Kneuzing genezen

Kneuzing genezen Een kneuzing ontstaat door een val, slag of stoot tegen een lichaamsdeel, waarbij er grote druk komt te staan op de huid, organen, spieren, pezen en onderliggende botten. Vaak geziene kneuzingen zijn een gekneusde rug, pols, heup, ribben, sleutelbeen, voet, arm en spieren. Hoe geneest een kneuzing het snelst zonder al te veel pijn?

Wat is een kneuzing?

Bij een kneuzing is er sprake van beschadiging van weefsel doordat deze in de verdrukking is gekomen. Kneuzing kan optreden aan bot, spieren, pezen en aan de huid. Het vaakst is er sprake van kneuzing van botten. Een gekneusd bot is iets anders dan een gebroken bot. Bij een botbreuk is er duidelijk sprake van een scheur of breuk in het bot en is dit zichtbaar middels een röntgenfoto. Een kneuzing is niet zichtbaar op een röntgenfoto. Er is nog een duidelijk verschil tussen een kneuzing en een botbreuk: een kneuzing doet over het algemeen veel meer pijn dan een botbreuk. In de meeste gevallen ontstaat een kneuzing door een ongeval, bijvoorbeeld een val van grotere hoogte, een verkeersongeval of een sportongeval. Ook ongelukjes binnenshuis kunnen een kneuzing veroorzaken. Ook heeft het met leeftijd te maken: bij volwassenen komt een kneuzing relatief vaker voor. Hoewel kinderen vaker vallen, zijn ze ook veel flexibeler.

Gekneusde heup

De heup raakt vaker gekneusd dan andere lichaamsdeel, omdat deze een grote beweeglijkheid en gebruik kent. Daardoor vangen we een klap vaker met de heup op. Een gekneusde heup doet best veel pijn. Wanneer de heup gekneusd, is, merk je pas hoeveel je hem dagelijks gebruikt. De romp en de benen zijn met elkaar verbonden middels de heup. Iedere beweging va dezen wordt dan ook in de heup gevoeld. Niet alleen lopen, maar ook zitten, omdraaien, de knie buigen of naar voren bukken geeft beweging vanuit de heup.

Met een gekneusde heup kan je aardig beperkt zijn in je bewegingen. Soms is het noodzakelijk om tijdelijk gebruik te maken van krukken. Gebruik deze dan ook om de heup te ontlasten. Pijnstilling zorgt ervoor dat je de heup niet teveel stil gaat houden. Hoe pijnlijk het ook is, beweging zorgt wel voor een sneller herstel. Traplopen met een gekneusde heup doe je liever niet, zittend op de trap is het vaak makkelijker om jezelf naar boven of beneden te helpen. Lopen is vaak pijnlijk. Zijwaarts bewegen zoals een krab is over het algemeen minder pijnlijk, waarbij schuifelen met de voeten nog het minst pijn doet. Naarmate de dagen opvolgen zal de pijn steeds minder worden. Probeer de heup steeds wat meer te belasten, eventueel met hulp van steun.

Hoe lang duurt een kneuzing

Een kneuzing zal in de meeste gevallen binnen zes weken genezen zijn. Dit hangt ook af van het gekneusde gebeide: hoeveel is er gekneusd en welke lichaamsdeel is gekneusd? Het is duidelijk dat een gekneusde rug of heup veel meer problemen met zich meedraagt dan een gekneusde vinger. Een gekneusde rug kan overigens veel langer nodig hebben voordat deze hersteld is. Vaak is de kneuzing wel hersteld maar zijn de spieren va de rug dusdanig verzwakt dat je nog een heel jaar last ervan kan hebben. Een kneuzing kan versneld herstellen door beweging. Wie complete rust houdt, zal daarmee het lichaamsdeel geen goed doen. Spieren worden stijf en kunnen zelfs slinken. Dit is goed te zien bij een gekneusde arm of been die niet meer wordt bewogen: de arm of het been wordt dunner. Dit komt door verlies van spieren. Pijnstillers versnellen het genezingsproces niet maar zorgen er wel voor dat je beter in staat bent het lichaamsdeel te belasten of te bewegen.

Wie last blijft houden van een kneuzing kan het beste langs een arts. Deze kan bepalen of het nodig is om foto's te maken. Soms is er niet alleen sprake van een kneuzing maar is er andere schade opgelopen aan het lichaamsdeel. In de meeste gevallen is er dan een extra hulpmiddel nodig zoals verband, gips of zelfs een operatie.

Behandeling en herstel

Bij een kneuzing wordt er niet veel meer gedaan dan pijnstillers/ ontstekingsremmers voor te schrijven. Let op met het gebruik hiervan: dit zijn vaak de zwaarder pijnstillers dan paracetamol. Gebruik ze dan ook alleen indien dit nodig is. Sommige van deze pijnstillers kunnen het maagslijmvlies aantasten. Let hierop door maagbeschermers in te nemen (wordt vaak door de arts voorgeschreven). Soms zijn de medicijnen al zodanig aangepast dat deze de maag zelf al beschermen. In bepaalde gevallen kan het helpen om krukken, een mitella of een ander hulpmiddel te gebruiken, maar dan alleen tijdelijk en niet langer dan noodzakelijk is. Uiteindelijk moet het lichaamsdeel zichzelf weer leren dragen. Steun dus niet teveel op deze hulpmiddelen. Probeer bij een gekneusde rib niet teveel voorover te buigen. Pas wanneer de pijn verminderd is, kan je dit weer langzaamaan opbouwen. Bij een goed herstel zal de kneuzing in de meeste gevallen niet langer dan zes weken aanhouden. In sommige gevallen blijft het lichaamsdeel nog enige tijd gevoelig voor blessures.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gekneusde pols: behandeling en herstelGekneusde pols: behandeling en herstelEen gekneusde pols komt vaak samen met een verstuiking van de pols. Wie zijn pols gekneusd heeft, voelt veel pijn, ook i…
Kneuzing en eerste hulpKneuzing en eerste hulpEen kneuzing kan overal voorkomen: hand, voet, been, enkel, heup, ribben, arm etc. Het meest bekende zijn de gekneusde r…
Wat te doen bij een kneuzing?Wat is een kneuzing? Een kneuzing is een beschadiging van het weefsel onder de huid. Dit ontstaat door hard contact met…
Een gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingEen gekneusde en/of verstuikte pols: behandeling en genezingBij overbelasting, een verkeerde beweging of een val, kan er een gekneusde of verstuikte pols ontstaan. Soms is het vers…

Een stofallergie vraagt om maatregelen in huis en het bedEen stofallergie vraagt om maatregelen in huis en het bedEen stofallergie wordt meestal niet snel ontdekt. Vaak gaat er een hele geschiedenis aan vooraf van een loopneus, wateri…
Posttraumatische stressstoornis, angststoornis na een traumaEen posttraumatische stressstoornis (ptss) is een psychische aandoening, die ontstaat na traumatische gebeurtenissen in…
Reactie

Peter van Raaij, 29-09-2015
In uw artikel "Kneuzing genezen" lees ik dat een kneuzing versneld kan herstellen door bewegen. Echter, in het artikel "Wat te doen bij een kneuzing" wordt bewegen juist afgeraden! Wat moet ik nu doen, bewegen of zo weinig mogelijk bewegen? Reactie infoteur, 07-10-2015
Beweging zorgt ervoor dat een kneuzing sneller herstelt en de spieren niet stijf worden. Echter, teveel beweging wordt als overbelasting gezien. Probeer hier een tussenweg in te vinden. Beweeg, maar ga niet teveel van het lichaamsdeel vragen.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.