Gekneusde heup: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose

Gekneusde heup: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose Een kneuzing is een ander woord voor een blauwe plek of contusie. Bij een kneuzing is er sprake van beschadiging van weefsel doordat deze in de verdrukking is gekomen en bij een kneuzing van de heup is er dus sprake van beschadiging van het onderhuids weefsel van de heup. Vaak wordt dit veroorzaakt door een val of stoot. Hierbij breken kleine bloedvaten open en lekt er bloed naar het nabijgelegen gebied. Een heupcontusie kan het gevolg zijn van een slag, klap of val. Symptomen van een gekneusde heup bestaan vaak uit veranderingen in huidskleur (blauwe plekken), zwelling en pijn. Het kan enkele uren duren voordat een diepe blauwe plek verschijnt. Als de verwonding ernstig is, kan de arts het nodig vinden om een röntgenfoto te maken om te controleren op gebroken botten. Zwelling zou binnen een paar dagen moeten afnemen. Blauwe plekken en pijn kunnen enkele weken aanhouden.
Echo van een gezonde menselijke heup / Bron: Scuba-limp~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Echo van een gezonde menselijke heup / Bron: Scuba-limp~commonswiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is een gekneusde heup?

Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht, een gewricht dat bestaat uit een kom van bot, waarin het andere kogelvormige bot vrij kan ronddraaien. Via het heupgewricht is de dij verbonden aan de romp van het lichaam. Hierdoor kan de onderste extremiteit (been) bewegen in de vele richtingen die nodig zijn voor lopen, springen, zitten en hurken. Kleine verwondingen in of rond de heup kunnen aanzienlijke pijn en functieverlies (bewegingsbeperking) veroorzaken. Een kneuzing is een blauwe plek en een heupcontusie is een veel voorkomende verwonding aan de weefsels rond de heup die van invloed kunnen zijn op de heupfunctie.

Oorzaken

Bij een heupcontusie wordt breken kleine bloedvaten (haarvaten) en deze bloeding veroorzaakt de kenmerkende blauwe plek. De kracht van het letsel kan ook schade en ontsteking veroorzaken in het gewricht en de structuren eromheen. Een gekneusde heup kan het gevolg zijn van een slag, klap of val. Het kan enkele uren duren voordat de typische diepe blauwe plek verschijnt. Als de verwonding ernstig is, zal de arts met röntgenfoto controleren of er sprake is van een gebroken heup (heupfractuur).

Symptomen van een heupcontusie

Een gekneusde heup kan van invloed zijn op iedere structuur waaruit het heupgewricht bestaat.

Spieren en pezen

Een heupkneuzing kan zwellingen in de spieren en pezen rond de heup veroorzaken. Er kunnen spierspasmen ontstaan als je de heup probeert te bewegen. Wanneer de aangedane spier zich uitstrekt, neemt de pijn toe.

Slijmbeurs

Het letsel kan van invloed zijn op de slijmbeurs, een soort zakje dat een klein beetje vocht bevat en ervoor zorgt dat pezen soepel langs elkaar, langs het bot en langs het gewricht kunnen bewegen. Als de slijmbeurs ontstoken raakt en er sprake is van een slijmbeursontsteking, kan er lokale gevoeligheid en irritatie optreden.

Zwelling en verminderde functie

Het bot zelf kan gekneusd en pijnlijk zijn. Zelden veroorzaakt de kneuzing zwelling en bloeding in het gewricht. Een verhoogde hoeveelheid vloeistof in het gewricht leidt tot een verder verminderd bewegingsbereik.

Pijn

Een kneuzing van het heupgewricht kan meer pijn veroorzaken in een gewricht dat al is ontstoken. Mensen met artritis of artrose kunnen aanzienlijke pijn hebben met een relatief lichte verwonding vanwege de onderliggende beschadiging die al aanwezig is in het heupgewricht.

Duur van de kneuzing

Het kan lange tijd duren voordat een gekneusde heup is genezen en je weer volledig hersteld bent en je alles kunt doen wat je eerder ook kon. Het kan zijn dat je fysiotherapie nodig hebt om goed te herstellen of het herstel te bevorderen. Vooral ouderen kunnen fysiotherapie nodig hebben om sterkte en stabiliteit te behouden om toekomstige valpartijen en letsel te voorkomen.

Ibuprofen / Bron: Martin SulmanIbuprofen / Bron: Martin Sulman

Zelfzorg

Pijnstilling

Tenzij de arts een ander geneesmiddel voorschrijft, kun je paracetamol, ibuprofen of naproxen gebruiken om pijn en zwelling te helpen verlichten. Lees wel eerst de bijsluiter voor gebruikt, vooral bij NSAID's, gezien de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties. Indien nodig kan de arts sterkere pijnmedicijnen voorschrijven.

Koelen

Breng een ice pack aan op het gekneusde gebied om pijn en zwelling te verminderen. Breng de eerste dag om de 1 tot 2 uur een ice pack aan op het gekneusde gebied. Doe dit 3 tot 4 keer per dag door totdat de pijn en zwelling weggaan.

Krukken of rollator

Als lopen pijn of ongemak veroorzaakt, gebruik dan krukken of een rollator totdat je zonder pijn kunt lopen. Deze hulpmiddelen kunnen bij de meeste apotheken en orthopedische winkels worden gehuurd.

Thuiszorg

Als je door de kneuzing niet goed kunt bewegen of voor jezelf kunt zorgen (aankleden, douchen, etc.), dan kun je in aanmerking komen voor diensten zoals thuiszorg.

Arts raadplegen

Neem in de volgende gevallen direct contact op met je huisarts:
  • verergerde pijn, blauwe plekken of zwelling in de buurt van het geblesseerde gebied
  • (ernstig) functieverlies
  • als pijn of zwelling zich ontwikkelt onder de knie
  • pijn op de borst of kortademigheid

Prognose

Het herstel van een gekneusde heup kan langere tijd in beslag nemen. Soms is fysiotherapie nodig om het herstel te bevorderen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kneuzing en eerste hulpKneuzing en eerste hulpEen kneuzing kan overal voorkomen: hand, voet, been, enkel, heup, ribben, arm etc. Het meest bekende zijn de gekneusde r…
Kneuzing genezenKneuzing genezenEen kneuzing ontstaat door een val, slag of stoot tegen een lichaamsdeel, waarbij er grote druk komt te staan op de huid…
Pijn aan de heup, symptomen en behandelingPijn aan de heup, symptomen en behandelingPijn aan de heup kan verschillende oorzaken hebben zoals een slijmbeursontsteking, bekkeninstabiliteit, een aangeboren h…
Een gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Hieronder vind…

Gekneusde voet: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseGekneusde voet: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseEen gekneusde voet ontstaat als gevolg van directe slag of stoot of trauma waardoor de weefsels onder de huid gaan bloed…
Gekneusde knie: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseGekneusde knie: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseEen gekneusde knie (medische term: contusie van de knie of kniecontusie) is een blessure die pijn veroorzaakt en meestal…
Bronnen en referenties
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.