Peesontsteking heup: oorzaken, symptomen en behandeling

Peesontsteking heup: oorzaken, symptomen en behandeling Een peesontsteking in de heup veroorzaakt gevoeligheid, pijn en irritatie. Een peesontsteking of tendinitis treedt vaak op door een blessure of overmatige prikkeling van de pees of de spier door overbelasting. Mensen die risico lopen op een peesontsteking in de heup zijn balletdansers, turners, ouderen met een ongelijkmatig/onevenwichtig gangpatroon, langeafstandlopers die in heuvelachtig gebied lopen of hun loopafstand te snel hebben vergroot. Peesontsteking of tendinitis door overmatig gebruik of overbelasting van een spiergroep gaat vaak over door de pijnlijke spiergroep voldoende rust te geven en te koelen. Een ontstekingsremmer of massage kan ook helpen.

Een peesontsteking in de heup

Een peesontsteking in de heup is een ontsteking en degeneratie van een pees, een verbinding tussen een spier en een bot, waarmee de spieractiviteit op het bot wordt overgedragen. Vaak is een peesontsteking het gevolg van een bepaalde beweging die steeds herhaald wordt of door een plotselinge toename van een activiteit.

De iliacus (darmbeenspier) begint in het heupbot en de psoas (spiergroep) begint in de onderste wervelkolom. Deze spieren komen samen in een pees aan de bovenkant van het dijbeen, en dit is waar tendinitis in de heup optreedt, waardoor het de wetenschappelijke naam iliacus tendinitis of iliopsoas tendinitis krijgt.

Oorzaken van heuptendontitis

Heuptendinitis treedt meestal op als de pees onder abnormale stress staat van activiteit die je gewoonlijk niet doet, door een plotselinge toename van activiteit of door repetitieve bewegingen. Een peesontsteking van de heup is een degeneratief letsel dat irritatie veroorzaakt in de peesvezels. Omdat de bloedtoevoer in de pezen slecht is, geneest deze aandoening traag.

Balletdansers lopen een groter risico / Bron: Gabriel Saldana, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Balletdansers lopen een groter risico / Bron: Gabriel Saldana, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Risicofactoren peesontsteking in de heup

Risicofactoren van een peesontsteking in de heup zijn onder meer:
 • Specifieke sporten, zoals balletdansers, turners, hardlopen, fietsen of sporten waarbij je hoog moet trappen, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van een peesontsteking in de heup. Ook gewichtheffen vanuit een gehurkte positie brengt risico's met zich mee.
 • Een plotselinge toename van activiteit: mensen die de intensiteit en duur van de training in rap tempo verhogen, lopen een groter risico op het ontwikkelen van een peesontsteking in de heup.

Symptomen: pijn en irritatie

Een peesontsteking in de heup heeft de volgende symptomen:
 • pijn en irritatie die zich geleidelijk ontwikkelt
 • gevoeligheid van de heup waar de pees begint
 • stijve heup in de ochtend of na lange perioden van rust
 • pijn die vermindert als je opwarmt, maar later op de dag sterker wordt
 • ongemak bij het samentrekken van de spieren in de heup

Röntgenfoto van de heup / Bron: Scuba-limp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Röntgenfoto van de heup / Bron: Scuba-limp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Onderzoek en diagnose

Je huisarts kan bij een volledig lichamelijk onderzoek een peesontsteking van de heup diagnosticeren. Je wordt beoordeeld op bewegingsbereik, gewrichtsstabiliteit en flexibiliteit. De arts zal ook zoeken naar gescheurde pezen in de heup en de aanleiding bespreken die tot de verwonding heeft geleid. In sommige gevallen zal de arts een röntgenfoto of MRI-scan laten maken om te bepalen of er een ernstige scheur of een heupfractuur (gebroken heup) is die de pijn veroorzaakt.

Behandeling van tendinitis in de heup

Vroege behandeling van een peesontsteking in de heup bestaat uit rust en ontstekingsremmende medicatie om de ontsteking te verminderen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie in de vroege stadia van heuptendonitis is gericht op het verminderen van pijn en ontsteking. Je fysiotherapeut zal ook oefeningen voorschrijven om het geblesseerde gebied uit te rekken en te versterken en de eventuele spieronevenwichtigheden te corrigeren.

Orthese

Een heuporthese, een uitwendig gedragen hulpmiddel ter correctie van standafwijkingen, kan je heupen positioneren, ondersteunen, stabiliseren en beschermen.

Chirurgie

Chirurgie is een laatste redmiddel als de niet-chirurgische opties onvoldoende soelaas bieden. Chirurgie stimuleert genezing door de bloedtoevoer naar de aangedane heup of bovenbeenspieren (quadriceps) te herstellen. Het beschadigde weefsel wordt verwijderd en de pees wordt gerepareerd. De meeste personen die een operatie nodig hebben, krijgen arthroscopische chirurgie (kijkoperatie), wat minder ingrijpend is, en je vaak al weer dezelfde dag naar huis mag.

Herstel van heuptendinitis

Als je geen operatie hebt ondergaan, kan de blessure binnen vier tot zes weken genezen, met rust en fysiotherapie. Het doel van de fysiotherapie is om de pijn en ontsteking te verminderen en de functie van de heup te verbeteren. Fysiotherapie na een operatie is intensief en omvat een volledig team van specialisten, waaronder je orthopedisch chirurg. Het team zal samenwerken om een behandelplan op maat op te stellen. Het kan lange tijd duren voordat je volledig hersteld bent.

Preventie

Sporters moet een warming-up doen voordat ze gaan sporten en na het sporten een cooling-down. Het is ook belangrijk om de kracht en flexibiliteit van alle spieren in je heupen en benen te verbeteren, zodat de druk niet op één plek komt. Als je begrijpt hoe je spieren en pezen samenwerken om je heupen in beweging te houden, kun je ervoor zorgen dat je goed voor je lichaam zorgt en reageert op heuppijn voordat het vordert.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en behandelingen bij een peesontstekingTendinitis ook wel peesontsteking is een ontsteking aan de pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de spieren het he…
Een gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Hieronder vind…
Luxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingLuxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingEen heupluxatie is een aandoening waarbij de heupkop van de femur (bovenbeen) uit de heupkom 'schiet', meestal ten gevol…
Peesontsteking als oorzaak van schouderpijnEen veel voorkomende oorzaak van schouderpijn is een peesontsteking. Met een dergelijke ontsteking is het amper of zelfs…

Varicocèle (zakaderbreuk): Gezwollen ader in balzakVaricocèle (zakaderbreuk): Gezwollen ader in balzakEen varicocèle (zakaderbreuk, spatader in het scrotum) is een goedaardige aandoening waarbij een zwelling en verwijding…
Gezwollen scrotum (balzak): Oorzaken van scrotale zwellingGezwollen scrotum (balzak): Oorzaken van scrotale zwellingEen man met een gezwollen scrotum heeft een abnormale vergroting van de balzak (scrotum: zakje rond de teelballen / test…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
 • https://annatommiemc.nl/bewegingsklachten/peesontsteking-van-de-heup/
 • https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/hip-tendonitis#1
 • https://www.mercy.com/health-care-services/orthopedics-sports-medicine-spine/specialties/hip/conditions/hip-tendonitis
 • https://twinboro.com/body/hip/conditions/hip-tendinitis-nj.html
 • https://www.everydayhealth.com/hip-pain/tendinitis.aspx
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pees_(anatomie)
 • Afbeelding bron 1: Gabriel Saldana, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Scuba-limp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.