Gekneusde ribben: symptomen, behandeling, pijn verlichten

Gekneusde ribben: symptomen, behandeling, pijn verlichten Gekneusde ribben worden veroorzaakt door een op het lichaam inwerkende externe kracht, bijvoorbeeld als gevolg van een botsing of val. Dat gebeurt vaak tijdens het sporten maar ook bij verkeersongevallen. Door dergelijke krachten kan zacht weefsel in de buurt van de getroffen plek gekneusd of bekneld raken. De kleine bloedvaten van het weefsel dat de ribben omgeeft alsook onderhuids vetweefsel, kunnen gekwetst raken en er kunnen kleine bloedingen ontstaan. Geïrriteerde zenuwvezels zenden vervolgens pijnsignalen naar de hersenen. Doorgaans worden twee of meer ribben getroffen.

Symptomen gekneusde ribben

Een gekneusde rib veroorzaakt hevige pijn op de plek van de blessure, pijn die gedurende de eerste dagen alleen nog in hevigheid kan toenemen. De pijn is vooral merkbaar bij diep inademen, hoesten en niezen, omdat de ribben tijdens het ademen naar buiten worden gedrukt. De pijn bij het ademhalen kan zo hevig zijn dat die tot kortademigheid voert. Het is van belang om ondanks die klachten de kalmte te bewaren en een dokter te raadplegen om eventueel uit te sluiten dat er sprake is van gebroken ribben.

Uiterlijke tekenen van gekneusde ribben

Van de buitenkant is een gekneusde rib in eerste instantie alleen waar te nemen door een rode, later een blauw-paars gekleurde vlek, veroorzaakt door de bloeduitstorting. Mogelijk kan de getroffen plek ook opzwellen. Afhankelijk van de ernst van de kneuzing verdwijnen de symptomen meestal na twee tot drie weken weer vanzelf. De blauwe plekken worden door lichaamseigen stoffen afgebroken en de pijn neemt af. Met hevige kneuzingen kan ook meer tijd gemoeid zijn: 7 tot 8 weken is geen uitzondering.

Wat doen bij gekneusde ribben?

Op de eerste plaats is het natuurlijk fijn om te weten dat een gekneusde rib volkomen onschuldig is en in principe ook zonder behandeling geneest. Maar er zijn manieren om het genezingsproces te versnellen:
  • Onmiddellijk na het ontstaan van de blessure, moet men zichzelf ontzien en vooral sporten mijden waarbij sprake is van fysiek contact, zoals voetbal of vechtsporten;
  • Belangrijk is ook directe koeling van gekneusde ribben, bijvoorbeeld met ijspacks of een koelende sport-gel. Dankzij de koude vermindert de pijn en wordt een grotere zwelling voorkomen.

Ribben gekneusd of gebroken

Het is niet eenvoudig om een gekneusde rib van een gebroken rib te onderscheiden. Vaak veroorzaakt een gekneusde rib nog meer pijn dan een gebroken rib en houdt die pijn ook langer aan dan bij een gebroken rib. Daarom is het aan te bevelen om een ​​arts te raadplegen. Die zal de getroffen plek betasten en onderzoeken, en waarschijnlijk een röntgenfoto van de borst laten maken. Eigenlijk is zon röntgenfoto is de enige betrouwbare methode om uit te maken of het al dan niet om een ​​gebroken rib gaat.

De pijn verlichten

Is eenmaal vastgesteld dat er sprake is van een gekneusde rib, dan heeft verlichting van de pijn de eerste prioriteit. Doorgaans zal de arts een pijnstiller als Paracetamol adviseren. Maar zijn de pijnen erg hevig dan zal hij je een sterkere pijnstiller zoals Ibruprofen voorschrijven. Die laatste moet overigens worden gecombineerd met een middel om eventuele maagklachten te onderdrukken. Het is vooral belangrijk om aandacht te besteden aan een normale ademhaling, wat vanwege de pijn nog niet zo eenvoudig is. Onderdruk je die ademhaling, dan kan dat namelijk tot longontsteking leiden. In ernstige gevallen kan ondersteunende fysiotherapie uitkomst bieden, waarbij je de juiste ademhalingstechnieken leert.

Praktische tips bij gekneusde ribben?

Het verloop van het genezingsproces bij gekneusde ribben is individueel zeer verschillend. Men moet met zijn behandelend arts overleggen wanneer volledige belasting weer is toegestaan. Vaak neemt de pijn toe als de ribben worden blootgesteld aan druk. Enige praktische tips in dat verband:
  • probeer om niet op de gekneusde kant te slapen;
  • een grote kussen kan helpen om de positie tijdens de slaap niet te veranderen;
  • sport en andere fysiek belastende activiteiten, moeten worden vermeden zolang de pijn aanhoudt.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gekneusde rib: behandeling en herstelGekneusde rib: behandeling en herstelGekneusde ribben doen erg veel pijn. Vaak ontstaan ze als gevolg van hoesten of door sport. De behandeling door een arts…
Gekneusde ribben herkennenGekneusde ribben herkennenNiet altijd wordt een gekneusde rib herkent. Vaak ook wordt een kneuzing van de rib verward met een gebroken rib. Tussen…
Rib gekneusd of gebroken?Rib gekneusd of gebroken?Is een rib gekneusd of gebroken? Vaak is het onduidelijk wat de schade aan een rib is. Duidelijk is wel dat er pijn gevo…
Gekneusde rib door hoestenGekneusde rib door hoestenEen gekneusde rib door het hoesten. Het kan helaas voorkomen, vooral bij grote hoestbuien of langdurige hoestaanvallen.…

Pulmonale actinomycose: Bacteriële infectie aan de longenPulmonale actinomycose: Bacteriële infectie aan de longenPulmonale actinomycose is een zeldzame, chronische en langzaam progressieve bacteriële infectie aan de longen, veroorzaa…
Ziekte van Behçet: symptomen, oorzaken en behandelingZiekte van Behçet: symptomen, oorzaken en behandelingDe ziekte van Behçet-symptomen zijn terugkerende zweren. De ziekte van Behçet is een zeldzame chronische aandoening met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.