Moedervlek met eczeem-reactie: Moedervlek van Meyerson

Moedervlek met eczeem-reactie: Moedervlek van Meyerson Moedervlek van Meyerson, ook wel het' fenomeen van Meyerson' genoemd, duidt op een moedervlek waaromheen een eczeem-reactie is ontstaan. De plek kan hierdoor wat jeuken. Deze huidaandoening is voor het eerst beschreven door Meyerson in 1971.¹ De moedervlek van Meyerson is nog niet veel in de literatuur beschreven. Desalniettemin is het geen zeldzaam verschijnsel.

Wat is een moedervlek van Meyerson?

Moedervlek van Meyerson duidt op een soms jeukende, eczemateuze reactie meestal rondom een reeds bestaande melanocytaire naevus. Een melanocytaire naevus is de medische term voor een moedervlek, wat een goedaardige opeenhoping van pigmentcellen in de huid is. Moedervlekken kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn of tijdens het leven ontstaan, respectievelijk 'aangeboren moedervlekken' en 'verworven moedervlekken' genoemd.

Bij wie komt het voor?

De termen 'aureool dermatitis' en 'fenomeen van Meyerson' worden ook vaak gebruikt om het te beschrijven. Moedervlek van Meyerson verschijnt meestal bij verder gezonde jongemannen (onder de 30 jaar), maar het is ook gemeld bij vrouwen en jonge kinderen.² De man-vrouw-verhouding is 3:1. Het kan ook voorkomen bij patiënten met eczeem en andere atopische aandoeningen (dit zijn astma en hooikoorts).

Oorzaak van een moedervlek met eczeem-reactie

Vooralsnog onbekend

De oorzaak van de moedervlek van Meyerson is anno 2023 onbekend. De huid is een beetje ontstoken, zoals ook bij psoriasis en eczeem gezien wordt (eczeem is een ontsteking van de huid). Excisie van de centrale moedervlek doet de eczeem-reactie ook verdwijnen, waardoor men vermoedt dat de moedervlek met de eczeem-reactie te maken heeft. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door immune cellen (CD4-lymfocyten) die reageren op antigenen (een molecuul dat in staat is een reactie van het afweersysteem op te wekken) die zich in de moedervlek bevinden (dit zijn de melanocyten, de pigmentcellen die pigmentkorrels maken).

Zonnebrand / Bron: Istock.com/moflesZonnebrand / Bron: Istock.com/mofles

Uitlokkende factoren

Twee in de literatuur genoemde factoren die de moedervlek van Meyerson kunnen uitlokken, zijn:
 • Blootstelling aan ultraviolette straling (bijvoorbeeld ernstige zonnebrand);
 • Interferon-alfa-2b (moedervlek van Meyerson kan zich ontwikkelen bij patiënten met de ziekte van Behçet die behandeld met dit middel).

Symptomen van een moedervlek van Meyerson

Naast lichte jeuk (jeukende moedervlek), doen zich gewoonlijk geen andere verschijnselen voor. Bij een moedervlek van Meyerson gaat het meestal om een eczeem-reactie om één moedervlek, maar het kan zich ook voordoen bij meerdere moedervlekken tegelijk. Meestal zie je een centraal geplaatste moedervlek met regelmatige grenzen en een uniforme kleur. Deze wordt omringd door een rode, droge of schilferende huiduitslag die al dan niet jeukt. De moedervlek in het midden van de stralenkrans is zelden kwaadaardig (melanoom).

Onderzoek en diagnose

Vaak kan de huisarts of dermatoloog de diagnose 'op het oog' stellen, aangezien de kenmerken duidelijk zijn. Moedervlek van Meyerson kan verward worden met een halo naevus of halo moedervlek, ook wel 'nevus van Sutton' of 'schietschijf moedervlek' genoemd. Bij het maken van een differentiële diagnose, moet halo naevus, pityriasis rosea en roseola die passen bij syfilis stadium 2, worden overwogen.

Melanoom / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Melanoom / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Behandeling van een moedervlek van Meyerson

Het eczeem rond de moedervlek van Meyerson lost meestal vanzelf binnen enkele weken op. Indien nodig kan het eczeem worden behandeld met topische corticosteroïden crème of zalf gedurende enkele dagen of weken. De centrale naevus blijft ongewijzigd. Wanneer de naevus onschadelijk is (vaak gaat het om een goedaardige moedervlek van het zogenaamde 'samengestelde type'), hoeft deze niet te worden verwijderd. Chirurgische excisie kan worden overwogen bij verdenking van een melanoom, wanneer de resterende moedervlek er toch nog onrustig uit blijft zien of als de symptomen hinderlijk zijn.

Noten:
 1. Meyerson LB. A peculiar papulosquamous eruption involving pigmented naevi. Arch Dermatol 1971; 103: 510512.
 2. Shifer O, Tchetchik R, Glazer O, Metzker A. Halo dermatitis in children. Pediatr Dermatol 1992; 9: 275277.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moedervlek: bloed en verwijderenMoedervlek: bloed en verwijderenEen moedervlek is een gezwel op de huid met pigmentvormende cellen, dat goedaardig is. In sommige gevallen kan een moede…
Halo naevus: Goedaardige moedervlek met witte ring op rompHalo naevus: Goedaardige moedervlek met witte ring op rompEen halo moedervlek is een moedervlek die is omgeven door een ring (halo-ring) die lichter van kleur is dan de huidskleu…
Moedervlekken verwijderen met een laserEr bestaan maar een paar manieren om moedervlekken te verwijderen. De meest voorkomende manier om moedervlekken te verwi…
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…

Boucher-Neuhäuser-Syndroom: Afwijkingen aan ogen en ataxieBoucher-Neuhäuser-Syndroom: Afwijkingen aan ogen en ataxieHet Boucher-Neuhäuser syndroom (BNS) is een uiterst zeldzame aandoening. Het syndroom werd in 1975 voor het eerst beschr…
Burn-out: herken de symptomenBurn-out: herken de symptomenIemand die een burn-out heeft, voelt zich helemaal opgebrand en is zowel lichamelijk als geestelijk uitgeput. Wanneer ie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: BlueSkyImage/Shutterstock.com
 • Anna Balato, Serena Lembo, Teresa Cirillo, Matteo Megna, Maddalena Napolitano and Nicola Balato. Meyerson Phenomenon Around Naevi: Resolution After Sun Exposure? Department of Dermatology, University of Naples Federico II, Via Pansini, 5, IT-80131 Napoli, Italy. 1 november 2010.
 • Meyerson LB. A peculiar papulosquamous eruption involving pigmented naevi. Arch Dermatol 1971; 103: 510512.
 • Shifer O, Tchetchik R, Glazer O, Metzker A. Halo dermatitis in children. Pediatr Dermatol 1992; 9: 275277.
 • www.dermnetnz.org/lesions/meyerson-naevus.html
 • www.huidinfo.nl/meyerson%20naevus.html
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/mofles
 • Afbeelding bron 2: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.