Pijn aan de heup: oorzaken van heuppijn of pijnlijke heupen

Pijn aan de heup: oorzaken van heuppijn of pijnlijke heupen Pijn aan de heup of heuppijn is een vervelende en invaliderende klacht. Het heupgewricht bestaat uit de heupkop en de heupkom, welke onderdeel is van het bekken en het bovenbeen. Coxalgie is pijn aan de heup door een aandoening van het heupgewricht en het weefsel rond het heupgewricht. De meest voorkomende oorzaken van heuppijn zijn heupartrose en slijmbeursontsteking. Andere mogelijke oorzaken zijn tumoren, botbreuken, heupkopafwijkingen en infecties. Bij artrose staat pijn meestal op de voorgrond, vooral bij het starten van een beweging en bij belasting. Een slijmbeursontsteking in de heup geeft pijn aan de buitenzijde van de heup, waarbij de pijn kan uitstralen naar de zijkant van het been richting de knie. Dit kan gepaard gaan met lokale roodheid, zwelling en warmte. Heuppijn na hardlopen kan duiden op een slijmbeursontsteking in de heup. Dit is een bekende hardloopblessure. Maar ook als je nooit hardloopt, kan deze slijmbeurs ontstoken raken.

Wat is heuppijn of coxalgie?

Coxalgie is pijn aan de heup of pijn rond het heupgewricht door een aandoening van het heupgewricht en het weefsel rond het heupgewricht.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van pijn aan de heup?

Heuppijn kan allerlei oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van pijn aan de heup zijn:
 • heupartrose (coxartrose); en
 • slijmbeursontsteking (bursitis trochanterica).

Andere oorzaken van pijn aan de heup zijn:
 • tumoren (zeldzaam);
 • botbreuken;
 • heupkopafwijkingen; en
 • infecties.

Pijn aan de heup door heupartrose

Wanneer het kraakbeen van het heupgewricht wordt aangetast door slijtage, dan spreekt men van 'artrose'. Hierbij neemt de hoogte van de kraakbeenlaag af, als gevolg waarvan het gewricht meer op elkaar komt te zitten. Artrose kenmerkt zich door klachten als stijfheid en gewrichtspijn.

Er worden twee typen artrose van de heup onderscheiden:
 • primaire artrose; en
 • secundaire artrose.

Secundaire artrose

Secundair artrose kan al op jongere leeftijd optreden en is het gevolg van een reeds bestaande afwijking, zoals:
 • aangeboren heupafwijkingen (bijvoorbeeld een afwijking van de vorm van de heupkom, waarbij deze te ondiep is aangelegd wat 'dysplasie' wordt genoemd);
 • doorgemaakte heupontstekingen;
 • bepaalde ziekten van de heup op de kinderleeftijd (bijvoorbeeld de ziekte van Perthes en de epifysiolysis capitis femoris);
 • een doorgemaakt trauma zoals een gebroken heup (fractuur) of een uit de kom schieten van de heup (luxatie);
 • een heupkopnecrose, ook wel osteonecrose van de heupkop genoemd of avasculaire necrose (het afsterven van de heupkop).

Primaire artrose

Bij een geleidelijke, regelmatige vermindering van de hoogte van de kraakbeenlaag van de heupkop, spreekt men van primaire artrose. Vooral oudere vrouwen hebben hier last van. Er treedt bij secundaire artrose niet alleen een vermindering van de hoogte van het kraakbeen op, maar er wordt ook botwoekeringen aan het gewricht (osteofyten) gezien.

Hardlopende vrouw / Bron: Istock.com/MartinanHardlopende vrouw / Bron: Istock.com/Martinan

Pijn aan de heup door slijmbeursontsteking

Een slijmbeurs is een met vloeistof gevuld zakje, een soort stootkussen dat op uitstekend botdelen zit en helpt de wrijving tussen botten en pezen te verminderen, hetgeen de beweging versoepelt. Ontsteking van de slijmbeurs –gelegen tussen spier en bot–ontstaat meestal door overbelasting door bijvoorbeeld (trap)lopen of als gevolg van een hardloopblessure door bijvoorbeeld een verkeerde trainingsopbouw of een verkeerde looptechniek.

Vrouwen
Bij vrouwen van middelbare leeftijd komt een slijmbeursontsteking van de heup vaker voor. Dit komt doordat vrouwen normaliter een breder bekken hebben dan mannen en hun voeten staan iets dichter bij elkaar, waardoor ter hoogte van de slijmbeurs iets meer druk ontstaat.

Val op de heup
Door een val op de heup kan ook een slijmbeursontsteking ontstaan. Het herstel hiervan is vaak een langdurige zaak.

Trochantair pijnsyndroom

Het trochantair pijnsyndroom geeft pijn aan de buitenkant van de heup en de pijn is vaak erger als je loopt of op je heup ligt. In veel gevallen ontstaat dit pijnsyndroom als gevolg van veranderingen op de plek waar de pezen aan het bot vastzitten, of is de slijmbeurs ontstoken. Het pijnsyndroom is genoemd naar een uitsteeksel van het bot van het bovenbeen, de zogeheten 'trochanter'.

Wat zijn de klachten en symptomen?

Slijmbeursontsteking
Een slijmbeursontsteking geeft pijn aan de buitenzijde van de heup, waarbij de pijn kan uitstralen naar de zijkant van het been richting de knie. Dit kan gepaard gaan met lokale roodheid, zwelling en warmte. De pijn aan de heup neemt toe wanneer je loop of trap loopt, maar ook in rust is de pijn aanwezig. Meestal wordt de pijn erger bij het naar buiten brengen van de been.

Heupartrose
Heupartrose kan pijn en stijfheid veroorzaken, vooral bij de volgende activiteiten:
 • het opstaan uit bed of van een stoel;
 • bij het instappen van een auto;
 • bij het traplopen.

Pijn bij heupartrose wordt vaak pijn ervaren in de lies en bovenbeen, met uitstralingspijn naar de bil en de knie. Het bewegen van het gewricht wordt langzaamaan steeds pijnlijker en moeilijker. Er ontstaat een mankend looppatroon. Handelingen als aandoen van schoenen en veters strikken wordt een steeds zwaardere opgave. Op een gegeven ogenblik kan de pijn zodanig zijn dat je slaap erdoor verstoord wordt. Bij artrose kunnen vooral 's ochtends de gewrichten stijf zijn. Dit wordt ook wel 'ochtendstijfheid' genoemd.

Trochantair pijnsyndroom
Bij het trochantair pijnsyndroom ervaar je pijn aan de buitenzijde van de heup. Deze pijn kan weken tot maanden aanhouden en straalt soms uit naar de zijkant van het hele bovenbeen tot aan de knie. Soms straalt de pijn uit naar de onderrug of bil. Als je loopt of op de aangedane heup ligt, voel je de pijn.

Behandeling van pijnlijke heupen

Slijmbeursontsteking
Relatieve rust, dat wil zeggen de belasting verminderen of te veranderen, in combinatie met een trainingsschema van rekken en spierversterkende oefeningen, is in de meeste gevallen voldoende. Eventueel kan de pijn bestreden worden met ontstekingsremmende medicatie. Soms wordt fysiotherapie voorgeschreven en een injectie in de slijmbeurs of in de pees kan tijdelijk helpen. Een operatie is bijna nooit nodig.

Heupartrose
Fysiotherapie of warmtetherapie geeft vaak verlichting van de klachten. Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's) bestrijden de 'ontstekingsverschijnselen' van het gewrichtskapsel waardoor de pijn verlicht wordt. Soms is er een indicatie voor een 'nieuwe heup', een zogeheten totale heupartroplastiek.

Trochantair pijnsyndroom
Het trochantair pijnsyndroom kan vanzelf overgaan. Fysiotherapie kan helpen en tegen de pijn kan een injectie met pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen nodig zijn. Als dit onvoldoende soelaas biedt, kan een operatie helpen door een orthopedisch chirurg.

Huisarts raadplegen

Raadpleeg je huisarts bij aanhoudende heuppijn of pijn in heup.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Een gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Hieronder vind…
Beknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingPijn als gevolg van een beknelde zenuw in de heup kan ernstig zijn. Misschien heb je pijn als je beweegt, loopt of op de…
Slijmbeursontsteking heup: oorzaken bursitis trochantericaSlijmbeursontsteking heup: oorzaken bursitis trochantericaEen slijmbeursontsteking of bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs of bursa, een met vloeistof gevulde zak nabij e…
Peesontsteking heup: oorzaken, symptomen en behandelingPeesontsteking heup: oorzaken, symptomen en behandelingEen peesontsteking in de heup veroorzaakt gevoeligheid, pijn en irritatie. Een peesontsteking of tendinitis treedt vaak…

Sensodyne tandpasta bij gevoelige tandenSensodyne tandpasta bij gevoelige tandenEr zijn veel mensen die last hebben van gevoelige tanden. Ook kan het tandvlees op sommige momenten pijnlijk zijn. Zelfs…
Lavendel en saffraan tegen depressieEr zijn heel wat planten die een anti-depressieve werking hebben. Het bekendst is natuurlijk Sint-janskruid, Hypericum p…
Bronnen en referenties
 • Thuisarts.nl. Ik heb pijn aan de zijkant van mijn heup. https://www.thuisarts.nl/slijmbeursontsteking-heup/ik-heb-pijn-aan-mijn-heup (ingezien op 3-4-2017)
 • Universitair Pijn Centrum Maastricht
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Martinan

Reageer op het artikel "Pijn aan de heup: oorzaken van heuppijn of pijnlijke heupen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Saartje, 13-04-2015 17:15 #8
Heb sinds drie weken heel veel last van heup als ik moet rechtstaan of als ik gelegen heb of gezeten kan bijna niet op been staan van de pijn, onderrug doet ook pijn. Als ik stap met steunzolen dan heb ik geen last maar van de moment dak ze uitdoe begint de pijn, kan er niet op liggen van de pijn. Specialist zei nieuwe steunzolen maar het zou mij enorm verbazen dat het daarmee opgelost is. Loop op het werk continu rond is echt afzien. Doordat ik stuk korte ben aan linkerbeen staat ook bekken scheef.

Isabelle, 28-03-2015 08:17 #7
Hallo, ik had eerst pijn in de rug wegens maandstonden maar nu heb ik reeds een week pijn links op mijn achterste, de pijn straalt uit naar mijn benen, wat zou dat kunnen zijn?

Zambee, 09-06-2014 14:29 #6
Mijn man heeft eind oktober 2013 zijn rug gebroken de L2. Nog steeds veel pijn. en vandaag is het erger dan erg. Hij kan niets meer en klaagt vooral over pijn in de heup en bilspier. Het lijkt wel of hij weer iets gebroken heeft.Hij heeft net zoveel pijn als toen, hij was toen van dak afgevallen, en nu niet gelukkig. maar herstel is er nog lang niet. Hij heeft het niet op pijnstillers maar vandaag heeft hij alles geslikt wat er maar te slikken is, en nog steeds pijn. Hij is 66. Mijn vraag is kan hij door een vreemde beweging zijn heup hebben gebroken? Of zie ik nu spoken? Reactie infoteur, 09-06-2014
Het is verstandig om de huisartsenpost te bellen voor overleg.
Ook is het raadzaam om (na het weekend) deze klachten voor te leggen aan (één van) de personen die bij de behandeling/revalidatie van uw man betrokken zijn,

David, 18-04-2014 06:34 #5
Ben al een tijdje aan het zoeken op internet wat ik precies heb, maar kan niet echt een antwoord vinden. Ik heb pijn in mijn rechterbeen. Het begon met wat steken af en toe in mijn heup, maar nu wordt ik met pijn in mijn hele been wakker. Mijn been is alleen niet stijf en ik heb ook geen moeite met lopen, het doet gewoon zeer en het is een zeurderige pijn. Hoop dat je weet wat het is.

MVG,

David Reactie infoteur, 13-05-2014
Misschien heeft u dat al gedaan, maar het is het beste om uw klachten voor te leggen aan uw huisarts.

An, 06-02-2014 23:59 #4
Ik heb aan de buitenzijde van beide bovenbenen een brandende pijn, startend van de aanhechting van het been tot ongeveer 15 cm lager. Volgens de arts is dit zenuwpijn ten gevolge van de ontsteking van het heiligbeen + ontsteking peesplaat onder hiel linker voet. Die "zenuwpijn" startte 2 dagen nadat de 10 injecties met ontstekingsremmer Diclofenac eindigden. Wat is deze pijn? Hoe verhelp je dit? heeft iemand anders dit ook meegemaakt? Nu ik geen ontstekingsremmers meer neem doet 't meer pijn vind ik, vooral als ik 's nachts op mijn zij lig. De osteopaat denkt dat 't misschien slijmbeursontsteking is. Wat denken jullie?

Hermie, 06-02-2014 09:09 #3
Ik heb (al jaren) bij tijd en wijle een zeurende, brandende pijn rond de heupkop (soms rechts, soms links), die voelt als zenuwpijn. Deze pijn duurt meestal enkele dagen en trekt dan vanzelf weer weg. Een andere houding, beweging of stilstand helpen niet; pijnstillers wel enigszins. Volgens de verhalen zit deze pijn 'in de familie', daar zowel mijn moeder, tante, oma en nichtje er ook last van hebben/hadden. Sinds kort word ik soms 's nachts wakker met dezelfde pijn, maar dan véél heviger. Vreemd genoeg helpt het dan wel als ik recht ga staan. Zo gauw ik weer lig is de pijn in alle hevigheid terug. Deze pijn is van kortere duur, aangezien ze weg trekt als ik op ben gestaan en aan mijn dag begin. Maar het verstoort wel ernstig mijn nachtrust, en ik voel overdag ook wel een behoorlijke napijn, in die zin dat ik een beurs, blauwe-plekken-gevoel heb. Er is geen sprake van bursitis, artrose o.i.d.
Iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Bij voorbaat dank.

Max, 04-01-2014 16:53 #2
Zoals 'Hendriks' omschrijft: ik heb precies hetzelfde. Ik had er echter wel minder last van toen ik in een bungalow sliep met een ander(zacht matras). Echter was het nog steeds aanwezig. Het voelt alsof de kom waar het bovenbeen in hangt pijn doet. En dit komt altijd naar voren NA het slapen en is na 1-2 uur weer weg. Maar bij het opstaan of wakker worden voelt het qua pijn als erge spierpijn! Ik hoor graag wat ik hier aan kan doen, bij voorbaat dank Reactie infoteur, 05-01-2014
Mogelijk biedt een orthopedische matras uitkomst. Vraag uw huisarts om advies.

Hendriks, 22-12-2013 10:59 #1
Hallo, mijn vrouw en ik hebben al jaren last op dezelfde plaats nl het bot ad buitenkant vh bovenbeen vooral nachts en bij het opstaan, het is soms zo erg dat we er niet van kunnen slapen en moeilijk lopen.we hebben al 4 nieuwe matrassen gekocht maar het blijft hetzelfde.het lijkt ons niet te gaan over atrose want het is toch wel toevallig dat we het op dezelfde plaats hebben,
na een poosje ong 2 uur zakt de pijn wel weer maar dit is toch niet normaal?
in afwachting en mvg hendriks

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 12-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Pijn in zij
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!