Gekneusde knie: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose

Gekneusde knie: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose Een gekneusde knie (medische term: contusie van de knie of kniecontusie) is een blessure die pijn veroorzaakt en meestal verkleuring van de knieschijf, een kenmerkende blauwe plek. Patella is de medische term voor de knieschijf. Een gekneusde knie wordt ook een kneuzing van de patella genoemd. Een gekneusde knie ontstaat door een directe verwonding van je knieschijf. Meestal gebeurt dit door op je knie te vallen of doordat je door een voorwerp geraakt wordt. Het kan ook komen door aan auto-ongeval. Je zult hierbij pijn ervaren en misschien heb je zwelling in je knie. Mogelijk heb je ook pijn bij lopen of rennen. De buitenkant van je knie kan opgezwollen raken als de bursa of slijmbeurs gekneusd is. Het koelen met een ice pack kan pijn en zwelling verminderen. Een pijnstiller als paracetamol of ibuprofen helpt tegen de pijn. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) kunnen maagbloedingen en andere problemen veroorzaken. Deze risico's nemen toe met de leeftijd.
Een gekneusde knie / Bron: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson), Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Een gekneusde knie / Bron: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson), Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat een gekneusde knie?

Een gekneusde knie of kniekneuzing knie komt vaak voor na een impact of extreme kracht op de knie. Dit kan het gevolg zijn van een directe val op de knie of iets dat met kracht op de knie terechtkomt, zoals een bal, een stok of een gereedschap. In de medische terminologie staat een kneuzing bekend als contusie.

Oorzaken van een gekneusde knie

Een gekneusde knie of verrekte knie komt vaak voor na een impact of extreme kracht op de knie. Blauwe plekken op de knie treden meestal op als gevolg van een impactblessure, welke vaak ontstaan door contact met bijvoorbeeld een bal of stick. Maar het kan ook een gevolg zijn van beschadiging van het zachte weefsel, zoals verstuiking van een knieband of spanning van omliggende spieren (meestal hamstrings).

Schade of letsel aan de kleinere bloedvaten (haarvaten) in het beschadigde weefsel veroorzaakt blauwe plekken. Het bloed lekt in de omliggende weefsels, waardoor een zwarte tot blauwe verkleuring onder de huid ontstaat. Blauwe plekken verschijnen meestal binnen 24 uur na een verwonding en vervagen langzaam, en worden lichter van kleur en verschijnen geel of groen wanneer het bloed uiteen begint te vallen.

Symptomen van kniecontusie

Meestal zijn kneuzingen niet ernstig, maar een zeer harde kracht of impact kan acute pijn en problemen bij het bewegen van het kniegewricht veroorzaken. Als dit gebeurt, moet je onmiddellijk medische hulp inschakelen, omdat er een ernstiger letsel kan optreden, zoals een gebroken knieschijf. Symptomen van een gekneusde knie zijn:
 • het voelen van onmiddellijke pijn wordt gevoeld na het letsel (pijnlijke knie)
 • de vorming van blauwe plekken
 • gevoeligheid bij aanraking
 • zwelling kan aanwezig zijn (gezwollen knie)
 • de kleur van de blauwe plek verandert van blauw naar geel, enz., en begint na enkele dagen te vervagen

Onderzoek en diagnose

De arts zal vragen aan je stellen over je symptomen en daarna je knie onderzoeken. Hij of zij kan een röntgenfoto laten maken om een breuk uit te sluiten.

Behandeling van een gekneusde knie

Lichte tot matige kniekneuzingen

Neem de volgende maatregelen in acht bij een lichte tot matige gekneusde knie:
 • neem rust en vermijd fysieke activiteiten
 • pas de RICE-methode toe:
  • rust: je knie rust geven
  • ijs: ten minste 10 minuten koelen
  • compressie: druk geven
  • elevatie: hoog houden/leggen van geblesseerde ledemaat
 • de blauwe plekken moeten worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de pijn en kleur verdwijnen

Ernstige gekneusde knie

Ibuprofen / Bron: Martin SulmanIbuprofen / Bron: Martin Sulman
Een ernstige kneuzing wordt meestal op dezelfde manier behandeld als een kleine, mits er geen complicaties zijn. De tijd die nodig is voor het herstel duurt echter langer bij een ernstige kneuzing. Bij een ernstige gekneusde knie moet de ernst van de verwonding worden beoordeeld door een arts. Pas ook het RICE-principe toe (zie boven). Ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen kunnen worden gebruikt voor vermindering van pijn en ontsteking. Als je moeite ondervindt met staan of lopen, dan kunnen krukken of een stok worden gebruikt voor ondersteuning. Soms kunnen rekoefeningen en mobiliteitsoefeningen helpen bij het herstel.

Prognose

Misschien moet je een bepaalde tijd rustig aan doen, maar het is belangrijk om je knie volledig te laten genezen voordat je het weer ten volle belast. Te snel je dagelijkse activiteiten oppakken kan het herstel belemmeren. Hoewel er een grote variatie in herstelduur is, duurt het meestal enkele weken tot maanden om volledig te herstellen. Meestal zijn er geen blijvende problemen. Complicaties zijn zeldzaam tenzij een meer uitgebreide verwonding optrad.

Preventie

Om sportgerelateerde knieblessures te helpen voorkomen, kun je de volgende maatregelen in acht nemen:
 • Opwarmen en strekken voordat je deelneemt aan sportieve activiteiten.
 • Voer oefeningen uit om de beenspieren rond je knie te versterken, vooral de quadriceps, de spieren die aan de voorzijde van het bovenbeen gelegen zijn.
 • Vermijd overtraining door een te snelle verhoging van de belasting en een te intensieve trainingsprikkel die onvoldoende voorbereiding treft.
 • Bouw een trainingsprogramma geleidelijk op (in tijd, afstand en intensiteit).
 • Draag comfortabele, ondersteunende schoenen die bij je voeten passen en bij je sport passen.
 • Ga niet over je grenzen. Als je je moe voelt door het sporten, dan is het verstandig om te luisteren naar je lichaam en tijdelijk een pauze in te lassen.
 • Gebruik altijd de juiste technieken voor het sporten en eventueel kan een sportfysiotherapeut of sportinstructeur hierbij helpen. Dit vermindert stress en overbelasting op alle spieren, ligamenten en pezen, ook rond de knieën.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen symptomen zijn pijn en gevoeligheid in de teen, zwelling, stijfheid, roodheid en soms blauwverkleuring en…
Stijve knie: oorzaken en symptomen van kniestijfheidStijve knie: oorzaken en symptomen van kniestijfheidEen stijve knie is een vervelende en invaliderende klacht. Stijfheid kan zich voordoen in één of beide knieën en is een…
Gekneusde ribben: symptomen, behandeling, pijn verlichtenGekneusde ribben: symptomen, behandeling, pijn verlichtenGekneusde ribben worden veroorzaakt door een op het lichaam inwerkende externe kracht, bijvoorbeeld als gevolg van een b…
Kniepijn oorzaken en behandelingenKniepijn oorzaken en behandelingenEen veel voorkomend frustratie punt is knie pijn, een probleem dat vele oorzaken kan hebben. Het is belangrijk een goede…

Gekneusde heup: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseGekneusde heup: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseEen kneuzing is een ander woord voor een blauwe plek of contusie. Bij een kneuzing is er sprake van beschadiging van wee…
Donkere vlekken op lippen: Oorzaken van zwarte vlekjesDonkere vlekken op lippen: Oorzaken van zwarte vlekjesMeestal is een patiënt ongerust wanneer één of meer zwarte vlekken op de lippen ontstaan. Deze kennen veel oorzaken, zoa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Africa Studio/Shutterstock.com
 • Harvard. Knee Sprain. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/knee-sprain-a-to-z (ingezien op 23-12-2019)
 • https://yorbodyfysiotherapie.nl/rice-methode/
 • https://www.thuisarts.nl/knieletsel/ik-heb-gekneusde-of-verrekte-knie
 • https://www.epainassist.com/sports-injuries/knee-injuries/knee-contusion-bruised-knee
 • https://www.summitmedicalgroup.com/library/adult_health/sma_patellar_contusion/
 • https://www.livestrong.com/article/534345-how-to-care-for-a-bruised-knee/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/314427.php
 • Probrace. Quadriceps. https://www.probrace.nl/blessures/bovenbeen/quadriceps/ (ingezien op 23-12-2019)
 • Afbeelding bron 1: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson), Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.