en duizeligheid;
  • vermoeide, stijve of verkrampte kauwspieren;
  • uitstralingspijn in halsstreek; en
  • oorsuizen.

Kaakgewricht

Het kaakgewricht, ook wel het temporomandibulair gewricht (TMJ) genoemd, is een van de meest complexe gewrichten in het menselijk lichaam. Het vormt de verbinding tussen het slaapbeen van de schedel en de onderkaak, en het is uniek omdat het zowel als een scharnier- als een glijgewricht functioneert. Dit betekent dat het niet alleen kan openen en sluiten zoals een scharnier (zoals wanneer je je mond opent en sluit), maar ook naar voren en naar achteren kan glijden (bijvoorbeeld wanneer je je onderkaak naar voren schuift). Dit maakt het kaakgewricht van cruciaal belang voor essentiële functies zoals spreken, bijten, kauwen en slikken.

Anatomie van het kaakgewricht
Elke zijde van je gezicht heeft een kaakgewricht, net voor de oren. Deze gewrichten bestaan uit twee hoofdcomponenten:

  • De kaakkop (condylus mandibulae), die vastzit aan de onderkaak (mandibula).
  • De kom (fossa mandibularis), die onderdeel is van het slaapbeen (os temporale) van de schedel.
  • Kraakbeenschijf (discus articularis): Tussen de kaakkop en de kom bevindt zich een schijf van kraakbeen. Deze schijf, ook wel de discus articularis genoemd, fungeert als een demper en zorgt ervoor dat de kaak soepel kan bewegen zonder dat de botten direct op elkaar wrijven. Het kraakbeen absorbeert de schokken en beschermt de botten tegen slijtage.

Spieren, ligamenten en pezen
Het kaakgewricht werkt niet op zichzelf, maar wordt ondersteund door verschillende spieren, ligamenten en pezen die zorgen voor stabiliteit en beweging.

  • Kaakspieren: De spieren die de onderkaak bewegen, zoals de m. masseter en m. temporalis, behoren tot de sterkste spieren in het menselijk lichaam. Deze spieren zorgen voor de kracht die nodig is om te kauwen en bijten, en zijn verantwoordelijk voor de bewegingen van de kaak in verschillende richtingen, zoals het openen, sluiten en zijwaarts bewegen van de mond.
  • Ligamenten: De kaak wordt op zijn plaats gehouden door stevige ligamenten die de gewrichten stabiliseren en ervoor zorgen dat de kaak in de juiste positie blijft. Deze ligamenten beperken ook overmatige bewegingen van de kaak, waardoor blessures worden voorkomen.
  • Pezen: Pezen verbinden de spieren met de botten en zijn essentieel voor de overbrenging van spierkracht naar het kaakgewricht, waardoor de onderkaak kan bewegen.

Kaakgewricht en kaakpijn
Omdat het kaakgewricht zo complex is, is het vatbaar voor diverse aandoeningen die kaakpijn kunnen veroorzaken. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van kaakpijn die verband houden met het kaakgewricht:

  • Temporomandibulaire disfunctie (TMD): Dit is een aandoening waarbij het kaakgewricht niet goed functioneert. Het kan worden veroorzaakt door problemen met de kraakbeenschijf, spierspanning of zelfs slijtage van het kraakbeen in het gewricht. TMD veroorzaakt vaak pijn in de kaak, moeilijkheden bij het openen van de mond, en kan gepaard gaan met klikken of knakken van het gewricht.
  • Tandenknarsen (bruxisme): Wanneer iemand 's nachts onbewust tandenknarst, wordt het kaakgewricht overbelast, wat kan leiden tot ontsteking en pijn. Dit tandenknarsen legt enorme druk op het gewricht en de omliggende spieren, wat resulteert in spierspanning en pijn.
  • Kaakartrose: Net zoals andere gewrichten in het lichaam kan het kaakgewricht slijten naarmate we ouder worden. Artrose van het kaakgewricht kan leiden tot chronische pijn, stijfheid, en verminderde beweeglijkheid van de kaak. Dit komt vaak voor bij ouderen.
  • Trauma: Een klap tegen de kaak of een val kan het kaakgewricht beschadigen, wat resulteert in dislocaties, fracturen of beschadiging van de kraakbeenschijf. Dit kan onmiddellijke pijn veroorzaken, evenals langdurige complicaties.
  • Ontsteking (artritis): Net als andere gewrichten in het lichaam kan het kaakgewricht ontstoken raken door reumatoïde artritis of een infectie. Dit kan ernstige pijn, zwelling en verminderde functie van het kaakgewricht veroorzaken.

Waarom het kaakgewricht zo belangrijk is
Het kaakgewricht is niet alleen belangrijk voor dagelijkse activiteiten zoals eten, spreken en gapen, maar het speelt ook een rol in onze algehele gezondheid en welzijn. Een goed functionerend kaakgewricht maakt deze alledaagse handelingen soepel en pijnloos. Echter, zodra er problemen ontstaan met dit gewricht, kunnen deze dagelijkse functies ernstig worden belemmerd, wat leidt tot pijn, ongemak en zelfs hoofdpijn of oorpijn.

Bovendien kunnen de spieren rond het kaakgewricht, zoals de m. masseter en m. temporalis, spanning uitstralen naar andere delen van het gezicht, de nek en de schouders, wat resulteert in bijkomende klachten. Daarom is het belangrijk om klachten aan het kaakgewricht serieus te nemen en indien nodig medische hulp te zoeken.

Samenvatting
Het kaakgewricht is een van de meest unieke en complexe gewrichten in het lichaam. Het stelt ons in staat om te kauwen, te spreken en te slikken dankzij de samenwerking van botten, spieren, kraakbeen, pezen en ligamenten. Dit gewricht is echter gevoelig voor aandoeningen zoals temporomandibulaire disfunctie, tandenknarsen, en artritis, die allemaal kunnen leiden tot pijn en bewegingsbeperkingen. Het begrijpen van de anatomie en functie van het kaakgewricht is essentieel voor het begrijpen van kaakpijn en hoe deze effectief kan worden behandeld.

Epidemiologie van kaakpijn: een veelzijdig verhaal

Kaakpijn. Het klinkt misschien als een klein ongemak, maar vraag dat maar eens aan iemand die er last van heeft. Het kan variëren van een zeurende pijn tot het gevoel dat je kaak een eigen wil heeft ontwikkeld. Maar wie krijgt er eigenlijk mee te maken, en waarom? Tijd om de cijfers en verhalen erbij te halen!

Meer vrouwen dan mannen hebben last van kaakpijn / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayMeer vrouwen dan mannen hebben last van kaakpijn / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Man, vrouw, kind of volwassene: wie heeft pech?
Kaakpijn komt wereldwijd voor bij zo’n 5 tot 12% van de mensen, afhankelijk van waar je kijkt en wie je spreekt. Vrouwen lijken vaker de klos te zijn dan mannen, vooral in de leeftijdsgroep van 20 tot 40 jaar. Hormonen spelen hier waarschijnlijk een rol. Bij kinderen is kaakpijn minder gangbaar, maar als het voorkomt, gaat het vaak om groeigerelateerde problemen of tandheelkundige oorzaken.

In Nederland krijgt ongeveer 10% van de volwassenen jaarlijks te maken met kaakpijn, vaak door kaakgewrichtsproblemen (temporomandibulaire dysfunctie, of TMD). In de overzeese gebiedsdelen, zoals Curaçao en Aruba, ligt het percentage lager, mogelijk door een andere levensstijl en minder kauwbelastende diëten.

Leeftijd en levensfase: een wisselwerking
Bij jongeren ligt de oorzaak vaak bij orthodontie, zoals een beugel die even te hard z’n werk doet. Voor oudere volwassenen – zeg maar vanaf een jaar of 50 – kan artrose in het kaakgewricht de boosdoener zijn. Interessant is dat kaakpijn bij senioren minder vaak wordt gemeld. Dit kan te maken hebben met minder tandspieren die zwaar belast worden, of gewoon omdat ze minder vaak klagen (of juist beter doorbijten).

Het klimaat: heeft het weer invloed?
Ja hoor, zelfs het weer kan roet in het eten gooien! In koudere klimaten, zoals Nederland en België, zie je dat mensen met TMD-klachten vaker pieken ervaren in de winter. Kou en vocht lijken de spieren rondom de kaak te verkrampen. In tropische gebieden, zoals Suriname of Aruba, zijn dergelijke klachten minder uitgesproken.

Voeding en genetica: wat je eet, ben je (of krijg je pijn van)
Een interessant weetje: mensen in landen waar veel taai voedsel wordt gegeten – denk aan gedroogd vlees of suikerriet – hebben een grotere kans op kaakpijn. De extra belasting op de kaakspieren kan na verloop van tijd problemen veroorzaken. In Nederland eten we veel zachter voedsel, maar daar staat tegenover dat we knarsetanden van de stress, wat weer z’n eigen risico’s met zich meebrengt.

Genetische invloeden? Zeker. Onderzoek laat zien dat bepaalde genen invloed hebben op de aanleg voor TMD en zelfs de pijngevoeligheid van het kaakgewricht. Als je moeder altijd klaagde over haar kaak, heb je kans dat het ook bij jou in de genen zit.

Leefstijl en andere factoren
Stress is hier de grote boosdoener. Veel mensen klemmen hun kaken op elkaar zonder het door te hebben, vooral tijdens het slapen. Voeg daar een zittende levensstijl, een slechte houding en misschien wat tandenknarsen bij, en voilà: kaakpijn. In Nederland en België, waar werkstress en lange uren aan een bureau eerder regel dan uitzondering zijn, speelt dit een grote rol.

Een leuk feitje: rokers hebben een hoger risico op kaakpijn, niet alleen door stress, maar ook doordat de bloedtoevoer naar het kaakgewricht wordt verminderd.

Verschillen tussen landen en culturen
Kaakpijn in Nederland en België is vergelijkbaar, maar in landen met een sterkere mondhygiënecultuur, zoals Japan, zijn kaakproblemen vaak minder ernstig. Daar wordt preventief meer aandacht besteed aan kaak- en tandgezondheid. Wereldwijd zijn er ook verschillen in hoe kaakpijn wordt ervaren en behandeld. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld, wordt het vaker gekoppeld aan stress, terwijl in Afrika mechanische oorzaken, zoals tandinfecties, vooropstaan.

Een casus: Lotte en haar beugelavontuur
Neem Lotte, een 14-jarig meisje uit Utrecht. Ze kreeg een beugel en binnen een paar maanden klaagde ze over pijn in haar kaak. Eerst dachten haar ouders dat ze zich aanstelde, maar toen haar kaak bij het kauwen begon te klikken, werd de orthodontist erbij gehaald. Het bleek dat de beugel haar kaakgewricht te veel belastte. Met een beetje fysiotherapie en een aanpassing aan de beugel waren de klachten gelukkig snel voorbij. Haar moeder grapte nog: “Volgende keer zetten we haar gewoon op vloeibaar voedsel!”

Pathofysiologie en ontstaansmechanisme van kaakpijn: van spierkramp tot zenuwprikkels

Kaakpijn. Het klinkt als iets wat je overkomt na een middag praten over koetjes en kalfjes, maar er zit zoveel meer achter. Laten we eens inzoomen op wat er in die complexe kaakregio gebeurt. Want die pijn komt niet zomaar uit de lucht vallen—er zit een heel mechanisme achter. En ja, het wordt een beetje technisch, maar hé, het menselijk lichaam is een fascinerend ding, toch?

Wat speelt er in dat kaakgewricht?
Het kaakgewricht, ook wel het temporomandibulaire gewricht (TMG) genoemd, is een van de meest complexe gewrichten in je lichaam. Het verbindt je onderkaak met je schedel en fungeert als een soort scharnier én schuifmechanisme tegelijk. Handig, toch? Maar precies dat dubbele gebruik maakt het gevoelig voor problemen.

Bij kaakpijn is er vaak sprake van overbelasting of ontsteking in dit gewricht. De discus articularis, een klein kraakbeenschijfje dat fungeert als schokdemper tussen de botten, kan bijvoorbeeld verschuiven of beschadigd raken. Hierdoor ontstaat er frictie, en die frictie kan een ontstekingsreactie uitlokken. Het resultaat? Een gezwollen en pijnlijke kaak.

Spieren: de stille saboteurs
Naast het gewricht zelf spelen de omliggende spieren een hoofdrol in het ontstaan van kaakpijn. De kauwspieren, zoals de m. masseter en m. temporalis, kunnen door overbelasting gaan protesteren. Denk aan tandenknarsen (bruxisme), langdurig kauwen op kauwgom, of stress (ja, dat ding dat je hele lichaam lijkt te saboteren). Door aanhoudende spanning raken deze spieren gespannen en geïrriteerd, wat leidt tot myofasciale pijn.

Casus? Linda, een jonge moeder, merkte dat ze tijdens het slapen constant haar tanden op elkaar klemde. Overdag voelde ze een zeurende pijn in haar kaak en een druk bij haar slapen. De tandarts zag direct de slijtage op haar tanden en adviseerde een bitje. Binnen een paar weken was haar kaakpijn een stuk minder.

De rol van zenuwen: prikkelbare types
De trigeminuszenuw (n. trigeminus) is de grote boosdoener als het gaat om kaakpijn. Deze zenuw verzorgt het gevoel in je gezicht, inclusief je kaak, en kan flink overprikkeld raken. Bij kaakpijn door zenuwproblemen—zoals bij trigeminusneuralgie—is de pijn vaak intens en schietend, bijna elektrisch. Zelfs een zachte aanraking van je wang kan dan al ondraaglijk zijn. Hoe bizar is dat?

Soms kan een zenuw ook bekneld raken, bijvoorbeeld door een ontsteking of een tumor in de kaakregio. Dit veroorzaakt een constante pijn die lastig te negeren is. Gelukkig is dit soort kaakpijn zeldzamer.

Ontsteking: de verborgen boosdoener
Ontsteking in het kaakgewricht of omliggend weefsel is een andere veelvoorkomende oorzaak van kaakpijn. Dit kan worden veroorzaakt door artritis (reumatoïde artritis of artrose) of door een infectie, zoals bij een abces. Bij ontsteking zwelt het weefsel op, wat leidt tot druk op zenuwen en pijn. In sommige gevallen voelt de pijn pulserend aan en is deze gelokaliseerd rondom het ontstoken gebied.

Tandheelkundige oorzaken: meer dan een slechte poetsroutine
Een slecht passende kroon, tandvleesontsteking of een abces kan ook kaakpijn veroorzaken. De pijn ontstaat doordat de zenuwen in je tanden direct verbonden zijn met de kaak. Als je bijvoorbeeld een diepe ontsteking in je tand hebt, kan de pijn uitstralen naar je kaak. Dit noemen we gerefereerde pijn, en het kan behoorlijk misleidend zijn.

Psychosomatische invloeden: als stress de baas is
Je kent het wel: een deadline nadert, je voelt de spanning in je schouders en ineens heb je ook last van je kaak. Stress en angst kunnen ervoor zorgen dat je ongemerkt je kaken op elkaar klemt. Dit geeft extra spanning op het kaakgewricht en de kauwspieren, met pijn als gevolg. Sommige mensen ontwikkelen zelfs kaakpijn als onderdeel van een burn-out. Het lichaam zoekt dan letterlijk een uitlaatklep voor emotionele stress.

Een onverwachte factor: posturele belasting
Wist je dat een slechte houding je kaak pijn kan doen? Als je constant naar je laptop of telefoon kijkt, hangt je hoofd vaak te ver naar voren. Dit belast niet alleen je nek, maar ook je kaakspieren. Dit wordt ook wel “tech neck” genoemd, en ja, het kan écht leiden tot kaakpijn. Dus misschien is dat een goede reden om nu even rechtop te gaan zitten.

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens de pijnervaring?
Bij kaakpijn is er vaak een vicieuze cirkel aan de gang. Een probleem in het gewricht of de spieren zorgt voor pijn, wat leidt tot verminderde beweging. Hierdoor wordt het gewricht stijf, wat weer meer pijn veroorzaakt. Bovendien kan langdurige pijn leiden tot centrale sensitisatie, waarbij je zenuwstelsel overgevoelig wordt en zelfs milde prikkels als pijnlijk worden ervaren. Het is alsof je pijnsysteem op scherp staat.

Tot slot: een complex samenspel
Kaakpijn is dus geen simpele kwestie van "iets doet zeer". Het is een combinatie van mechanische, neurologische, en soms zelfs psychologische factoren. Alles werkt samen—of eigenlijk tegen je. Maar goed nieuws: door de oorzaken goed te begrijpen, kunnen we vaak een gerichte behandeling vinden. Dus of het nu om gespannen spieren, ontstoken gewrichten of overactieve zenuwen gaat, er is meestal wel een uitweg. Vraag maar aan Linda, die nu weer pijnloos door het leven gaat, zonder stress én met een fijne nachtrust!

Oorzaken van kaakpijn

Kaakpijn kan veel meer zijn dan alleen een overbelaste spier. Het kan een signaal zijn van verschillende verborgen oorzaken die om aandacht vragen. Laten we dieper ingaan op enkele veelvoorkomende boosdoeners:

Chronische overbelasting

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is chronische overbelasting van de kaakspieren en gewrichten door bijvoorbeeld tandenknarsen, klemmen, nagelbijten of veel drop, ander hard snoep of kauwgum kauwen.

Niet goed glijden van het kaakgewricht

Een andere oorzaak van kaakpijn is het niet goed glijden van de twee helften van het kaakgewricht. Dit zorgt er voor dat het gewricht soms op slot kan raken.

Verwonding

Daarnaast is een beschadiging aan het kaakgewricht door factoren van buitenaf, zoals een ongeval of een mishandeling, een mogelijke oorzaak.

Permanent aanwezig spanning

Normaal gesproken worden je kaken alleen belast als je eet. Tijdens het praten zijn ze alleen in beweging, maar worden ze niet belast. De kaken zijn de rest van de tijd los van elkaar, in een ontspannen positie. Bij mensen die te kampen hebben met kaakklachten, zie je vaak dat zij de kaken gedurende de gehele dag en ook 's nachts (al dan niet met kracht) op elkaar gedrukt houden. Hierdoor is er een permanent aanwezige spanning op het kaakgewricht, alsmede de spieren. Vaak is het een gewoonte van een persoon om de kaken op elkaar te houden, overdag maar vaak ook 's nachts. Op een gegeven ogenblik kan er zelfs slijtage ontstaan in het kaakgewricht. Er kunnen ook beschadigingen ontstaan aan de tanden, zelf als je tanden steeds op elkaar staan, wat kan leiden tot slijtage van het gebit. Een veelvoorkomend probleem is tandenknarsen wat mensen onbewust in hun slaap doen.

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD)

Dit ingewikkelde probleem draait om een foutje in het kaakgewricht zelf, waar de soepelheid verdwijnt en pijn, klikken en blokkeren optreden. Vaak komt dit door stress of verkeerde bewegingen, en kan het je dagelijkse comfort flink verstoren.

Tandproblemen

Een diepe ontsteking, zoals een tandabces, kan pijn uitstralen naar je kaak alsof je hele gezicht meedoet. Ontstoken tandvlees of een geïnfecteerde tandzenuw zorgen voor een zeurende pijn die maar niet wil weggaan, en stralen hun ongemak door naar je kaak.

Sinusproblemen

Wanneer je sinussen of bijholten vol raken door een ontsteking, bouwt de druk zich op en voelt het alsof die zich direct in je bovenkaak nestelt. Vooral bij het vooroverbuigen kan het voelen alsof de pijn recht door je gezicht schiet.

Artritis

Dit is niet alleen iets dat knieën of vingers treft. Artritis kan ook je kaakgewricht belagen, waardoor elke beweging pijnlijk en stijf wordt. Vooral artrose en reumatoïde artritis, ook wel kortweg 'reuma', kunnen ervoor zorgen dat het gewricht slijt, met pijnlijke en soms zelfs permanente gevolgen.

Zenuwpijn (neuralgie)

Dit type pijn voelt als een plotselinge elektrische schok die door je kaak heen schiet. Trigeminusneuralgie, een aandoening van de aangezichtszenuw, is een van de meest intense vormen van kaakpijn. Zonder waarschuwing kan het toeslaan, je dagelijks leven verstoren en zelfs eten en praten moeilijk maken.

Stress en spanning

Wanneer stress je te pakken krijgt, kan je onbewust de hele dag door je kaken op elkaar klemmen. Deze constante spierspanning kan pijn veroorzaken die zich opstapelt, zowel overdag als 's nachts, en uiteindelijk leiden tot slijtage aan je gebit en overbelaste kaakspieren.

Kaakcysten of tumoren

Ofschoon zeldzaam, kunnen cysten of tumoren zich in het kaakbot ontwikkelen, ongemak veroorzaken en mogelijk leiden tot zwelling en aanhoudende pijn. Dit soort problemen blijven vaak lang onopgemerkt, maar kunnen serieuze gevolgen hebben als ze niet tijdig worden opgespoord.

Hartproblemen

Verrassend genoeg kan kaakpijn ook een alarmerend teken zijn van een hartprobleem, zoals een hartaanval. Vooral als de pijn gepaard gaat met drukkende pijn in de borst, schouder of arm, is snelle medische hulp van kardinaal belang.

Gebitsproblemen door slechte occlusie (bijtpatroon)

Een slecht uitgelijnd gebit, waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen tijdens het kauwen, kan de kaakgewrichten en kauwspieren overbelasten. Dit kan leiden tot pijn in de kaak en zelfs hoofdpijn. Problemen zoals een verkeerde beet (malocclusie) of een ontbrekende tand kunnen de balans van het kaakgewricht verstoren.

  • Voorbeeld: Een persoon met een overbeet kan kaakpijn ontwikkelen door de verkeerde verdeling van de krachten tijdens het kauwen, wat uiteindelijk het kaakgewricht belast.

Verkeerde houding

Een slechte lichaamshouding, zoals voorovergebogen zitten tijdens het werken achter een computer, kan de spieren in de nek en kaak belasten. Deze voortdurende spanning kan kaakpijn veroorzaken, vooral bij mensen die langdurig in slechte houdingen zitten.

  • Voorbeeld: Iemand die dagelijks lange uren in een niet-ergonomische positie achter de computer zit, kan kaakpijn ontwikkelen door de spanning die de slechte houding op de nek- en kaakspieren uitoefent.

Kaakontsteking (osteomyelitis)

Kaakontsteking of osteomyelitis is een ernstige infectie van het kaakbot, die wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze aandoening kan leiden tot zwelling, pijn en soms koorts. Het is een zeldzame maar gevaarlijke aandoening die onmiddellijke medische behandeling vereist om verdere botbeschadiging te voorkomen.

  • Voorbeeld: Een patiënt die kaakpijn en zwelling ontwikkelt na een tandheelkundige infectie kan osteomyelitis hebben, wat behandeld moet worden met antibiotica of een chirurgische ingreep.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische pijnstoornis die overal in het lichaam pijn kan veroorzaken, inclusief de kaak. Mensen met fibromyalgie ervaren vaak pijn in de kaakspieren, stijfheid, en gevoeligheid van het kaakgewricht. Deze aandoening is meestal niet gerelateerd aan een specifiek probleem met het kaakgewricht, maar komt voort uit een verhoogde gevoeligheid voor pijn in het lichaam.

  • Voorbeeld: Een persoon met fibromyalgie kan chronische kaakpijn ervaren, vooral 's ochtends, wat verband houdt met de algemene spierpijn die met deze aandoening gepaard gaat.

Temporale arteritis

Temporale arteritis of arteriitis temporalis is een ontsteking van de slagaders, vaak in het gebied van de slaap. Deze aandoening kan pijn veroorzaken die zich uitbreidt naar de kaak, vooral tijdens het kauwen. Het is een ernstige aandoening die snel behandeld moet worden om complicaties zoals gezichtsverlies te voorkomen.

  • Voorbeeld: Een oudere patiënt die kaakpijn en hoofdpijn heeft tijdens het kauwen, kan temporale arteritis hebben en moet zo snel mogelijk worden behandeld met ontstekingsremmende medicijnen.

Verkeerd gebruik van een beugel of prothese

Een slecht passende beugel, gebitsprothese of tandimplantaat kan een verkeerde uitlijning van de kaak veroorzaken, wat spanning veroorzaakt in de kauwspieren en het kaakgewricht. Dit kan leiden tot pijn, hoofdpijn en moeite met kauwen.

  • Voorbeeld: Een persoon met een nieuwe prothese ervaart kaakpijn omdat de prothese niet goed is afgesteld, wat leidt tot een verkeerde beet en overbelasting van het kaakgewricht.

Whiplash door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.comWhiplash door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Verwonding aan de halswervels (whiplash)

Een whiplash, meestal veroorzaakt door een auto-ongeluk, kan de spieren en zenuwen rond het kaakgewricht beïnvloeden. Mensen met een whiplash kunnen last krijgen van kaakpijn, omdat de nek- en kaakspieren nauw met elkaar verbonden zijn.

  • Voorbeeld: Na een auto-ongeluk waarbij de patiënt een whiplash opliep, ontwikkelde hij pijn in de kaak door de spanning in de nekspieren die het kaakgewricht beïnvloedden.

Verstopping van de speekselklieren

Blokkades in de speekselklieren, veroorzaakt door een infectie of de vorming van speekselstenen, kunnen zwelling en pijn veroorzaken in het kaakgebied. Dit komt doordat de speekselklieren, die zich nabij de kaak bevinden, ontstoken raken en pijn uitstralen naar de omliggende gebieden.

  • Voorbeeld: Een persoon met een verstopte speekselklier kan pijn in de kaak ervaren, vooral tijdens het eten, omdat de speekselklier niet goed kan functioneren en opzwelt.

Spanningshoofdpijn / Bron: Istock.com/JackFSpanningshoofdpijn / Bron: Istock.com/JackF

Migraine en spanningshoofdpijn

Migraine en spanningshoofdpijn kunnen uitstralende pijn naar de kaak veroorzaken, vooral als de spieren in het hoofd en de nek betrokken zijn. Mensen met chronische hoofdpijn hebben vaak last van gespannen kauwspieren, wat kan bijdragen aan kaakpijn.

  • Voorbeeld: Iemand met migraine ervaart naast hoofdpijn ook kaakpijn, omdat de gespannen nek- en kaakspieren de hoofdpijn verergeren.

Trage schildklier (hypothyreoïdie)

Hypothyreoïdie of trage schildklier, een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, kan spierstijfheid en gewrichtspijn veroorzaken, inclusief pijn in de kaak. Door de verminderde schildklierfunctie kunnen de kauwspieren stijf en pijnlijk worden.

  • Voorbeeld: Een persoon met een gediagnosticeerde hypothyreoïdie heeft naast vermoeidheid en spierpijn ook kaakpijn, omdat de hormoonspiegels in het lichaam de spierfunctie beïnvloeden.

Overige oorzaken

Klachten van de kaakgewrichten en spieren kunnen ook ontstaan door het niet op de juiste manier bewegen van de onderkaak of slecht op elkaar passende tanden en/of kiezen door bijvoorbeeld een kunstgebit dat niet goed past of scheefstaande tanden/kiezen. Daarnaast is een slechte conditie van de kaakgewrichten en/of spieren een mogelijke oorzaak van kaakklachten.

Voorts kunnen kaakproblemen ontstaan na kaak-hoofd-hals operaties, een ongeval of bij tumoren in het hoofd-halsgebied. Aangezichtspijn of een facialisparese (aangezichtsverlamming) kan ook een oorzaak zijn. Het is niet altijd te achterhalen wat de oorzaak is van kaakklachten.

Risicofactoren en -groepen van kaakklachten

Kaakpijn kan voortkomen uit verschillende factoren, variërend van dagelijkse gewoonten tot onderliggende medische aandoeningen. Sommige risicofactoren vergroten de kans op kaakklachten, en bepaalde groepen mensen zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van deze klachten. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht van de belangrijkste risicofactoren en risicogroepen die kaakklachten kunnen beïnvloeden.

Aanhoudende stress en spanning
Stress is een van de belangrijkste oorzaken van kaakklachten. Mensen die te maken hebben met aanhoudende stress of angst kunnen onbewust hun kaken klemmen of tandenknarsen, zowel overdag als 's nachts. Dit gedrag, ook wel bruxisme genoemd, leidt tot overbelasting van de kaakspieren en het kaakgewricht, wat uiteindelijk resulteert in pijn en stijfheid.

Weetje: Onderzoek toont aan dat mensen met chronische stress tot wel 70% meer kans hebben op kaakpijn door bruxisme.

Kauwgom en slechte gewoonten
Het voortdurend kauwen van kauwgom kan de kauwspieren overbelasten, vooral wanneer dit voor langere tijd wordt gedaan. Net zoals het bijten op voorwerpen zoals pennen of potloden of het vaak eten van harde voedingsmiddelen (zoals dropjes of harde snoepjes), zorgt dit voor aanhoudende spanning in de kaakspieren en kan het leiden tot klachten.

Voorbeeld: Mensen die de gewoonte hebben om de hele dag door kauwgom te kauwen, kunnen uiteindelijk last krijgen van spierspanning en kaakpijn omdat de spieren constant actief zijn zonder rust.

Artrose
Net zoals andere gewrichten in het lichaam kan het kaakgewricht slijten, vooral bij oudere volwassenen. Bij artrose verdwijnt het kraakbeen dat de gewrichten beschermt geleidelijk, wat leidt tot pijn, stijfheid en beperkte beweeglijkheid. Mensen met artrose hebben een verhoogd risico op kaakklachten, vooral als er ook sprake is van overbelasting van de gewrichten.

Voorbeeld: Een oudere vrouw met artrose ervaart niet alleen pijn in haar knieën en handen, maar merkt ook dat haar kaak stijf aanvoelt bij het openen van haar mond.

Nek- en schouderklachten
De spieren in de nek, schouders en kaak zijn nauw met elkaar verbonden. Spanning of pijn in de nek- en schouderregio kan uitstralen naar de kaak en andersom. Mensen met een slechte houding, vooral tijdens bureauwerk of langdurig achter een computer zitten, lopen een groter risico op zowel nek- als kaakklachten. Deze spanningen kunnen de kauwspieren beïnvloeden en kaakpijn veroorzaken.

Tip: Regelmatige pauzes en het verbeteren van de zithouding kunnen helpen om spanning in de nek- en kaakspieren te verminderen.

Standsafwijkingen van de boven- en onderkaak
Een verkeerde uitlijning van de tanden en kiezen, zoals een overbeet, onderbeet of kruisbeet, kan leiden tot een verkeerde belasting van het kaakgewricht. Dit kan problemen veroorzaken bij het kauwen en bewegen van de kaak, wat op de lange termijn pijn en klachten in het kaakgewricht oplevert.

Voorbeeld: Een tiener met een ernstige overbeet ontwikkelde kaakklachten tijdens het kauwen, wat uiteindelijk werd gecorrigeerd met een beugel.

Trauma of letsel aan de kaak
Letsels aan de kaak door een ongeval, sportblessure of geweld kunnen directe schade veroorzaken aan het kaakgewricht of de omliggende spieren. Dit kan leiden tot kaakfracturen, ontwrichtingen of kneuzingen die langdurige pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken.

Voorbeeld: Een sporter die een harde klap op zijn kaak kreeg tijdens een wedstrijd ervoer aanhoudende pijn en stijfheid, wat uiteindelijk een kaakdislocatie bleek te zijn.

Leeftijd
Oudere volwassenen hebben een verhoogd risico op kaakklachten door gewrichtsslijtage (artrose) en botontkalking (osteoporose). Naarmate het kraakbeen in het kaakgewricht dunner wordt en de botten kwetsbaarder worden, neemt de kans op pijn en stijfheid toe.

Weetje: Bij mensen boven de 60 jaar neemt de incidentie van kaakpijn als gevolg van artrose met 20-30% toe, vooral bij degenen die ook andere gewrichtsklachten ervaren.

tandheelkundige problemen
Tandproblemen, zoals een slecht passend kunstgebit, tandbederf, ontstoken tandvlees of een abces, kunnen bijdragen aan kaakpijn. Onbehandelde tandheelkundige aandoeningen kunnen leiden tot ontsteking en pijn die zich uitbreidt naar de kaak en omliggende gebieden.

Voorbeeld: Een persoon met een geïnfecteerde tand ervoer kaakpijn die zich uitbreidde naar het oor, wat uiteindelijk werd opgelost na een tandheelkundige behandeling.

Geslacht
Vrouwen hebben een verhoogd risico op kaakklachten, vooral door hormonale veranderingen tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze. Hormonen zoals oestrogeen kunnen de gewrichten beïnvloeden, waardoor vrouwen vatbaarder zijn voor aandoeningen zoals temporomandibulaire disfunctie (TMD).

Weetje: Vrouwen tussen de 20 en 40 jaar hebben twee tot drie keer meer kans om kaakpijn te ontwikkelen door TMD dan mannen, mede door de invloed van oestrogeen op het gewrichtsweefsel.

Slaapstoornissen
Mensen met slaapstoornissen, zoals slaapapneu of slapeloosheid, kunnen vaker last hebben van tandenknarsen of klemmen van de kaken tijdens de slaap. Dit kan leiden tot overbelasting van het kaakgewricht en de kauwspieren, met als gevolg pijn en vermoeidheid van de kaak.

Voorbeeld: Een man met slaapapneu ontdekte dat hij 's ochtends wakker werd met kaakpijn omdat hij onbewust zijn kaken klemde tijdens zijn ademhalingspauzes in de nacht.

Orthodontische behandelingen
Mensen die recentelijk een beugel hebben gekregen of een andere orthodontische behandeling ondergaan, kunnen tijdelijke pijn in de kaak ervaren. Dit komt doordat de tanden en kiezen naar een nieuwe positie worden verplaatst, wat druk uitoefent op het kaakgewricht en de omliggende spieren.

Tip: Het gebruik van een kaakbeschermer of speciale mondplaten kan helpen om de druk op de kaak te verlichten tijdens orthodontische behandelingen.

Neurologische aandoeningen
Zenuwaandoeningen, zoals trigeminusneuralgie, kunnen ernstige kaakpijn veroorzaken. Deze aandoening beïnvloedt de aangezichtszenuw en kan plotselinge, scherpe pijnen in het kaakgebied veroorzaken, wat het dagelijks functioneren moeilijk maakt.

Voorbeeld: Een vrouw die last kreeg van plotselinge pijnscheuten in haar kaak ontdekte dat ze trigeminusneuralgie had, een aandoening die haar zenuwen aantastte.

Beschermende factoren: wat helpt je kaak soepel en pijnvrij te houden?

Kaakpijn is geen pretje. Of het nu komt door stress, tandenknarsen, of een medische aandoening – het kan je dag flink verpesten. Gelukkig zijn er allerlei manieren om je kaak een handje te helpen en pijn te voorkomen. Hier is een uitgebreide tabel met praktische beschermende factoren die je direct kunt toepassen.

Beschermende factorHoe werkt het?
Ontspanning van de kaakspierenLeren om je kaakspieren bewust te ontspannen kan wonderen doen. Laat je kaak loshangen en vermijd constant je tanden op elkaar klemmen – alsof je je kaak een middagdutje geeft!
Een goed passend bitjeBij tandenknarsen (bruxisme) kan een speciaal bitje helpen om de druk op je kaakgewricht te verminderen. Ideaal voor als je tijdens je slaap onbewust je kaak overbelast.
Warmte- en koudecompressenEen warm kompres ontspant de spieren, terwijl een koud kompres zwelling vermindert. Het is alsof je je kaak een spa-behandeling geeft, gewoon thuis op de bank.
Regelmatige massagesEen zachte massage van je kaakspieren (met je vingers of een massage-apparaat) bevordert de doorbloeding en helpt bij het losmaken van spanning. Bonuspunten als je het combineert met ontspanningsoefeningen!
Vermijden van hard voedselHet knagen op harde snacks zoals noten, ijsblokjes of taaie broodjes belast je kaak onnodig. Kies voor zachtere opties – je kaak hoeft niet dagelijks een krachttraining te doorstaan.
Een goede lichaamshoudingEen slechte houding kan spanning in je nek en kaak veroorzaken. Rechtop zitten, je schouders ontspannen, en een goede werkplek kunnen veel verschil maken. Een goede houding is je kaakvriend!
AdemhalingstechniekenDiep ademhalen via je buik ontspant niet alleen je geest, maar ook je kaakspieren. Probeer het eens tijdens een drukke dag – je kaak voelt direct minder gespannen.
Vermijden van kauwgomLangdurig kauwgom kauwen kan je kaakspieren overbelasten. Kies liever voor een frisse snack zoals fruit. Je kaak zal het je danken!
Beperking van stressStress is een grote boosdoener bij kaakpijn. Zoek manieren om te ontspannen, zoals bidden, wandelen, of een avondje op de bank met een goede film. Laat die stress varen, en je kaak vaart er wel bij!
Regelmatige tandartscontrolesVeel kaakproblemen, zoals verkeerde beet of tandenknarsen, kunnen worden opgespoord door je tandarts. Een beetje preventieve zorg kan grotere problemen voorkomen.
Oefeningen voor kaakmobiliteitEenvoudige oefeningen, zoals het openen en sluiten van je mond in gecontroleerde bewegingen, helpen om je kaak soepel te houden. Het is alsof je je kaak een stretchsessie geeft!
Goed slapenSlaap is essentieel voor spierherstel, ook in je kaak. Zorg voor een goed matras, een comfortabel kussen en een rustige slaapomgeving om je kaak de rust te geven die het verdient.
HydratatieVoldoende water drinken voorkomt spierkrampen en helpt je kaakspieren soepel te blijven. Een extra glas water kan geen kwaad – je kaak heeft dorst!
Medische behandeling van onderliggende aandoeningenAls kaakpijn wordt veroorzaakt door een medische aandoening zoals temporomandibulaire dysfunctie (TMD) of artritis, kan gerichte medische hulp helpen. Vraag je arts om advies als je pijn blijft aanhouden.

Je kaak doet veel voor je – van praten en kauwen tot lachen en gapen. Het minste wat je kunt doen, is een beetje goed voor ‘m zorgen! Of het nu gaat om een goede houding, een massage, of het vermijden van stress, elke stap helpt om je kaak gezond en pijnvrij te houden. Dus, wat ga jij vandaag voor je kaak doen? Misschien beginnen met een glas water? Je kaak zal je eeuwig dankbaar zijn. 💛✨

Bijkomende symptomen van kaakpijn en mogelijke oorzaken

Kaakpijn komt zelden alleen. Vaak gaat het gepaard met andere klachten die je misschien niet meteen aan je kaak zou koppelen. Toch kunnen die bijkomende symptomen waardevolle aanwijzingen geven over de onderliggende oorzaak. Laten we het eens helemaal uitsplitsen, zodat je een beter beeld krijgt van wat er aan de hand kan zijn.

Bijkomend symptoomWat kan het betekenen?
Klikkend of knappend geluid bij het openen/sluiten van de mondDit kan wijzen op temporomandibulaire disfunctie (TMD), een aandoening waarbij het kaakgewricht niet soepel beweegt. Je kaak werkt als een scharnier, en dat moet natuurlijk soepel blijven draaien!
Pijn in of rond het oorKan verband houden met TMD of een ontsteking in het kaakgewricht. Het kan ook wijzen op een oorontsteking, vooral als er sprake is van gehoorverlies of drukgevoel.
Hoofdpijn (vooral rond de slapen)Spanning in de kaak kan uitstralen naar je slapen en hoofdpijn veroorzaken. Dit wordt vaak gezien bij tandenknarsen of overbelasting van de kaakspieren.
Stijfheid of moeite met openen van de mondMogelijk een teken van een spierspanning of een vergrendeling van het kaakgewricht. In ernstige gevallen kan het wijzen op trismus (kaakklem), vaak veroorzaakt door infecties of trauma.
Tandpijn of gevoeligheidDit kan wijzen op tandenknarsen of klemmen, waarbij je tanden overmatig worden belast. Het kan ook een gevolg zijn van tandproblemen, zoals een abces of tandbederf.
Zwelling rond de kaak of gezichtZwelling kan duiden op een infectie, zoals een kaakabces of een ontsteking van de speekselklieren. Als het gepaard gaat met koorts, is medische hulp snel nodig.
Oorpijn zonder duidelijke oorzakenOorpijn die lijkt te komen uit het kaakgebied kan wijzen op TMD of kaakgewrichtspijn. Je oor en kaak delen zenuwen, dus pijn kan van de ene naar de andere plek uitstralen.
Pijn bij kauwen of sprekenMogelijk een gevolg van overbelasting, zoals bij veel kauwgom kauwen, of een ontsteking in het kaakgewricht. Dit symptoom wordt vaak gezien bij artritis in de kaak.
Tintelingen of gevoelloosheid in het gezichtKan wijzen op zenuwcompressie, zoals bij trigeminusneuralgie of een beknelde zenuw door kaaktrauma. Dit symptoom verdient altijd extra aandacht!
Druk of pijn in de sinussenSinusitis kan uitstralende pijn naar de kaak veroorzaken, vooral als je ook last hebt van verstopte neus of drukgevoel in je voorhoofd.
Oogpijn of druk rond de ogenOogpijn in combinatie met kaakpijn kan wijzen op sinusproblemen of spanningshoofdpijn. Het kan ook te maken hebben met een verkeerde houding tijdens langdurig computergebruik.
Knarsen of tanden op elkaar klemmen (vooral 's nachts)Veel mensen doen dit zonder het te weten. Dit veroorzaakt spanning in de kaak en kan leiden tot TMD of slijtage van de tanden. Een nachtbitje kan hier enorm bij helpen.
Koorts en roodheid rond de kaakDit kan wijzen op een infectie, zoals een kaakabces of een ontsteking van de speekselklieren. Laat dit snel controleren, want een infectie kan zich verspreiden.
Klik of pijn in de hals of nekSpanning in de nekspieren kan uitstralen naar de kaak. Vaak komt dit door een slechte houding of stress. Een beetje ontspanning kan al een groot verschil maken.

Klikkend of knappend geluid bij het openen/sluiten van de mond
Je zit rustig te eten en ineens hoor je een klik of voelt je kaak een beetje vreemd bewegen. Herkenbaar? Dit kan wijzen op een probleem met je kaakgewricht, zoals temporomandibulaire disfunctie (TMD). Denk aan het gewricht als een soort scharnier dat niet helemaal lekker loopt. Het kan komen door stress, tandenknarsen of zelfs een slechte houding.
Wat kun je doen? Probeer je kaak wat rust te gunnen. Geen harde broodjes of kauwgom, maar lekker zachte maaltijden. Helpt dat niet? Dan kan een bezoekje aan een kaakspecialist duidelijkheid geven.

Pijn in of rond het oor
Pijn bij je oor, maar je gehoor lijkt prima? Het zou zomaar je kaak kunnen zijn die voor problemen zorgt. Je kaakgewricht ligt vlak bij je oor, dus als daar iets misgaat – denk aan ontstekingen of overbelasting – voel je dat vaak rond het oor. Soms kan het ook simpelweg uitstralende pijn zijn van TMD.
Tip: Warmtecompressen kunnen wonderen doen om die pijnlijke plekjes te kalmeren. Maar blijf niet te lang aanmodderen als het erger wordt.

Hoofdpijn (vooral rond de slapen)
Je voelt een bonzende druk in je slapen en denkt meteen aan stress of een slechte nacht. Maar wist je dat kaakspanning ook hoofdpijn kan veroorzaken? Tandenknarsen of een gespannen kaak kunnen uitstralende pijn veroorzaken naar je hoofd.
De oplossing? Ademhalingsoefeningen of een kaakmassage. Ja, echt! Gewoon even je vingers zachtjes in cirkels over je kaakspieren bewegen. Je zult versteld staan hoe effectief dat is.

Stijfheid of moeite met openen van de mond
Je probeert te gapen en… je mond wil niet verder open. Frustrerend, toch? Dit kan wijzen op spierspanning of zelfs een tijdelijke vergrendeling van je kaakgewricht. Soms komt dit door overbelasting, maar het kan ook een teken zijn van trismus (kaakklem), bijvoorbeeld door een infectie.
Wat helpt? Warmte en zachte bewegingen om je kaakspieren los te maken. Probeer het rustig te houden met eten – soepen en smoothies zijn je beste vriend.

Tandpijn of gevoeligheid
Pijnlijke tanden zonder gaatjes? Dit kan komen door tandenknarsen of kaakklemmen, vooral als je het ‘s nachts doet. Je tanden worden dan overbelast en voelen overdag pijnlijk of gevoelig aan.
Wat kun je doen? Een nachtbitje kan helpen om je tanden te beschermen en de druk op je kaak te verminderen. Je tandarts kan je hiermee op weg helpen.

Zwelling rond de kaak of gezicht
Een opgezwollen kaak is nooit een goed teken. Het kan wijzen op een infectie, zoals een kaakabces, of een ontsteking van de speekselklieren. Heb je ook koorts? Dan is het tijd om snel medische hulp te zoeken – je lichaam vraagt om actie!
Wat nu? Rust houden en direct een arts raadplegen. Dit soort zwellingen zijn niets om mee te wachten.

Oorpijn zonder duidelijke oorzaken
Oorpijn terwijl er geen tekenen zijn van een oorontsteking? Dat kan wijzen op een probleem met je kaak. De zenuwen in je kaak en oor liggen dicht bij elkaar, dus pijn kan gemakkelijk uitstralen.
Helpt een warm kompres niet? Overweeg dan een controle bij een specialist om TMD uit te sluiten.

Pijn bij kauwen of spreken
Elke hap of woord voelt als een workout voor je kaak? Dit kan duiden op overbelasting of een ontsteking in het kaakgewricht. Mensen met artritis in de kaak ervaren dit vaak.
Tip: Beperk zware kaakbewegingen en geef je kaak even rust. Probeer vloeibare voeding en vermijd te kauwgom.

Tintelingen of gevoelloosheid in het gezicht
Een prikkelend gevoel in je gezicht is nooit prettig. Dit kan wijzen op zenuwcompressie, bijvoorbeeld door een beknelde zenuw in de kaak. In zeldzamere gevallen kan het een teken zijn van trigeminusneuralgie, een pijnlijke aandoening die medische aandacht vereist.
Als dit blijft aanhouden, trek dan aan de bel bij een arts.

Druk of pijn in de sinussen
Sinusitis (bijholteontsteking) kan gemakkelijk uitstralen naar je kaak. Dit gebeurt vaak als je ook een verstopte neus of druk rond je ogen hebt. Het voelt alsof je kaak zwaar wordt.
Een stoombad of neusspoeling kan verlichting geven. Maar als de druk aanhoudt of verergert, is het tijd voor een doktersafspraak.

Oogpijn of druk rond de ogen
Voel je spanning achter je ogen? Het kan een combinatie zijn van sinusdruk en kaakspanning. Een verkeerde houding – hallo, uren achter je laptop! – maakt het vaak erger.
Zorg voor voldoende schermpauzes en beweeg je nek en schouders regelmatig.

Knarsen of tanden op elkaar klemmen (vooral 's nachts)
Vaak weten mensen niet eens dat ze knarsen of klemmen totdat ze wakker worden met kaakpijn. Dit veroorzaakt spanning in je kaak en kan zelfs schade toebrengen aan je tanden.
Een nachtbitje kan een wereld van verschil maken. Je tandarts kan je hierbij helpen.

Koorts en roodheid rond de kaak
Als je kaak warm en rood aanvoelt en je koorts hebt, kan dit wijzen op een infectie zoals een kaakabces. Dit vraagt om directe medische aandacht.
Niet wachten – zoek hulp en laat het behandelen voordat het erger wordt.

Klik of pijn in de hals of nek
Kaakspanning kan doorwerken naar je nek en zelfs de rest van je lichaam. Een slechte houding of stress zijn vaak de boosdoeners.
Oplossing? Probeer ontspannings- of ademhalingsoefeningen om die spanning kwijt te raken. Een massage kan ook helpen – wie zegt nee tegen een beetje ontspanning?

Wanneer medische hulp inschakelen?

Wanneer moet je de huisarts bellen bij kaakpijn?

Kaakpijn kan soms gewoon een vervelend zeurtje zijn, maar het kan ook een teken zijn dat er iets anders speelt. Twijfel je? Dan is het altijd beter om even te bellen. Hier zijn wat situaties waarin een belletje naar de huisarts slim is:

Huisarts met patiënt met kaakpijn / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt met kaakpijn / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages
  • De pijn blijft maar terugkomen of wordt erger, vooral als het je dagelijks leven beïnvloedt.
  • Je hebt moeite met kauwen, praten of je mond openen. Dat voelt niet alleen vervelend, maar kan op een kaakgewrichtsprobleem wijzen.
  • Je hoort gekraak of een klikgeluid bij het openen of sluiten van je mond. Dit klinkt misschien grappig, maar kan een teken zijn van een probleem met het kaakgewricht.
  • De pijn straalt uit naar je hoofd, nek of oren, wat bijvoorbeeld op een infectie of ontsteking kan wijzen.
  • Je hebt recent een kaaktrauma gehad, zoals een botsing tijdens sport of een flinke klap.
  • De kaakpijn gaat gepaard met koorts, zwelling of roodheid, wat kan wijzen op een ontsteking of abces.

Wanneer moet je meteen actie ondernemen? (Alarmsymptomen)

Soms is kaakpijn niet zomaar een kaakprobleem, maar iets veel ernstigers. Laat alles vallen en zoek meteen medische hulp als je dit merkt:

  • Plotselinge, heftige pijn in de kaak, borst of arm, vooral als het samen gaat met kortademigheid, zweten of misselijkheid. Dit kan een hartaanval zijn!
  • Je kaak zit vast en je kunt je mond nauwelijks openen (trismus). Dit kan een serieuze infectie of zelfs tetanus zijn.
  • Een gezwollen, warme kaak met moeite om te slikken of ademen. Dit kan wijzen op een gevaarlijk abces dat snel behandeld moet worden.
  • Je kaak is zichtbaar scheef of uit de kom na een ongeluk of val. Dat is niet iets wat je zelf terug kunt klikken!
  • Gevoelloosheid of tintelingen in je gezicht of kaak. Dit kan duiden op een zenuwprobleem of zelfs iets ernstigers, zoals een beroerte.

Een snelle casus: Marco’s wake-up call

Marco, een fanatiek sporter, voelde al weken een zeurende pijn in zijn kaak. Hij dacht dat hij gewoon te hard had doorgebeten op zijn boksbitje. Op een avond kreeg hij plotseling heftige kaakpijn, samen met pijn in zijn borst en linkerarm. Zijn vrouw drong aan om 112 te bellen, en gelukkig maar—het bleek een hartaanval te zijn. “Ik dacht: wat heeft mijn kaak nou met mijn hart te maken?” zei hij later. Nou, meer dan je denkt dus.

Twijfel je ergens over? Luister naar je lichaam. Liever een keer te vaak bellen dan te laat handelen!

Onderzoek en diagnose

Tandheelkundige check
Wanneer kaakpijn de kop opsteekt, begint het onderzoek vaak bij de tandarts. Hier wordt gekeken naar ontstekingen, gebroken vullingen of slijtage aan je tanden die mogelijk de bron van de pijn zijn. Soms is een simpele controle al voldoende om een verborgen infectie te vinden die kaakpijn veroorzaakt.

Röntgenfoto’s voor het grote plaatje
Als de oorzaak niet direct duidelijk is, kan een röntgenonderzoek van de kaak verheldering bieden. Een blik van binnenuit toont eventuele afwijkingen in je botstructuur, zoals slijtage, artritis of zelfs tandwortelproblemen die diep in de kaak liggen.

Echografie voor gedetailleerde inzichten
De volgende stap kan een echografisch onderzoek zijn. Met behulp van geluidsgolven worden subtiele veranderingen in je kaakspieren en gewrichten zichtbaar, zonder dat je lichaam aan straling wordt blootgesteld. Ideaal voor het opsporen van kleine afwijkingen die met het blote oog niet te zien zijn.

Cystoscopie voor de precieze beelden
Soms is er meer precisie nodig. Een cystoscopie kan worden uitgevoerd om met een kleine camera de binnenkant van je mond en kaakgewricht nauwkeurig te bekijken. Dit geeft de arts de mogelijkheid om zelfs de kleinste oorzaken van je pijn op te sporen.

Geavanceerde beeldvorming met CT of MRI
Wanneer de eerdere onderzoeken nog geen uitsluitsel geven, kan een CT-scan of MRI worden ingezet. Deze geavanceerde technieken geven haarscherpe beelden van het kaakgewricht, zenuwen en omliggende structuren, waardoor problemen zoals zenuwknellingen of scheurtjes in het gewricht in beeld komen.

Biopsie voor verdachte gebieden
In zeer zeldzame gevallen, zoals wanneer er sprake kan zijn van een tumor of cyste, kan een biopsie nodig zijn. Hierbij wordt een klein stukje weefsel uit het kaakgebied genomen voor nader onderzoek om precies te bepalen wat de oorzaak van de pijn is.

Conclusie: op jacht naar de oplossing
Het onderzoek naar kaakpijn kan een breed scala aan technieken en methodes omvatten, afhankelijk van de aard van je klachten. Door stap voor stap de mogelijkheden uit te sluiten, kom je steeds dichter bij de oorzaak van de pijn en de weg naar herstel.

Behandeling van kaakklachten of kaakpijn

De behandeling van kaakklachten en kaakpijn, is afhankelijk van de oorzaak.

Tandarts

Wanneer je tanden en kiezen niet goed in en op elkaar passen, zal de tandarts dit proberen te verhelpen middels een opbeetplaatje. Een opbeetplaatje is een plaatje van kunsthars dat je gebit tegen de voortgaande slijtage als gevolg van het tandenknarsen beschermd. Het wordt over je tanden en kiezen geplaatst en is erop gericht het tandenknarsen en kaakklemmen te verminderen.

Fysiotherapie

Als verkeerd bewegen en/of verkeerd gebruik van de onderkaak de klachten als kaakpijn veroorzaken, kan de fysiotherapeut je behandelen. Middels oefeningen zal geprobeerd worden je verkeerde mondbewegingen te veranderen en de beweeglijk van het gewricht verbeteren. De fysiotherapeut kan je helpen bij het trainen van de spieren rond het kaakgewricht en het aanleren van een juist bewegingspatroon bij het openen en sluiten van de mond. Massage en/of apparatuur kan zo nodig de pijn verlichten. Er zijn speciale kaakfysiotherapeuten.

Logopedie

Soms moet de logopedist ingeschakeld worden bij kaakpijn. Bijvoorbeeld als je klachten verband houden met de tong of overmatige spanning van de gezichtsspieren. Een logopedist kan je leren hoe je je tong het beste kunt gebruiken bij en tijdens het kauwen en slikken. Overmatige spierspanning van de gezichtsspieren kan met oefeningen behandeld worden.

Psychologische hulp

Bij overmatige en aanhoudende stress waardoor kaakpijn ontstaat, kan de hulp worden ingeroepen van een psycholoog. Ontspanningsoefeningen of gesprekken kunnen helpen beter om te gaan met stress.

Tandheelkundige behandeling

Bij kaakpijn veroorzaakt door problemen met het gebit, zoals tandenknarsen of een verkeerde beet, kan de tandarts de eerste stap in de behandeling zijn.

  • Opbeetplaatje: Als tandenknarsen of kaakklemmen de oorzaak is van de kaakpijn, kan de tandarts een opbeetplaatje adviseren. Dit plaatje, gemaakt van kunsthars, wordt over de tanden en kiezen geplaatst om te voorkomen dat ze verder slijten door het knarsen of klemmen. Het helpt de druk op de kaakspieren en het kaakgewricht te verminderen, waardoor pijnklachten afnemen.
  • Correctie van de beet: Als de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen, kan de tandarts orthodontische behandelingen voorstellen, zoals het plaatsen van een beugel of het aanpassen van kronen of vullingen. Dit kan helpen om de kaakbewegingen te verbeteren en verdere belasting van het kaakgewricht te voorkomen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het behandelen van kaakpijn, vooral wanneer de pijn wordt veroorzaakt door spierspanning of verkeerde kaakbewegingen.

  • Spierversterkende en strek-oefeningen: Een fysiotherapeut kan je leren hoe je specifieke oefeningen kunt doen om de spieren rond het kaakgewricht te versterken en de beweeglijkheid van de kaak te verbeteren. Deze oefeningen kunnen helpen bij het herstellen van een juiste mondbeweging en het verminderen van spierspanning.
  • Manuele therapie: Soms kan de fysiotherapeut manuele technieken gebruiken, zoals zachte manipulaties of massage, om de spanning in de kauwspieren en het kaakgewricht te verminderen. Dit kan helpen om pijn te verlichten en de beweging te verbeteren.
  • Dry needling: Deze techniek is effectief bij de behandeling van gespannen spieren rondom de kaak. Het plaatsen van naalden in triggerpoints helpt de spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Medicatie bij kaakpijn / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comMedicatie bij kaakpijn / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Medicamenteuze behandeling

Wanneer kaakpijn het gevolg is van ontsteking of spierspanning, kunnen medicijnen helpen om de klachten te verlichten.

  • Ontstekingsremmers (NSAID's): Geneesmiddelen zoals ibuprofen of naproxen kunnen helpen om ontstekingen in het kaakgewricht te verminderen. Deze medicijnen werken goed bij kaakpijn veroorzaakt door aandoeningen zoals artritis of overbelasting van de kaakspieren.
  • Spierverslappers: Als de kaakpijn wordt veroorzaakt door langdurige spierspanning of tandenknarsen, kunnen spierverslappers tijdelijk verlichting bieden door de spieren te ontspannen en zo de druk op het kaakgewricht te verminderen.
  • Antidepressiva of angstremmers: In sommige gevallen, vooral wanneer de kaakpijn samenhangt met stress of angst, kunnen bepaalde antidepressiva of angstremmende medicijnen helpen om de spierspanning te verminderen.

Warmte- en koudetherapie

Het toepassen van warmte of kou kan eenvoudig maar effectief zijn bij het verlichten van kaakpijn.

  • Warmtetherapie: Het gebruik van een warm kompres of een warme handdoek op de kaakspieren kan helpen om de bloedcirculatie te bevorderen en gespannen spieren te ontspannen. Dit is vooral nuttig bij kaakstijfheid of chronische spierspanning.
  • Koudetherapie: Bij acute kaakpijn, vooral na een trauma of blessure, kan het aanbrengen van een koud kompres helpen om ontsteking en zwelling te verminderen.

Botox-injecties

Voor patiënten die langdurige klachten hebben door spierspanning of tandenknarsen, kunnen botulinetoxine-injecties (Botox) in de kauwspieren verlichting bieden. Botox vermindert de spieractiviteit door de signalen tussen de zenuwen en de spieren tijdelijk te blokkeren, waardoor de spierspanning in de kaak afneemt.

Weetje: Botox-injecties worden steeds vaker gebruikt bij de behandeling van temporomandibulaire disfunctie (TMD) en bieden vaak langdurige verlichting van kaakpijn.

Chirurgie

In zeldzame gevallen kan chirurgische ingreep nodig zijn om de oorzaak van kaakpijn aan te pakken. Chirurgie wordt meestal overwogen als andere behandelingen niet effectief zijn of als er sprake is van structurele problemen in het kaakgewricht.

  • Artroscopie van het kaakgewricht: Een minimaal invasieve procedure waarbij een kleine camera (artroscoop) in het kaakgewricht wordt ingebracht om de binnenkant van het gewricht te inspecteren. Indien nodig kan de chirurg beschadigd weefsel verwijderen of het kraakbeen herstellen.
  • Open kaakchirurgie: In ernstige gevallen, zoals bij gewrichtsslijtage, dislocaties of ernstige artritis, kan open chirurgie nodig zijn om de structuren van het kaakgewricht te herstellen of een kunstgewricht te plaatsen.

Leefstijl- en zelfzorgmaatregelen

Het aanpassen van dagelijkse gewoonten en levensstijl kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van kaakpijn.

  • Stressmanagement: Aangezien stress een belangrijke factor is bij kaakpijn door tandenknarsen of kaakklemmen, is het belangrijk om technieken toe te passen om stress te verminderen. Het vermijden van stressvolle situaties en het ontwikkelen van gezonde copingstrategieën kan helpen om kaakspanning te verminderen.
  • Voedingsaanpassingen: Vermijd het eten van hard of taai voedsel, zoals noten, kauwgom, of taai vlees, dat de kaakspieren kan overbelasten. Het kiezen van zachte, makkelijk te kauwen voeding vermindert de druk op het kaakgewricht en kan pijnklachten helpen voorkomen.
  • Verbeter je houding: Een goede lichaamshouding, vooral tijdens het werken achter een bureau of computer, helpt om overmatige spanning in de nek- en kaakspieren te voorkomen.
  • Mondgewoonten vermijden: Vermijd het voortdurend klemmen van de kaken of het bijten op harde voorwerpen zoals pennen of nagels. Het is ook belangrijk om bewust te zijn van je kaakspanning gedurende de dag en je kaken zoveel mogelijk ontspannen te houden.

Leefregels

Tot slot zijn adviezen en leefregels van belang in de aanpak van kaakpijn en kaakklachten. Het is van belang dat je je kaakgewrichten niet te veel belast door je mondopening klein te houden. Dit kun je doen door kleine happen te nemen en bij het geeuwen de kin tegen te houden. Verder is het raadzaam om niet ergens iets af te bijten (bijvoorbeeld een stuk appel), maar af te breken of in stukjes te snijden alvorens je het in je mond brengt. Eet geen harde of taaie dingen zoals toffees, drop, kauwgom en nootjes, stokbrood, kapjes, of taai vlees.

Kaakpijn? Met deze praktische tips kom je er weer bovenop!

Kaakpijn kan behoorlijk vervelend zijn. Of het nu komt door stress, tandenknarsen, of een blessure, het beïnvloedt je dagelijks leven. Maar geen zorgen: hieronder vind je slimme, praktische tips en zelfzorgmaatregelen om die zeurende pijn te verlichten. Geen zweverige dingen, alleen hands-on oplossingen die écht helpen!

Warmte en koude therapie

Een warm kompres doet wonderen bij gespannen spieren. Houd een warme, vochtige doek tegen je kaak gedurende 15 minuten. Heb je juist last van zwelling? Dan kun je beter een koude gelpack gebruiken. Wikkel deze in een dunne doek en leg het 10 minuten tegen je kaak. 👉 Wissel warmte en koude af voor het beste resultaat.

Eet slim, ontzie je kaak

Zachte voeding is je vriend als kauwen een uitdaging is. Denk aan soep, yoghurt, aardappelpuree of een smoothie vol eiwitten en vitaminen. Vermijd harde, taaie of plakkerige dingen zoals noten of kauwgom. 💡 Voeg eventueel extra gezonde vetten toe, zoals avocado of zalm, om ontstekingen te verminderen.

Let op je houding

Wist je dat een slechte zithouding je kaakspieren extra kan belasten? Zorg dat je rechtop zit, met je schouders ontspannen en je scherm op ooghoogte. Lig je vaak op je buik te slapen? Probeer dat af te leren, want dit kan je kaakstand beïnvloeden.

Massage voor verlichting

Gebruik je vingers om je kaakspieren zachtjes te masseren. Begin bij je slapen en werk naar beneden richting je kaaklijn. 💡 Gebruik een druppeltje verwarmende massageolie (zoals arnica of menthol) voor extra ontspanning. Combineer dit met cirkelvormige bewegingen voor een maximaal effect.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Hydratatie en magnesium

Gespannen spieren houden vaak verband met uitdroging of een magnesiumtekort. Drink voldoende water en voeg magnesiumrijke voeding toe aan je dieet, zoals spinazie, bananen en amandelen. Een magnesiumsupplement of een bad met magnesiumvlokken kan ook helpen.

Oefeningen voor kaakontspanning

Kaakpijn door spanning? Probeer deze oefening: open je mond langzaam en gecontroleerd, houd dit 5 seconden vast, en sluit hem daarna rustig. Herhaal dit 10 keer per dag. 💡 Nog een handige tip: leg het puntje van je tong zachtjes tegen je gehemelte om je kaakspieren te ontspannen.

Stop tandenknarsen en knakken

Tandenknarsen of je kaak laten knakken uit gewoonte? Probeer je bewust te worden van dit gedrag. 💡 Leg een post-it op je spiegel of bureau met een korte reminder: "Kaak ontspannen!" Zo train je jezelf om spanning los te laten.

Slim omgaan met pijnstillers

Overweeg een lichte pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen als de pijn te heftig wordt. Maar let op: dit is geen oplossing voor de lange termijn. Als de pijn aanhoudt, is het slim om een tandarts of kaakchirurg te raadplegen.

Maak van kauwen geen krachttraining

Je kaak heeft tijd nodig om te herstellen, dus vermijd overbelasting. Heb je de gewoonte om constant kauwgom te kauwen? Stop daarmee. 💡 Voor een frisse adem kun je in plaats daarvan zuigtabletjes gebruiken.

Praktische tools en gadgets

Er zijn innovatieve oplossingen die je thuis kunt gebruiken. Denk aan een warmtekussen met instelbare temperatuur, of een kaakbrace die je ’s nachts draagt om tandenknarsen te voorkomen. Een goedkope optie? Een klein balletje of kurk: houd dit voorzichtig tussen je tanden om je kaakspieren te stretchen en te ontspannen.

Nood aan professionele hulp

Als de pijn aanhoudt of erger wordt, trek dan tijdig aan de bel. Een tandarts, fysiotherapeut of kaakchirurg kan achterhalen wat er aan de hand is en gerichte behandelingen voorstellen. Geen paniek, de meeste kaakproblemen zijn goed te behandelen.

Prognose

De prognose van kaakpijn hangt sterk af van de oorzaak, de ernst van de klachten en hoe snel en adequaat de behandeling wordt ingezet. Over het algemeen is de prognose voor kaakpijn gunstig, vooral wanneer de oorzaak wordt geïdentificeerd en tijdig wordt aangepakt. De meeste mensen ervaren verbetering met een combinatie van zelfzorg, aanpassingen in levensstijl, en medische behandeling.

Milde en tijdelijke kaakpijn
Kaakpijn die wordt veroorzaakt door tijdelijke overbelasting van de spieren, zoals bij overmatig kauwgom kauwen of tandenknarsen, heeft meestal een zeer goede prognose. Met eenvoudige maatregelen zoals rust, fysiotherapie of het dragen van een opbeetplaatje kunnen de klachten vaak binnen enkele weken aanzienlijk verminderen of verdwijnen.

  • Voorbeeld: Iemand die milde kaakpijn heeft door tandenknarsen 's nachts, kan al binnen enkele weken verlichting ervaren met een opbeetplaatje en fysiotherapie-oefeningen.

Chronische kaakpijn door stress of bruxisme
Als kaakpijn het gevolg is van langdurige stress of chronisch tandenknarsen, kan de prognose afhankelijk zijn van de mate waarin de onderliggende oorzaken worden aangepakt. Het aanleren van ontspanningstechnieken, het gebruik van een opbeetplaatje en gedragsveranderingen kunnen op de lange termijn tot verbetering leiden. Echter, als de stress of de gewoonte van tandenknarsen niet wordt aangepakt, kunnen de klachten terugkeren of zelfs chronisch worden.

  • Voorbeeld: Een patiënt met chronisch tandenknarsen kan permanente verlichting krijgen door een combinatie van stressmanagement en een opbeetplaatje, maar als het knarsen aanhoudt, kunnen de symptomen terugkomen.

Temporomandibulaire disfunctie (TMD)
De prognose van TMD kan variëren. Veel mensen met milde TMD ervaren verlichting met conservatieve behandelingen zoals fysiotherapie, medicatie en het dragen van een opbeetplaatje. Bij ernstige gevallen, vooral als er structurele schade aan het kaakgewricht is, kan herstel langer duren en is mogelijk chirurgie vereist. Over het algemeen is de prognose positief, maar het kan enkele maanden duren voordat volledig herstel is bereikt.

  • Voorbeeld: Iemand met TMD kan binnen zes maanden een aanzienlijke verbetering merken door fysiotherapie en leefstijlaanpassingen. In zeldzame gevallen is een chirurgische ingreep nodig om de functie van het kaakgewricht volledig te herstellen.

Kaakpijn door artritis of artrose
Bij mensen met kaakpijn door artritis (reumatoïde artritis) of artrose is de prognose afhankelijk van de ernst van de gewrichtsschade. Hoewel kaakpijn als gevolg van artritis vaak chronisch is, kunnen ontstekingsremmende medicijnen en fysiotherapie helpen om de klachten onder controle te houden en verdere schade aan het kaakgewricht te voorkomen. Het doel is om de symptomen te beheersen en de functionaliteit van het kaakgewricht te behouden.

  • Voorbeeld: Een oudere patiënt met artrose in het kaakgewricht kan met ontstekingsremmers en specifieke oefeningen een goede levenskwaliteit behouden, hoewel volledige genezing meestal niet mogelijk is.

Kaakpijn door tandheelkundige problemen
Wanneer kaakpijn wordt veroorzaakt door tandheelkundige problemen zoals een slecht passende prothese, gebitsproblemen of een tandabces, is de prognose over het algemeen zeer goed na tandheelkundige behandeling. Zodra het probleem is verholpen (bijvoorbeeld door een prothese correct aan te passen of een tandheelkundige infectie te behandelen), verdwijnt de kaakpijn meestal binnen enkele dagen tot weken.

  • Voorbeeld: Een patiënt met een tandabces die een wortelkanaalbehandeling ondergaat, kan binnen enkele dagen na de behandeling volledig herstellen van de kaakpijn.

Kaakpijn door trauma of letsel
Bij kaakpijn door een blessure of trauma (zoals een kaakfractuur of dislocatie) hangt de prognose af van de ernst van het letsel. Met adequate medische zorg, waaronder rust, fysiotherapie en eventueel chirurgie, kunnen veel mensen volledig herstellen. Echter, bij ernstige letsels kan er blijvende stijfheid of verminderde mobiliteit van het kaakgewricht optreden.

  • Voorbeeld: Een sporter met een kaakdislocatie kan na enkele weken rust en fysiotherapie weer volledig herstellen, hoewel in ernstige gevallen chirurgie nodig kan zijn om de kaakfunctie te herstellen.

Neurologische aandoeningen (zoals trigeminusneuralgie)
Kaakpijn veroorzaakt door aandoeningen zoals trigeminusneuralgie heeft een wisselende prognose. Deze aandoening kan zeer pijnlijk en invaliderend zijn, maar met de juiste medicatie en soms een operatie kan de pijn worden beheerst. Veel patiënten hebben echter te maken met terugkerende klachten.

  • Voorbeeld: Een patiënt met trigeminusneuralgie kan een goede pijnverlichting krijgen met medicatie, maar moet mogelijk levenslang behandeld worden om herhaling van de pijn te voorkomen.

Preventie

Luister naar je lichaam

De eerste stap in het voorkomen van kaakpijn is aandacht geven aan de signalen van je eigen lichaam. Als je merkt dat je kaak gespannen aanvoelt, is dat een teken om bewust te ontspannen. Oefen jezelf in het loslaten van die kaakspieren, vooral als je niet aan het eten bent. Dit kleine moment van bewustwording kan veel ongemak voorkomen.

Vermijd slechte gewoontes

Tandenknarsen, nagelbijten of eindeloos kauwgom kauwen – het zijn gewoontes die je kaak overuren laten draaien. Door deze gewoontepatronen te doorbreken, geef je je kaakgewrichten de rust die ze verdienen. Probeer bewust alternatieven te vinden, zoals kauwgom met mate gebruiken of ontspanningsoefeningen inbouwen.

Werk aan stressmanagement

Stress is een sluipende vijand van je kaak. Zonder dat je het doorhebt, kan je kaak gespannen zijn tijdens stressvolle momenten. Probeer ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen om je lichaam én je kaakspieren te kalmeren. Minder stress betekent minder spanning op je kaak.

Let op je houding

Ja, zelfs je houding kan bijdragen aan kaakpijn! Een slechte zithouding, vooral wanneer je lang achter een computer zit, kan spanning veroorzaken die doorwerkt naar je kaak. Zorg voor een goede zithouding en maak regelmatig tijd vrij om te stretchen. Het helpt je hele lichaam, inclusief je kaak, ontspannen.

Denk aan je nachtrust

's Nachts onbewust tandenknarsen is een veelvoorkomende oorzaak van kaakpijn. Als je merkt dat je wakker wordt met een gespannen kaak of pijn, kan het dragen van een bitje helpen. Deze op maat gemaakte beugels beschermen je tanden en voorkomen dat je kaak 's nachts te hard werkt.

Regelmatig rekken en bewegen

Net zoals elke andere spier in je lichaam hebben je kaakspieren baat bij beweging. Doe lichte kaakstretch-oefeningen om de spieren soepel en sterk te houden. Dit kan je helpen spanning los te laten en te voorkomen dat je kaak vast komt te zitten.

Bezoek je tandarts regelmatig

Veel kaakpijnproblemen beginnen in je mond. Regelmatige controles bij de tandarts kunnen vroegtijdig problemen opsporen, zoals tandenknarsen of verkeerde uitlijning van je tanden. Vroege actie kan je heel wat ellende besparen op de lange termijn.

Preventie van kaakpijn vraagt om aandacht en zorg voor je lichaam, maar het is een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Door simpelweg bewust te zijn van je gewoontes, stress te verminderen en goed voor je kaak te zorgen, hou je die pijn op afstand!

Casus: Een pijnlijke kaak en een lange weg naar herstel

Anja, een energieke vrouw van 35, stond bekend om haar onuitputtelijke enthousiasme. Als grafisch ontwerper en jonge moeder van twee was ze altijd in de weer. Haar dagen waren gevuld met werkdeadlines, kinderen ophalen van school, en sporten – Anja hield van drukte. Maar de laatste maanden was er iets wat haar vaart begon te temperen: een zeurende pijn in haar kaak. Wat eerst begon als een lichte irritatie tijdens het kauwen, groeide langzaam uit tot een doffe, aanhoudende pijn die haar steeds vaker dwarszat.

Het begon op een doordeweekse avond, tijdens een diner met vrienden. Terwijl ze lachend een stuk brood probeerde af te bijten, voelde ze plotseling een scherpe steek in haar linkerkaak. “Ach, dat zal wel overgaan,” dacht ze. Maar de pijn bleef terugkomen. Eerst bij het kauwen van harder voedsel, maar daarna ook tijdens het praten en zelfs gapen. Elke keer wanneer ze haar mond opendeed, voelde ze de spieren in haar kaak verstrakken, alsof ze tegen haar werkten.

Na een paar weken van aanhoudende pijn besloot Anja naar de tandarts te gaan. "Waarschijnlijk tandenknarsen," zei de tandarts luchtig. Hij bekeek haar gebit en gaf haar een opbeetplaatje mee voor de nachten. “Dit zal de druk van je kaakspieren verlichten,” stelde hij haar gerust. Maar zelfs na weken trouw dragen van het plaatje, bleef de pijn aanwezig. Sterker nog, het leek erger te worden. Nu straalde de pijn uit naar haar slaap en nek, en soms voelde het zelfs alsof haar oor dichtzat.

De onzekerheid en aanhoudende pijn begonnen Anja’s humeur te beïnvloeden. Ze sliep slecht, merkte dat ze geïrriteerd was op haar werk, en zelfs haar kinderen vroegen waarom ze zo vaak een hand op haar kaak hield. "Mama, is je kaak nog steeds boos?" grapte haar dochtertje ooit. De pijn voelde nu ook anders aan – alsof haar kaak niet soepel wilde bewegen en af en toe 'vastliep'. Zelfs kauwen op een zacht broodje kon een stekende pijn uitlokken.

Anja besloot verder te kijken dan alleen haar tandarts en bezocht een kaakfysiotherapeut. Hier kreeg ze te horen dat ze waarschijnlijk leed aan temporomandibulaire disfunctie (TMD) – een complexe aandoening waarbij het kaakgewricht niet goed functioneert. De fysiotherapeut vroeg naar Anja's dagelijkse gewoonten en stressniveaus, en al snel werd duidelijk dat haar hectische levensstijl en constante stress mogelijk de oorzaak waren van haar kaakproblemen. Anja's kaken stonden vrijwel altijd op elkaar geklemd, zonder dat ze het zelf doorhad.

De fysiotherapeut leerde haar enkele kaakspieroefeningen, die ze elke dag moest doen om de spanning in haar kaak te verminderen. Ze kreeg ook een reeks tips om haar levensstijl te veranderen. Anja moest leren haar kaken overdag meer te ontspannen – geen simpele opgave voor iemand die gewend was om altijd "aan" te staan. Ze werd aangemoedigd om haar mond meer te laten rusten door kleinere happen te nemen en harde of taaie voedingsmiddelen zoals noten en kauwgom te vermijden. "En wees vooral lief voor jezelf," zei de fysiotherapeut glimlachend. "Je hoeft niet altijd in de hoogste versnelling te staan."

De weken erna waren uitdagend. De oefeningen waren simpel, maar ze vergden geduld. Langzaam begon Anja verandering te merken. De pijn verdween niet meteen, maar ze voelde wel dat haar kaak iets soepeler begon te bewegen. Ook was ze zich bewuster geworden van hoe vaak ze haar kaken klemde, vooral in stressvolle situaties. Ze merkte dat als ze zich overdag meer bewust was van haar kaakspanning, de nachten ook beter gingen – minder tandenknarsen, minder stijfheid in de ochtend.

Maar de echte vooruitgang kwam pas toen Anja besloot haar werkpatroon aan te passen. Ze begon met het inlassen van korte pauzes tijdens haar werk, waarbij ze bewust haar kaken ontspande en haar schouders liet zakken. Ze schrapte ook wat afspraken in de avond, zodat ze meer tijd had om te herstellen na lange dagen.

Na drie maanden van intensieve therapie, zelfzorg en kleine aanpassingen in haar levensstijl, voelde Anja zich eindelijk weer een beetje zichzelf. De pijn was niet volledig verdwenen, maar het was beheersbaar geworden. Ze kon weer zonder problemen praten, eten en lachen – al waren de harde stokbroden voorlopig nog even van het menu. De fysiotherapeut was trots op haar voortgang en gaf haar het vertrouwen dat ze, met blijvende aandacht voor haar kaakspieren en stressniveaus, de pijn onder controle kon houden.

Hoewel de weg naar herstel langer duurde dan Anja had verwacht, besefte ze dat de kaakpijn haar iets belangrijks had geleerd: luisteren naar haar lichaam en af en toe de rust nemen die ze zo hard nodig had. De kaakpijn was een signaal geweest – eentje dat haar op tijd had gewaarschuwd om meer voor zichzelf te zorgen.

Reflectie
Deze casus laat zien hoe een combinatie van factoren – stress, spierspanning, en verkeerde gewoonten – kaakpijn kan veroorzaken en verergeren. Door een multidisciplinaire aanpak, met tandheelkundige behandeling, fysiotherapie en leefstijlaanpassingen, was Anja in staat haar klachten aanzienlijk te verminderen. Haar verhaal onderstreept ook het belang van het tijdig herkennen van symptomen en het inschakelen van de juiste zorg, voordat de klachten chronisch worden.

Lees verder

© 2016 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn als ik op de kaak drukPijn als ik op de kaak drukSoms ontstaat er pijn als je op de kaak drukt. Het kaakgewricht bestaat uit verschillende onderdelen. Pijn die gevoeld w…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Aangezichtspijn: oorzaken en behandelingAangezichtspijn: oorzaken en behandelingEen aandoening waar mensen ontzettend onder kunnen lijden is aangezichtspijn. De klachten kunnen zodanig erg zijn dat he…
Kaakontwrichting en behandelingKaakontwrichting en behandelingEen kaakontwrichting wordt ook wel kaakluxatie genoemd en is het ontwrichten van het kaakgewricht. Het treedt op wanneer…

Fryns-syndroom: Afwijkingen gezicht, ledematen en middenrifFryns-syndroom: Afwijkingen gezicht, ledematen en middenrifHet Fryns-syndroom kenmerkt zich door afwijkingen aan het gezicht, de ledematen en het middenrif. Daarnaast zijn andere…
Naevus comedonicus: zeldzame huidaandoeningNaevus comedonicus: zeldzame huidaandoeningNaevus comedonicus is een zeldzame maar vervelende huidaandoening waarbij zich op bepaalde plekken op het lichaam plaque…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: COMSALUD, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec08/ch116/ch116a.html
  • http://www.tandartsverzekering.nl/tandenknarsen.html
  • http://www.schoudernekenhoofdpijnklachten.nl/triggerpoints/kaakklachten.htm
  • http://www.pharmeon.nl/content/ziektenbeelden4UPO/Artikelen/Kaakklachten.html
  • http://www.fysiotherapierockanje.nl/klachten/kaakgewrichtsklachten
  • http://www.fysiotherapie-amsterdam.nl/Kaak.html
  • http://www.gelreziekenhuizen.nl/Gelreziekenhuizen/Patientenfolders-Zutphen-Kaakchirurgie/Patientenfolders-Zutphen-Kaakchirurgie-Overbelasting-van-het-kaakgewricht-en-de-kauwspieren-(KAAK-501).pdf
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 11-1-2025)
  • Thuisarts. Ik heb last van kaakpijn. https://www.thuisarts.nl/aangezichtspijn/ik-heb-last-van-kaakpijn (ingezien op 19-9-2024)
  • Afbeelding bron 1: Stokkete/Shutterstock
  • Afbeelding bron 2: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/JackF
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 6: Syda Productions/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 7: Luminast/Shutterstock.com
Reactie

Denruyter Doran, 25-07-2018
Het is begonnen met pijn aan kaakbeen en nu ook oorpijn, eten gaat dus niet. als ik een pijnstiller neem verzacht de pijn even en dan probeer ik toch iets te eten. is daar een andere pijnstiller om te genezen. alvast bedankt Doran Reactie infoteur, 19-09-2018
Pijnstillers bestrijden de pijn. Als de achterliggende oorzaak geneest of weg wordt genomen, verdwijnt de pijn doorgaans.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 17-01-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.