Gekneusde ribben herkennen

Gekneusde ribben herkennen Niet altijd wordt een gekneusde rib herkent. Vaak ook wordt een kneuzing van de rib verward met een gebroken rib. Tussen deze twee zit een groot verschil. Een gekneusde rib kan aardig pijn doen, vooral met ademhalen. Hoe voel je het verschil tussen een kneuzing en een breuk van een of meerdere ribben?

Ontstaan van een gekneusde rib

Een kneuzing van de rib is snel opgelopen wanneer er een harde slag of stoot tegen de rib aankomt. De ribben hebben een nuttige functie: ze beschermen de inwendige organen zoals het hart en de longen. Ook maken de ribben ademhaling mogelijk. Alle ribben samen vormen de ribbenkast, ook wel borstkas genoemd. De ribbenkast bevat twaalf paar ribben. De ribben zijn middels de borstwervels verbonden met de wervelkolom.

De bovenste 7 paar ribben worden ware ribben genoemd en hebben een verbinding met het borstbeen. De onderste vijf paar ribben zijn valse en zwevende ribben. De drie paar valse ribben zitten aan de ware ribben vast, de twee paar zwevende ribben hangen hieronder zonder verbinding. Het meest komen klachten voor aan de zwevende ribben. Hoewel de ware ribben ook een kneuzing op kunnen lopen, doen deze minder pijn dan een kneuzing bij de onderste paar ribben.

Het ontstaan van een kneuzing

Er treedt niet altijd een kneuzing op na een val of stoot tegen de rib. Anderzijds is een klap tegen de rib niet altijd de oorzaak van een kneuzing. Ook hevige hoestbuien of een schoppende baby tijdens de zwangerschap kan een kneuzing van de ribben veroorzaken. Vaak ontstaat een kneuzing aan de ribben tijdens het sporten. Er kan één rib kneuzen, maar ook meerdere tegelijk.

Gekneusde ribben doen pijn. Meer pijn dan bij gebroken ribben. Bij gebroken ribben komt vaak ook een kneuzing van het weefsel kijken, en dat is wat gevoeld wordt. In botten en kraakbeen zitten geen zenuwen, waardoor een botbreuk en dus ook een gebroken rib geen pijn doet. Maar waarom doet een gekneusde rib dan zoveel pijn?

Bij een kneuzing is er sprake van beschadigd weefsel. Dit kan bindweefsel, botten, spieren, huid etc. zijn. Omdat botten geen zenuwen bevatten, gaat het vaak om het weefsel dat aan de ribben vast zit of eromheen zit dat gevoeld wordt. Tussen de ribben bevinden zich spieren, bloedvaten en zenuwen. Bij een kneuzing worden de ribben tegen de spieren, bloedvaten of zenuwen gedrukt. Dit weefsel wordt beschadigd (gekneusd) en dat geeft pijn als gevolg.

Klachten die veel voorkomen

Pijn is één van de meest voorkomende klachten bij een gekneusde rib. Toch hoeft een gekneusde rib niet altijd pijn te doen. Sommige mensen lopen weken rond met een gekneusde rib zonder hiervan op de hoogte te zijn. Ook kan de pijn zo vaag zijn dat het niet wordt opgemerkt. Deze gevallen komen echter weinig voor: meestal wordt een gekneusde rib echt wel opgemerkt door pijn.

Moeite met ademhalen is ook een veelvoorkomende klacht. Ribben bewegen bij de ademhaling. De borstkas zet uit bij inademing en wordt kleiner bij uitademing. Bij een kneuzing doet dit ademhalen pijn. Het gevolg is dat veel patiënten oppervlakkig gaan ademhalen om de pijn te vermijden. Een oppervlakkige ademhaling kan een longontsteking in de hand werken doordat er niet voldoende wordt doorgeademd. Dit is ook de reden waarom er pijnstillers bij gekneusde ribben wordt voorgeschreven. Bij pijnstilling kan de patiënt makkelijker en dieper adem halen.

Bewegen doet vaak pijn, met name bukken, lachen, hoesten en niezen. De armen optillen of bewegen doet ook vaak pijn. Vaak wordt de pijn erger wanneer men op de gekneusde rib gaat liggen. Dagelijkse dingen worden ineens moeilijk, zoals aankleden, douchen, opruimen, fietsen, bukken en tillen.

In de meeste gevallen is er een blauwe plek te zien aan de huid, op de plaats van de gekneusde rib. Deze blauwe plek verdwijnt doorgaans eerder dan de pijn. Ook kan de ribbenkast in zijn geheel stijf aanvoelen. Soms is er een tinteling merkbaar.

Verschil met een gebroken rib

Een gebroken rib is heel anders dan een kneuzing: de rib zelf is gebroken of gescheurd. Een rib die is afgebroken kan schade veroorzaken aan inwendige organen, door de puntige uitsteeksels. De longen kunnen doorboord raken. Ribben kneuzen eerder dan dat ze breken. Bij botontkalking kan een rib wel sneller breken doordat de rib geen stevige structuur meer heeft. Vaak ontstaan gebroken ribben door een verkeersongeval of door een ernstig ongeval tijdens de sport.

Soms is er een geluid hoorbaar bij het in-en uitademen, iets dat bij een gekneusde rib niet hoorbaar is. De pijn bij een gebroken rib ontstaat vaak door een bijkomende kneuzing van weefsel. Ook kan pijn ontstaan doordat een afgebroken stuk rib weefsel doorboort.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kneuzing en eerste hulpKneuzing en eerste hulpEen kneuzing kan overal voorkomen: hand, voet, been, enkel, heup, ribben, arm etc. Het meest bekende zijn de gekneusde r…
Gekneusde rib: behandeling en herstelGekneusde rib: behandeling en herstelGekneusde ribben doen erg veel pijn. Vaak ontstaan ze als gevolg van hoesten of door sport. De behandeling door een arts…
Wat te doen bij gekneusde ribben en borstbeenWat te doen bij gekneusde ribben en borstbeenGekneusde ribben of een gekneusd borstbeen kan men oplopen door een ongeluk, een val of klap maar ook door bijvoorbeeld…
Gekneusde rib door hoestenGekneusde rib door hoestenEen gekneusde rib door het hoesten. Het kan helaas voorkomen, vooral bij grote hoestbuien of langdurige hoestaanvallen.…

Pijn aan de nieren? Symptomen van nierpijn en nierproblemenPijn aan de nieren? Symptomen van nierpijn en nierproblemenHevige, stekende pijn in de zij kan een symptoom zijn van een nierprobleem. Toch zijn de symptomen van nierproblemen nie…
Wat bij nierklachten? Tips om nierproblemen te voorkomenWat bij nierklachten? Tips om nierproblemen te voorkomenDe nieren zijn samen met de lever cruciale organen om het lichaam te zuiveren van afvalstoffen. Als de nieren zwaar op d…
Reactie

Colin, 16-05-2013
Zaterdag ben ik thuis gevallen in de keuken met de rechterkant van mijn lichaam tegen een deurtje van de kast dat openstond. Ben naar de dokter gegaan en heeft vastgesteld rib gekneusd. 2 pijnstllers nemen per dag een 3 tot 4 x flexium gel aansmeren. Na een week nog steeds pijn. Weinig verbetering.
1) Hoelang duurt de genezingsproces?
2) Moet men ermee rusten of toch bewegen om het genezingsproces te versnellen? Veel pijn bij het slapen omdat men dan ook beweegt.
Graag enkele reacties om het genezingsproces te versnellen. Reactie infoteur, 17-05-2013
Beweging versnelt de genezing, maar dan wel beweging die je aankan. Overbelasten is de andere kant van het verhaal. Genezing kan wel 4 tot 8 weken duren.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.