Pijn aan de achillespees? Behandeling achillespeesontsteking

Pijn aan de achillespees? Behandeling achillespeesontsteking Pijn aan de hiel en een lichte zwelling onderaan het been kunnen erop wijzen dat je last hebt van een blessure aan de achillespees. Een achillespeesontsteking is doorgaans het gevolg van overbelasting door sport of door een verkeerde keuze van schoeisel. Maar ook overgewicht of het gebruik van antibiotica kunnen een rol spelen bij pijn aan de achillespees. Een cortisone injectie en een pijnstiller kunnen de klachten bij een achillespeesontsteking verlichten. Aanvullend kan je een ontstekingsremmende en pijnstillende gel op de getroffen plek aanbrengen. Een dergelijke gel of crème kan nuttig zijn voor de spieren, de gewrichten en de rondom liggende pezen. Vanwaar is de naam achillespees eigenlijk afkomstig? En waaruit bestaat een effectieve behandeling tegen een achillespeesontsteking?

Ligging achillespees

De achillespees is een pees die de hiel verbindt met de kuitspier. De medische term voor de achillespees is tendo Achillis of tendo calcanei. De achillespees is een van de langste en dikste pezen van het menselijk lichaam. De pees is vrij smal maar bij de aanhechting aan het bot van de voet wordt ze iets breder. Net omdat de achillespees door haar ligging (de verbinding tussen voet en onderbeen) veel gewicht moet opvangen komen achillespeesblessures veel voor in de sportwereld. Mogelijke blessures aan de achillespees zijn onder meer de achillespeesontsteking en de achillespeesbreuk, waarbij de pees gescheurd is.

Afkomst naam achillespees

De afkomst van de naam achillespees is terug te voeren naar de Griekse mythologie. De Griekse held Achilles was oersterk en onkwetsbaar, behalve op één plek. Die plek was de plek aan de voeten waar zijn moeder hem had vastgehouden toen ze hem in de rivier de Styx onderdompelde. Dat deed ze om Achilles onkwetsbaar te maken. Probleem was echter dat de plek aan de voet waaraan ze haar zoon vasthield niet door het water van de rivier geraakt werd. Deze plek, de achillespees, groeide uit tot de enige zwakke plek van Achilles en een blessure hieraan leidde later dan ook tot zijn dood. In een uitbreidende betekenis wordt de benaming achillespees gebruikt om iemands zwakke plek aan te duiden.

Symptomen achillespeesontsteking

Pijn hiel

Bij een achillespeesblessure zoals een ontsteking wordt er in de eerste plaats pijn gevoeld. Die kan in verschillende niveau's van ernst voorkomen, gaande van pijn die enkel voelbaar is bij beweging tot voortdurende, zeurende pijn aan de hiel. Ook kan de pijn doortrekken naar de kuit. Bovendien kan er een zwelling op de pijnlijke plaats merkbaar zijn, meer bepaald net boven de hiel.

Bijkomend

  • moeizaam stappen
  • stijf gevoel in achillespees en onderbeen
  • op de tenen staan is moeilijk of erg pijnlijk

Pijn aan de achillespees: oorzaken

Overbelasting

Zowel de achillespees zelf als de slijmbeurs rondom de achillespees kunnen onderhevig zijn aan een ontsteking. Deze ontstekingen kunnen meerdere redenen hebben. Aan de basis van een achillespeesontsteking ligt in de meeste gevallen overbelasting door sport, zoals bijvoorbeeld jogging, tennis en volleybal. Bovendien kan ook slecht zittend schoeisel de ontsteking in de hand werken.

Andere oorzaken

Ook een plotse samentrekking en spanning van de kuitspieren kan leiden tot een achillespeesblessure. Een bijzonder geval is het ontstaan van een achillespeesontsteking of zelfs achillespeesruptuur door gebruik van bepaalde antibiotica, zoals bijvoorbeeld ciprofloxacine en fluorchinolon.Tenslotte moet opgemerkt worden dat ook overgewicht makkelijk aanleiding kan geven tot blessures aan de achillespees, door het gewicht dat de pees moet torsen.

Behandeling achillespeesontsteking

Pijnstillers en cortisone

Afhankelijk van de ernst van de achillespeesontsteking zal de arts een geschikte behandeling voorschrijven. Die behandeling bestaat doorgaans uit rust en een nauwkeurige zorg voor de getroffen plek, zoals het vermijden van belasting en het kiezen van zacht schoeisel. Aanvullend kan de dokter de plek behandelen met ontstekingsremmende medicijnen zoals bijvoorbeeld een cortisone injectie, tezamen met een pijnstillend medicijn. Pijnstillers die in dat geval gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld paracetamol, Nurofen of Advil.

IJs

Bij een plots optreden van een blessure aan de achillespees kan het raadzaam zijn om ijs te leggen op de zere plek. Op die manier kan verdere schade vermeden worden en kan de getroffen plek tot "rust" komen. Als je vaak gaat sporten en meer kans maakt om blessures op te lopen, is het handig als je steeds een dergelijk "coldpack" in huis hebt. Op die manier kan je bij het optreden van een blessure aan de achillespees meteen reageren en vermijd je onnodige bijkomende pijn.

Achillespeesbrace

Eventueel kan je kiezen voor het dragen van een beschermende achillespeesbrace. Een dergelijke brace kan de pees zelf wat meer ondersteuning geven, maar ook het in de buurt gelegen enkelgewricht. Door de pijn van je achillespeesblessure kan je immers onbewust je enkel meer belasten dan normaal. Om dit te vermijden kan een achillespeesbrace extra nuttig zijn. Sommige braces bieden daarnaast het voordeel van pijnbestrijding via infrarood warmtetherapie.
Een voorbeeld daarvan is de Thermedic ProWrap Enkel Brace, die niet alleen de pijn verlicht bij enkelverstuiking maar ook bij probemen aan de achillespees.

Gel

Je kan ook een verzachtende crème of gel op de achillespees aanbrengen die tegelijk ontstekingsremmend en pijnstillend werkt. Dankzij de gel wordt ook de bloedcirculatie in de pees zelf, de spieren en het gewricht rond de getroffen plek bevorderd. Hierdoor kunnen de klachten snel verminderen.
Enkele voorbeelden van dergelijke zalfjes of crèmes zijn:
  • Ibuprofen Gel
  • Voltaren Emulgel

Lees verder

© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De achillespees en de blessuresDe achillespees is de sterkste pees in het menselijk lichaam. De pees heeft zijn naam te danken aan de Griekse mythologi…
Pijn aan achillespeesPijn aan achillespeesPijn aan de achillespees komt vaak voor, vooral bij mensen van middelbare leeftijd die ook nog eens sporten. De oorzaak…
Achillespeesontsteking: Pijn aan de hiel, vooral na rustAchillespeesontsteking: Pijn aan de hiel, vooral na rustDe achillespees, de grootste pees van het lichaam, bevindt zich in de buurt van de onderkant van de voet. Het is de pees…

Jeuk na het sportenJeuk na het sportenHeb je jeuk na het sporten? Bijvoorbeeld aan je benen, je buik, of onder je sportkleding? Kom achter de mogelijke oorzak…
Dandy-Walker syndroom: waterhoofd en problemen motoriek kindDandy-Walker syndroom: waterhoofd en problemen motoriek kindDoor alcoholgebruik tijdens de zwangerschap of een rodehond-infectie kan het Dandy-Walker syndroom bij het kind worden v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/1488/achillespeesblessure.
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Achillespeesontsteking
  • http://www.werkendlichaam.nl/10087/1/achillespees-ontsteking.html (bronnen geraadpleegd op 07/03/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.